treinvakantie met gezin

Treinvakantie met gezin

Op zoek naar een familiebestemming voor een treinvakantie met gezin? Wij delen tips voor stedentrips en een treinvakantie in Europa!

Treinvakantie met gezin in Europa

Tijdens een treinvakantie met gezin in Europa kan je gaan en staan waar je wilt. Ik vind de makkelijkste manier van treinreizen binnen Europa de Interrail-optie. Deze kaart heeft een aantal grote voordelen: ook verdere bestemmingen als Italië, Kroatië, Noorwegen en zelfs Griekenland worden bereikbaar. Je kan dan een of twee leuke tussenstops maken onderweg, zodat de reis wat beter te overzien is. Kinderen tot 12 jaar reizen gratis mee. Daarnaast is het voordeel dat je laat kan boeken, zonder dat de prijzen enorm oplopen. Ook kan je de reis bijna altijd nog veranderen. Het geeft je een flexibiliteit die andere reizen vaak niet hebben.

Hier bekijk je de INTERRAIL PASSEN!

Hieronder delen wij een aantal blogs over bestemmingen die aan te reizen zijn met de trein. Zo waren wij in Blatten-Belalp, een berggebied in het Zwitserse Wallis. Dit ligt op slechts 20 minuten met de bus vanaf Brig. Dit treinstation is aan te reizen via 1 overstap vanuit Nederland!

Tijdens verschillende Interrail- en treinreizen met kinderen bezochten we Lago Maggiore en Comomeer in Italië, Wenen, Frankfurt en Napels onder andere. Wil je wat goedkoper reizen, ga dan naar Oost-Europa, Tsjechië, Polen en Hongarije hebben fantastische steden en natuurgebieden.

Stedentrips met de trein

Ideaal aan het reizen met de trein is dat je vaak midden in het centrum van een stad arriveert. Geen gedoe met parkeren of het vinden van de weg in de smalle straatjes van het historische centrum van veel Europese steden. In plaats daarvan heb je ruime zitplaatsen, kan je rondlopen door de trein en met een beetje mazzel hoef je niet eens over te stappen.

Naast de aanraders Londen, Berlijn en Parijs zijn er natuurlijk veel meer toffe steden voor een treinvakantie met gezin naar een stad. Deze 5 raden wij ook aan!

1. Keulen – Keulen ligt net over de grens in Duitsland, een ideale bestemming om per trein te bereiken.  Verschillende keren per dag vertrekt er vanaf Amsterdam Centraal een ICE-trein die je in iets meer dan tweeënhalf uur rechtstreeks naar Keulen brengt. Bij het station en de Hohenzollernbrücke staat ook de imposante Kölner Dom. Deze staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En echt een aanrader met de kids is het is het Imhoff-Schokoladenmuseum.

2. Antwerpen – Antwerpen is zowel uit België als vanuit Nederland goed bereikbaar. Deze Vlaamse stad heeft zelfs in en rondom het Centraal Station al leuke kinderactiviteiten! In het station is er het Plopsa Station Antwerpen met alle Studio100 figuren en er zijn natuurlijk allerlei leuke attracties. En tegenover het station is er de dierentuin van de stad.

3. Luxemburg Stad – De hoofdstad van Luxemburg is goed bereikbaar per trein. De reistijd Amsterdam – Luxemburg 5.33 uur en je stapt over in Brussel. Luxemburg stad is een oude stad met grote hoogteverschillen tussen twee centrale delen en een vestigingswerk door het centrum. Daarnaast zijn er veel speeltuinen, parken, leuke musea en je kan er goed shoppen.

4. Innsbruck – Deze stad in Oostenrijk combineert het beste van stad en natuur. Vanuit het centrum van Innsbruck sta je binnen een paar minuten in het grootste natuurpark van Oostenrijk! Stap in de Nordkettenbahnen en geniet van het 360 graden uitzicht. Binnen 10 minuten sta je op 2300 meter hoogte, met een mooi uitzicht op de stad en natuurlijk op de omringende bergen. De snelste verbinding overdag duurt 10 uur en 10 minuten en de Nightjet doet er 13 uur en 45 minuten over.

5. Edinburgh – Wellicht een verrassende stad voor een stedentrip met de trein, maar ik ontdekte onlangs dat deze Schotse stad vrij goed bereikbaar is. Het is een lange zit, met een overstap in Londen, maar in ongeveer 2x 4 uur reizen ben je er! Edinburgh heeft een prachtige oude stad met allerlei leuke bezienswaardigheden. Dwars door de oude stad loopt de Royal Mile (High street), vanaf Edinburgh castle tot Holyrood palace. Een avondje griezelen in spookhoofdstad Edinburg kan met Mercat tours! Ook leuk voor wat oudere kids.

Decin en Boheems Zwitserland

 

Afgelopen zomervakantie waren we ook in Tsjechië, naast de vakantie in Zwitserland en Italië. Dat was een autovakantie, maar toen wij in de stad Decin waren kwam ik erachter dat een vriendin daar 2 dagen daarvoor ook was. En zij reisde met de trein! Ze is op een treinvakantie met kinderen vanaf Amsterdam via Hannover en Dresden naar Tsjechië gereisd.

 

Vanuit Decin, een stad met een kasteel, via ferrata en aquapark, reis je met de bus in minder dan een half uur naar het prachtige park Boheems Zwitserland! Nationaal Park Boheems Zwitserland, oftewel České Švýcarsko, ligt in het noordwesten van Tsjechië. Dit park grenst aan het Duitse natuurpark Sächsische Schweiz. Het nationale park staat bekend om de indrukwekkende rotsformaties van zandsteen, pittoreske dorpjes met huizen in Boheemse volksarchitectuur en een romantische kloof. In Tsjechië kan je natuurlijk doorreizen naar de hoofdstad Praag, naar het Reuzengebergte (onder andere Harrachov is erg leuk!) of naar het Lipnomeer in het zuiden.

 

 

    1. Wij verbleven in de hele leuke stad Decin bij Hotel Kocanda, in een familiekamer. Het was een prettig hotel, met een grote speeltuin aan de overkant van de weg.

 

 

Lago Maggiore treinvakantie

Ervaring met de trein naar Italië

Ga je op een gezinsvakantie met de trein naar Italië? Afgelopen zomer reisde ik met de kinderen op Interrail naar Italië. Op de heenweg stopten we voor een overnachting in de Zwitserse stad Olten. Daar konden we aan het eind van de dag een paar uur zwemmen in het buitenbad, met uitzicht op de oude stad.

Op de terugreis reisden we vanaf Brig, dat ligt net over de Italiaanse grens in Zwitserland. We stapten over in Basel. Dit was een lange reisdag van meer dan 12 uur. Je zou hierbij ook kunnen reizen vanaf bijvoorbeeld de stad Milaan, dat is dezelfde trein als wij in Brig namen.

Wij vonden de treinreis vanuit Zuid-Zwitserland goed te doen, alhoewel het een lange zit was. Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken en ander vermaak meeneemt. Wij merkten zowel op de heen- als terugweg dat het aanbod in de restauratiewagen niet betrouwbaar is.

Inmiddels, 2023, hebben we de reis vanaf Italië naar Nederland 2x gemaakt tijdens een treinvakantie met kinderen. Ik raad toch echt aan om een overnachting te plannen, omdat er toch geregeld vertragingen zijn op het spoor en als je de overstap mist wordt het een hele lange dag. Of, zoals wij hebben ervaren, moet je noodgedwongen alsnog een overnachting plannen onderweg. Wij verbleven in Aken.

Treinvakantie met gezin naar het strand

Op treinvakantie met gezin kan ook naar een strand of een kustplaats! Wij waren naar het Lago Maggiore in Italië gereisd. Kustplaats Stresa ligt op de internationale treinroute Basel – Milaan en bereik je dus vrij gemakkelijk met de trein. Ga je voor een treinvakantie in Zuid-Europa, dan wordt over het algemeen aangeraden om de reis op te breken in twee stukken. De treinreis is erg lang en dan is het rustiger reizen als de reis wordt verdeeld over twee dagen.

Hieronder delen wij enkele bestemmingen voor een treinreis naar de kust met de kinderen, in binnen- en buitenland! – DIT zijn opties van NSINTERNATIONAL naar de kust.

Treinvakantie met gezin | Leuke uitjes

Een treinreis hoeft natuurlijk niet alleen een treinvakantie te zijn, je kan ook op een uitje met kids met de trein. Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een geliefd uitje onder de treinliefhebbers en is zeker geschikt als een van de uitjes met de trein met kinderen van alle leeftijden. Er is van alles te doen in dit museum in Utrecht, zowel binnen als buiten. Zo maak je tijdens een achtbaanrit kennis met de allereerste gigantische stoomlocomotieven. Een tip onder de uitjes met de trein in Zuid-Holland is de dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Deze dierentuin wordt gezien als een van de mooiste van Europa! Bijzonder is het overdekte Oceanium, waarbij je wandelt over de zeebodem en langs diverse kusten.

Goed bereikbaar met de trein zijn onder andere deze uitjes: