Vliegen met kinderen | 15x onmisbare TIPS

Vliegen met kinderen is best goed te doen. Althans, dat vinden wij na vier verre reizen met onze kleine kinderen. Daarom deel ik mijn tips voor vliegen met kinderen.

We waren in Amerika met baby, in Kaapverdië met baby en dreumes, op Curacao met dreumes en peuter en in Thailand met een peuter en een kleuter. In totaal maakte ik al zo’n achttien vluchten met mijn kinderen. En eigenlijk gaat dat heel erg goed! Daarom deel ik in dit artikel met beste tips voor vliegen met jonge en oudere kinderen.

Vliegen met kinderen

Ga je op een vliegreis met kinderen, probeer dan om een vlucht te boeken die niet op belachelijke tijden vertrekt. Voor verre reizen maakt het mij wat minder uit, voor vluchten binnen Europa zit ik niet te wachten op vertrek om 02.00 en aankomst om 05.30 met kinderen. Daarnaast zoek ik zoveel mogelijk naar directe vluchten, dat is met kinderen een stuk prettiger en het is beter voor het milieu!

Zorg er ook voor dat je op tijd bij het vliegveld bent, vaak kan je vooraf al online inchecken, alleen met heel jonge kinderen kan dat nog weleens anders zijn (omdat ze geen eigen stoel hebben).

Transfer naar of van het vliegveld

Moet je een transfer boeken als je gaat vliegen met kinderen? Bij ons hangt dat er echt vanaf. Hoelang is de gehele reis, hoe laat vliegen we? Op de heenweg reizen wij meestal met het openbaar vervoer naar het vliegveld, behalve als we ‘s nachts al vliegen. Als we een hele lange vlucht hebben gehad, naar een verre bestemming, kiezen we vaak wel voor vervoer per taxi naar het hotel. De kinderen, zeker toen ze kleiner waren, hebben dan niet zoveel geduld meer. En wij eerlijk gezegd ook niet.

Bij de terugreis kiezen we er meestal voor, met name na een rondreis, om een hotel te boeken in de buurt van het vliegtuig. Op loopafstand of een hotel met een luchthaven transfer. Ga je op een pakketreis, dan is de transfer meestal al inbegrepen!

 • Een betrouwbare partij om een transfer bij te boeken is Taxi2Airport. De service van Taxi2Airport.com is wereldwijd in meer dan 130 landen beschikbaar! Voeg bij het aanvragen van de transfer extra mogelijkheden toe zoals kinderzitjes! Er zijn geen verborgen kosten en je kan tot 24 uur voor vertrek gratis annuleren.

Tips tijdens het vliegen met kinderen

Het allerbelangrijkste is dat jij niet te gespannen bent over het vliegen en alles wat je kinderen kunnen doen tijdens de vlucht. Het komt goed en die vlucht gaat voorbij.

Als het kan (en het is financieel haalbaar), dan is een directe vlucht ideaal. Het scheelt je overstappen en extra wachten. Daarnaast is het ook voor het milieu de beste optie natuurlijk.

Pak je handbagage slim in. Stop alles dat je tijdens de vlucht nodig hebt in één tas. Stop de spullen die je misschien nodig hebt in een andere tas en berg die op in de bagagevakken. Lees ook tips voor de handbagage voor vliegen met kinderen

Vermaak voor de kids tijdens het vliegen met kinderen

Speelgoed, tablets, kleurpotloden, stickerboeken. Neem voldoende vermaak voor de kinderen mee. Ik neem vaak enkele reisspellen mee, hier zie je een overzicht van bol.com met reisspellen. Welke spelletjes leuk zijn hangt enorm af van de leeftijd van jouw kinderen.

De meeste verre vluchten hebben een entertainment system aan boord maar voor mijn kinderen is een eigen tablet toch fijner. Wij hebben op dit moment de Samsung Galaxy Tab A8 (2022), een ontzettend fijne tablet.

De spelletjes op de tablet zijn aangepast aan het niveau van je dreumes, peuter of kleuter en ze kunnen precies de filmpjes zien die ze altijd kijken. Waar onze kinderen normaal enkel ik het weekend op het schermpje mogen, kennen we bij lange vluchten geen beperkingen. Wij downloaden vaak films en series vanaf Netflix.

Kleurtjes

Ik heb vaak een etui met kleurtjes mee. Ook handig is zo’n uitwisbaar tekenbord. Voor mijn kleuter zijn spelletjes als memorie en vier-op-een-rij ook leuk. Bij de speelgoedwinkel vind je de reisvariant van leuke spellen. Waar mijn peuter graag mee speelt zijn kaartjes, hij vindt het heel leuk om de plaatjes te bekijken en te benoemen.

Handbagage bij een korte trip

Als je op een korte trip of stedentrip gaat met het gezin is het de moeite waard om te kijken of je ook met enkel handbagage kan reizen. Het scheelt slepen, inchecken en heel lang wachten bij de bagageband.

Cadeautje kopen

Van veel ouders hoor ik dat de kinderen in het vliegtuig een aantal cadeautjes krijgen. Denk aan een ingepakt doosje rozijntjes of wat stiften. Ik ben hiervoor veel te lui. Mijn gewoonte is het om voor het vliegen met kinderen op het vliegveld met de kids naar de boekwinkel te gaan. Daar mogen ze allebei een boekje of een tijdschrift uitzoeken. Dat maakt ook het wachten op het vliegveld aangenamer.

Boarden

Die enorme rij die ontstaat als het boarden begint? Niet in gaan staan met kleine kinderen. Ze moeten nog lang genoeg wachten. Bij sommige maatschappijen mag je als eerste boarden wanneer je met kleine kids reist. En anders wacht je tot de rij is opgelost. Hoeven ze ook niet al te lang in het vliegtuig te wachten; de vlucht duurt al lang genoeg.

Vliegveld Eindhoven met peuter
Vliegveld Eindhoven

Speeltuin op vliegveld

Veel vliegvelden hebben een speeltuintje! Zoek vooraf op internet of je al iets kan vinden (ook handig bij een overstap) of vraag het op het vliegveld na bij de informatiebalie. Mijn man gaat meestal op onderzoek uit terwijl ik met de kids wacht.

Op Schiphol vind je de Baby care lounge, hier kan je je baby rustig verzorgen, en ook een kids Forest, waar je kinderen kunnen spelen! Eigenlijk een indoor speeltuin op het vliegveld. Dit vindt je achter de douane bij Holland Boulevard. (Loop naar de E en de F-Pier). Op Eindhoven Airport was er een klein speelgedeelte net na de tassencontrole. (Info Schiphol)

Eten en drinken

Zeker bij lange vluchten krijg je eten en drinken aan boord. Maar niet ieder kind vindt dit lekker (bij sommige maatschappijen kan je voor vertrek een speciale kindermaaltijd bestellen). Ik neem daarom heel wat eten mee aan boord als we gaan vliegen met kinderen. Rauwkost als tomaat, komkommer, wortel en paprika maar ook crackers, sultana’s en een klein zakje chips.

Tip: Als je met jonge kinderen vliegt (tot een jaar of drie is onze indruk) hoef je je flesjes water niet weg te gooien bij de controle! Vraag dit voor de zekerheid na voordat je door de controle gaat.

De regel “ieder uur een snoepje”, die onze oudste een aantal jaar terug heeft ingesteld, helpt ook aardig bij het doorkomen van lange vluchten.

Pak je rust!

Zodra één van de kinderen slaapt, probeer ik mee te slapen tijdens nachtvluchten. Mijn man slaapt amper tijdens vliegreizen, dus hij zorgt voor het andere kind. Ieder beetje rust dat je kan pakken is meegenomen tijdens het vliegen met kinderen.

De jongste heeft tijdens de vlucht naar Taiwan (12 uur, om 17.00) niet geslapen, terwijl hij normaal om 19.00 slaapt. Je kan niet voorspellen hoe zo’n nachtvlucht (of dagvlucht) gaat. Plan daarom niet te veel voor de eerste dag of eerste dagen.

Een slaapkoffer – bed in het vliegtuig voor je kind

En deze tip lijkt me ook wel wat als je met jonge kinderen gaat vliegen: een koffer die je ook kan gebruiken als bed in het vliegtuig voor je kind! Ik heb er geen ervaring mee maar ben er wel heel benieuwd naar.

Opstijgen en landen

Het opstijgen en landen kunnen onprettig zijn vanwege de druk op de oren. Oudere kinderen kan je een snoepje geven. Hele jonge kids (een baby of dreumes) kan je borstvoeding of een flesje geven op deze momenten. Ook kan je gebruik maken van een neusspray.

Is je kind verkouden, dan kan je een speciale neusspray vragen bij de huisarts voordat je gaat vliegen met kinderen.

Kinderwagen meenemen tijdens het vliegen met kinderen

Vaak mag je de kinderwagen of buggy meenemen tot de gate. Vraag dit vooraf na. Het scheelt je veel tillen op het vliegveld. Ga ook na waar je de kinderwagen terug krijgt: soms is dit weer in de gate, soms is het bij de bagageband en soms is het bij de bijzondere bagage.

Baby basket

Vlieg je met een baby? Reserveer dan een baby basket! Het kan zijn dat je baby niet meer in de basket past maar dan heb je in ieder geval voldoende beenruimte.

Kids niet direct naast elkaar

Als wij onze kinderen direct naast elkaar zetten tijdens het vliegen met kinderen, dan gaan ze elkaar (en dus ons) “vervelen”: hangen en trekken aan elkaar totdat één van de twee huilt. We zitten het liefst 2 om 2. En als we op een rij met drie of vier stoelen zitten, dan zitten wij tussen de kinderen in.

Vliegen met kleine kinderen: welke spullen mee?

Toen onze kinderen echt klein waren (de reizen naar Kaapverdië en Florida) namen we de kinderwagen mee. We hadden toen een Stokke.

Voordelen van het meenemen van de kinderwagen:

 • Je kind vervoer je makkelijk;
 • jouw kind kan onderweg in de kinderwagen slapen.

Nadelen van het meenemen van de kinderwagen:

 • Met vliegen kan je kinderwagen beschadigen;
 • je geeft je kinderwagen soms af bij de gate, soms al eerder;
 • het is altijd weer de vraag waar je de kinderwagen ophaalt;
 • de kinderwagen neemt heel veel ruimte in beslag in de auto;
 • met kinderwagen ben je niet zo flexibel als je backpackt.

Toen onze kinderen iets ouder waren namen we de kinderwagen niet meer mee, een draagzak is veel makkelijker. Wij huren bijna altijd een auto en dan hoef je ook niet heel veel te wandelen.

Als je een auto huurt: je mag vaak de kinderstoelen meenemen. Vraag dit na bij de vliegmaatschappij, want het scheelt je veel geld. Op de Canarische eilanden bleek dan weer dat het kinderstoeltje gratis bij de autohuur in zat, dus kijk daar ook naar.

Vliegen met kleine kinderen: bagage meenemen

Wij nemen altijd rugzakken mee. Zo hebben we allebei de handen vrij en kan eventueel de baby ook in de draagzak op de buik terwijl je toch je bagage op je rug draagt.

We delen de rugzakken praktisch in. Een rugzak met: paspoorten, reispapieren, drinken, eten en dergelijke. In de andere rugzak hebben we schone luiers, billendoekjes, reservekleding,  eten en dergelijke.

We gebruiken rugzakken die bestaan uit meerdere vakken zodat we tijdens het reizen snel kunnen vinden wat we nodig hebben. Wij reizen dan vaak met heel weinig bagage, het liefst enkel met handbagage als we gaan vliegen. Ook met twee kinderen is dat prima te doen. Wij verblijven vaak in appartementjes en ik zoek er dan met wasmachine.

Het langere wachten op vliegvelden, daar ontkom je niet aan. Zo keken we vaak naar de vliegtuigen die af- en aan vlogen en alle mensen die rondlopen op luchthavens.

Vliegen met kleine kinderen | Tips!

Ga je vliegen met kleine kinderen, zoals een baby, dreumes of peuter? Dan zijn dit een aantal extra tips.

Het reizen met een baby en een dreumes kan zeker! Ik raad aan om wel goed voorbereid op reis te gaan! Je voorbereiding is wel essentieel, het is ontzettend onhandig als je de reservekleding in de ruimbagage gestopt hebt. Of als je geen speelgoed mee hebt. Vliegen met kleine kinderen kan betekenen dat je kindje opeens niet zindelijk is, houd hier rekening mee. De spanning is vaak enorm. Toen mijn kinderen net zindelijk waren kregen ze een luier aan tijdens het vliegen.

Wat wij meenemen aan speelgoed tijdens het vliegen met kleine kinderen:

 • zakje stickertjes
 • een zakje met een kleurboekje en kleurtjes
 • zakje met een mini schrijfbordje
 • een boekje
 • een doosje met kleine ingepakte cadeautjes, zoals rozijntjes, sleutelhanger een balletje
 • Ipad! Alles om de kinderen rustig te houden eigenlijk. Liever zitten ze een vlucht van 12 uur op een schermpje te kijken dan dat ze andere passagiers tot last zijn. En dat werkt! Heel veel waren mensen na een lange vlucht verbaasd als ze zagen dat er een peuter achter ze zat de hele reis.

Goedkoop vliegen met kinderen

Wil je goedkoper vliegen, dan zijn dit enkele tips voor betaalbare vliegtickets:

 • Ik vergelijk vliegtickets via Skyscanner. Hier vergelijk je goedkope vluchten van álle luchtvaartmaatschappijen, dus ook die van lowcost-airlines.
 • Bekijk of er vliegvelden in de omgeving zijn. Als je naar Slovenië wilt gaan op vakantie, dan is het vaak goedkoper om te vliegen op Milaan of Venetië. Huur daar een auto via SunnyCars.
 • Soms is het goedkoper om twee keer een enkele reis te kopen, vlieg bijvoorbeeld heen op Miami en terug vanaf Orlando. Het loont soms om dat uit te zoeken.
 • Soms kan je een e-mail waarschuwing instellen: dan krijg je een melding als de vliegtickets naar de bestemming van jouw keus voordelig zijn. Op deze manier kregen wij te horen dat we voor € 300, – per persoon naar Curacao konden vliegen.

Let wel op de bagagevoorschriften en andere kosten. Wij vlogen met Wizz air (beviel goed) en kwamen er later achter dat het maximum formaat handbagage meenemen extra geld kost. Enkel een normale rugzak kan gratis mee. Voor een korte vakantie was dat overigens geen probleem.

Tips voor goedkoop vliegen met kinderen

Wees flexibel is de nummer 1 tip voor het vinden van goedkope vliegtickets! En dan eigenlijk ook: flexibel in alles.

 • Flexibel zijn in de data.
 • En flexibel zijn in de tijd waarop je vliegt.
 • Flexibel zijn in de luchthaven van vertrek. Sommige steden hebben meerdere luchthavens.
 • Flexibel zijn in de luchthaven van aankomst.
 • Boek twee keer een enkele reis, je vliegt wellicht met een andere maatschappij terug maar dat maakt weinig uit.

Als je gaat vliegen met kinderen tot 2 jaar, dan mogen zij vaak gratis of voor een klein bedrag meevliegen. Belangrijk om te weten is dat een kind dan geen eigen stoel heeft. Overweeg of je dat wilt! Voor korte vluchten kan dat anders zijn door voor een verre reis. Wij vlogen met een baby op schoot naar Florida en Kaapverdië en vonden dat prima te doen.

Dit mag je niet vergeten als je gaat vliegen met kinderen

Nog even in het kort de beste tips voor vliegen met kinderen: ontspan, geef je kids een schermpje, neem eten en drinken mee, geef ze complimenten en stel ze iets leuks in het vooruitzicht. Zwemmen bij het hotel werkt bij mijn kinderen erg goed om die laatste uurtjes door te komen.

Veel ouders zien tegen het vliegen op. Mijn ervaring is dat de kinderen zich heel goed gedragen tijdens de vlucht, heel vaak hadden mensen in de rij voor ons pas na de landing door dat er een gezin achter ze zat. De onrust komt er pas uit als we bij de bagageband staan, op een taxi wachten of op de hotelkamer zijn.

Vliegen met kids: direct na de landing

Het vliegtuig is geland en dat is het moment waarop het onrustig wordt in het vliegtuig. Iedereen wil er direct uit. Omdat wij bij verre reizen ook ruimbagage bij ons hebben, weten we dat je geen enkele haast hoeft te hebben. Hoe sneller je uit het vliegtuig bent, hoe langer je staat te wachten bij de bagageband.

Natuurlijk, vaak kan je goedkoop met het openbaar vervoer van het vliegtuig naar de stad. Bij Europese trips kies ik hier vaak voor. Als we een lange reis achter de rug hebben, en veel bagage mee hebben, wil ik niet met twee kinderen het openbaar vervoer in. De weinige luxe tijdens onze reis permitteren we ons van het vliegveld naar het hotel en aan het eind van de reis weer terug naar het vliegveld. We nemen dan een taxi. Voordeel is ook dat je voor je hotel wordt afgezet, dus je hoeft niet te zoeken.

De eerste twee nachten en de laatste twee nachten van een lange reis kiezen wij vaak voor een hotel dat geschikt is voor gezinnen. Na een lange reis weet je niet hoe je je voelt en je wilt rustig bijkomen van de reis. Wij letten erop dat er een zwembad is, dat er een restaurant is, dat er een kinderbedje is en dat het wordt aangeraden door gezinnen.

Vlieg je ‘s nachts? Dan lees je onze tips daarvoor hier. En zoek je een toffe, kindvriendelijke bestemming?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën