De leukste speeltuinen voor peuters | 20 tips

Een dagje uit met je peuter en ben je op zoek naar leuke speeltuinen? Niet iedere speeltuin is even geschikt voor kinderen van 2 of 3 jaar. Daarom hebben wij een aantal leuke speeltuinen voor peuters uitgezocht, in Nederland en België!

De onderstaande speeltuinen zijn geschikt voor kinderen van 1, 2 of 3 jaar. Er is bijvoorbeeld een uitgebreid gedeelte voor peuters en andere voorzieningen in het park zijn ook aangepast op deze leeftijdsgroep. Je hebt natuurlijk al wat grotere speeltuinen in heel wat steden en ook veel buurspeeltuinen. In dit artikel tippen we de wat bijzondere speeltuinen en speelparken. Goed, komen ze! Eerder deelden we trouwens tips voor binnenspeeltuinen.

Speeltuinen voor peuters in Nederland

Linnaeushof in Noord-Holland

De eerste tip is natuurlijk de grote speeltuin Linnaeushof in Noord-Holland. Dit is de grootste speeltuin van Europa en deze heeft voor kinderen allerlei leuke speelgebieden. Er zijn meer dan driehonderdvijftig speeltoestellen en attracties. Het grote aanbod aan speeltoestellen is opgedeeld in speelzones, met onder andere een peuter- en kleuterspeeltuin. Hier zijn allerlei schommel, draai- en klimtoestellen. Naast een grote zandspeelplaats is er ook een educatief verkeersdorp en een luchtkussen.

Ook binnen kan er gespeeld worden. In het overdekte gedeelte zijn er onder andere minicars, een speelkasteel, luchtskelters en een speelstraat. Voor de kleine kids is er de overdekte Wortelberg, met speeltoestellen voor hun leeftijd. Wij waren hier op een hele warme dag en de waterspeeltuin was ideaal. Er staan allerlei speeltoestellen als een waterglijbaan en een waterbrug. Ook de kleinsten kunnen hier veilig spelen.

Linnaeushof speeltuin peuter
Linnaeushof

Sprookjeswonderland in Noord-Holland

Een andere tip voor een leuke speeltuin in Noord-Holland is Sprookjeswonderland. Het park is eigenlijk een kinderpretpark, maar het is een grote aanrader is voor gezinnen met jonge kinderen. Sprookjeswonderland heeft een aantal attracties, veel speelplekken en staat in het teken van sprookjes. Het geheel is mooi vormgegeven en goed overzichtelijk. En daarnaast, ook wel zo fijn, het is betaalbaar. Zeker met jonge kinderen als peuters is dit park echt een bezoek waard.

Oud Valkeveen in Noord-Holland

En in Naarden, zuidelijk in de provincie Noord-Holland, ligt het grote Speelpark Oud Valkeveen. In dit 100 jaar oude speelpark heb je een speelweide, theater, strandje aan het Gooimeer en veel speeltoestellen. Als het regent kunnen de kids in een grote speelhal spelen of ze gaan naar de bioscoop waar kinderfilms en – series draaien. Voor de peuters en kleuters, van 2 – 5 jaar, is er het speelgedeelte ‘Miniland’. Daarnaast zijn er zo’n 35 attracties.

Speelpark Klein Zwitserland, Limburg

Een van de gave speeltuinen voor peuters in Limburg is het Speelpark Klein Zwitserland. Dit is een groot speelpark met vooral nostalgisch speelplezier. De allerkleinste kinderen spelen in het Kleuterland, dit deel is bedoeld voor kinderen tussen 0 en 6 jaar. Het speelgedeelte staat vol met speeltoestellen die te maken hebben met het thema ‘Vrolijke Beestenbende’. Je kunt hier van een olifantenglijbaan glijden of schommelen tussen de apen. Alle speeltoestellen zijn veilig afgewerkt om het speelplezier te vergroten.

Kinderparadijs Malkenschoten

Het Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn biedt ook leuke mogelijkheden voor gezinnen met kleine kinderen. Dit is  een betaalde kinderboerderij met een mega speeltuin. Er zijn verschillende speeltuintjes, een spetterplek voor warme dagen, allerlei activiteiten, dieren en eetgelegenheden. Deze speelplek wordt goed onderhouden. Het personeel is op kinderen gericht. Het leukste van deze kinderboerderij is Binky! Binky is de mascotte die mee in het treintje gaat om een rondje te rijden over het park.

Familiepark Nienoord in Groningen

Een andere tip voor geschikte speeltuinen met peuters is het Familiepark Nienoord in Groningen. Dit park biedt 30.000m² speelplezier en ligt midden in de bossen op het Landgoed Nienoord. Je kan hier spelen op meer dan 80 attracties en speeltoestellen, in een overzichtelijk en ruim park! Ga in galop op de speelpaardjes, glijd van de reuzenglijbaan, speel in de zand- en waterplaats of vind de uitgang van het doolhof. Wil je het hele park zien, bekijk dat dan vanuit de helikopter. Voorr de allerkleinsten is er de Ooievaarsstee met het speelkasteel en de zachte blokken in de softplayhoek.

Ook is er een kinderboerderij waar je de konijnen mag aaien in de knuffelweide, koeien en geiten kan melken of speel het ‘kip-en-ei’ spel! Er leven geiten, schapen, ezels, koeien, varkens, kippen, pauwen, konijnen en andere soorten dieren. Wil je graag de dieren voeren? Je kunt een bekertje voer kopen voor €0,50.

Havenspeeltuin in Plaswijckpark
Havenspeeltuin in Plaswijckpark

Plaswijckpark, Rotterdam

Een leuke speelplek voor peuters in Rotterdam is het Plaswijckpark! Het is een gezellig, knus park dat bestaat uit verschillende gedeeltes. Start je bezoek met een ritje in de boemeltrein waardoor je een goede indruk van het park krijgt. De trein vertrekt vanaf het grote plein, hier zie je ook de draaimolen.

Er zijn natuurlijk tal van speeltoestellen. Naast de speeltuinen is de verkeerstuin heel bekend. Dit is een nagebouwd dorpje met echte verkeersregels. De officiële leeftijd voor de grote verkeerstuin is 6 t/m 12 jaar (kleine van 2 t/m 5 jaar). De havenspeeltuin is een grote waterspeeltuin met verschillende glijbanen en sproeiers. Dierenwijck is een combinatie van dierentuin dieren en kinderboerderij dieren!

Drentse Koe, Drenthe

In Drenthe heb je een van de leuke speeltuinen voor peuters bij de Drentse Koe. Dit is een grote speelboerderij met binnen- en buiten speelplekken. Buiten is er onder andere een grote kabelbaan, een enorme skelterbaan met grote skelters, trampolines en een airtrampoline. Verder heb je tal van speeltoestellen. Ook is er een waterspeeltuin en in de zomermaanden is het maïsdoolhof geopend.

En binnen, in de boerderij, zijn er verschillende ruimtes. Rondrijden met trekkers mag binnen en buiten. In de speelschuur is ook nog een grote glijbaan, speelzolder met blokken, een interactief spel en een overdekt springkussen. De schuur is verwarmd bij koud weer, hele jaar beschikbaar.

Sprookjeshof in Zuidlaren, Drenthe

Ook leuk voor speeltuinen met peuters in Drenthe is het Sprookjeshof in Zuidlaren. In dit park komen 25 sprookjes tot leven en dat is al erg leuk. Daarnaast zijn er binnen en buiten speelplekken. Er is een reuze-familieglijbaan, speelberg, klauterpark en trampolines. En buiten is er een Speelpark met schommels, draaimolens, trampolines, klautertoestellen, skelters en een familieschommel. Daarnaast kan je er varen op het Zuidlaardermeer, er is een kinderboerderij, ga midgetgolf spelen en er is een restaurant.

Speelland Beekse Bergen, Noord-Brabant

Het Speelland van Beekse Bergen ligt in de provincie Noord-Brabant en is daarom ook goed bereikbaar vanuit België. Bij Speelland Beekse Bergen beleven kinderen een heerlijke dag vol speelplezier en waterpret. Vanwege de outdoor speelmogelijkheden is het park in de wintermaanden gesloten. De kinderen vermaken zich in de verschillende attracties en de ouders kunnen relaxen op het zandstrand.

Ook aan de allerkleinste bezoekers van Speelland is gedacht. De peuterspeeltuin is geschikt voor de allerkleinsten. Klim, kruip en glijd hier van verschillende soorten speeltoestellen en ga op onderzoek uit in onze natuur. Naast de peuterspeeltuin ligt het restaurant met daarbij een terras.

De Flierefluiter, Overijssel

Een andere aanrader voor speeltuinen voor peuters is De Flierefluiter in het Vechtdal in Overijssel! Dit is n 2023 verkozen tot allerleukste uitje van Overijssel en ook weer genomineerd voor 2024! In deze speelboerderij heb je een all-in uitje met onbeperkt ranja en toegang tot de kinderboerderij. Ook is hier een buitenspeeltuin, waterpret en een indoorspeelparadijs.

In de buitenspeeltuin staat een heel kleurrijk speeltoestel voor de kleinere kinderen, met tal van glijbanen, verschillende klimmogelijkheden, kruipbuizen, wiebelbrug en nog veel meer. Verder kunnen de kids klimmen, klauteren, voetballen, skelteren, trampoline springen en er zijn springkussens, superlange glijbanen, indoor zandbak, “speelparadijs” en nog veel meer! Ook is er in de binnenspeeltuin een ruimte waar de kleintjes onder begeleiding van hun ouders of grootouders kunnen spelen in het “Blagenparadies”. 

Verder kan je spelen in een 50 cm diep zwembad en waterglijbaan (veilig omheind) en er zijn crossbanen, kartbanen, ultralange glijbanen, een labyrint met uitkijktorens, hoge klimtorens, een aparte speeltuin voor de kleintjes en meer!

DippieDoe
DippieDoe

Attractiepark DippieDoe in Noord-Brabant

Ook het Attractiepark DippieDoe is een leuk speelpark in Noord-Brabant. Een echt attractiepark is het niet, het lijkt meer op een binnen- en buitenspeeltuin met enkele grotere attracties. Het park is een aanrader voor jongere kinderen tot 9 jaar. De binnenspeeltuin bevat een kooi met netten en klim- en klauterelementen. Daarnaast zijn er binnen ook nog enkele speelhoekjes voor kleinere peuters en kleuters.

Het buitendeel van DippieDoe is een heel overzichtelijk park met een stukje speeltuin (speeltoestellen in het zand, een groot springkussen) en enkele grotere attracties. Er zijn twee kleine achtbanen in het park: een mini achtbaan voor de kleintjes (in de vorm van een trein) en achteraan in het park nog eentje voor kinderen vanaf 125 cm.

  • Er zijn hier speciale peuterochtenden, met in 2024 voor slechts €4 entree voor de allerkleinsten!

Het land van Jan Klaassen, Doetinchem

Laatste tip voor een speeltuin die geschikt is voor peuters in Nederland is Het land van Jan Klaassen in Gelderland. Er is hier zowel binnen als buiten speelruimte en daarnaast heb je natuurlijk het poppentheater. Er zijn tal van klassieke speeltoestellen en daarnaast heb je wat bijzondere speelplekken. Zo is er een doolhof, treintje en een waterspeeltuin.

speeltuinen voor peuters Megaspeeltuin
Megaspeeltuin

Toffe speeltuinen voor peuters in België

En ook in België zijn er tal van gave speelplekken voor kinderen van 2 en 3 jaar, dit zijn een aantal tips!

Megaspeelstad

Een favoriet in de omgeving van Antwerpen is de Mega Speelstad! Dit begon als een gewone binnenspeeltuin, maar is inmiddels uitgegroeid tot een superleuk en goed betaalbaar kinderpretpark. Binnen heb je een aantal onbewaakte zones: speelkooien per leeftijd, ballenbad, trampolinepark, discozaal, springkasteel, blokkenzone en de playstationzone. Daarnaast heb je verschillende attracties waar er personeel bijstaat, zoals een monorail, botsauto’s, disco twister, schommelboot, kiddie rides, paardenmolen en de tassenmolen.

Naast het uitgebreide binnengedeelte is er ook nog de Toverstad buiten (>9000m2). Er staan hier verschillende toestellen als een grote klimvulkaan, een airtrampoline, grote glijbanen, klautertoestellen, hindernissenparcours, trampolines. Daarnaast vind je er ook een aantal diertjes (geiten en kippen) een go-kartpiste en een ballshooter.

Provinciaal domein Zilvermeer (Mol)

Een toffe plek voor een dagje uit, met speeltuinen voor peuters, is het Provinciaal domein Zilvermeer! De peuterspeeltuin heeft tal van kleurige speeltoestellen en de ouders kunnen op het terras zitten van de taverne “Glinstering aan het Zilvermeer”. Daarnaast is er een water- en zandspeelplaats met zandspiralen, torens en watergeul. Voor oudere kinderen is er een Avonturenspeeltuin!

De Rolstoelvriendelijke waterspeeltuin is bedoeld voor peuters en kleuters, met of zonder rolstoel. De speeltuin is een uitbreiding van de huidige peuterspeeltuin. Ook heb je een zwemvijver met strand en drie waterglijbanen!

  • Vanaf 1 oktober tot eind maart is een dagbezoek aan het Zilvermeer gratis!

Provinciedomein Huizingen (Huizingen)

En het Provinciedomein Huizingen biedt ook veel faciliteiten voor gezinnen tijdens een dagje uit. Dit domein is het gehele jaar geopend, betalende toegang is van 1 april t.e.m. 30 september. Op het domein zijn er twee speeltuinen, waarbij de speeltuin ‘het betoverde boomvolk’ geschikt is met jongere kinderen. Ook is er een leuke rotstuin van 5 hectare groot, met een 330 meter lange beek. Verder is er een dierenpark dat is opgedeeld in drie zones. Het toeristentreintje rijdt in de zomermaanden en doorkruist het domein met vertrek en aankomst aan het kasteel. Je kan wandelen in het Arboretum en voor kinderen vanaf 4 jaar zijn er minicars.

Domein De Gavers (Geraardsbergen)

Het Domein De Gavers ligt bij Geraardsbergen in de Vlaamse Ardennen. Aan de zwemvijver van De Gavers ben je op de juiste plek tijdens warme dagen. Op alle andere dagen kan je naar het Gaversbad met 3 verschillende zwembaden en een waterglijbaan. De speeltuin heeft een waaier aan spel- en klautermogelijkheden als een piratenboot met glijbaan, verschillende wippen, schommels en een klimtoren. Ook is er een speelbos en Gocarts en minifietsjes, met voor de kleinsten een eigen parcours.

Domein Pietersheim in Lanaken

In Belgisch Limburg is onder andere het Domein Pietersheim in Lanaken een aanrader om eens te bezoeken met peuters. Bij het Nationaal Park Hoge Kempen ligt er een van de leuke speeltuinen voor peuters in Pietersheim. Start hier bijvoorbeeld bij de knuffelweide van de kinderboerderij. Naast de kinderboerderij bezocht onze gastblogger hier ook het Huis van Lotte en Giel. Hier kon je een aantal inheemse konijnen- en kippenrassen bewonderen.

Daarna kan je spelen in de grote speeltuin met een bijhorend restaurant. Er zijn speeltoestellen voor jongere en wat oudere kinderen. Daarnaast heb je er een Kabouterpad met spelletjes.

Harry Malter, Oost-Vlaanderen

Het Harry Malter familiepark in de buurt van Gent is voornamelijk geschikt voor peuters en kleuters! Dit park combineert spelen, attracties, shows en dieren. Je hebt hier geen snelle rollercoasters of immense dieren, maar charme en nostalgie zijn hier troef! Neem de tijd om met je kleintje onze kabouterhuisjes te bezoeken, kleinere maar lieve diertjes van héél dichtbij te leren kennen. In het spiegelhuis is het altijd lachen geblazen of maak je liever een ritje op onze zweefmolen, piratenboot of kleuterrad.

Attractiepark Koningin Fabiola – Namen

Laatste tip voor de leuke speeltuinen voor peuters in België is het Koningin Fabiola attractiepark in Namen! Dit pretpark is eigenlijk meer een speeltuin in de buurt van de citadel. De speeltuin, met een oppervlakte van circa 1,5 hectare, is bedoeld voor kinderen van circa 2,5 tot 12 jaar oud. Voor de kleintjes is er vlak naast het cafetariaterras een zandbak geplaatst.

  • Grote speeltuin met schommels, kabelbanen, evenwichtsspellenen glijbaantoren van 11 meter.
  • Zandgedeelte gereserveerd voor kinderen van 3 tot 5 jaar
  • Speeltuin “Galaxy” voor kinderen van 6 tot 12 jaar
  • Klimparcours, voor kinderen vanaf 8 jaar, in het struikgewas achter de cafetaria
  • Springkastelen

Betaalde spellen (€ 1 per draai in 2024)

  • Elektrische karren (4-8 jaar oud – 1 ronde = 5 minuten)
  • Skelters (5-12 jaar – 1 ronde = 10 minuten)
  • Trampolines (3-12 jaar – 1 ronde = 5 minuten)

Verder lezen na dit artikel over speeltuinen voor peuters? Dit zijn specifieke tips voor uitjes met peuters in Nederland en in België!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.