Voerstreek met kinderen | 11x Kinderactiviteiten + Wandelingen

Als je zo gek bent op Zuid-Limburg, dan zou je echt eens over de grens moeten kijken in de Voerstreek. Aldus mijn buurvrouw. Toen we werden uitgenodigd om Houthalen-Helchteren te ontdekken, besloten we om er een paar dagen vakantie aan vast te plakken. Op die manier konden we in alle rust de Voerstreek met kinderen te ontdekken. Dit zijn onze ervaringen, tips voor kinderactiviteiten en wandelingen in dit stuk van Belgisch Limburg.

Het gebied is nog lang niet zo bekend voor een vakantie als de Belgische Ardennen of de Belgische kust. Mooi, want daarmee is het rustig. De Voerstreek is zeker aan te raden als je houdt van een natuurvakantie. De Voerstreek ligt net over de grens, voorbij Maastricht. Of nog net in Belgisch Limburg, boven de provincie Luik. De Voerstreek is heuvelachtig, en een fantastisch wandelgebied. Er zijn in deze regio zes dorpen en een aantal gehuchten. Het gebied is met 50 km² niet groot. Op Wikipedia lees je nog wat interessante achtergrondinformatie over de Voerstreek.

De dorpen in de Voerstreek zijn Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Moelingen, Remersdal, Teuven en ‘s-Gravenvoeren. Wij verbleven in een vakantiewoning (deze) in ‘s-Gravenvoeren. Dit dorp vonden wij een ideale uitvalsbasis voor onze vakantie in de Voerstreek. Een aantal wandelroutes start hier, het bezoekerscentrum is er, er zijn cafés, restaurants, een supermarktje en een bakker.

Voerstreek met kinderen bezoeken

De Voerstreek is met de heuvels, uitzichten, riviertjes en mooie dorpjes een echt wandelparadijs. Dus in deze blog geef ik tips voor kindvriendelijke wandelingen in de Voerstreek.

Maar natuurlijk geef ik meer tips: voor overnachten, restaurants, musea en speeltuinen. Mis je tips in dit overzicht? Laat het me weten, dan zet ik jouw tips erbij!

Wandelen in de Voerstreek met kinderen

Tijdens ons verblijf in de Voerstreek regende het geregeld maar dat weerhield ons er niet van om te gaan wandelen. Dit zijn enkele tips voor mooie wandelingen. Het is aan te raden om de knooppunten kaart te kopen, die kost € 8, -. Daarmee heb je direct het overzicht van de wandelwegen en je ziet ook de afstanden tussen de knooppunten. Op die manier kan je ook je eigen wandelingen plannen.

De busdienst van De Lijn rijdt door de Voerstreek dus je kan ook met de bus naar een bepaald punt reizen en dan terug wandelen.

Voerstreek wandelen

Natuurwandeling Voerstreek met kinderen

We kochten “De Schattenkaart van de Voerstreek” bij het Bezoekerscentrum. Deze schaf je voor € 1,50 aan. Op deze kaart staan een aantal speelbossen en staan spelletjes en wetenswaardigheden over dieren op. Na onze dagen wandelen in een ander deel van Belgisch Limburg hadden de kinderen niet zo’n zin om op pad te gaan. Maar voor een zoektocht naar schatten waren ze wel actief te krijgen.

De route langs de knooppunten 24-28-31-32-33-34-22-23-24 is zo’n 4 kilometer en start bij het Bezoekerscentrum. Tussen knooppunten 28 en 31 kom je langs de Belevingsboomgaard, waar je fruit mag plukken en er is een kleine speeltuin. Wij maakten bij knooppunt 34 een ommetje naar knooppunt 35, waar het Speelbos Voerenberg is. Onderweg kom je ook langs de Steenboskapel, gemaakt van Romeinse stenen.

Voerstreek wandelen

Bronnenwandeling

De Bronnenwandeling werd in 2012 uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Vlaanderen. En ook op andere plekken lazen we steeds dat je deze route eigenlijk niet mag overslaan. Deze route start bij de kerk in Sint-Martens-Voeren en de wandeling is zo’n 9 kilometer. Onderweg kom je langs super mooie uitzichten. Zo mooi, dat onze kinderen geen moment hebben gezeurd over het lopen.

Toen wij de route liepen regende het af en toe, op een zonnige dag zullen de uitzichten nog veel mooier zijn. Onderweg kom je langs een aantal horeca gelegenheden, en bij Jetteke de snoepwinkel! Helaas waren deze op een doordeweekse dag in oktober gesloten. Wel kwamen we onderweg een automaat met dranken en snoep/chips tegen, naast een boerderij. Neem een paar euro’s mee! Deze route is tijdens een vakantie in de Voerstreek met kinderen zeker aan te raden.

Knooppunten Bronnenwandeling: 54-67-66-65-64-63-62-60-57-56-55-47-91-54

spoorbrug Voeren

Andere wandelingen in de Voerstreek met kinderen

Meer wandelroutes in de Voerstreek? Op deze website kom ik een heel aantal ideeën tegen.

Bij Moeder de Gans kom je een 1,5 kilometer lange wandelroute tegen, de beschrijving krijg je bij de ingang van de herberg.

Voerstreek met kinderen

Rondwandeling Altembroek

Later op de dag besloot ik op zelf nog te gaan wandelen. Vlakbij ons huis startte de rondwandeling Altembroek, van bijna 11 kilometer. Deze gaat langs het grensoverschrijdend natuurgebied Altenbroek en je wandelt naar het Nederlandse Noorbeek (waar ik even verdwaalde).

Wederom een super mooie route, door weilanden, langs uitzichtpunten en over heuvels. Het is een heuvelachtige wandeling, ik vond het op geen moment zwaar. Wel denk ik dat deze route voor jonge kinderen (die van ons zijn 5 en 7 jaar) iets te lang is en wat minder spectaculair dan de twee routes hierboven.

Knooppunten: 24-22-34-35-40-41-42-53-52-51-50-43-44-32-33-34-22-23-24.

speeltuin Voerstreek

Speeltuinen en speelbossen in de Voerstreek

Tijdens een vakantie in de Voerstreek met kinderen wil je waarschijnlijk wel weten waar je speeltuinen en speelbossen treft.

Wij kwamen in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren normale speeltuinen tegen. Niet heel groot, wel groot genoeg om een uurtje door te brengen op een mooie dag.

Daarnaast is er in ‘s-Gravenvoeren een Belevingsboomgaard met een kleine speeltuin, tussen knooppunten 28 en 31 vind je deze. Ook vind je in dit gebied speelbos Voerenberg, tussen knooppunten 34 en 35. Hier is onder andere een hut en een klein evenwichtsparcours.

Belevingsboomgaard Voeren
Belevingsboomgaard Voeren

Wat we heel jammer vinden om niet gedaan te hebben is de Kikkerpoel Veurs, tussen knooppunten 64 en 65. Hier kunnen kinderen aan de slag met hun nieuwsgierigheid.

Verder zijn er nog een aantal speelbossen: Schoppemerheide (knooppunt 43), Kys (knooppunt 61-76) en Alserbos (knooppunt 59-89).

Speelbos Voerstreek

Kinderactiviteiten in de Voerstreek

Bezoekerscentrum

Het Bezoekerscentrum is je startpunt voor een vakantie in de Voerstreek met kinderen. Hier koop je de knooppuntenkaart en de schattenkaart.

Daarnaast kan je hier dagelijks terecht voor informatie over de omgeving en er is een tentoonstelling. Kinderen en volwassenen leren de regio kennen aan de hand van puzzels en andere interactieve elementen.

Boerengolf

Leuk uitje voor met wat oudere kinderen is de Boerengolf, dat vind je in Teuven. In een vallei kom je deze grote baan van ruim 2,5 kilometer tegen. Voor kinderen is er eventueel een kleinere baan, met 10 holes, zodat het ook voor de kleintjes leuk blijft.

Tuin Schopsheim

In ‘s-Gravenvoeren ligt Tuin Schopsheim, dit zijn mooie tuinen in een beschermd natuurgebied. Entree is inclusief koffie en thee. Er zijn vanaf mei tot en met september open tuindagen, daarbuiten is bezoek op afspraak.

Als je ervan houdt is ook Garden Decor, een beeldentuin met inspiratie om je tuin in te richten, een aanrader.

Voerstreek met kinderen

Voerstreek met kinderen | Praktische tips

Kindvriendelijke restaurants

Toen wij in de Voerstreek waren, was het half oktober, door de weeks. Veel restaurants waren enkel geopend in het weekend. Dit zijn enkele tips voor restaurants.

  • De bakkerij in ‘s-Gravenvoeren, Equilibrium, is echt een aanrader. Voor het brood en zeker ook voor de heerlijke en mooie gebakjes.
  • Ook in ‘s-Gravenvoeren is Pizzeria Testa Bianca, waar je je in Napoli aan de Voer waant.
  • Bij ‘t Bakhuis kan je terecht voor onder andere pannenkoeken en ijs. Ideaal met kinderen.
  • In Remersdaal zijn kinderen en huisdieren van harte welkom bij Taverne Haciënda.
Vakantiehuis Mooi Voeren
Vakantiehuis Mooi Voeren – de serre

Kindvriendelijk overnachten in de Voerstreek

Ga je naar de Voerstreek met kinderen, dan zoek je waarschijnlijk een aangename plek om te overnachten. Wij verbleven in een heerlijk en luxe vakantiehuis. Holiday Home Mooi Voeren heeft alles voor een fijne vakantie. Een jacuzzi, sauna, tafelvoetbal, grote tuin, 4 slaapkamers, 2 luxe badkamers. Absoluut een aanrader om te verblijven. Wij komen zeker nog eens terug.

Mooi Voeren vakantiehuis
Mooi Voeren vakantiehuis

Uitjes met kinderen in de omgeving van de Voerstreek

Ook in de omgeving van de Voerstreek met kinderen is voldoende te doen. Dit zijn enkele ideeën:

  • Ga een dagje naar Maastricht met kinderen, bijvoorbeeld naar de bioscoop of het Natuurhistorisch museum.
  • Ook leuk is het om een dagje naar Luik te gaan, bezoek daar het aquarium.
  • Wij waren een middag in Valkenburg met de kinderen. Hier heb je het Sprookjesbos, waar Marilyn heenging. Wij namen de skilift omhoog en gingen rodelen. Andere optie is de Steenkolenmijn bezoeken.
  • In Gulpen vind je het subtropisch zwembad Mosaqua.
  • Niet ver weg liggen de steden Genk en Hasselt. Deze zijn goed te combineren met een bezoek aan de Hoge Kempen en Cosmodrome.

Dat waren ze, mijn tips voor een kindvriendelijke vakantie in de Voerstreek. Dit gebied is absoluut een aanrader als je van natuur, wandelen en rust houdt! Mocht je andere tips hebben, laat het me zeker weten! Zoek je een gebied om je vakantie in de Voerstreek met kids te combineren? Net over de grens is de Eifel een aanrader voor gezinnen.

Voerstreek met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën