10x Gezinsuitstappen in de natuur in België

0

Lekker naar buiten met de kinderen? Wij delen 10 tips voor leuke gezinsuitstappen in de natuur in België.

Heb jij leuke tips voor mooie gezinsuitstappen, deel deze zeker met ons. Dan zetten we die erbij in het overzicht! Zoek je een leuke accommodatie, wij maakten een lijst met vakantieparken in de natuur. Er zijn ook een aantal tips voor België bij.

Gezinsuitstappen in de natuur

Plantentuin Meise

Blogger Lynn was met haar gezin bij Plantentuin Meise, net boven Brussel. Ze waren er ontzettend van onder de indruk. In deze tuin kan veel, is veel te doen en veel te zien. Zo is er in de zomermaanden een blotevoetenpad, maar ook kunnen de kinderen spelen in een avonturenbos.

Let op: je betaalt toegang

De Averegten

Groendomein de Averegten in de provincie Antwerpen, bij Heist-op-den-Berg, biedt met 100 hectare heel wat ruimte voor een fijn uitje in de natuur met kinderen. In dit gebied zijn vijf wandelingen uitgezet, met een maximale lengte van 3,3 kilometer.

Maar ook, en voor de kinderen misschien nog wel veel leuker, zijn er speelbossen en er is een natuurspeelplaats!

Kalmthoutse heide met kinderen
Kalmthoutse heide

Kalmthoutse Heide

Dit gebied, op de Nederlands – Belgische grens, is goed voor 3750 aan hectare uitgestrekte natuur. Bloggers Marilyn en Anke komen hier heel graag om van de natuur te genieten met het gezin. Absoluut een aanrader als je op zoek bent naar gezinsuitstappen in de natuur.

Er zijn diverse wandelroutes uitgezet in dit gebied, startend vanaf 2,5 kilometer. Ook zijn er twee semi-verharde paden die geschikt zijn als je onderweg bent met rolstoel of kinderwagen. Voor kinderen is er een hele leuke speurtocht ontwikkeld.

Lees wat je nog meer doet in Kalmthout met kinderen!

Pagadderpad in Dessel

Het Pagadderpad is een speciale wandelroute, uitgezet voor kinderen. De start is bij de Sas4-Toren! Klim hier zeker, met 216 trappen, omhoog. Vanaf 37 meter hoogte geniet je van het uitzicht op de omgeving.

Vervolgens start je aan de wandeling van 2,5 kilometer. Deze is speciaal geschikt voor kinderen van 3 – 10 jaar. Tijdens deze wandeling zijn er allerlei leuke opdrachten voor de kinderen uitgezet. Als ze willen kunnen ze ook spelen met water. Neem dus droge kleding en handdoeken mee!

Het Zwin

Net als de Kalmthoutse heide is het Zwin een grensgebied tussen Nederland en België. Marilyn was hier met de herfstvakantie met haar gezin en maakte iedereen jaloers met prachtige plaatjes. Het park wordt ook wel het ‘internationale luchthaven voor vogels’ genoemd.

Voor het hele gezin is er veel te doen. Beklim bijvoorbeeld de panoramatoren, vanaf waar je goed zicht hebt op de natuur. Of volg het huttenparcours met heel wat belevingspunten en hutjes.

Bomenpad

Houden je kinderen echt niet van wandelen en kan je van gezinsuitstappen in de natuur enkel dromen? Wellicht biedt een bomenpad uitkomst! Bij een bomenpad wandel je net even wat spectaculairder.

Bij Maasmechelen is het kruinenpad, een pad van 200 meter langs boomtoppen. Ook in Henehouwen en bij de Grotten van Han kan je over een bomenpad wandelen.

Nationaal Park Hoge Kempen

Met 5700 hectare bos is dit een enorm gebied om heen te gaan! Er zijn zes toegangspoorten tot dit natuurgebied, waaronder die van Kattevennen in Genk, met het Stenenpad en het Planetenpad, en Pietersheim in Lanaken.

Achter deze toegangspoorten vind je dennenbossen, heide, waterplassen en hoge toppen. Bekijk de mogelijkheden om hier te wandelen. En lees al onze tips voor dit Nationaal Park in België!

Hoge Venen – Ardennen

De Hoge Venen, het lijkt wel wandelen door sprookjesland en dit is zeker een mooi gebied voor een van de leuke gezinsuitstappen in de natuur. Een tip die ervoor zorgt dat we direct onze koffers willen inpakken om hier een paar dagen op vakantie te gaan. Leuk met kinderen zijn de natuurleerpaden. Korte, afwisselende paden, dus ideaal voor het gezin.

Avontuurlijke vlonderpaden en brugjes loodsen je in de Hoge Venen door een lappendeken van indrukwekkende veenmosbulten, heideachtige vegetaties, vennetjes en kletsnatte broekbossen. Om verderop weer te genieten van een panoramisch uitzicht over een haast onbegroeide, golvende veenvlakte. Bron

Natuurpad Lovenhoek

Veronique wandelde onlangs het natuurpad Lovenhoek, uitgeroepen tot mooiste wandeling in 2017 door Toerisme Provincie Antwerpen. Het is een wandeling door prachtige natuur en met heel wat variatie.

Je wandelt over houten vlonderpaden, bruggetjes en stapstronken. Maar ook kom je langs loofbossen, naaldbomen, ‘groene’ poelen, heide en vochtige broekbossen. Heel divers en daarom ook heel erg leuk!

Leievallei

De Levende Leie is een lint van aaneengesloten natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Ontdek dit gebied al wandelend, fietsend of met de boot!

De Hoge Blaarmeersen wandeling is nog geen 3 kilometer en is daarom prima te doen met kinderen. Ga ook zeker eens in het voorjaar hier wandelen! Dan staan de dotterbloem, pinksterbloem en koekoeksbloem in bloei.

Meer inspiratie voor België na deze blog over gezinsuitstappen in de natuur?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.