Verzetsmuseum (junior) Amsterdam | Review

Iedere keer als ik uit Artis kom kijk ik tegen het Verzetsmuseum aan. Daar wil ik al zo’n tijd heen. Als blijkt dat Johan en peuter andere plannen hebben, ga ik met dreumes naar het museum. Zonder verwachtingen stap ik naar binnen.

Op de website lees ik het volgende: “Een bezoek aan het Verzetsmuseum in Amsterdam is een belevenis voor iedereen en daarom heel geschikt als gezinsuitje en/of samen met opa en oma.” Er zijn diverse tentoonstellingen, het museum junior en ook is er een wandeling naar het Anne Frankhuis.

IMG_20151212_150006

Verzetsmuseum Amsterdam

“Met een handig boekje wandel je van het Verzetsmuseum naar het Anne Frank Huis (of omgekeerd) en onderweg lees je wat er langs die route allemaal is gebeurd tijdens de bezetting.” Die wandeling ga ik eens lopen. Toen ik uit het museum kwam keek ik namelijk met andere ogen naar de stad, wat zal er op welke plek gebeurd zijn?

De tentoonstelling voor volwassenen is interessant. Veel te zien, horen en lezen. Het is schokkend maar ook belangrijk om te blijven beseffen dat het vreselijk is wat er is gebeurd.

IMG_20151212_134749

Verzetsmuseum Junior

Ik loop tegen het junior gedeelte aan. Dreumes is in de wagen in slaap gevallen, dat geeft mij de kans om een kijkje te nemen. Je start in een leuke hal waarin een film wordt vertoond. Deze vier kinderen worden aan je voorgesteld. Ieder kind heeft een eigen verhaal: Eva is Joods, Nelly sloot zich aan bij de Jeugdstorm, Jan zijn vader zit in het verzet waardoor Jan moet onderduiken en Henk vindt oorlog spannend!

IMG_20151212_135457

Ik loop de zaal in. In het midden een boom, eromheen vier ‘huizen’. Ieder kind een eigen huis, een eigen video, een eigen verhaal. Wat is dit indrukwekkend goed gemaakt. Neem Henk hierboven. Je loopt zijn huis binnen en kamer voor kamer wordt een deel van het verhaal verteld. En Eva, die naar een concentratiekamp werd gebracht. Je komt in steeds kleinere hokjes en voelt je opgesloten. Hoe heeft zij zich wel niet gevoeld?

IMG_20151212_140506

Eva

Bij Eva aan tafel, ze twijfelen of ze gaan onderduiken. Op het schermpje op tafel kan je een keuze maken. Kijk naar de details in de woonkamer, dit is prachtig gemaakt. Als kind (en ook als volwassene) kan je hier urenlang ontdekken. En ‘spelenderwijs’ leer je heel erg veel over leven in oorlog. De verschillende kanten, iedereen heeft zijn eigen verhaal.

Verhalen

Als je alle verhalen hebt gehoord en denkt dat het klaar is, loop je naar de uitgang. Daar zie je deze vier hoofden: Henk, Nelly, Eva en Jan. Juist, de kinderen zijn bejaard geworden. En ook daarvan zijn verhalen. Ook geven ze alle vier hun mening over bepaalde onderwerpen, waaronder vrijheid van meningsuiting. Nadat zij hun mening hebben gegeven, mag jij dat ook! Door middel van de stemknoppen kan je aangeven of je het eens bent met een stelling.

Later controleer ik het verhaal van Eva: het klopt, haar moeder is inderdaad getrouwd met de vader van Anne Frank. Wat is dit museum goed in elkaar gezet. Vanwege de indrukwekkende verhalen is het museum voor kinderen van negen jaar en ouder.

IMG_20151212_145844
2 Comments
  1. Zef zegt

    dat klinkt gaaf! Ik vraag mezelf wel eens af wat ik zou doen, of ik bij het verzet zou gaan met alle risico’s van dien of zou proberen de boel uit te zitten. Ik denk graag dat ik bij het verzet zou gaan en ik hoop dat ik nooit voor de keus word gesteld.

    1. Karlien zegt

      In het museum las ik dat het echte verzet pas op gang kwam toen duidelijk werd dat Duitsland verslagen zou worden. Voor die tijd was het erg gevaarlijk, heel erg gevaarlijk, om in het verzet te zitten. Hoop ook dat we die keus nooit hoeven te maken!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.