Vliegen met kinderen | 15 top tips

Zo overleef je die vliegreis!

0

Vliegen met kinderen is best te doen. Althans, dat vinden wij na vier verre reizen met onze kleine kinderen. Daarom deel ik mijn tips voor vliegen met kinderen.

We waren in Amerika met baby, in Kaapverdië met baby en dreumes, op Curacao met dreumes en peuter en in Thailand met een peuter en een kleuter. In totaal maakte ik al zo’n achttien vluchten met mijn kinderen. En eigenlijk gaat dat heel erg goed!

De tips voor vliegen met kinderen

1. Ontspan!

Het allerbelangrijkste is dat jij niet te gespannen bent over het vliegen en alles wat je kinderen kunnen doen tijdens de vlucht. Het komt goed en die vlucht gaat voorbij.

2. Rechtstreeks vliegen

Als het kan (en het is financieel haalbaar), dan is een directe vlucht ideaal. Het scheelt je overstappen en extra wachten.

3. Handbagage

Pak je handbagage slim in. Stop alles dat je tijdens de vlucht nodig hebt in één tas. Stop de spullen die je misschien nodig hebt in een andere tas en berg die op in de bagagevakken.

Lees ook: tips voor de handbagage voor vliegen met kinderen

4. Vermaak voor de kids tijdens het vliegen met kinderen

Speelgoed, tablets, kleurpotloden, stickerboeken. Neem voldoende vermaak voor de kinderen mee. De meeste verre vluchten hebben een entertainment system aan boord maar voor mijn kinderen is een eigen tablet toch fijner. De spelletjes op de tablet zijn aangepast aan het niveau van je dreumes, peuter of kleuter en ze kunnen precies de filmpjes zien die ze altijd kijken. Waar onze kinderen normaal enkel ik het weekend op het schermpje mogen, kennen we bij lange vluchten geen beperkingen.

Ik heb vaak een etui met kleurtjes mee. Ook handig is zo’n uitwisbaar tekenbord. Voor mijn kleuter zijn spelletjes als memorie en vier-op-een-rij ook leuk. Bij de speelgoedwinkel vind je de reisvariant van leuke spellen. Waar mijn peuter graag mee speelt zijn kaartjes, hij vindt het heel leuk om de plaatjes te bekijken en te benoemen.

5. Handbagage bij een korte trip

Als je op een korte trip of stedentrip gaat met het gezin is het de moeite waard om te kijken of je ook met enkel handbagage kan reizen. Het scheelt slepen, inchecken en heel lang wachten bij de bagageband.

Lees ook: met enkel handbagage op stedentrip met een peuter 

6. Cadeautje kopen

Van veel ouders hoor ik dat de kinderen in het vliegtuig een aantal cadeautjes krijgen. Denk aan een ingepakt doosje rozijntjes of wat stiften. Ik ben hiervoor veel te lui. Mijn gewoonte is het om voor het vliegen met kinderen op het vliegveld met de kids naar de boekwinkel te gaan. Daar mogen ze allebei een boekje of een tijdschrift uitzoeken. Dat maakt ook het wachten op het vliegveld aangenamer.

7. Boarden

Die enorme rij die ontstaat als het boarden begint? Niet in gaan staan met kleine kinderen. Ze moeten nog lang genoeg wachten. Bij sommige maatschappijen mag je als eerste boarden wanneer je met kleine kids reist. En anders wacht je tot de rij is opgelost. Hoeven ze ook niet al te lang in het vliegtuig te wachten; de vlucht duurt al lang genoeg.

Vliegveld Eindhoven met peuter
Vliegveld Eindhoven

8. Speeltuin op vliegveld

Veel vliegvelden hebben een speeltuintje! Zoek vooraf op internet of je al iets kan vinden (ook handig bij een overstap) of vraag het op het vliegveld na bij de informatiebalie. Mijn man gaat meestal op onderzoek uit terwijl ik met de kids wacht.

Op Schiphol vind je de Baby care lounge, hier kan je je baby rustig verzorgen, en ook een kids Forest, waar je kinderen kunnen spelen! Eigenlijk een indoor speeltuin op het vliegveld. Dit vindt je achter de douane bij Holland Boulevard. (Loop naar de E en de F-Pier). Op Eindhoven Airport was er een klein speelgedeelte net na de tassencontrole.

9. Eten en drinken

Zeker bij lange vluchten krijg je eten en drinken aan boord. Maar niet ieder kind vindt dit lekker (bij sommige maatschappijen kan je voor vertrek een speciale kindermaaltijd bestellen). Ik neem daarom heel wat eten mee aan boord als we gaan vliegen met kinderen. Rauwkost als tomaat, komkommer, wortel en paprika maar ook crackers, sultana’s en een klein zakje chips.

Tip: Als je met jonge kinderen vliegt (tot een jaar of drie is onze indruk) hoef je je flesjes water niet weg te gooien bij de controle! Vraag dit voor de zekerheid na voordat je door de controle gaat.

De regel “ieder uur een snoepje”, die de oudste een aantal jaar terug heeft ingesteld, helpt ook aardig bij het doorkomen van lange vluchten.

10. Pak je rust!

Zodra één van de kinderen slaapt, probeer ik mee te slapen tijdens nachtvluchten. Mijn man slaapt amper tijdens vliegreizen, dus hij zorgt voor het andere kind. Ieder beetje rust dat je kan pakken is meegenomen tijdens het vliegen met kinderen.

De jongste heeft tijdens de vlucht naar Taiwan (12 uur, om 17.00) niet geslapen, terwijl hij normaal om 19.00 slaapt. Je kan niet voorspellen hoe zo’n nachtvlucht (of dagvlucht) gaat. Plan daarom niet te veel voor de eerste dag of eerste dagen.

11. Een slaapkoffer – bed in het vliegtuig voor je kind

En deze tip: een koffer die je ook kan gebruiken als bed in het vliegtuig voor je kind! Ik heb er geen ervaring mee maar ben er wel heel benieuwd naar.

12. Opstijgen en landen

Het opstijgen en landen kunnen onprettig zijn vanwege de druk op de oren. Oudere kinderen kan je een snoepje geven. Hele jonge kids (een baby of dreumes) kan je borstvoeding of een flesje geven op deze momenten. Ook kan je gebruik maken van een neusspray.

Is je kind verkouden, dan kan je een speciale neusspray vragen bij de huisarts voordat je gaat vliegen met kinderen.

13. Kinderwagen

Vaak mag je de kinderwagen of buggy meenemen tot de gate. Vraag dit vooraf na. Het scheelt je veel tillen op het vliegveld. Ga ook na waar je de kinderwagen terug krijgt: soms is dit weer in de gate, soms is het bij de bagageband en soms is het bij de bijzondere bagage.

14. Baby basket

Vlieg je met een baby? Reserveer dan een baby basket! Het kan zijn dat je baby niet meer in de basket past maar dan heb je in ieder geval voldoende beenruimte.

15. Kids niet direct naast elkaar

Als wij onze kinderen direct naast elkaar zetten tijdens het vliegen met kinderen, dan gaan ze elkaar (en dus ons) “vervelen”: hangen en trekken aan elkaar totdat één van de twee huilt. We zitten het liefst 2 om 2. En als we op een rij met drie of vier stoelen zitten, dan zitten wij tussen de kinderen in.

Dit mag je niet vergeten als je op vliegreis gaat met je kinderen

Nog even in het kort de beste tips voor vliegen met kinderen: ontspan, geef je kids een schermpje, neem eten en drinken mee, geef ze complimenten en stel ze iets leuks in het vooruitzicht. Zwemmen bij het hotel werkt bij mijn kinderen erg goed om die laatste uurtjes door te komen.

Veel ouders zien tegen het vliegen op. Mijn ervaring is dat de kinderen zich heel goed gedragen tijdens de vlucht, heel vaak hadden mensen in de rij voor ons pas na de landing door dat er een gezin achter ze zat. De onrust komt er pas uit als we bij de bagageband staan, op een taxi wachten of op de hotelkamer zijn.

Vlieg je ’s nachts? Dan lees je onze tips daarvoor hier. En zoek je een toffe, kindvriendelijke bestemming? Wij gaan graag op pad met TUI!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.