Uitstappen in België met peuters en kleuters (15x Tips!)

Een dagje weg met peuter of kleuter? Hoe vind je dan net dat leuke uitje of die activiteit die past bij de leeftijd van jouw kindje van bijvoorbeeld 2, 3 of 4 jaar? En welke uitstappen in België zijn nou echt leuk voor families met kleinere kinderen zoals een dreumes, peuter of kleuter. Wij zochten het uit en delen een aantal leuke activiteiten en familie uitstappen in België met peuters en kleuters!

Een dagje uit met kleuter of peuter is heel erg leuk. Niet ieder uitje is echter even tof voor een bezoek met kind van 2, 3, 4 of 5 jaar. In de loop der jaren hebben meerdere bloggers van Reistipsmetkids uitjes bezocht in België met hun jonge kind. Daarom hebben we de uitstappen en activiteiten kunnen testen met kids van deze leeftijd. Mis jij tips in dit overzicht? Laat deze in de reacties achter, andere ouders met kleine kinderen halen daar inspiratie uit voor hun dagje weg met kinderen.

Dagje uit België – Plopsaland met peuter

Zet je uitstappen, België en kleuters of peuters samen dan kom je toch wel al snel uit bij Plopsa. Dus ja, wij delen Plopsaland met peuter daarom ook maar direct als eerste tip in deze lijst. Waarom ga je een dagje uit naar Plopsa? Het is een tof en afwisselend uitje dat de kinderen zeker blij zal maken. In België zijn er de parken Plopsaland De Panne, het park in Coo en als het regent dan ga je naar het overdekte park Plopsa Indoor Hasselt.

Plopsa Indoor Hasselt is een overdekte activiteit voor peuters en kleuters in België. Hier zijn allerlei leuke attracties op kindermaat, uiteraard in het thema van Studio100. Stap in een politie- of brandweerauto en maak samen met je favoriete K3’tje een ritje op het K3-Verkeerspark. Of maak een rondje in de  K3-Zweefmolen. En de kinderen kunnen natuurlijk ook spelen, onder andere in de Maya-speeltuin.

En Plopsa Coo is een pretpark in de Ardennen. Leuk is de zetellift waarmee je het park en de Ardennen vanaf hoogte bekijkt. Je stijgt liefst 220 meter over een afstand van 700 meter. Geniet van een uniek uitzicht op de Amblèvevallei. Verder zijn er ruim 20 attracties met onder meer achtbanen, rodelbaan en een 65 meter hoge zweefmolen. Stap in de DinoSplash, op een rubberen bootje glijd je van een van de glijbanen langs een vulkanisch rotslandschap en dino’s! Ook zijn er attracties die geschikter zijn voor kinderen van 2 of 3 jaar. En in juli en augustus is er in een bepaalde periode het Zomerstrand  met onder meer springkastelen.

En Plopsaland De Panne ligt natuurlijk aan de Belgische kust bij De Panne. In dit Plopsa park zijn er echt spannende achtbanen en andere attracties die geschikt zijn voor tieners. Daarnaast zijn er natuurlijk ook activiteiten op kindermaat. Net nieuw is bijvoorbeeld het Circus Bumba met Tumbi’s Ballenbad, Poppa’s Klimtoren, De Dolle Busrit en ga op reis door verschillende continenten in Op Reis Met Bumba! Je kan hier trouwens overnachten in het Plopsa Hotel. Slaap in een van de 117 kamers of suites en ervaar de rust in een unieke theaterstijl van Maya de Bij, Mega Mindy, Kabouter Plop of een andere Studio 100-held.

Actieve uitstappen in België met kleine kinderen

Kabouterberg in Kasterlee

Voor kinderen tot en met 6 jaar is de Kabouterberg bij Kastelee echt bijna een must om te bezoeken. Blogger Anke bezocht dit uitje in Kasterlee en de reactie van veel lezers was dat dit echt een van de leukste uitjes in België is. Je gaat hier samen met een verteller en een groep kinderen op pad.

Onderweg zijn er veel stopplaatsen waar de kinderen kunnen uitrusten, taart mogen bakken voor een jarige kabouter, liedjes zingen, kijken hoe fit ze zijn, naar de kabouterschool, op een podium samen zingen en dansen, door tunnels kruipen. Het is een heel actief uitje, met een verhaal erbij en dat maakt het voor kleine kinderen erg leuk.

Wildpark Forestia

Het wildpark Forestia ligt vlakbij de Hoge Venen en dit park biedt een combinatie van activiteiten voor een dagje weg België. Dit park heeft een klimpark en een dierenpark, waardoor het een leuke combinatie biedt van activiteiten. Met wat oudere kinderen wandel je in een uurtje ongeveer langs alle dieren, met jongere kinderen ben je waarschijnlijk wat langer onderweg.

Het klimpark is (deels) geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, waardoor dit een van de avontuurlijkere uitstappen in België is in deze lijst voor gezinnen met kleine kids! Voor kinderen vanaf 2 jaar is er de Mini klimroute. Hier kunnen peuters en kleuters die nog niet oud genoeg zijn voor de werkelijke klimroutes, spelenderwijs genieten van deze kleine “klauter” route, wel onder begeleiding van een volwassene. En hoe ouder je bent, hoe meer parcoursen je kan proberen en hoe hoger deze gaan.

Jungle City in Doornik

Een ander leuk uitje voor een dagje weg België is de Jungle City. Dit is een uitje met indoor speeltuin, dieren en wat attracties op kindermaat. De indoor speeltuin heeft een apart gedeelte voor kleine kinderen. In de grote overdekte funzone kunnen de kinderen zich uitleven op glijbanen, in de torens klimmen en in de kooien spelen. Maak vervolgens buiten een ritje in de piratenboot of stap in de boomstammen en vaar op de rivier! Daarnaast zijn er enkele dieren te zien, waaronder:

 • Afrikaanse oehoe
 • Emoe struisvogel
 • Goudfazant
 • Blauwe Ara
 • Rif aquarium en Zoetwateraquarium

Recreatiedomeinen België voor peuters en kleuters

Ook zijn er in België heel wat leuke recreatiedomeinen te vinden voor een daguitstap met kleine kinderen. Enkele tips voor domeinen die leuk zijn om te bezoeken:

#1 Recreatiedomein Keiheuvel ligt op de mooie Kempen! Dit domein ligt in een uitgestrekte en groene oase. Ga hier op een mooie dag heen en dan zal je de hele dag vermaak hebben. Er is hier zoveel te beleven. Denk aan een de avontuurlijke speeltuin, er zijn openlucht zwembaden, je kan naar de kinderboerderij, er is minigolf, een gocart parcours en de trampoline.

#2 Recreatiedomein De Mosten ligt vlakbij de Nederlandse grens, tussen Breda en Antwerpen. Er zijn hier tal van activiteiten, gratis en betaald. Ga in de zomer naar de zwemvijver met speeltuin en een minigolf. Hier kan je gratis beachvolleybal, basketbal, badminton of tafeltennis spelen. Ook is er het Goodlife Cablepark waar je kan wakeboarden, waterskiën of kneeboarden, het klimpark De Mosten en het Treehouse waar je iets kan eten en/of drinken. In de omliggende bossen zijn er wandel- en fietsroutes. 

#3 En vlakbij de grens met Frankrijk ligt recreatiedomein De Gavers. Dit grote domein is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Er is hier horeca, een grote speeltuin met speelbos. Nabij cafetaria De Gavermolen (Parking Eikenstraat) is een klim- en klautertoestel voor 3 tot 12 jaar. Er is ook een beachvolleyveld en er zijn enkele petanquebanen. Het Gavermeer heeft een afgesloten zwemzone en er is een Kidstouwenparcours en een hoogtouwenparcours!

#4 Ook het provinciaal domein De Schorre in Boom heeft veel leuke activiteiten voor een leuk dagje weg. Vanaf maart wandel je het Barrevoetspad, dit blotevoetenpad is meer dan 700 meter lang en je loopt hier over mossen, kleibroden, modder, zachte kiezels, wol en hooi. Of ga op zoektocht door het Magisch Trollenbos, de kinderwagen kan hier niet mee. Daarnaast is er onder meer een leuke buitenspeeltuin.

#5 Bij Puyenbroeck in Wachtebeke is er een heel grote speeltuin, deze is opgesplitst in kleinere speeltuinen per leeftijd. De speeltuinen zijn ook geschikt voor kinderen met een beperking. Op mooie dagen spelen de kinderen in de waterspeeltuin.

Leuk pretpark België voor 2 of 3 jarige – Uitstappen België ook met kleuters

Onze Vlaamse bloggers noemden dit familiepark in de omgeving van Gent als tip voor uitstappen in België met kleine kinderen. Familiepark Harry Malter is een klein pretpark voor kinderen van bijvoorbeeld 2 en 3 jaar. Hier is er de combinatie hebt van kunnen spelen, attracties, shows en dieren. Geen grote attracties of wilde dingen, maar vooral veel charme. Dit park stond op de planning om getest te worden door ons, maar ja, toen kwam Corona helaas. Je ziet er onder meer kamelen, alpaca’s, woestijnvos en een gordeldier.

Boudewijn Seapark is een afwisselende uitstap in België in de omgeving van Brugge. Er is hier een expohal, een schaatspiste (in de winter), een attractiepark, een dolfinarium, zeehonden- en zeeleeuwenshows, een binnenspeeltuin en een waterpretpark (in de lente/zomer). Met kindjes tot een jaar of 6 kan je veel dingen samen doen, kinderen vanaf 6 jaar kunnen veel dingen in dit park al wel zelfstandig doen, aldus de blogger die dit park voor ons testte. Vanwege de vele activiteiten in dit park, met wat attracties, spelen en dieren, is het een heerlijk uitje!

Bellewaerde – Dit is een bijzondere plek, want het is een combinatie van een attractiepark met familiecoasters, waterattracties en spannende attracties en een dierentuin met tal van dieren. Het park is ingedeeld in verschillende gebieden: Canada, India, Kidspark, Savanne, Jungle, Far West en Mexico. Het ene moment wandel je door een cowboydorp en daarna sta je in de jungle. Bij de attracties op de website kan je aangeven hoe groot jouw kind is. Je kan dan zien welke attracties jouw peuter of kleuter al in mag!

SEALife Blankenberge

Aan de Belgische kust zijn er ook opties voor een dagje weg met peuter, ga bijvoorbeeld in de kustplaats Blankenberge, is Sealife. Bij deze overdekte kinderactiviteit in Blankenberge zijn er onder andere zeehonden & zeeleeuwen te zien, je kan een zoektocht doen met de kinderen en er zijn voedermomenten. En het SOS Rescue Team van SEA LIFE Blankenberge vangt jonge zeehondjes op en verzorgt ze in het eigen opvangcentrum. Verder is er voor de kids het klimavontuur en een speeltuin.

Leuke zwembaden met peuterbad – uitstappen in België

Zoek je een leuke daguitstap in België en willen jullie gaan zwemmen? Er zijn tal van zwembaden met een peuterbad, dit zijn een aantal aanraders!

#1 Sportoase Leuven heeft een leuke buisglijbaan en een brede familieglijbaan. Verder is er voor kinderen tijdens dit dagje weg een hindernissenparcours. Ben je hier met kleine kinderen dan spelen zij in het afgesloten kleuter- en peuterbad met fonteintjes en speeltuigen.

#2 Bij het Begijntjesbad in Overijse is er een 25-meterbad, een kinderbad, sauna en wildwaterbaan. 

#3 En in Houthalen-Helchteren spelen de kinderen eindeloos in het Zwemparadijs Park Molenheide. In het speciale kabouterbad met zijn kleurrijke glijbaantjes, paddenstoelen en fonteintjes. Oudere kinderen zullen zich zeker amuseren in de vier snelle glijbanen. Je hebt hier ook de Binnenspeeltuin Kids Valley met meer dan 60 speeltoestellen.

Naast het pretpark kan je in Ieper met kinderen ook naar het Bellewaerde Aquapark gaan! Dit is een tof waterpark voor het hele gezin en er zijn attracties voor jong en oud. In de peuterzone Bambino Beach kunnen kleinere kinderen zich volop uitleven en bij de speelzones Junior Explorer en Aqua Fort zijn er ook plaatsen waar het water laag staat. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten steeds begeleid worden door een volwassene.

Museum voor peuters en kleuters – Uitstappen België

#1 Een van de uitstappen in België voor jonge kinderen vind je in de Ardennen! Dat is Houtopia, speciaal ingericht voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Hier mogen de kinderen aan de hand van allerlei ervaringen de 5 zintuigen en de wereld rondom echt gaan ontdekken. Ook is er een evenwichtig parcours, een avonturenparcours, een glijbaan van meer dan 30 meter en een grote buitenspeeltuin.

#2 Een heel bijzonder en vooral ook creatief museum is het museum Villa Verbeelding in Hasselt. Dit is misschien wel een van de leukste uitjes in België als je zoekt naar een geschikt museum. Hier kan je allerlei dingen zien en uitproberen, het is allemaal op een erg speelse wijze ingericht. Je wordt vanaf de eerste seconde getriggerd om dingen te ontdekken en dat is echt geweldig. Op de website van Villa verbeelding zie je welke tentoonstellingen er zijn en aan welke workshops je kan deelnemen.

Villa Verbeelding

Binnenspeeltuinen België voor peuters en kleuters

#1 De Kleuterspeelstad in Turnhout is gericht op kids tot 6 jaar, dit is een leuke binnenspeeltuin met alle speeltoestellen en ballenbakken die je kan verwachten. Voordeel is dat de kinderen maximaal 6 jaar zijn en niet 12 jaar zoals in de meeste binnenspeeltuinen.

#2 En de Jungle City in Doornik is een pretpark voor peuters en kleuters met een binnenspeeltuin, buitenattracties en de fluo minigolf in jungle thema.

#3 In Heusen-Zolder, over de grens voorbij Eindhoven, ligt Tarzan & Jane. Dit is de grootste binnen- en buitenspeeltuin van de Benelux. De binnenspeeltuin is 4000 m2 groot en heeft vier verdiepingen! Er is ook een baby & peuter zone en een waterspraypark.

Megaspeelstad

Megaspeelstad is een betaalbaar kinderpretpark en het ligt ten oosten van Antwerpen. Je betaalt een tientje inkom voor de kinderen (die groter zijn dan 85 centimeter) en alle attracties zijn inbegrepen. Bij deze tip voor uitstappen in België heb je veel keuze uit activiteiten. Kinderen boven de 7 jaar mogen bepaalde toestellen zelfstandig bedienen, kinderen onder de 7 jaar hebben dan begeleiding nodig.

Je vindt in Megaspeelstad onder andere speelkooien per leeftijd, ballenbad, trampolinepark, discozaal, springkasteel, blokkenzone, playstationzone. Er zijn ook een aantal attracties waar er personeel bijstaat: een monorail, botsauto’s, disco twister, schommelboot, kiddie rides, paardenmolen en tassenmolen.

Dan heb je daarnaast ook nog het buitengedeelte, dat is Toverstad. Er staan ook hier veel speelmogelijkheden. Zo is er een grote klimvulkaan, een airtrampoline, grote glijbanen, klautertoestellen, hindernissenparcours, trampolines. Daarnaast vind je er ook een aantal diertjes (geiten en kippen) een go-kartpiste en een ballshooter.

Meer uitstappen in België met peuters en kleuters

We hebben hierboven een aantal leuke tips voor daguitstappen met kleinere kinderen gedeeld. Natuurlijk is er in België veel meer te doen! Een aantal ideeën zijn:

 1. Ga wandelen met de kinderen, bijvoorbeeld een van deze kindvriendelijke routes.
 2. Ook verzamelden we eens tips voor blotevoetenpaden en belevingspaden.
 3. Of bezoek een van de vele speelbossen die België rijk is.
 4. Daarnaast is het leuk om met kinderen een zoektocht te doen, die haal je vaak bij het toerismebureau.
 5. Sommige musea hebben een programma speciaal voor de allerkleinsten.
 6. Kinderboerderijen zijn erg leuk voor jonge kinderen en vaak zijn deze gratis toegankelijk.

Uitstappen in België – Vakantieparken voor kleine kinderen

Je uitstap in België combineren met een nachtje of weekendje weg? Er zijn leuke vakantieparken voor peuters! Dit zijn enkele tips:

Zoek je een geschikt vakantiepark voor een verblijf met kleine kinderen in België, dan behoort het vakantiepark Molenheide tot de beste keuzes! Dit park ligt in het hart van Belgisch Limburg. Op het park is een overdekt zwemparadijs met  4 zwembaden en 4 avontuurlijke glijbanen. Ook is er hier de grootste overdekte binnenspeeltuin in de Benelux. En verder is er de Magische Parkshow.

 • Overdekt zwemparadijs
 • Grootste indoor speeltuin BeNeLux

Welke tip voor uitstappen in België voor kleine kinderen mis jij in deze lijst? Eerder deelden we de tips voor uitjes met peuters in Nederland en ook gaven we tips voor vakanties met peuter.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën