Ons Lieve Heer op Solder, museum in Amsterdam

2

Ons Lieve Heer op Solder: een museum in Amsterdam waar ik al lange tijd nieuwsgierig naar ben. Onlangs was ik een ochtend in Amsterdam. In de buurt van centraal had ik een afspraak en ik besloot om daarna een museum in te duiken. Samen met peuter ging ik op ontdekkingstocht in het museum Ons’ Lieve Heer op Solder gelegen aan de Oudezijds Voorburgwal 38.

Ons Lieve Heer op Solder

Dit museum ligt in hartje centrum van Amsterdam, aan een van de grachten. Het ligt dus in een grachtenpand, alleen daarom een bezoek waard. Na het Rijksmuseum is Ons Lieve Heer op Solder het oudste museum van de stad.

Ons Lieve Heer op Solder

Entree Ons Lieve Heer op Solder

Na binnenkomst hangen we onze jas op en gaan het museum in. Het ene gebouw heeft een lift, het andere gebouw heeft dat niet. Je start op -1. Als je uit de lift stapt, staat er een medewerker op je te wachten. Hij geeft een audiotour (beschikbaar in meerdere talen) en vertelt een aantal dingen over het museum.

Museum met kids
De medewerker vertelt dat dit museum ook leuk is voor kinderen. Op sommige dingen is een lieveheersbeestje geplakt, dat houdt in dat kinderen eraan mogen komen. De lieveheersbeestjes zijn zeker klein: op de foto hierboven zie je onderin op de trap recht een beestje. Voor kinderen van 5 tot 11 jaar is er een speurtocht (€ 1,00) en voor kids van 10 t/m 12 jaar is er een speciale audiotour. En de basis van het museum: alle trappen, dat is op zichzelf al voldoende vermaak.

Ons Lieve Heer op Solder

Uitzicht grachten

Zoals ik al schreef: prachtig uitzicht over de grachten, iedere verdieping verandert je uitzicht.

Ons Lieve Heer op Solder

Trappen

Via smalle gangen en trappen kom je in historisch ingerichte kamers en keukens. Omdat ik met dreumes was heb ik lang niet alles kunnen zien en doen. Ik hoop op een herkansing, zodat ik meer over het museum kan horen.

Ons Lieve Heer op Solder

Kerk op zolder

En dan, voor mijn gevoel zomaar opeens, sta je op de zolder. Je loopt een kerk binnen die vanaf buiten niet zichtbaar is. Deze kerk is gebouwd in 1663, toen katholieke misvieringen verboden waren. Als je wenst kan je nog steeds een mis bijwonen op deze Solder.

Ons Lieve Heer op Solder

De kerk beslaat drie verdiepingen, op de foto hierboven zijn we op de tweede verdieping.

Ons Lieve Heer op Solder


Voor kinderen is er ook een speciale tafel. Hier kan onder andere gekleurd worden. 

Ons Lieve Heer op Solder

Mijn mening

Mijn beoordeling? Het is een heel mooi, interessant en leuk museum in hartje Amsterdam! Ik kom terug en raad het museum aan anderen aan.

2 Comments
  1. Els zegt

    Wat een mooi museum. Ik dacht dat ken ik niet, maar volgens mij ben ik er een keertje met school geweest nu ik je foto’s zie :-).

    1. Karlien zegt

      Wat leuk!!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.