Kindermuseum – Joods Cultureel Kwartier Amsterdam | Review
(door Alyt) Samen met mijn man en onze twee meiden van 5 en 8 heb ik het Kindermuseum in het Joods Cultureel Kwartier bezocht. Het kindermuseum is een onderdeel van het Joods Historisch Museum. In deze blog deelt zij wat zij van het museum in Amsterdam vonden.
Het kindermuseum is in een apart gedeelte van het museum. Nadat je de deur bent binnengestapt, stap je de woonkamer binnen van de joodse familie Hollander. Op de begane grond en eerste verdieping is een toilet aanwezig. Het kindermuseum is opgebouwd uit zes verschillende kamers; woonkamer, keuken, muziekkamer, studeerkamer, slaapkamer en de muur. Je mag zelf weten in welke volgorde je de kamers gaat ontdekken.
Inhoudsopgave
Ons bezoek aan het Kindermuseum
Mijn meiden trokken direct de schoenen uit en ploften neer op een grote bank . Er werd een filmpje vertoond van de familie Hollander, ze dekten de tafel voor Sjabbat. Alle filmpjes zijn zowel in het Nederlands als Engels te beluisteren. Ondertussen had ik een boekje (werkblad) gepakt waarin vragen staan over de verschillende kamers. Wij zijn begonnen in de woonkamer. Nadat het filmpje was afgelopen gingen we de kamer ontdekken.
Er staat een gedekte tafel voor Sjabbat en een aantal lades in de kastjes kun je opentrekken. Er zitten spullen in die je mag bekijken en vasthouden. Mijn meiden vonden de keppeltjes interessant en zetten ze even op het hoofd.
Met mijn oudste dochter nam ik de vragen door van het werkblad. Met een beetje hulp lukte het haar om de vragen te beantwoorden. Daarna zoek je de bijbehorende sticker uit. Het stickervel zit ook in het boekje. Dat vond ze het leukste om te doen.
Via de trap liepen we naar boven en kwamen in de studeerkamer. Wat opviel was het enorm grote Hebreeuwse leesplank(je) aan de muur. De meiden gingen elk een woord na leggen. Aan de tafel kun je je naam in het Hebreeuws schrijven. Er liggen sjablonen klaar en een instructie. De meiden bekeken eerst het filmpje. Aan de muur hing een originele Tora rol. De meiden hadden meer aandacht voor de glazen vloer… ze liepen er voorzichtig over heen.
Vervolgens gingen we naar de Pratende muur. Wauw dat zag er fantastisch uit! Een mondje in de muur vertelde herinneringen van o.a. dit joodse pand. De meiden hebben keurig het hele verhaaltje beluisterd.
Koosjer broodje bakken
We hadden al een heerlijke geur geroken vanuit de keuken. Daar gingen we vervolgens naar toe. We konden een koosjer broodje bakken. Aan de wand zagen we verschillende foto’s hangen. Zelfs koning Willem Alexander heeft hier een broodje gebakken. Gaaf! De joodse dame vertelde wat koosjer koken/eten inhoudt. Het broodje moest even worden afgebakken. Hadden wij intussen de tijd om de bovenste verdieping te ontdekken.
Hier zijn de slaapkamer en de muziekkamer.
In de slaapkamer staat een poppenhuis, ingericht als het huis van de familie Hollander. En een tijdelijke tentoonstelling van Fiep Westendorp. “Ter ere van de tiende verjaardag van het Kindermuseum en 100 jaar Fiep Westendorp is een jaar lang het Fieptheater te zien op de zolder van het kindermuseum. In dit minitheater komen Westendorps figuren tot leven door een combinatie van animatie, film en muziek.” (bron) Dit is een heel leuk theatertje. We konden het bekijken vanaf een kleine tribune.
De muziekkamer was een groot feest voor de meiden. Er waren diverse muziekinstrumenten aanwezig die ze mochten bespelen.
Kindermuseum bezoeken, een aanrader?
Na afloop hebben de meiden hun gebakken broodje opgehaald uit de keuken. Het werkblad hebben we niet helemaal ingevuld, de aandacht verslapte hiervoor. We hebben het museum in twee uurtjes bekeken. Na ons bezoek weten mijn meiden iets meer over het joodse leven, dat ze andere feesten hebben, anders koken en een ander alfabet hebben.
Het kindermuseum is een museum waarbij kinderen op een speelse manier het joodse leven ontdekken. In elke kamer is wel iets te doen en/of te ontdekken. Wij vonden het erg leuk om er te zijn, en raden dit museum zeker aan. Er is erg veel te doen voor kinderen.
Praktische info: bekijk de openingstijden op de website
Lees wat er verder te doen is in Amsterdam met het gezin of tijdens een dagje Amsterdam