Fort bij Edam met kinderen | Review

Stelling van Amsterdam ontdekken

0

Op een mooie zondag, begin april, gingen wij op pad naar het Fort bij Edam. Al jaren wonen wij in de omgeving, maar het kwam er nooit van om erlangs te gaan. Tijd om daar verandering in te brengen. Wij delen hoe leuk het Fort bij Edam met kinderen is om te bezoeken.

Het Fort bij Edam is gebouwd tussen 1908 en 1912. Dit Fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze Stelling is een verdedigingslinie rondom Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914. De lengte ervan is 135 kilometer.

De bedoeling van de Stelling was dat het leger, de regering en de koning(in) zich binnen deze linie konden terugtrekken als Nederland werd aangevallen. Naast 46 forten bestaat de Stelling uit dijken, sluizen en batterijen. De linie ligt in een cirkel om Amsterdam heen, op een afstand van 15 tot 20 kilometer.

De Stelling van Amsterdam is als monument beschermd door de provincie Noord-Holland en de Nederlandse Staat en staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Het Fort bij Edam is zeer goed geconserveerd.

fort bij Edam

Ons bezoek aan het Fort

Het Fort bij Edam is een goed onderhouden militair fort en het fortterrein is een beschermd natuurgebied. Als we bij het fort aankomen weten de kinderen niet goed wat ze kunnen verwachten. Binnen zijn ze gelijk heel blij: we krijgen een A4 met informatie van het fort en een vrijwilliger legt uit dat er in het fort een brandweerauto staan. De denkbeeldige speurtocht begint.

Op het informatieblad staat per ruimte die je kan bezoeken (aangegeven met een nummer) de belangrijkste informatie. De jongste was ontzettend blij met de natuurlokalen. Doordat het fortterrein een beschermde status heeft, is er een bijzondere flora en fauna ontstaan. In de lokaal lees je daar meer over. Maar ook is er veel te zien, onder andere opgezette dieren. Er is speciale aandacht voor planten, zwammen en waterdieren. Ik denk dat de jongste hier zeker een uur geweest is.

fort bij Edam

De oudste (5) heeft veel plezier beleefd aan het ontdekken van het fort. Dwalen door de kleine gangen, van kamer naar kamer. Het Manschappenlokaal was wel spannend: dit is ingericht als een loopgraaf met onder andere loopzakken. Erg leuk om doorheen te lopen!

Buiten kregen de kinderen de kans om te schieten met het flessenkanon. Op deze manier leren ze over de werking van een kanon, maar het is vooral leuk speelgoed. De vrijwilliger nam alle tijd voor de kinderen.

Fort bij Edam met kinderen, een aanrader?

Wij waren ongeveer twee uur bij het fort, de vrijwilligers waren verbaasd dat we er nog steeds rondliepen. Dus: ja, het is zeker een aanrader. Als je wilt dat je kinderen iets leren over het fort, dan moet je ze actief betrekken bij wat er te zien is en de uitleg voorlezen. Of je vraagt aan een van de vrijwilligers om uitleg. Onze jonge kinderen vonden het ontzettend leuk om te speuren.

Combineer je bezoek aan het Strandbadcafé, dat is een minuut of 5/10 lopen. Of ga naar Volendam met kinderen, of ontdek het oude centrum van Edam.

Praktische info: je kan enkel gepast betalen. Zie de website voor alle info.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.