Koepelgevangenis in Arnhem met kind | Review

Sinds 2015 is de Koepelgevangenis in Arnhem niet meer in gebruik, maar deze is nog wel helemaal standby om te gebruiken wanneer dat nodig zou zijn. In de tussentijd worden er goed bezochte rondleidingen gegeven, en kun je er ook een escaperoom doen. Wat toch wel ironisch is in een gevangenis! Anouk was met haar zoontje naar een rondleiding gegaan en deelt hoe zij dit vonden.

Op eerste paasdag hebben mijn zoontje en ik de gevangenis met een rondleiding bezocht. Om te beginnen is deze rondleiding vanaf de start al leuk, omdat deze worden gegeven door de bewakers die vroeger in deze gevangenis werkten. Goede verhalen en grappige details zijn daarmee verzekerd!

Bezoek aan de Koepelgevangenis in Arnhem met kind

De gevangenis is in 1882/1183 gebouwd en de laatste jaren was dit het ‘thuis’ van ongeveer 250 gedetineerden. Zoals de naam natuurlijk al verklapt, is de koepel in dit gebouw erg indrukwekkend. En de koepel was tegelijkertijd ook van belang; de wachters konden vanuit het midden van de koepel iedereen goed in de gaten houden. Elk geluidje hoor je door de enorme akoestiek.

De gids laat ons de cel zien en vertelt dat de gedetineerden per dag 1 uur naar buiten mochten. De rest van de tijd zaten ze in hun cel zaten en in de recreatieruimte. Die ruimtes kun je nu bekijken (al zijn de recreatieruimtes leeg), net als de controleruimte, de douches, de bezoekkamers en de luchtruimtes buiten. Hij vertelt ons dat de gedetineerden vroeger meehielpen met (voorbereiden van) het koken, bijvoorbeeld door aardappels te schillen. Maar de gevangenen mochten alleen een botermesje op hun kamer, wat natuurlijk niet goed schilt. Vierkante aardappels dus!

Koepelgevangenis
Luchtruimte

Voorafgaand aan de bezoekruimtes zien we de scanners staan die, net als op een vliegveld, de bezoekers en alles wat zij meenemen controleert. Een keer per week mochten de gevangenen bezoek ontvangen, een uurtje. Ze mochten elkaar niet aanraken, maar achter een plexiglas wandje konden ze praten. Nog geen vinger aanraken, vertelt de gids, want anders is bijvoorbeeld drugs al doorgegeven. De verhalen gaan wat langs mijn zoontje heen, hij kijkt vooral zijn ogen uit!

Controlekamer

In de koepel beneden staat ook de controlekamer waarbij je van buiten niet naar binnen kan kijken, maar van binnen natuurlijk wel naar buiten. De computers en camera binnen werken nog, en deze worden continu onderhouden. Net als de waterleidingen trouwens: elke week worden bijvoorbeeld de wc’s doorgetrokken zodat er geen legionella kan ontstaan. Hierdoor blijft de gevangenis beschikbaar, mocht er opeens toch een beroep op worden gedaan.

De laatste ruimte die wij bezochten was de kerk, een grotere ruimte binnen de gevangenis zelf. Met glas-in-lood ramen die door de gevangenen zelf gemaakt werd. De gids vertelt dat de imam, de priester en de dominee elk de ruimte ombouwde tijdens hun eigen dienst zodat het paste bij diens geloof en gebruiken. De imam startte met koffie en koek, en dat namen de priester en dominee over. En zo ontstonden er wachtlijsten van gevangenen die allemaal de diensten wilden volgen.

Zie de website voor alle activiteiten die in de gevangenis georganiseerd worden. Bekijk ook de andere uitjes met kinderen en lees de tips voor Nijmegen en Apeldoorn.

Koepelgevangenis Arnhem
Controlekamer
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.