Vakantie met kinderen met autisme | 9x tips

Op vakantie met kinderen met autisme, is dat te doen? En waar houd je rekening mee? Wij zijn ervaringsdeskundigen en delen onze ervaringen en tips.

Ze hadden al autisme voordat we het wisten, dus we hielden eigenlijk al jaren rekening met hun situatie. Maar nu we het zeker weten, kunnen we hier op Reistipsmetkids enkele tips delen voor een vakantie met kids die autisme hebben.

Allereerst: niet ieder kind met autisme is gelijk. Sterker nog: ze zijn allemaal anders. De tips in dit artikel zijn op basis van onze ervaringen, met onze kinderen. Mocht jij tips hebben die niet in deze blog staan, dan hoor ik het graag!

Vakantie met kinderen met autisme | Onze ervaringen

Met de oudste merkten we al vrij snel (in de kraamweek) dat teveel prikkels niet aan haar besteed waren. De eerste trip met haar was een weekendje weg, naar een hotel in Garderen. Daarna maakten we een reis met haar naar Florida. We hadden daar een grote villa gehuurd met vrienden en besloten dat we om de dag met onze baby op uitstap gingen. De andere dagen brachten we door met haar in de villa. Op die manier was het voor haar goed te doen.

vakantie-naar-Curacao-kinderen-tips
Curacao

Toen ze ouder werd, was het langzamerhand echt zoeken naar balans. Ondertussen was haar broer geboren. Tijdens de rondreizen, die ik zo graag maak, zijn we met vallen en opstaan erachter gekomen wat werkt voor onze kinderen.

Zo waren we bijna 3 weken op Curacao, een overzichtelijk eiland met veel leuke activiteiten. We hadden een villa en een auto gehuurd, waardoor we een vaste basis hadden. Maar toch bleek het voor de kinderen al snel onrustig en hadden ze geen zin om uit de auto te komen om naar bezienswaardigheden te kijken. Dan bekeken we deze om en om.

En tegen de verwachtingen in was onze zoon ontzettend ontspannen teruggekomen van een Interrail-trip die we maakten door Oostenrijk en Duitsland. Waarom? Wellicht omdat het reizen met de trein hem goed deed, of omdat we enkel uitjes planden die hij leuk vond.

Vakantie met kinderen met autisme | tips

Als je op vakantie gaat dan laat je je veilige en bekende omgeving achter en dan ga je iets nieuws ontdekken. Voor mij de reden om op vakantie te gaan, voor mensen met autisme is dat een grote bron van stress. Ik geef enkele tips die bij onze kinderen helpen om zich voor te bereiden op de vakantie!

Ter info: onze kinderen zijn gewend aan (niet al te drukke) rondreizen. Alhoewel ze de voorkeur geven aan vakanties met één vaste uitvalsbasis is een rondreis vrij goed te doen met ze. Daarnaast vinden ze het heerlijk om op vakantie te gaan en houden ze vooral van verre reizen.

Voorbereiden

Wij vertellen de kinderen ruim op tijd dat we op vakantie gaan. We delen waarheen we gaan, waar we verblijven en wat we daar gaan doen. Nu ze wat ouder zijn kijken we op de kaart: waar ligt de bestemming. Daarnaast bekijken we foto’s van het vakantieadres, zodat ze al weten wat ze kunnen verwachten.

Dives-sur-Mer
Dives-sur-Mer

Onrust voor vertrek

Het is niet iedere keer zo, maar het komt geregeld voor. In de dagen voor vertrek ontstaat er zeker bij de oudste heel veel onrust. De overgang naar de vakantie levert stress op en daarom weet ze niet zo goed meer wat ze moet met zichzelf. Het levert veel ruzie met haar broertje op en ze dwaalt wat door het huis. Als ik eenmaal doorheb wat er aan de hand is probeer ik haar kleine taken te geven als het glas in de glasbak gooien of om speelgoed uit te zoeken dat ze mee wil nemen.

Jouw verwachtingen

Als ik op reis ga dan wil ik veel: veel zien, veel doen, veel ontdekken. In combinatie met kinderen met ASS is dat lastig. Ik pas mijn verwachtingen van wat lukt daarom aan. En als het kan dan ga ik zelf op pad naar een museum of op een wandeling. Zo waren we in de Voerstreek in België, waar de wandelingen voor de deur beginnen. Mijn man en de kinderen lagen in het bubbelbad, en ik wandelde of ging naar de winkels.

Auto huren

Zowel mijn man als ons jongste kind is gek op autorijden. Het zitten, veel van hetzelfde waarschijnlijk, doet ze goed. Daarnaast scheelt het ritjes met het Openbaar Vervoer: wachten op de bus of trein en je zit tussen allemaal mensen.

Sinds we kinderen hebben huren we eigenlijk iedere vakantie een auto, of we gaan met onze eigen auto op vakantie. Excursies slaan we over, tenzij het gaat om een boottocht. Met de eigen auto de omgeving ontdekken is goedkoper en je kan je eigen schema aanhouden. Voor een vakantie met kinderen met autisme is dat wel zo fijn!

Leuven met kids
Leuven

Niet teveel verschillende overnachtingen

Niet teveel verschillende overnachtingen: deze was lastig voor mij! Ik wil het liefst veel zien van een land, veel rondreizen. Bij voorkeur leg je de volgende overnachting pas vast als je besluit dat je de huidige plek wel gezien hebt.

Ben je op vakantie met kinderen met autisme, dan is dat niet echt de juiste insteek. We leggen de overnachtingen vooraf vast en blijven minimaal 4 -5 dagen op één plek over het algemeen.

Wat ik nog wil testen is of het helpt als je de hotels bij dezelfde keten boekt. Mijn man denkt dat dit voor hem uit zal maken, omdat de hotels vaak op dezelfde manier zijn ingericht.

Beloof niet teveel voor de aankomstdag

Beloof niet teveel voor de aankomstdag: deze tip is ontstaan na onze vakantie in Normandië. De kinderen zagen in de week voordat we daarheen gingen dat er allerlei spelletjes binnenkwamen. Die waren bedoeld voor de vakantie, dus ik zei: dat is voor als we op de camping zijn. Hierbij had ik beter moeten opletten, want op het moment dat we op de camping waren, na een hele reisdag, wilden de kinderen direct de spelletjes met ons spelen.

Hetzelfde geldt voor het zwembad en dergelijk: we verlagen de verwachtingen van de kinderen om teleurstelling te voorkomen. Als we aankomen, dan pakken we eerst de spullen uit. Daarna kijken we of we nog tijd hebben om te zwemmen.

Onrustige eerste dagen

De eerste dagen van een vakantie zijn vaak heel onrustig. Onze kids hebben veel moeite met slapen en dan betekent dat het ’s avonds lang onrustig is. We weten dat het zo is en we houden er rekening mee. Maar echt makkelijk is het voor ons alle vier niet.

Restaurants

Wij gaan graag naar restaurants en cafés. Voor onze rust (en die van de andere gasten natuurlijk) doen we dat buiten de drukke tijden om. ’s Avonds koken we het liefst zelf, vooral omdat dat tijdstip niet ideaal is om nog met de kinderen in een drukke omgeving te zitten.

Lunchen doen we dan bijvoorbeeld om 14:00 in een lunchroom, of een laat ontbijt om 10:30. Zijn we in een stad, dan gaan we soms wel eens avondeten in een restaurant als het restaurant net geopend is. Op die manier houden we het te overzien voor de kinderen.

Rustdagen plannen

Als wij aankomen op vakantie, zeker na een lange vliegreis, dan houden we een of twee rustdagen. Bij een rondreis boeken we een mooi en kindvriendelijk hotel, in de omgeving van het vliegveld. De vakantie met kinderen met autisme start op die manier rustig en overzichtelijk. Als we de stad ingaan is dat voornamelijk om wat kinderactiviteiten te doen, en om ergens wat te eten.

Op vakantie met kinderen met autisme plannen we veel rustige dagen in. En als we de omgeving verkennen combineren we dingen die wij willen doen (wandelen, bezienswaardigheden) met activiteiten die vooral leuk zijn voor de kids (dierentuin, zwemmen).

Het wandelen is trouwens bij onze kinderen een hele goede manier om ze tot rust te krijgen!

vakantie met kinderen met autisme

Routines inbouwen

Vooral onze oudste heeft routines nodig. Vaste routines geven haar zekerheid. Het kunnen simpele dingen zijn: zij ruimt ’s ochtends de tafel af, iedere avond doen we samen een spelletje, elke dag oefent ze voor haar typecursus.

Als het kan, probeer dan zoveel mogelijk de routines van thuis aan te houden.

Speeltuin of speelveld bij vakantieadres

Onze voorkeur heeft het om een stacaravan, appartement of vakantiehuis te huren. Redenen hiervoor zijn dat we dan zelf kunnen koken en de kinderen hebben een eigen ruimte. We boeken het liefst een plek met speelruimte voor de kinderen, zodat ze kunnen spelen en je niet op pad moet om te zoeken naar een speeltuin.

Andere tips voor vakanties met kids met ASS

Meer tips over een vakantie met kinderen met autisme lees je bijvoorbeeld op deze website:

Verder lezen na deze blog?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.