Een stedentrip New York is ontzettend gaaf! Voor veel reizigers is het bezoeken van deze stad een grote wens. Zo ook voor mij! En onlangs, in de herfstvakantie, waren we dan eindelijk in deze stad. Vooraf hebben we heel wat uitgezocht, omdat er toch wel wat verschillen zijn met het reizen naar een Europese stad. Dit zijn 10 praktische tips.
Waarom New York voor een stedentrip? Deze stad heeft zoveel te bieden, met de hoge gebouwen, vele bezienswaardigheden, de sfeer, het diverse eten, uitkijkpunten, het leven op straat: er is voor ieder wat wils!
Praktische tips stedentrip New York (Vliegen)
ESTA
Een van de belangrijkste zaken om te regelen voordat je naar Amerika vliegt is het ESTA, dit is een elektronisch systeem voor reistoestemming. Vraag dit zo snel mogelijk aan, uiterlijk 72 uur vóór het instappen. Dit kan via deze officiële website. Je vult een enorme lijst van gegevens in en je moet hiervoor betalen. Op dit moment, 2023, kost de aanvraag $ 21,00 per persoon. Je kan onder andere betalen met MasterCard, VISA, American Express en PayPal. De aanvraag wordt meestal vrij snel, binnen een dag, goedgekeurd.
Je hoeft hier niets fysieks voor mee te nemen op reis, deze gegevens staan in het systeem.
Vliegtickets Amerika
Je kan vanaf Schiphol en Brussel direct naar New York vliegen, onder meer met Virgin Atlantic, KLM, Delta, Air France, Air Canada, Lufthansa, Austrian Airlines en jetBlue. Via Skyscanner kan je heel gemakkelijk vliegtickets vergelijken.
Wij vlogen met Delta en dat was een prima maatschappij. Wel hadden we de basic economy tickets en dan kan je zelf geen stoelen boeken. Je hebt dan de zekerheid dat je Niet naast elkaar zit. Omdat wij met kinderen reizen, werden de kinderen wel bij een van ons geplaatst, maar de andere volwassene zat ergens anders en had ook een eigen incheckprocedure. Het was wat omslachtig.
Customs
Als je direct vliegt vanuit Nederland of België, dan moet je door de douane in Amerika. De directe vlucht is ideaal, het wachten voor de douane duurde bij ons ruim 3 uur. De wachttijden zijn niet altijd zo lang, maar het is ook geen uitzondering. Een alternatief is om te reizen met een tussenstop in Ierland of Canada, waardoor je daar al door de douane gaat. In Amerika word je dan ontvangen alsof je een binnenlandse vlucht hebt gehad, als ik dat zo goed omschrijf.
Van het vliegveld naar de stad
Als je aankomt in Amerika voor je stedentrip New York, dan wil je natuurlijk naar de stad reizen. Even in het kort: er zijn 3 vliegvelden. Dat zijn John F. Kennedy International Airport (JFK), LaGuardia Airport (LGA) en Newark Liberty International Airport (EWR). Daarnaast is er, een stuk buiten de stad, nog het New York Stewart International Airport (SWF). Deze laatste ligt ver uit de stad en reizen naar Manhattan is vrij kostbaar, dus houd daar rekening mee als je met een prijsvechter op deze luchthaven vliegt.
Zou je via een tussenstop reizen naar Amerika, dan is landen op La Guardia de beste optie qua luchthavens! Dit vliegveld ligt dichtbij Manhattan en reizen naar de stad kan voordelig.
Wij landen op JFK, het grootste vliegveld. Dit is een prima luchthaven, behalve dan de enorme wachttijden. Je kan de airtrain en metro naar de stad nemen, wij kozen ervoor om vooraf al een taxi te boeken via Taxi2Airport. Je betaalt dan vooraf en na een lange vlucht en lang wachten vonden we het met kinderen prettig om het verdere vervoer al geregeld te hebben.
Informatie over de luchthavens en vervoer naar de stad staat goed beschreven in dit artikel over Time to Momo.
Vliegduur New York
De vliegduur naar New York is ongeveer 8 uur, wij waren op de heenweg echter iets meer dan 7 uur onderweg en terug ging het nog wat sneller. Houd wel rekening met een vlucht van 8 tot 9 uur.
Stedentrip New York Praktische tips
Tijdsverschil
Het tijdsverschil tussen New York en Nederland/België is in principe 6 uur. In New York is het 6 uur vroeger. Echter, in de periode van de verschuivingen van wintertijd naar zomertijd en andersom is het tijdsverschil soms 5 uur, want New York gaat eerder naar zomertijd dan Nederland en Nederland gaat sneller naar wintertijd dan New York.
Reisverzekering
Normaal gesproken begin ik in artikelen niet over de reisverzekering, maar voor Amerika is dat zeker anders. De kosten voor medische zorg kunnen hard oplopen, dus het is verstandig om je reisverzekering hierop aan te passen! Bekijk even waartegen je al verzekerd bent en pas deze verzekering eventueel aan.
Fooien
Een van de grote verschillen tussen Amerika en Europa is het fooiensysteem. Zeker in Nederland en België krijg je (redelijk) normaal betaalt voor de uren die je werkt voor een werkgever. In Amerika werkt dit anders. Een barmedewerker kan soms slechts 2 dollar per uur verdienen en is daarom afhankelijk van de fooien van de klanten.
De normale fooi is 15 – 20%. Op de rekening staan vaak suggesties van hoeveel fooi je geeft (laag, midden of hoog, waarbij het bedrag start bij 15%). Haal je koffie of een hotdog dan is fooi niet nodig, alhoewel het wel gewaardeerd wordt. Over het algemeen staat er een fooienpot. Daarnaast geef je ook in een taxi een fooi en in je hotel is het handig om een fooi achter te laten voor de schoonmakers en de portier. Dit gaat vaak om enkele dollars.
Reisgids
Bij de stedentrip New York heb ik vooraf al veel in reisgidsen gelezen. Normaal gesproken wacht ik daarmee tot we op een bestemming zijn, maar voor deze gave stad wilde ik me wel inlezen. Hierdoor was ik al redelijk op de hoogte van allerlei praktische tips én bezienswaardigheden. Ik had er een van de Capitool Reisgidsen.
Daarnaast hadden we deze oudere ook nog, van een eerdere citytrip van mijn man. En uit de bibliotheek haalde ik er een aantal. Je hebt in een reisgids misschien niet de hippe Instagram eettentjes tips, maar wel veel informatie over gebouwen en wijken.
Reisstekker
Een van de echt praktische tips: in Amerika heb je een reisstekker nodig. Ik nam ook een stekkerblok mee zodat er meerdere apparaten tegelijkertijd konden worden opgeladen. De stekkers in Amerika hebben twee platte pinnen (Type A). Dat bleek handig, want in ons hotel lagen deze reisstekkers niet. Het alternatief voor een stekkerblok is natuurlijk het meenemen van meerdere reisstekkers, maar dat is vaak een stukje duurder.
New York City Pass aanschaffen?
Toen we onze citytrip boekten, ging ik direct aan de slag met uitzoeken wat we gingen doen. Op allerlei plekken vond ik de tip dat je de New York City Pass moest aanschaffen, zodat je geld kon besparen. Ik heb daarnaar gekeken, maar ik ben het hier niet mee eens. Deze pas aanschaffen (er zijn verschillende soorten en je vindt ze op sites als GetYourGuide) is voordelig als je precies die activiteiten wilt bezoeken.
Er is bijvoorbeeld de Hop On bustour, maar dat vond ik in een stad als New York met het metrosysteem overbodig. Daarnaast kan je naar het Natuurhistorisch museum, maar dat was niet mijn eerste wens voor New York. Verder zit er een uitzichtpunt bij, maar niet het One Summit die ik op wilde, en een boottocht. Ga voor jezelf na of het aanschaffen van deze pas de moeite waard is en echt geld bespaart!
Betalen met creditcard of cash
Vooraf was het voor ons de vraag of we vooral met creditcard of cash wilden betalen. Uiteindelijk werd het een combinatie. We gebruikten de creditcard als het handig was of niet anders kon, bijvoorbeeld bij het online bestellen van tickets. En daarnaast gebruikten we cash, dat kon eigenlijk overal wel.
Het nadeel bij de creditcard is dat je per transactie een kleine toeslag betaalt. Je kan een bepaalde creditcard aanschaffen waarbij dit niet zo is (de N26?) maar er waren een aantal redenen waarom ik hier toch wat kritisch over was, de bank erachter dus. Daarnaast is de toeslag die je betaalt over de transacties niet zo groot als je het vergelijkt me alle uitgaven voor een stedentrip New York. Het is wel echt aan te raden om een creditcard mee te nemen.
Als je geld opneemt dan betaal je daar natuurlijk ook voor, dus neem per keer wat meer geld op. En zorg ervoor dat je pinpas staat ingesteld op wereldwijd natuurlijk!
Hoeveel dagen stedentrip New York?
Wij waren 5 dagen op stedentrip en dat was zelfs aan de krappe kant. In deze stad is ongelooflijk veel te zien en doen, waardoor je tijd te kort komt. Een stedentrip van minimaal 4 tot 5 dagen is aan te raden, een week is misschien nog beter!
Je weg vinden in New York
In New York merkten we dat je vanwege de hoge gebouwen soms niet zo gemakkelijk gebruik kan maken van Google Maps. Wij losten dit op door voor het wandelen even de blokken te tellen. De straten in New York zijn neergezet in een blokkensysteem, waardoor je heel gemakkelijk kan zeggen: 3 omhoog, 2 naar rechts. Scheelt ook continu met je telefoon bezig zijn, wat ook wel fijn is.
Bij ongeveer ieder kruispunt is een zebrapad met stoplichten. Let voor het overstappen op vanwege de fietsers. De auto’s houden zich goed aan de rode lichten, de fietsers scheuren nog weleens voorbij en dat gaat met minder opletten dan bij ons. Daarnaast mogen de auto’s vaak afslaan als je oversteekt, dus ook dat is goed om in de gaten te houden als je net als wij met jonge kinderen op pad bent.
Databundel of e-Sim
In Amerika kan je vaak geen gebruikmaken van je normale databundel, wel kan je de bundel bij sommige providers tijdelijk updaten. Afhankelijk van je abonnement is dit voordelig of juist helemaal niet voordelig.
Je zou een tijdelijke sim kunnen kopen op het vliegveld of vanuit huis. Bij een Dual-sim telefoon plaats je deze sim naast je normale sim. Anders vervang je de simkaart door de tijdelijke. Het grootste nadeel is dat je deze of op het vliegveld koopt, wat tijd kost, of je moet hem vooraf kopen. Daarnaast kan je je normale simkaart kwijtraken als je deze niet goed opbergt.
Dan is de e-Sim misschien makkelijker, hierbij is dan wel de voorwaarde dat je telefoon dat kan ondersteunen. Is dat zo, dan kan je de e-Sim installeren als je deze nodig hebt en de data overschakelen. Dit kan je online bij verschillende aanbieders aanschaffen. Johan gebruikte Holafly op het ATMT netwerk en daar was hij zeer tevreden over. Deze had hij aangeschaft voor een week.
- Zorg er wel voor dat je de instellingen goed zet voor de e-Sim. Je wilt voorkomen dat je de data uit Nederland of België gebruikt. Voor Holafly moest de roaming aangezet worden.
Metro in New York
Tijdens je stedentrip New York is de kans groot dat je gebruik wilt maken van de metro. Dit is een snel, gemakkelijk en goed betaalbare manier om de stad door te reizen. De metro rijdt dag en nacht door de stad. Met je metrokaart kan je trouwens ook in de bus stappen. Er zijn meer dan 20 routes en deze hebben letters en nummers.
Een auto in deze stad gebruiken is niet zo handig, omdat het verkeer veel vaststaat en parkeren is dan ook nog lastig. Ga je op een rondreis na je stedentrip, haal je auto dan op als je de stad uitgaat of al uit bent.
- Alle info over de metro en de routes staat op deze officiële website!
Metrocard
Voor de metro heb je een metrocard nodig of je betaalt met je mobiel. Wij kochten een metrocard in een van de metrostations bij een automaat. Buiten het metrostations staan trouwens palen met een groene of rode bol. De groene bol geeft aan dat het metrostation de hele dag bewaakt wordt en dat je er dus om assistentie kan vragen.
De metrokaart koop je tijdens je stedentrip New York, deze kan je helaas niet online al aanschaffen. Er is een Nederlandse website die deze wel aanbiedt, maar dan moet je er een andere dienst of activiteit bij afnemen. In onze ervaring is een metrokaart aanschaffen even gedoe (hoe werkt dat), maar wel goed te doen.
Op saldo reizen of Umlimited
Kies je voor Pay-Per-Ride, dus op saldo, dan kost een rit $2.90. De bestemming maakt niet uit, of je nu 1 halte reist of de hele stad door. Wij kozen voor de Unlimited Ride MetroCard, dit kostte $34. Kinderen onder de 112 cm reizen gratis mee. Het voordeel van de Umlimited kaart is dat je daardoor niet meer hoeft na te denken over wel of niet de metro pakken. Én je betaalt dus per rit. Zeker in het begin kan je nog weleens in een verkeerde metro stappen. Dat kost je niet extra’s als je de Unlimited versie koopt.
Je zou op 1 kaart met 4 mensen kunnen reizen als je reist op saldo, dat is toegestaan. Wij hebben uiteindelijk 4 kaarten gekocht met 4x de Unlimited versie erop voor 7 dagen.
Metrosysteem
Voor de metro zelf: je reist uptown (noord) of downtown (zuid). Daarnaast kan het zijn dat je naar Manhattan (west) of Brooklyn/Queens (oost) reist. Ook zijn er local trains, deze stoppen bij alle haltes. De snellere express trains stoppen niet overal. Voor het gemak namen wij steeds de local trains.
Voordat je het metrostation instapt is het handig om even te bepalen welke lijn je nodig hebt en welke kant die op moet gaan. Sta je in het metrostations en twijfel je over de richting, vraag het een local. Ze hebben vaak wel haast maar als je gewoon vraagt welke kant je moet instappen voor downtown, dan wijzen ze je de weg.
Waar we de eerste dagen echt aan moesten wennen, was de hoeveelheid haltes. In een bepaalde straat kan je meerdere haltes van verschillende lijnen hebben. Dat je buiten het restaurant het metrostation al ziet, betekent niet dat het jouw metrostation ook is. Bekijk bij het plotten van de route ook hoe jouw metrostation heet.
Accommodatie
Hoe boek je de stedentrip New York?
Je kan een pakketreis boeken (vlucht en verblijf) via bijvoorbeeld TUI of Vakantiediscounter. Voordeel is dat het geheel gelijk geregeld is. Een andere optie, die wij kozen, is het apart boeken van de vliegtickets en accommodatie. Je hebt dan meer keus uit vliegtijden, accommodatie en locatie. Welke je kiest hangt af van jouw voorkeuren.
Waar verblijf je in New York?
New York bestaat uit de stadsdelen Brooklyn, Manhattan, Queens, The Bronx en Staten Island. De meeste reizigers kiezen voor een verblijf op Manhattan, wij ook. Zeker voor een eerste bezoek valt dat aan te raden. De andere wijken zijn soms wat goedkoper, maar je zit ook verder weg van de bezienswaardigheden. Ook kan je kiezen voor een verblijf in New Jersey.
Ik heb gekeken naar verblijven in Brooklyn, maar er was voor ons geen geschikt hotel dat qua kosten zoveel lager was dat het interessant werd. Brooklyn is trouwens wel heel populair en op sommige stukken zit je vlakbij downtown Manhattan.
- Let er bij het boeken op dat er een metrostation in de buurt zit.
Waar je verblijft hangt van jouw voorkeuren af. Wij kozen voor de omgeving van Central Park, omdat we met kinderen reizen. Times Square wordt veel aangeraden, maar dit leek mij juist weer niets vanwege het ontzettende toeristische aspect.
The Lombardy
Wij kozen voor een verblijf bij The Lombardy. Dit hotel ligt op 800 meter van Central Park, heeft gratis WiFi en metrostation 59th Street ligt op 500 meter afstand. Dit hotel was onze keus, omdat we vanwege de kinderen wat meer ruimte wilden. We hadden een grote woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. De jongste sliep in de woonkamer en omdat hij heel vroeg slaapt en weer wakker is, gaf dat de rest van het gezin wat ruimte om een eigen slaapritme aan te houden.
Het hotel is iets verouderd, dus niet zo modern maar heeft ook wel een hele toffe en ouderwetse uitstraling. Leuk weetje, dit hotel werd gebouwd door mediamagnaat William Randolph Hearst in 1926. Het was als een geschenk voor zijn minnares, de actrice Marion Davies.
Leuke accommodaties
Heb je minder ruimte nodig omdat je alleen of met zijn tweeën reist? Dan zijn dit ook leuke accommodaties in de stad!
- Hyatt Place NYC Chelsea – niet zulke grote kamers, wel een leuke locatie en mooi uitzicht.
- Graduate NYC op Roosevelt island, bereikbaar met de kabelbaan (valt onder de metrokaart). Net buiten de drukte, mooie uitzichten en goede beoordeling.
Verder lezen na dit artikel met praktische tips voor een stedentrip New York? Binnenkort delen we de tips voor onze favoriete activiteiten en bezienswaardigheden in deze stad.