Rondreis Tsjechië met gezin | Onze reisroute

0

De zomervakantie 2022 besluiten we door te brengen in Tsjechië. Johan was hier net voor Corona, op een skivakantie in Karlovy Vary en Klinovec. Hij kwam zo enthousiast terug dat we het land wel moesten ontdekken. Dus zo kwam het dat wij een rondreis Tsjechië met gezin besloten te plannen. In dit artikel lees je onze reisroute en tips.

Na twee weken Tsjechië kunnen wij eigenlijk alleen maar zeggen dat dit land ons positief verrast heeft. Er is veel mooie natuur, er zijn kastelen, leuke kinderactiviteiten en bovenal: er zijn niet zo ongelooflijk veel toeristen. Wij willen graag meer van deze mooie en vooral ook kindvriendelijke bestemming gaan ontdekken in de toekomst.

Onze rondreis Tsjechië met gezin

Dag 1: Nederland – Maagdenburg

We rijden op zondag, net voor de middag start, weg. Eerste tussenstop plannen we op goed geluk net na Osnabrück. Omdat het zondag is rijden er geen vrachtwagens en dat maakt het heel rustig rijden (totaal anders dan de zwarte zaterdagen op de wegen naar het zuiden van Europa).

Bij Osnabrück pauzeren we bij het café Barth. Een heerlijk rustig plekje in het Osnabrückerland. Met veel groen, bloemen en heerlijke stukken taart. Achterin de tuin is een schommel verstopt, in het huis is een kinderhoek. Als je wilt kan je hier een leuke route van zo’n 7 kilometer lopen. Dan stappen wij de auto in en rijden naar onze eindbestemming voor vandaag: Maagdenburg.

Dag 2: Maagdenburg naar Tisá en Decin

Op maandagochtend reizen wij verder. Helaas is het een stuk drukker op de weg, de vrachtwagens rijden weer, en de route die op zondagavond nog 2:30 zou duren, duurt nu zo’n 3 uur. De eerste stop is net na de grens, bij de Tiske Steny. Daarna rijden we door naar de stad Decin, hier stoppen we bij de dierentuin om daarna ons hotel op te zoeken.

Decin

Dag 3: Decin verkennen

Op dag 3 van onze rondreis door Tsjechië kunnen we de auto laten staan! Ook tijdens een rondreis is dat toch wel prettig. We gaan namelijk op verkenning in de stad Decin. Johan klimt met de oudste een Via Ferrata, in de zomerse hitte, terwijl ik met de jongste de speeltuinen verken. Vervolgens wandelen we door de stad, bezoeken het kasteel en de rozentuin en eten ijsjes. Aan het eind van de dag nemen we een duik in het waterpark.

Dag 4: Nationaal Park Boheems Zwitserland

De naam is verwarrend, maar het Nationaal Park Boheems Zwitserland ligt in het noordwesten van Tsjechië in de regio Ústí, vlak tegen de Duitse grens aan. Twee schilders werden verliefd op de schoonheid van het park en deze deed hen denken aan de prachtige natuur van Zwitserland. Daarom heet het park Boheems Zwitserland. Wij wandelen een route van ruim 15 kilometer, waarbij we de belangrijkste bezienswaardigheden van dit mooie natuurgebied zien. Daarna nemen we een duik in een natuurlijk zwembad in het park.

Dag 5: Sportdorpje Kliny en Machovo jezero

Op dag 5 verlaten wij Decin en rijden wij door naar Kliny. In dit dorpje zijn de laatste jaren allerlei leuke zomerse activiteiten mogelijk gemaakt. Er is onder andere een rodelbaan, een van de langste ziplines van Europa, touwpark, bike- en mountainsteppark met kabelbaan, tennisbaan, buitenklimmuur, kinderspeeltuin en een sporthal. Wij hadden hier een hele leuke en actieve ochtend!

Daarna reden we door naar het meer Máchovo jezero. We verbleven bij Lakepark Residence, een modern appartement met een slaapkamer. Hier waren we graag nog een aantal dagen gebleven, omdat de omgeving zich goed leent voor een vakantie. Op en aan het meer zijn er allerlei watersporten mogelijk en in de omgeving zijn er leuke dorpen en steden om te verkennen.

rondreis Tsjechië met kids

Dag 6: Lusatian-gebergte

Deze dag tijdens de rondreis Tsjechië was eigenlijk een beetje een tussendag, vanwege de boekingen die niet helemaal klopten (planning was een aantal keer gewijzigd). We gaan naar Resort Malevil in het Lusatian-gebergte. Dit ligt in de buurt van Liberec en op 28 km van Česká Lípa. We beginnen de ochtend op een SUP aan het meer en dan rijden we naar het stadje Česká Lípa. Ik vond het een leuk en charmant plaatsje!

Daarna rijden we naar het resort, met een golfbaan, zwembad, squashbaan, tennisbanen, tafeltennis en dieren. Alles is er en het is er allemaal vooral in het klein. Voor de kinderen mag het de pret niet drukken, want zij liggen urenlang in het zwembad.

Dag 7: Liberec

Vanuit het Lusatian-gebergte rijden wij door naar Liberec. In deze stad brengen wij uren door, met name in het wetenschapsmuseum. Daarna wandelen we door de stad en drinken we koffie. De uitgebreide tips komen nog in een apart artikel online te staan.

Eindpunt van vandaag is Penzion Sokolovna in Korenov, dit appartement ligt op de grens van het Reuzengebergte. De tweede week van onze rondreis door Tsjechië met kinderen brengen wij hier door. Het is een appartement met twee slaapkamers met uitzicht op de bergen. Buiten is er een speeltuin en vooral veel ruimte, onder ons appartement is een bowlingbaan en restaurant.

Dag 8 – 13: Harrachov en het Reuzengebergte

Na het vele rondrijden in de eerste vakantieweek in Tsjechië, doen we het de tweede week een stuk rustiger aan als het aankomt op kilometers in de auto zitten. We wandelen rondom het appartement op zoek naar bunkers en leuke restaurant, we ontdekken dat het nabijgelegen skiplaatsje Harrachov ontzettend veel te bieden heeft en we wandelen de grens met Polen over!

Dag 14: Harz in Duitsland

Op de terugweg besluiten wij om te overnachten in de regio Harz in Duitsland, ongeveer halverwege de route. Ik boek een verblijf bij HKK Hotel Wernigerode, in de gelijknamige plaats. Het is dat Johan echt weer aan het werk moet, want anders hadden we dit verblijf verlengd. Zowel het hotel (met enorme kinderruimte) als het stadje én de regio zijn fantastisch. Rodelbanen, kastelen, dierenparken, wandelroutes: dit gebied is de moeite waard.

En dan zit onze rondreis Tsjechië er alweer op. We gaan zeker nog eens terug om meer van het Reuzengebergte te ontdekken en ook om dan de stad Ostrava te gaan zien, omdat we daar veel positieve dingen over hebben gehoord.

Harz
Harz
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.