Rondreis Roemenië met kinderen – Tips
Als je naar Roemenië op vakantie wilt gaan vraag je je misschien wat dingen af. Waar ga je heen tijdens een rondreis Roemenië met kinderen, waar overnacht je en hoe is het om door dit land te rijden?
Blogger Iris was in Roemenië met haar gezin en zij deelt haar tips voor een vakantie in dit prachtige en ook nog best onbekende Europese land. Na een stedentrip naar Boekarest was Iris ontzettend benieuwd wat de rest van Roemenië te bieden had. En al snel voegde ze daad bij woord: ze plande een vakantie naar deze onbekende bestemming.
Wat een toffe bestemming is dit! Misschien niet een voor de hand liggende bestemming, maar juist daarom zo bijzonder. Op relatief korte afstand van Nederland stap je regelmatig een compleet andere wereld binnen. Een absolute aanrader dus!
Rondreis Roemenië met kinderen – Cluj naar Brasov
Roemenië is een uitgestrekt land. Daarom hebben we 3 weken uitgetrokken om een roadtrip te maken dwars door het land. Omdat ik Boekarest al uitgebreid verkend heb, startten wij onze trip in Cluj Napoca, in het hart van Transsylvanië. Transsylvanië is misschien wel de bekendste provincie van Roemenië en dat komt natuurlijk door de verhalen van Dracula. Na lang twijfelen besluiten we om vanaf Eindhoven naar Cluj te vliegen. Natuurlijk kun je ook met de auto naar Roemenië rijden, maar omdat we graag een groot deel van het land willen verkennen en we ‘maar ‘3 weken hebben, lijkt dit de beste optie.
Studentenstad Cluj
Cluj is een echte studentenstad doordat er veel universiteiten zitten. Het heeft een compact centrum en je vindt hier een flink aantal mooie historische panden. We overnachten aan de rand van het oude centrum in een leuk appartement, geboekt via AirBNB. Ondanks dat onze vlucht een behoorlijke vertraging heeft opgelopen, ontvangt de verhuurder ons met open armen bij het appartement.
De volgende ochtend lopen we vanuit ons appartement in een kleine 10 minuten naar het hart van het oude centrum. Cluj staat vol leuke koffietentjes en restaurantjes. Wij beginnen onze dag met een ontbijtje in één van deze tentjes in de buurt van het centrale plein, Piata Unirii. Het is zondagochtend en we doen het rustig aan, gewoon even acclimatiseren en de drukte van de afgelopen weken achter ons laten.
Na het ontbijt is het tijd om de stad te verkennen. Het is flink warm en op het plein zien we in de fonteinen kinderen rondrennen en spelen met water. Dat wil onze dochter natuurlijk ook. Dus hup, kleren uit en in haar ondergoed lekker spetteren. Ruim 1,5 uur vermaakt ze zich met het water en wij genieten van het zonnetje.
Central Park in Cluj
Daarna maken we een wandeling door de smalle straten rondom het plein. Overal vind je hier leuke hippe cafeetjes en restaurantjes. Tegen het einde van de middag zoeken we een van de parken van de stad op, Central Park. Een groot levendig park in het centrum van de stad. Een park vol speeltuintjes (groot en klein), natuurlijk een fitnessplein en een grote vijver met gekleurde waterfietsen. Wij maken in de vijver een ritje met een waterfiets in de vorm van een roze flamingo. Na een pizza bij een restaurantje aan de rand van het water en een aantal speelsessies in de speeltuinen van het park, nemen we een Uber-taxi terug naar ons appartement.
Rondreis Roemenië met kids: Salina Turda
De volgende ochtend reizen we alweer door, richting het platteland van Transsylvanië. We reizen iets meer zuidwaarts en ongeveer halverwege de route maken we een heel bijzondere stop bij Salina Turda. De mijn is sinds 2010 in de huidige staat geopend voor toeristen, nadat de zoutwinning hier gestopt is. Het is een bijzonder complex, dat ondanks dat het behoorlijk druk kan zijn, een bezoek waard is.
Na de ingang daal je langzaam af naar beneden, dit kan met een trap of een lift. Bij de lift staat een wachtrij, dus wij kiezen voor de trap. Het zijn vrij smalle trappen, maar ze zijn wel goed toegankelijk. Het enige nadeel: dalend en stijgend verkeer maakt gebruik van dezelfde trappen, dus soms is het echt krap!
De mijn heeft verschillende kamers en de grootste kamer is ongeveer 112 meter diep (of hoog). Diep onder de grond is in de kamer een mini-pretpark gemaakt, met verschillende spelletjes, een reuzenrad en bootjes die varen door een klein ondergronds meer. De attracties zijn misschien niet heel bijzonder, maar de sfeer in de mijn zorgt wel voor een unieke ervaring, diep onder de grond. Het is in de mijn wel fris, dus een warme trui en eventueel een lange broek, zijn zeker in de zomer geen overbodige luxe.
Platteland van Transsylvanië
Na een bezoek aan Salina Turda vervolgen we onze reis van Cluj naar Brasov met kids. Eindbestemming vandaag: het Saksische dorpje Richiș. Een klein dorpje met slechts 700 inwoners op het platteland van Transsylvanië. Ook hier hebben we via AirBnB een mooi plekje gevonden om te overnachten, Casa Noah.
Dorpen op het platteland in Roemenië hebben het moeilijk, mensen trekken naar de steden omdat daar meer werk is. Casa Noah runt een community project, waarbij ze de lokale economie te ondersteunen en met een deel van de omzet investeren ze in lokale voorzieningen. Lees er hier een interview over, druk op vertalen in het Nederlands.
Als reiziger krijg je met een verblijf in een van de mooi gerenoveerde Saksische huizen van Casa Noah ook een kijkje in het leven op het platteland. Waar paard en wagen nog een heel normaal vervoersmiddel is.
De volgende ochtend gaan we voor het ontbijt naar een familie iets verderop in het dorp. Restaurantjes zijn hier niet, maar lokaal ontbijten is ook veel leuker. We krijgen een traditioneel ontbijt met veel worst en kaas, vers brood en huisgemaakte jam. Helaas valt het niet helemaal in de smaak bij onze kleuter, maar de vrouw des huizes trekt alles uit de kast om het ook haar naar haar zin te maken. Van alle kanten komt speelgoed en een geroosterde boterham met een beetje jam gaat er toch wel in.
Overigens gaat communiceren hier in het dorp met handen en voeten, veel inwoners spreken alleen Roemeens en sommige spreken ook een soort oud-Duits. Na het ontbijt verkennen we het dorp en stoppen we onderweg bij een aantal bewoners voor verse eieren en honing. En we verbazen ons toch iedere keer weer als er een paard en wagen voorbij komt. Als je zo door het dorp loopt dan ga je echt even 50 jaar terug in de tijd.
Historische stadjes en kleurijke huizen
Tijdens ons verblijf in Richis verkennen we verschillende historische stadjes en dorpen. Waaronder Sighișoara, flink toeristisch maar een kort bezoek aan dit stadje met de vele kleurrijke huisjes is toch leuk. Daarnaast ontdekken we Biertan, een schattig dorpje met een van de bekendste weerkerken in de regio en Sibiu.
Sibiu is een iets grotere stad, maar wel met een compact een mooi gerestaureerd centrum. Deze stad staat vol met huizen die typisch zijn voor deze streek. De dakramen zijn zo gevormd dat het net ogen lijken. In de hele stad zie je dus huizen die ogen lijken te hebben.
Roemeense platteland
De wegen zijn over het algemeen wel goed onderhouden. Wanneer je van de hoofdwegen afwijkt is het een iets ander verhaal. Op deze wegen rijd je afwisselend over gravelwegen en asfalt en zijn er zo nu en dan flinke kuilen.
Je rijdt iedere keer dwars door kleine dorpjes, met kleurrijke huizen en je krijgt een inkijkje in het lokale leven. Ook zien we hier regelmatig Roma families op paard en wagen voorbij komen met vrouwen in kleurrijke kleding.
Rondreis Roemenië met kids: Transfăgărășan
Na vier dagen verlaten we het platteland en rijden we door, op weg naar Brasov met kids. Om in Brasov te komen kunnen we de mooiste weg ter wereld nemen, de Transfăgărășan. Iets waar ik al vanaf het moment dat we concrete plannen maakten voor een reis door Roemenië naar uit kijk. De weg die de Karpaten doorkruist, kronkelt door de bergen en biedt echt prachtige uitzichten. Vooral als de laaghangende wolken mysterieus over het landschap trekken. Je kunt de weg alleen in de zomermaanden rijden, want in de winter is de weg door sneeuw en ijs ontoegankelijk. (Website)
Natuurlijk zijn we niet de enige die deze route rijden en vooral op de top is het vrij druk en het lijkt een klein beetje op een toeristische kermis. Maar tijdens de route heb je voldoende plekken waar je kunt stoppen om in alle rust te genieten van de uitzichten of om een wandeling te maken. En met een beetje geluk spot je onderweg nog een bruine beer.
Bovenaan vinden we ondanks dat het zomer is nog wel een flink restant van de sneeuw. Toch leuk om even in je korte broek sneeuwballen te kunnen gooien.
Brasov met kids
De totale weg is 90 kilometer lang, maar omdat we daarna alleen met een enorme omweg Brasov kunnen bereiken, besluiten we vanaf de top weer dezelfde weg naar beneden te nemen. Vanaf daar nemen we de kortste weg naar Brasov. We zitten deze reis al genoeg in de auto. Niet eens omdat de afstanden enorm zijn, maar omdat je gemiddeld slechts 50 kilometer per uur rijdt. En zo komen we aan het begin van de avond aan in Brasov, een stad waar we eigenlijk meteen een beetje verliefd op worden.
Brasov is een hele prettige stad en ze voelen zich hier direct thuis. De stad ligt tussen bergen en heuvels. Op een van deze heuvels staan Hollywood-achtige letters ‘Brasov’. Met een kabelbaan kan je vanuit het centrum van de stad naar boven, de heuvel op. Naast het bekijken van de letters en het uitzicht op de stad kan je hier wandelen.
Een leuke manier om wat meer over de stad te weten te komen is met de “WalkAbout Freetours“, deze tour is voor wat oudere kinderen ook geschikt.
De Brasov Hills
De volgende ochtend zijn we al op tijd wakker. We willen de heuvels in tijdens deze rondreis Roemenië en de grote letters ‘Brasov’ van dichtbij bekijken. Vanaf daar geniet je van een mooi uitzicht over de stad. Aan de rand van het centrum, op ongeveer 10 minuten van het centrale plein, kun je met een kabelbaan naar boven.
Helaas hebben meer mensen dat bedacht en staan we een tijdje te wachten voor we kunnen instappen. Je kunt ook naar boven wandelen via een slingerweg, alleen we krijgen onze dochter niet overgehaald om te gaan lopen. Met de kabelbaan ben je in een paar minuten boven en vanaf het kabelbaan station loop je in een kwartiertje van het uitzicht platform naar de Brasov-letters. Leuk om de stad zo van boven te bekijken! We maken nog een kleine wandeling in de omgeving en daarna dalen we met de kabelbaan weer af.
De rest van de middag verkennen we het centrum en genieten we vooral van een rustige zondag op een gezellig terras. Brasov heeft een aantal plekjes waar je hele lekker ijsjes en gebakjes kan eten. Natuurlijk kunnen we het smalste straatje van Brasov niet overslaan, helemaal omdat dit bijna naast ons appartement ligt. Wanneer je door dit super smalle straatje loopt heb je natuurlijk ook weer zicht op de ‘Brasov’ letters!
Op naar Buzau – Rondreis Roemenië
En dan vervolgen we onze reis richting de Danube Delta en gaan naar Buzau. Omdat we eerder tijdens de reis ons fijne verblijf in Richis met 2 nachten verlengd hebben, hebben we maar een volle dag in Brasov.
Jammer, want er is hier genoeg te beleven en ook de omgeving is absoluut de moeite waard. Er liggen namelijk ook een aantal erg mooie nationale parken in de buurt van Brasov. Maar we hebben andere plannen, dus reizen we door in de richting van Buzau.
De afstand is een kleine 180 kilometer. We doen er bijna 4 uur over, opnieuw omdat de weg dwars door vele dorpen gaat en daar mag je vaak maar 30 kilometer per uur rijden. Het maakt de route trouwens wel de moeite waard, want er is genoeg te zien onderweg.
Roemeens diner
We komen hier niet om de stad te bezoeken, maar vanwege het bijzonder natuurverschijnsel: Vulcanii Noroioși Pâclele Mari & Mici, of wel modder vulkanen. Via internet heb ik een klein pension gevonden in de heuvels ongeveer een half uur van Buzau. Dat is ons logeeradres voor de komende dagen. Van middenin de stad, weer even de natuur in. Het pension heet Pensiunea Casa Runcu.
Bij aankomst in de loop van de middag worden we weer even hartelijk ontvangen als op de eerdere adressen en natuurlijk opnieuw met Palinca. Het huis van de familie waar we verblijven ligt bovenop een heuvel in een piepklein dorpje. Rondom het huis is een enorme tuin, met een klein zwembad en een klimrek. Het voelt gelijk als een heerlijk plekje!
Pensiunea Casa Runcu
Omdat we hier een stukje van de bewoonde wereld zitten tijdens de rondreis Roemenië, zijn het ontbijt en diner inbegrepen bij het verblijf. Onze gastheer spreekt vloeiend Engels en heeft veel van de wereld gezien. Hij laat ons zijn huis zien en vertelt ons dat we aan het begin van de avond kunnen aanschuiven voor het diner. Hier kijken we naar uit, een typisch Roemeens diner!
Aan het begin van de avond staat de tafel gedekt klaar in een tent midden in de tuin, we mogen aanschuiven bij een Roemeense familie . Het diner is overheerlijk en zelfs onze kieskeurige kleuter vindt de zelfgemaakte (Roemeense) tomatensoep heerlijk. Ze vraagt of ze dit de volgende dag weer mag eten en de gastvrouw beloofd speciaal voor haar tomatensoep te maken. De rest van de avond volgen leuke gesprekken met het andere gezin en de eigenaar van het pension.
De kinderen rennen tot laat in de avond rond op het veld. Zo leuk een kleine roodharige kleuter, die door een aantal (oudere) Roemeense vriendinnetjes op sleeptouw wordt genomen. Door de gesprekken met de familie en de eigenaar horen we ook de bizarre verhalen van het communistische verleden van Roemenië en wat er in de jaren na het communisme veranderden. Ongelooflijk!
Vulcanii Noroioși Pâclele Mari & Mici
De volgende ochtend gaan we na een uitgebreid ontbijt met allerlei huisgemaakte lekkernijen op pad. We gaan naar de plek waarvoor we hier komen: de velden met modder vulkanen. Door gasvorming onder de grond borrelt en pruttelt er modder omhoog. Dit hoopt zich op tot een soort vulkanen die modder ‘spugen’.
Het weer laat zich niet van zijn beste kant zien, het is grijs en miezerig helaas. De route naar de vulkanen is wat lastig te vinden, maar wel erg mooi. We rijden door een heel groen stuk natuur. In dit gebied liggen twee velden waar we de vulkanen kunnen zien pruttelen; Mari en Mici (groot en klein). We beginnen op aanraden van onze Pension-eigenaar bij het grote veld. Hier vind je de grootste vulkanen, maar deze zijn minder actief.
Maanlandschap
Als we aankomen is er slechts een handje vol mensen. Je betaalt bij het betreden van het ‘veld’ een kleine bijdrage per persoon. Zodra we het veld oplopen zijn we onder de indruk. De borrelende modder heeft een maanlandschap gecreëerd. Planten en bloemen groeien er niet en het landschap is surrealistisch. Op verschillende plaatsen borrelt de modder omhoog en dit stroomt vervolgens traag over de aarde. Op andere plekken is de modderstroom helemaal ingedroogd en barst de aarde als een craquelé.
We lopen ruim een uur vol verbazing rond. Daarna gaan we op zoek naar het kleine veld, dat ligt een stukje met de auto verderop. Hier is het nog rustiger, het is geheel verlaten. Om hier te komen moet je nog een kleine wandeling maken, met een klim de heuvel op. Maar dit is absoluut de moeite waard.
Er is niemand als wij het veld betreden. De combinatie van grijze regenwolken en een maanlandschap vol pruttelende modder, omringd door groene natuur is een heel uniek gezicht. Hier zijn de vulkanen kleiner, maar het zijn er wel veel meer. Zeker een aanrader om te bezoeken tijdens een rondreis Roemenië.
’s Middags is het tijd om gewoon even te relaxen. Dat betekent voor onze kleuter lekker spetteren in het zwembadje bij ons pension. ’s Avonds bereid onze gastheer een heerlijke BBQ, wat een verwennerij!
Tot laat op de avond genieten we van (te)veel lekker eten en leuke gesprekken met het Roemeense gezin. Met op de achtergrond een heldere hemel vol sterren, een mooi uitzicht op de omgeving en het geluid van krekels. Echt vakantie toch?
Babele de la Ulmet
Onze gastheer vertelt ons over een ander bijzonder natuurverschijnsel in de omgeving: Babele de la Ulmet, ofwel groeiende stenen. Dit zorgt natuurlijk voor een hoop nieuwsgierigheid bij ons. Dat wordt onze bestemming de volgende dag.
Met de auto rijden we opnieuw een mooie route tijdens deze rondreis Roemenië, voornamelijk door kleine dorpjes en groene natuur. Het laatste stuk is wat lastig te vinden, maar met de tips van onze gastheer weten we het gravelpad te vinden dat ons een eind de berg op voert. Halverwege de berg kunnen we met de auto niet meer verder.
We parkeren deze op een open stukje en lopen verder omhoog. Het pad loopt door een mini-dorpje, met slechts een paar huizen en een kudde geiten. Daarna volgt een groen open veld en een modderig paadje naar de top van de berg. Slechts kleine markeringen vertellen dat we op de goede weg zijn, maar duidelijk is anders!
Het paadje loopt het laatste stukje door het bos vrij stijl omhoog en ineens zien we ze: de enorme vreemd uitziende formaties. Met een beetje fantasie kun je er van alles in zien. Slakken, paddenstoelen. Op de top van de heuvel vind je een heel verzameling van deze ronde steenformaties. En daarnaast is er een heel mooi uitzicht over de omgeving. Wat een mooie plek en wat een goede tip van onze host. Dit bijzonder stukje Roemenië hadden we anders nooit gevonden!
Danube Delta – Rondreis Roemenië met kinderen
Na drie dagen is het tijd om onze fijne overnachtingsplek in de heuvels bij Buzau te verlaten. Na nog een heerlijk vers ontbijtje is het tijd om door te reizen. Onze volgende bestemming: de Danube Delta (Donau Delta). Een uniek stukje natuur in Europa. De delta bestaat uit een gebied met veel riet, moerassen en bossen, waar onder andere heel veel bijzondere vogels leven als de pelikaan.
Nadeel van deze bestemming: het kost behoorlijk wat tijd om er te komen. Sommige delen kun je uitsluitend bereiken per boot, andere delen kun je wel met de auto bereiken. Maar zodra je het natuurgebied binnenkomt verlaat je de asfaltwegen en rijd je verder op grove gravel, vol hobbels en kuilen.
Boottocht door de Danube Delta
Met handen en voeten plannen we met één van de medewerkers voor de volgende ochtend een boottrip om de Delta te gaan verkennen en hopelijk ook een enorme kolonie pelikanen te spotten. Op naar de boot dus. Degene die eigenlijk dit soort tochten verzorgd is niet aanwezig, dus neemt een van de eigenaren ons mee. Hij spreekt geen Engels, maar doet absoluut zijn best om ons de mooiste plekjes van dit deel van de Delta te laten zien.
Samen spotten we grote families kikker, felgekleurde libelles, reuze schelpen, badderende koeien, heel veel vogels waaronder ook een paar unieke exemplaren en voor ons het hoogtepunt: een grote kolonie pelikanen. Je kunt ze alleen vanaf een afstand bewonderen, maar het is zeker indrukwekkend.
De Danube Delta is een heel mooi stuk natuur en zeker een bezoek waard. Alleen zouden wij een volgende keer een andere uitvalsbasis kiezen. Er zijn ook genoeg plekken te vinden die iets minder ver van de bewoonde wereld liggen en waar je waarschijnlijk met kinderen wat meer mogelijkheden hebt om de omgeving te verkennen. Je leest hier nog wat andere informatie van het Roemeens verkeersbureau over de Danube Delta. Wat we misschien wel het meeste missen hier is een stukje authentiek Roemenië, wat we op andere plekken die we bezoeken wel vinden.
Gura Humorului – Rondreis Roemenië
Onze volgende bestemming in dit bijzondere land is Gura Humorului, middenin de regio Bucovina. De regio die bekend staat om de beschilderde kerken, kleurrijke huizen en tradities. Volgens velen is dit de meeste traditionele regio van Roemenië. Onze nieuwe overnachtingsplek ligt in het plaatsje Gura Humorului. Het leukste van deze plek: we slapen de komende dagen in een traditioneel huisje. Dit huisje is geheel volgens traditie gedecoreerd en ingericht. Deze lange reisdag eindigen we met pizza’s op een terras in het dorp.
Transrarau
We maken een mooie rit door de bergen. We volgen de Transrarau, een van de mooiste routes in dit gebied. Langs dorpjes met kleurrijk beschilderde huisjes. De weg loopt echt door een heel mooi gebied en bij helder weer heb je waarschijnlijk schitterende uitzichten. Maar door het regenachtige weer, hebben we geen weids uitzicht.
Wel zorgt de laaghangende bewolking voor een bijna sprookjesachtige sfeer. Waar de weg omhoog gewoon een redelijke tweebaansweg is, is de weg naar beneden op sommige plekken heel smal. Op veel plekken kan er slechts 1 auto tegelijk rijden. Even spannend dus, maar komen weer veilig beneden.
Beschilderde kerken
Een dag later is het weer gelukkig weer een beetje opgeklaard. Vandaag willen we een aantal van de beschilderde kerken bezoeken, de reden om naar deze regio af te reizen tijdens de rondreis Roemenië. We beginnen met een wat minder bekende, het Patrauti klooster. We hebben geluk, wanneer we aankomen schijnt het zonnetje en we hebben het klooster bijna voor ons zelf. Indrukwekkend! De lichtgekleurde kerk is volledig beschilderd met kleine prentjes. Een deel is inmiddels bijna vervaagd, maar een ander deel is nog mooi in tact. Zelfs onze kleuter is onder de indruk van de mooi gekleurde kerk.
De laatste kerk die op ons lijstje staat is de Voronet Monastery, de bekendste kerk van de regio en hier is het een stuk drukker. Bij aankomst moet je even door een rij met toeristische marktkramen heen, maar de kerk zelf is absoluut een bezoek waard. Tijdens ons bezoek is er een mis aan de gang, waardoor we de kerk niet van binnen kunnen bekijken. Door de combinatie van de ondergaande zon, de traditionele muziek uit de kerk en de kleurrijk beschilderde kerk is heel bijzonder.
Ciocanesti
Gelukkig hebben we na deze dag nog een dag om deze mooie regio verder te verkennen. Opvallend in dit gebied zijn de vele mooie gekleurde en gedecoreerde huisjes. Als het aan mij ligt zouden we om de vijf minuten stoppen voor een foto. Daarom gaan we vandaag op bezoek in een van de mooiste dorpjes in dit gebied: Ciocanesti.
De huizen in dit dorp zijn gedecoreerd met dezelfde patronen als waarmee de beroemde (paas)eieren in deze regio beschilderd worden. Het schilderen van eieren is een eeuwenoude traditie hier. De inwoners van Ciocanesti hebben hun huizen met dezelfde patronen versierd en een groot gedeelte van de huizen in dit dorp staat op de monumentenlijst.
Regio Maramures – Rondreis Roemenië met kinderen
Na Bucovina rijden we door naar de regio Maramures. Waar Bucovina de meest traditionele regio is van het land, is Maramures de meest ongerepte regio van Roemenië. De weg van Gura Humorului naar het kleine dorpje Breb, waar ons nieuwe overnachtingsplekje wacht, gaat dwars door de bergen. Onderweg kunnen we genieten van hele mooie uitzichten.
Wanneer we de regio Maramures binnenrijden, verandert het landschap opnieuw. De bergen worden groene heuvels vol traditionele hooimijten, ronde en soms puntige hooibalen. Ook de huizen op het platteland hebben hier weer een andere uitstraling, gedecoreerd met veel minder details, maar ze zijn wel veelal van hout in vrolijke kleuren.
- Extra opvallend: deze regio is nooit echt beïnvloed door het communisme, omdat het een beetje in een uithoek van het land ligt. Hier vind je dus nauwelijks van die kenmerkende grauwe betonflats.
En gingen we in de afgelopen weken soms al flink terug in de tijd, hier in de regio Maramures lijken we nog stukje verder terug in de tijd te gaan, want ambachten als spinnen en weven worden hier door (meestal) oudere dames nog volop beoefend.
Houten kerken
De regio Maramures stond hoog op ons lijstje toen we deze rondreis Roemenië uitstippelden. De eerste reden: de houten kerken. In bijna ieder dorpje vind je er een. Bij Barsana vind je een aantal heel goed bewaarde exemplaren, die nog altijd in gebruik zijn. Wanneer we daar de volgende ochtend aankomen is het er enorm druk. Even zijn we bang om in een toeristen kermis terecht te komen, maar niets blijkt minder waar.
Het is vandaag een orthodoxe feestdag en vanuit de hele regio zijn mensen in traditionele kleding afgereisd naar Barsana om een van de missen bij te wonen. Wat een mooi moment om deze plek te bezoeken. We voelen ons tussen alle mensen in kleurrijke kleding wel wat underdressed, maar het is een hele mooi ervaring.
Sapanta
Na de lunch stappen we weer in de auto, naar Sapanta, een klein plaatsje bijna op de grens met de Oekraïne. Hier ligt misschien wel het vrolijkste kerkhof ter wereld. Ergens voelt het wat vreemd om met zijn drieën ‘voor de lol’ een kerkhof te bezoeken. Maar de kleurrijke graven die ik op internet voorbij heb zien komen, maken ons nieuwsgierig.
Ooit begon een houtsnijkunstenaar met het versieren van houten kruizen voor de graven in een typische blauwe kleur. Naast de kleurrijke afbeeldingen die hij op de kruizen schilderde, schreef hij er ook een persoonlijke tekst op over de overledene. Een tekst met een knipoog en met een hoop humor. Deze traditie is eeuwenlang in stand gehouden en de verzameling kleurrijke kruizen zorgt voor een bijna vrolijk kerkhof. Het is jammer dat we de teksten op de kruizen niet kunnen lezen, want we zien regelmatig een van de Roemeense bezoekers glimlachen bij het lezen van de teksten op de graven.
Het leven op het platteland
De volgende ochtend willen we graag wat meer zien en ervaren van het leven op het platteland in Maramures. We gaan daarom op bezoek bij verschillende kleine dorpjes in de omgeving. Wanneer de dorpjes wandelend verkennen worden we een paar keer uitgenodigd door een lieve oude omaatjes. Zij laten ons vol trots hun huis zien, de huisgemaakte jam proeven of ze laten zien hoe ze bloesjes borduren.
Iedereen is hier zo gastvrij en ook echt oprecht gastvrij. Ze vinden het leuk om ons te laten zien hoe ze leven en zijn trots op de ambachtelijke producten die ze maken. En dat wij het leuk vinden om vervolgens een pot huisgemaakte jam te kopen, dat is bonus. Ook hier zou ik het liefst alle indrukken vastleggen met de camera, maar ik voel me toch een klein beetje bezwaard.
Bestemmingen rondreis Roemenië met kinderen
Als je nadenkt over een vakantie in Roemenië dan zijn er natuurlijk nog veel meer leuke bestemmingen om te bezoeken. Hieronder delen we een aantal tips!
Boekarest
Hoe leuk is Boekarest met kinderen? Iris ging naar deze stad toe voor het antwoord op deze vraag en kwam toen tot de ontdekking dat ze meer van Roemenië wilde zien. Omdat ze al in Boekarest was geweest besloot ze om haar rondreis door Roemenië ergens anders te starten.
Was je nog niet in deze stad? Dan wil je er wellicht wel heen! Boekarest is een stad in ontwikkeling en in het centrum zijn er nog niet zoveel speeltuintjes voor kinderen. Ook in de musea is er nog amper aandacht voor kinderen.
Maar er zijn echt wel leuke activiteiten voor kinderen! Zo zijn er in de omgeving van de stad een aantal attractie- en amusementsparken. Er is een kinderboerderij en er zijn enkele leuke stadsparken. In de Therme, net buiten het centrum, zijn diverse zwembaden en er zijn glijbanen en bubbelbaden.
Timisoara
Een andere stad om te bezoeken tijdens een rondreis Roemenië is Timisoara. Deze stad ligt tegen de grens met Servië, ook al zo’n leuke bestemming om te ontdekken. Ooit was Timisoara onderdeel van het Habsburgse Rijk. Daardoor staan er veel mooie statige gebouwen aan mooie pleinen. De stad maakt een jonge en hippe indruk. Het is een universiteitsstad en is daardoor al lekker bruisend, maar niet massaal en druk. De restaurants hebben eigenlijk altijd wel een tafeltje vrij en kinderen zijn ook welkom.
Het centrum is compact, wat ideaal is als je met kinderen op pad bent. Er staan veel mooie statige gebouwen aan mooie pleinen. De stad maakt een jonge en hippe indruk. Deze universiteitsstad is bruisend.
In december 1989 (kort na de val van de Berlijnse muur) is er in Timisoara de revolutie gestart die het einde betekende voor de dictator Ceausescu. In het museum Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara kun je hier alles over leren. Het is een kleinschalig museum. Wij moesten aanbellen om naar binnen te kunnen. Met zijn tweetjes kregen we eerst een film te zien over de revolutie (indrukwekkend!) en daarna konden we een kijkje nemen in het museum.
Een hele andere manier om wat geschiedenis te zien was het Communist Consumer Museum. Het was eigenlijk meer een kroeg met een hoop oude “troep”. Gewone gebruiksvoorwerpen uit de communistische tijd (en soms zelfs uit mijn eigen jeugd). We hebben aan de bar gevraagd naar het museum. Hij liep met ons mee richting kelder en deed het licht voor ons aan. Verder konden we onze gang gaan. Het kost niets maar een kleine gift wordt zeer gewaardeerd en kun je zelf in het spaarvarken stoppen. Wij vonden het erg leuk!
- Aan de rand van het centrum ligt een enorm park, het Parcul Copiilor. Dit is een enorm speelpark met leuke speeltoestellen.
Zwarte zee
Wil je wat strand toevoegen aan je rondreis Roemenië, dan is de Zwarte zee uitermate geschikt! Het hele gebied van Mangalia tot Mamaia staat vol met hotels en resorts en er zijn allerlei faciliteiten. Er zijn langzaam aflopende zandstranden, waardoor je hier ook goed terecht kan met kleine kinderen.
Rondreis Roemenië met kinderen: praktische tips
Omdat Roemenië amper bekend is heb je misschien vragen over het rondreizen met een auto en andere zaken. Hieronder delen we enkele praktische tips! Als je op een rondreis gaat dan wil je waarschijnlijk een auto huren. Iris huurt de auto via Klasswagen, een Roemeense autoverhuurder. De ervaringen met deze lokale verhuurder zijn goed!
Goed om te beseffen is dat Roemenië geen echte snelwegen heeft. Een route van de ene naar de ander plaats neemt soms aardig wat tijd in beslag. Bij het reisadvies over Roemenië staat dat niet alle auto’s verlichting hebben of aanzetten. Sowieso is ’s avonds rijden vanwege de soms slechte wegen niet altijd aan te raden. Wij voelden ons nooit onveilig in de auto. Wel goed om op te merken is dat wij niet ’s avonds gereden hebben.
Op deze site lezen we dat Roemenië een goed netwerk van treinen heeft en het is ook vrij goedkoop om op deze manier te reizen. Wel rijden te treinen vrij langzaam. Heb je vragen over een vakantie in Roemenië met het gezin? Stel ze gerust in de reacties, we reageren zo snel mogelijk.
Lees ook:
- Doen op Mallorca met kind