Prentenboeken over reizen voor peuters

Wil je ook graag met je kinderen prentenboeken over reizen lezen? Bekijk onderstaand lijstje voor wat inspiratie. Blogger Eva deelt haar favoriete prentenboeken over het thema reizen in deze blog.

Heb jij dat nou ook? Dat je al weken voor de vakantie met je kinderen op de bank kruipt om samen boeken te bekijken over het land waar jullie naartoe gaan? Heerlijk vind ik het, die voorpret. En onze meiden gelukkig ook. Bovendien is het een leuke manier om de kinderen en peuters alvast een beetje voor te bereiden op de reis die gaat komen.

Wij lezen sowieso graag boeken over reizen. Ook als het over plekken gaat die we voorlopig helemaal niet van plan zijn te bezoeken. Of over reizen en vakantie in het algemeen. Lekker wegzwijmelen bij prachtige plekken en dromen over bestemmingen waar we vast ooit nog eens naartoe gaan.


6x Prentenboeken over reizen

De gele ballon – Charlotte Dematons

De meesten van jullie kennen dit prachtige prentenboek zonder tekst waarschijnlijk wel. Op iedere pagina kun je op zoek naar de gele ballon. Die neemt je mee op wereldreis langs steden, weilanden, bergen, woestijn en jungle. Ook het blauwe autootje, de boef en de fakir op het vliegende tapijt reizen met je mee.

Bekijk samen met je kind wat voor landschappen er allemaal bestaan en fantaseer over de plekken waar jullie graag naartoe willen. Een heerlijk boek met prachtige illustraties waar je eindeloos naar kunt blijven kijken. Een aanrader in de categorie prentenboeken over reizen.

Nederland – Charlotte Dematons

Charlotte Dematons maakte ook het prentenboek Nederland, een boek dat natuurlijk niet mag ontbreken in dit lijstje. Net als De gele ballon is het een boek zonder tekst. De schitterende illustraties laten je de mooiste en bekendste plekken van ons land zien.

En je leert ook nog eens van alles over de Nederlandse geschiedenis, gewoontes en tradities. Je vindt er bijvoorbeeld de Canon van Nederland in terug en verwijzingen naar Nederlandse kinderliedjes en boekpersonages.

Een pracht van een boek waarin je kind vast veel plekken zal herkennen waar jullie weleens zijn geweest. Ook in dit boek kun je trouwens op iedere pagina weer op zoek naar de gele ballon. Nederland staat garant voor uren kijkplezier. Bij ons thuis is dit boek al weken favoriet.

Ikke gaat vliegen – Els den Butter

Ikke is een klein meisje dat samen met haar papa, haar mama en haar lievelingsknuffel voor het eerst met het vliegtuig op vakantie gaat. Wat gebeurt er allemaal op een vliegveld? En hoe is dat eigenlijk, reizen met een vliegtuig?

Een leuk prentenboeken over reizen om voor te lezen als je een peuter of kleuter hebt met wie je voor het eerst gaat vliegen. Er zijn ook nog drie andere boekjes over het meisje Ikke op reis: Ikke in Australië, Ikke op Bali en Ikke in Thailand.

Atlas – Aleksandra Mizielinski en Daniel Mizielinksi

Een bijzondere atlas, speciaal voor kinderen. Op 42 kaarten (van willekeurig gekozen landen) met maar een paar plaatsnamen erop staan tekeningetjes die van alles over het land laten zien. Hoe de vlag eruitziet bijvoorbeeld, wat voor dieren er wonen, welke beroemde mensen ervandaan komen, wat de mensen eten en wat voor sporten ze beoefenen.

Ook kun je lezen wat de hoofdstad is, welke talen er gesproken worden, wat de populairste jongens- en meisjesnamen zijn, hoe groot het land is en hoeveel mensen er wonen. Een mooie en leerzame atlas, bekijk hem hier!

Op reis – Aaron Becker

Dit boek met mooie illustraties gaat dan wel niet over reizen in de echte wereld, maar verdient wat mij betreft toch een plekje in dit lijstje van prentenboeken over reizen.

De hoofdpersoon van Op reis is een meisje dat om aan de verveling te ontsnappen met een krijtje een deur tekent op de muur. Als ze door de deur gaat, komt ze in een sprookjesachtige fantasiewereld terecht waar ze spannende avonturen beleeft. Ook dit is weer een boek zonder tekst.

Het is een verhaal waarbij je je fantasie heerlijk de vrije loop kunt laten. Misschien leuk om je kind eens te vragen dit boek aan jou voor te lezen. Het vervolg op Op reis heet Zoektocht en is ook een aanrader. Het laatste boek van deze serie, Terug, staat nog op ons verlanglijstje.

Op reis – Guido van Genechten

Ook Guido van Genechten schreef een boek met de titel Op reis. Een lief prentenboek voor kleuters over Kikker, die nog nooit gereisd heeft. Hij is zelfs nog nooit buiten zijn eigen dorpje geweest. Samen met Egel gaat hij op reis en bewondert hij de wereld om zich heen. Hij leert dat onderweg zijn ook reizen is en dat je eigenlijk altijd op reis bent in het leven.

prentenboeken over reizen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën