Lange vluchten met kinderen | 6x Gouden tips

Tijdens onze vlucht naar Sri Lanka kwam ik in gesprek met een KLM steward over verre reizen met kinderen. Hij gaf aan dat hij tijdens zijn vluchten nauwelijks last heeft van kinderdrama’s. Ik moest lachen om zijn anekdote over 2 meisjes die tijdens hun vlucht naar Australië heel zoet 4 keer achter elkaar Frozen hadden gekeken. Dit verhaal deed mij inzien dat Elsa de gouden tip geeft voor lange vluchten met kinderen: Let it go, Let it go.

Niet dat je alles maar moet toestaan om de lieve vrede tijdens de vlucht te bewaren. Het is niet OK als je kind de hele tijd tegen de stoel van degene voor hem/haar schopt of het tafeltje open en dicht blijft klappen. Maar soms je pedagogische principes even laten vieren, zorgt ervoor dat je veel ontspannender reist. Dit zijn mijn tips voor het vliegen en in het bijzonder lange vluchten met kinderen.

Sta je voor een lange vlucht met kinderen? Blogger Chantal deelt haar beste tips voor lange vluchten met kinderen!

Lange vluchten met kinderen overleef je zo

Slapen

De tip die je vaak leest is een nachtvlucht boeken. Want het is o zo heerlijk als je kind een groot deel van de vlucht slaapt. Die droom heb ik laten varen. Want die van mij doet hooguit een powernap van een uur. Om vervolgens weer lekker verder te gaan met het inflight entertainment systeem. En die schermpjes, dat is ideaal aan lange vluchten met kinderen.

Vierkante schermoogjes

Dan kom ik gelijk bij punt 2. Kinderen doen niets liever dan naar schermen staren, het liefst onbeperkt. Ik zet mijn principes van maximaal een half uurtje per dag naar een scherm turen wel even opzij, zodat er rust in de tent blijft. Wil je 3 keer achter elkaar Finding Nemo kijken en daarna Finding Dory? Prima! De rest van de vakantie wordt er toch naar hele andere dingen gekeken en komt de iPad soms enkele dagen niet uit de tas.

Handige tip: neem een kinderkoptelefoon mee. Hoef jij niet keer op keer dat irritante deuntje aan te horen. En in tegenstelling tot jouw eigen ‘oortjes’ blijft de koptelefoon goed zitten bij je kind en is het geluid begrensd.

Zoethoudertjes tijdens lange vluchten met kinderen

Een andere belangrijke zoethouder tijdens lange vluchten met kinderen is eten. Drie vaste eetmoment en drie tussendoortjes per dag is tijdens een vlucht wel wat weinig.  Zorg daarom voor gezonde snacks zoals een doosje rozijntjes, een pakje rijstwafels, zo’n bakje met La vache quit rit kaasdip of een mandarijntje. Echte zoethouders zoals snoep maken je kind actief en je wilt juist niet dat je kind in het gangpad staat te stuiteren.

Let er  wel op dat je bij aankomst geen ‘verboden’ etenswaren meer in je tas hebt. Sommige landen zoals Amerika en Australië zijn vrij strikt in wat je aan etenswaren bij je mag hebben.

Spenen

Normaal alleen voor in bed tijdens het slapen, maar ook hierin laat ik de teugels vieren. Sabbelen op een speen is ook nog eens goed om oorpijn bij stijgen en landen te voorkomen. Zorg er wel voor dat de speen vast zit aan een knuffel of een koord. Niets is vervelender dan in die toch al veel te krappe ruimte te moeten grabbelen naar een speentje dat op de grond is gevallen.

Zindelijkheid

Help, een kind met hoge nood wat even niet naar het toilet kan omdat je niet van je plek af kunt of mag. Jens was net een paar weken echt zinnelijk toen wij een vlucht van 11 uur voor de boeg hadden. Mijn ervaring is dat je echt niet de hele training overhoop gooit als je in de luier plassen tijdelijk toestaat. Doe de luier om voor het boarden, want je zult zien dat de blaas precies geleegd moet worden vlak voor de start.

Riemen vast tijdens lange vluchten met kinderen

Kinderen zijn vaak geen liefhebber van stoelriemen vast. Ook tijdens mijn laatste lange vluchten met kinderen zag ik een aantal drift- en huilbuien van kinderen die zich op het moment suprême verzetten tegen de gedwongen opsluiting. Toch is dit een regel die ik niet laat vieren. Wacht niet met het vastmaken tot het laatste moment, dan hebben jij en je kind rustig de tijd om er aan te wennen.  Als je jezelf niet al te druk maakt met gedachten of je kind wel zo lang stil kan blijven zitten, dan blijft je kind ook rustiger.

En wordt het toch een drama? Laat het dan maar gelaten over je heen komen en negeer de blikken van je medepassagiers. Het gaat vanzelf weer over. Wat zijn jullie let it go momenten in het vliegtuig?

Tips voor lange vluchten op een rij:

  • Laat alles los, ontspan!
  • Verwacht niet dat je kind gaat slapen.
  • Schermpjes mee!
  • Neem een speentje mee (aan een koord)
  • Zorg voor voldoende eten.
  • Doe de riemen op tijd vast en onderhandel daar niet over.

Lees ook:
Dit stop je in de handbagage

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën