Nachtvlucht met kinderen | 15x tips

Een nachtvlucht met kinderen, hoe kom je die zo goed mogelijk door? De bloggers van Reistipsmetkids.nl hebben ervaring met nachtvluchten. Zo vloog Marilyn met haar gezin naar Australië, Iris was onder andere in Vietnam met haar dochter en Karlien vloog met haar kinderen onder andere naar Thailand en Curacao.

In deze blog delen wij daarom onze ervaringen en tips als het aankomt op nachtvluchten. Want op sommige trajecten kom je daar niet onderuit. Alhoewel sommige gezinnen zelfs de voorkeur geven aan nachtvluchten!

Nachtvlucht met kinderen: onze tips!

Als het gaat om een nachtvlucht, dan gaat het meestal om een vlucht naar een verre bestemming. Je bent dus al gauw een uur of 10 – 12 onderweg, naar Italië heb je niet zo snel een nachtvlucht. En Marilyn zat van de zomer nog veel langer in het vliegtuig: zij vlogen van Londen naar Sydney, rechtstreeks!

Een goede voorbereiding op een lange vlucht is dan sowieso al prettig. Lees hierover tips in ons artikel “vliegen met kids“. Gaan we nu verder met de tips voor een nachtvlucht.

vliegen gezin

Voordat je in het vliegtuig stapt is het wellicht een idee om je kind nog even te laten rennen. Op Schiphol is er een gratis, indoor speeltuin en een baby lounge. Is je kind al best moe, dan is laten rennen en spelen misschien niet zo’n goed idee!

Bereid je kind voor

Als je gaat vliegen met je kinderen, dan raden wij altijd aan om je (jonge) kind voor te bereiden op het vliegen. Op die manier weet je kind wat het kan verwachten. Marilyn vloog wel 24 uur en praatte hier maanden op voorhand al af en toe over met de kinderen.

Ga je op een nachtvlucht, leg je kind dan uit dat het avond is en dat het, net als thuis, dan gaat slapen. Alleen niet in het eigen bed, maar in het vliegtuig.

Maak het comfortabel

Zorg ervoor dat je kind zich prettig voelt tijdens de vlucht. Als je kind ontspannen is valt het waarschijnlijk een stuk makkelijker in slaap. Neem de knuffel van je kind mee en probeer om, zoveel mogelijk, het avondritueel ook in het vliegtuig uit te voeren.

Tandenpoetsen, gezicht en handen wassen, pyjama aan en een verhaaltje voorlezen. Zo maak je de overgang van dag naar nacht duidelijk aan je kind.

Vergeet niet om een paar sokken mee te nemen: het kan koud zijn in het vliegtuig. En met laagjes werken is vaak handig, omdat het soms erg warm is tijdens de vlucht.

Slaapspullen mee

Marilyn raadt aan om het slaapdoekje en -kussentje niet te vergeten. Zo slapen ze echt veel beter. En neem daarnaast ook een pyjama mee, zodat je kind comfortabel zit of ligt.

Wij nemen daarnaast vaak een fleece deken mee: deze zijn makkelijk op te vouwen en niet zwaar. Perfect voor tijdens de nachtvlucht met kind en daarnaast gebruiken wij deze ook op andere momenten tijdens de vakantie.

Luiers

Is je kind net zindelijk? Wij kozen er in die gevallen voor om onze kinderen wel een luier aan te doen. De reden is dat het vliegen vaak best spannend is en onze kinderen vonden de toiletten ook best eng. Het gaat dan af en toe mis en dan mag je je kind helemaal verschonen. Met een luier los je dit probleem op.

Flesje water

In het vliegtuig krijg je, zeker tijdens lange vluchten, eten en drinken. Tijdens een nachtvlucht met kind heb ik altijd een flesje water bij de hand. Als je kind dorst heeft hoef je niet op zoek naar een stewardess voor wat water.

Eten

Marilyn neemt ook eigen koekjes of cornflakes mee in het vliegtuig. Zo ben je zeker dat ze als ze wakker worden dat ze iets te eten krijgen dat ze lusten. Wij probeerden eerst het vliegtuig eten en lustten ze het niet dan haalden we onze eigen spullen boven. Dat was shot in de roos.

Iris geeft aan dat ze ook altijd wat snacks meeneemt aan boord, ook tijdens een nachtvlucht met kinderen. Denk dan aan crackers, knijpfruit, koekjes en eventueel wat gesneden rauwkost. Als je kind trek krijgt dan heb je iets bij de hand.

Ruimte afschermen

Blogger Jolanda zorgt ervoor dat de ruimte wordt afgeschermd. Dit doet zij met een XL hydrofiel doek. Op die manier komen er veel minder prikkels binnen bij haar peuter en is de kans dat hij gaat slapen een stuk groter.

nachtvlucht met kind

Tablet

Zorg ervoor dat je een opgeladen tablet met games en films plus een koptelefoon bij de hand hebt voor je nachtvlucht met kinderen. Kan je kind niet slapen, dan kan het op de tablet spelen.

Onze jongste heeft tijdens een nachtvlucht van 12 uur geen oog dichtgedaan. Hij weigerde te slapen. Terwijl hij speelde konden wij een beetje uitrusten. In het kader van een beetje slaap is beter dan geen slaap.

Boekje over de bestemming

Iris zoekt voor de vlucht of er een geschikt kinderboek is over de bestemming, of bijvoorbeeld die van Ikke gaat vliegen. Haar dochter krijgt dit boekje in het vliegtuig, zodat ze dan een beetje lezen en plaatjes kijken.

Kinderen vinden een stickerboekje of een tijdschriftje met puzzels (voor kleuters bijvoorbeeld de Bobo) ook erg leuk. Karlien maakt er een ritueel van en de kinderen mogen iedere keer voordat ze op vakantie gaan een tijdschrift uitzoeken.

Speelgoed voor in het vliegtuig

Het komt eigenlijk nooit voor dat je kind de hele reis slaapt tijdens een nachtvlucht met kinderen. Zorg er daarom voor dat je wat speelgoed in je handbagage hebt zitten. Enkele tips daarvoor zijn:

  • Kleurtjes
  • Boekjes
  • Speelgoed. Denk aan speelgoed dat niet uit al teveel kleine onderdelen bestaat. Een magneetbord, reisspellen, blokjes of wat auto’s.
  • Lees verder hierover in de blog met tips om je kind bezig te houden in het vliegtuig!

Nachtvlucht met baby

De vriendin van Karlien vloog onlangs van Thailand naar Nederland met haar baby, en dat was een nachtvlucht. Nu heeft haar baby tijdens de vlucht van 13 uur maar een uur geslapen, toch heeft zij een aantal tips voor een nachtvlucht met baby:

  • Als het kan, reserveer dan een basket! Jouw baby heeft een eigen wiegje en zo heb je je handen soms vrij.
  • Vergeet de spulletjes waar je baby aan gehecht is niet. Een speen, bijtring, de knuffel, voeding en dergelijke.
  • Span eventueel een hydrofiele doek (voor een gedeelte) over de basket, zodat er minder prikkels binnenkomen.
  • Heb je de baby op schoot, doe dan je gordel om. Als er turbulentie is hoef je je gordel niet om te doen, waarmee je voorkomt dat je baby wakker wordt van de onrust.

Kindvriendelijk hotel

Als de nachtvlucht op de heenreis is dan boeken wij een goed hotel voor de eerste nacht of de eerste twee nachten. Je weet niet hoe de vlucht verloopt en het is heel prettig om te weten dat er een fijn, kindvriendelijk hotel “op je wacht”. Na een vlucht een of twee nachten doorbrengen in een luxer hotel is voor ons een ideale start van de vakantie!

Blijf rustig

De tip “blijf rustig” komt van ons allemaal. Maak je niet druk als je kind niet of amper slaapt: je schiet er niets mee op en de slaap halen ze op een later moment wel weer in.

Dit waren ze, onze tips voor een nachtvlucht met kinderen. Heb jij tips die niet in dit overzicht staan, deel ze met ons. Dan zetten we ze erbij en daar hebben andere ouders wat aan! Tips voor leuke bestemmingen lees je in het overzicht van kindvriendelijke bestemmingen. Of lees tips in de blog over een vakantie met kinderen.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën