Wat is nou een leuk museum in Amsterdam met kids? Op regenachtige dagen ga ik graag met mijn kinderen naar Amsterdam. Soms gaan we naar een schreeuwerige indoor speelhal of dierentuin Artis, andere keren duiken we een museum in. Ik deel mijn tips voor kindvriendelijke musea Amsterdam.
Weet jij leuke musea voor gezinnen in Amsterdam die niet in dit overzicht staan? Deel ze met ons, dan zetten we jouw tip erbij!
Tip: ga je meerdere musea bezoeken, dan is de officiële I Amsterdam City Card misschien een gunstige aanschaf. Hierbij is er van alles inbegrepen: gratis toegang tot musea en attracties, maak onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in Amsterdam en maak een gratis rondvaart door de grachten.
Kindvriendelijke musea Amsterdam
Nemo – Interactief!
In het Nemo kwam ik als kind (ik was vooral bij de voorloper Nint geweest en als puber kwam ik bij Nemo). En zodra mijn oudste een peuter was ging ik er weer heen. Nemo is gericht op het ontdekken van de wereld, waardoor er voor kids – en hun ouders – veel te doen is. Een heel actief museum dus. Voor peuters en kleuters zijn sommige dingen echt nog te lastig maar er is ook veel dat ze wel kunnen. In de zomermaanden is het dak geopend. Blogger Hilda was er onlangs en deelde haar indrukken van het Nemo met kinderen.
Scheepvaartmuseum
Naast Nemo ligt het Scheepvaartmuseum, waar blogger Maartje onlangs met haar zoon was. Ze hadden een hele leuke dag. Ze raadt dit museum aan voor alle leeftijden, maar vanaf een jaar of 5 is het heel erg interessant voor kids.
Achter het Scheepvaart museum in Amsterdam ligt het schip de Amsterdam, een replica van een VOC schip uit de Gouden eeuw. In het voor ruim van dit indrukwekkende schip is een gloednieuwe kamer ingericht. Het contrast met de rest van het schip is groot, van een donker scheepsruim uit de 17e eeuw stappen we een kamer in de 21e eeuw binnen. Hier ervaar je de Dare to Discover Virtual Journey! Deze VR Journey is gratis toegankelijk met een entreebewijs voor het museum. Het Scheepvaartmuseum is dan weer gratis toegankelijk met de Museumkaart.
Van Gogh museum
Het Van Gogh museum is een van de populairste musea van het land en het is zeker ook een van de kindvriendelijke musea Amsterdam. Met kinderen vonden dit bezoek een erg leuk uitje. Zo kan je er met een speciale koffer rondlopen en in het weekend zijn er workshops speciaal voor kinderen.
Dat is een ouderwetse koffer, een waar Vincent zelf nog mee gereisd zou kunnen hebben. Er zit een gouden boekje in, een houten tekendoos met potloden, papier, kaarten, oude foto’s en nog veel meer. Hiermee ga je onder andere op zoek naar het portret van Camille. Door deze zoektocht gaat de kunst in het museum meer leven bij kinderen. Op de kaartjes staan vragen die je helpen anders naar schilderijen te kijken, zoals ’’wat zie je als je ondersteboven naar het schilderij kijkt?’’
- Lees de blog van Nicole over het Van Gogh museum.
Moco Museum
Moderne kunst met kinderen, moet je dat nou wel willen? Wij gingen er op een mooie winterse zondag op uit, naar het Moco Museum. In tegenstelling tot wat je wellicht verwacht, vonden de kinderen dit museum erg leuk. We zijn er niet heel lang geweest, ze hadden een hoog tempo. Maar ze hebben het er nog steeds over.
Tropenmuseum
Anke was met haar kleuter naar het Tropenmuseum. Zij zijn hier heel lang geweest en ze vonden het een aanrader. Er zijn permanente tentoonstellingen en tijdelijke tentoonstellingen. In 2019 is het thema Cool Japan. Karlien en haar gezin waren bij deze tentoonstelling in Leiden, een jaar geleden. Dit was een heel tof bezoek en we raden deze tentoonstelling aan!
Het Tropenmuseum biedt met alle verschillende – vaste en tijdelijke – tentoonstellingen voor ieder wat wils: van muziek tot fotografie, van eeuwenoude voorwerpen tot levensechte personages en van geluidsfragmenten tot geurexperimenten.
Onze lieve Heer op Solder
Met mijn zoon was ik in dit museum op de Amsterdamse grachten. Onze Lieve Heer op Solder is gevestigd in een grachtenpad, en voor mijn zoon was de speurtocht door het museum erg leuk. Ook werd hij blij van alle kleine gangen en trappen.
De medewerker aan de balie vertelt dat dit museum ook leuk is voor kinderen. Op sommige voorwerpen is een lieveheersbeestje geplakt, dat houdt in dat kinderen eraan mogen komen. De lieveheersbeestjes zijn zeker klein. Voor kinderen van 5 tot 11 jaar is er een speurtocht en voor kids van 10 t/m 12 jaar is er een speciale audiotour. En de basis van het museum, met alle trappen, is op zichzelf al voldoende vermaak voor een bezoek met kleine kinderen.
Via smalle gangen en trappen kom je in historisch ingerichte kamers en keukens. Omdat ik met dreumes was heb ik lang niet alles kunnen zien en doen. Ik hoop op een herkansing, zodat ik meer over het museum kan horen.
En dan, voor mijn gevoel zomaar opeens, sta je op de zolder. Je loopt een kerk binnen die vanaf buiten niet zichtbaar is. Deze kerk is gebouwd in 1663, toen katholieke misvieringen verboden waren. Als je wenst kan je nog steeds een mis bijwonen op deze Solder. Het is een heel mooi, interessant en leuk museum in hartje Amsterdam! Ik kom terug en raad het museum aan anderen aan.
Verzetsmuseum Junior
In het Verzetsmuseum was ik wederom met mijn zoon van toen 2, later was ik er nog eens toen mijn kinderen een stuk ouder waren. Voor mijn peuter was het nog veel te ingewikkeld, voor kinderen vanaf een jaar of 9 is het echt een aanrader.
k loop tegen het junior gedeelte aan. Dreumes is in de wagen in slaap gevallen, dat geeft mij de kans om een kijkje te nemen. Je start in een leuke hal waarin een film wordt vertoond. Deze vier kinderen worden aan je voorgesteld. Ieder kind heeft een eigen verhaal: Eva is Joods, Nelly sloot zich aan bij de Jeugdstorm, Jan zijn vader zit in het verzet waardoor Jan moet onderduiken en Henk vindt oorlog spannend!
Ik loop de zaal in. In het midden een boom, eromheen vier ‘huizen’. Ieder kind een eigen huis, een eigen video, een eigen verhaal. Wat is dit indrukwekkend goed gemaakt. Neem Henk hierboven. Je loopt zijn huis binnen en kamer voor kamer wordt een deel van het verhaal verteld. En Eva, die naar een concentratiekamp werd gebracht. Je komt in steeds kleinere hokjes en voelt je opgesloten. Hoe heeft zij zich wel niet gevoeld? (Website)
Bij Eva aan tafel, ze twijfelen of ze gaan onderduiken. Op het schermpje op tafel kan je een keuze maken. Kijk naar de details in de woonkamer, dit is prachtig gemaakt. Als kind (en ook als volwassene) kan je hier urenlang ontdekken. En ‘spelenderwijs’ leer je heel erg veel over leven in oorlog. De verschillende kanten, iedereen heeft zijn eigen verhaal.
Verhalen
Als je alle verhalen hebt gehoord en denkt dat het klaar is, loop je naar de uitgang. Daar zie je deze vier hoofden: Henk, Nelly, Eva en Jan. Juist, de kinderen zijn bejaard geworden. En ook daarvan zijn verhalen. Ook geven ze alle vier hun mening over bepaalde onderwerpen, waaronder vrijheid van meningsuiting. Nadat zij hun mening hebben gegeven, mag jij dat ook! Door middel van de stemknoppen kan je aangeven of je het eens bent met een stelling.
Later controleer ik het verhaal van Eva: het klopt, haar moeder is inderdaad getrouwd met de vader van Anne Frank. Wat is dit museum goed in elkaar gezet. Vanwege de indrukwekkende verhalen is het museum voor kinderen van negen jaar en ouder.
Eye Filmmuseum – Gratis tip kindvriendelijke musea Amsterdam
Gelegen tegenover het Centraal Station, op een prachtige locatie, is het Eye Filmmuseum. Dit is deels gratis toegankelijk en daarom liep ik bij de permanente tentoonstelling naar binnen met mijn 2 jonge kinderen. Het eerste dat we tegenkomen is een groen filmscherm. Je kan hier filmpjes te maken. Heel leuk met mijn kinderen: eerst gaan ze op de grond zitten omdat ze denken dat er een film gestart wordt. Als ze begrijpen dat ze zelf in beeld gaan komen rennen ze door de hele ruimte. Dit onderdeel biedt eindeloos vermaak.
In de hele ruimte zijn plekken waar je wat kan doen of waar je wat kan kijken. Heel leuk, voor alle leeftijden. Mijn dochter ben ik op een gegeven moment kwijt. Ze blijkt ergens in een grote zaal op de grond te liggen. Ze heeft een film aangezet en is rustig aan het kijken. Verwacht bij Eye filmmuseum geen museum als het kinderboekenmuseum in Den Haag, waar alles op kinderen is gericht. Het is wel een hele leuke plek om met je kinderen te komen. Waar ik graag een keer voor terugkom is Cinemini: dat is naar de film gaan voor de kleintjes.
Kindermuseum – Joods Cultureel Kwartier
Alyt was met haar kinderen bij het Kindermuseum, en zij waren erg enthousiast over het bezoek. Het kindermuseum is in een apart gedeelte van het Joods Historisch Museum. Nadat je de deur bent binnengestapt, stap je de woonkamer binnen van de joodse familie Hollander. Het kindermuseum is opgebouwd uit zes verschillende kamers; woonkamer, keuken, muziekkamer, studeerkamer, slaapkamer en de muur. Je mag zelf weten in welke volgorde je de kamers ontdekt.
Via de trap liepen we naar boven en kwamen in de studeerkamer. Wat opviel was het enorm grote Hebreeuwse leesplankje aan de muur. De meiden gingen elk een woord na leggen. Aan de tafel kun je je naam in het Hebreeuws schrijven. Er liggen sjablonen klaar en een instructie.
Vervolgens gingen we naar de Pratende muur en die zag er fantastisch uit! Een mondje in de muur vertelde herinneringen van dit joodse pand. De meiden hebben keurig het hele verhaaltje beluisterd.
We hadden ook al een heerlijke geur geroken vanuit de keuken. We konden een koosjer broodje bakken. De joodse dame vertelde wat koosjer koken inhoudt. Aan het eind hebben de meiden hun gebakken broodje opgehaald uit de keuken. Na ons bezoek weten mijn meiden iets meer over het joodse leven, dat ze andere feesten hebben, anders koken en een ander alfabet hebben.
Het kindermuseum is een museum waarbij kinderen op een speelse manier het joodse leven ontdekken. In elke kamer is wel iets te doen en/of te ontdekken. Wij vonden het erg leuk om er te zijn, en raden dit museum zeker aan. Er is erg veel te doen voor kinderen. Bekijk de openingstijden op de website.
Stedelijk Museum – kindvriendelijke musea Amsterdam
Het Stedelijk museum met kinderen bezoeken, is dat een aanrader? Wij waren er met onze kinderen (5 en 6). De oudste was met school naar het Stedelijk museum geweest en wilde het heel graag aan ons laten zien. We dachten er een uurtje te zijn, dat liep anders.
De jongste vindt het iets lastiger: hij had gerekend op een zondagochtend thuis en hij houdt niet van andere dingen. Al vrij snel komen we een enorme teddybeer tegen. Ze mogen daarop zitten en ondertussen kijken ze een film met een koptelefoon op. De film is gemaakt door kinderen en gaat over het milieu. Een half uur later zitten we er nog, inmiddels met heel wat mensen om ons heen. Vanaf dat moment heeft de jongste ook plezier in het bezoek. Flink in de smaak valt ook de lange roltrap en de lachspiegels.
Pinball
In het Rabo Lab op de begane grond is altijd wat te doen. Tot en met augustus 2019 is hier de tentoonstelling Pinball Wizard: The Work and Life of Jacqueline de Jong. In het Rabo Lab kan je daarom pinball spelen! En daar hebben de kinderen wel oren naar. Er staan diverse apparaten en ook kan je grote, zachte ballen naar beneden rollen. Ik denk niet dat het zo vaak voorkomt in een kunstmuseum dat ouders aan hun kinderen vragen of ze nu naar huis gaan.
In het Rabo Lab vinden we ook de speurtochten door het museum. Helaas zijn we er dan al een uur of 4 en is de aandachtsboog op. Liever hadden we deze direct bij de kassa gekregen. De speurtocht brengt je langs alle tentoonstellingen en steeds sta je bij 1 werk stil.
Wij vonden het bezoek aan het Stedelijk museum inspirerend en ook wel vermakelijk. Na de 4 uur waren we nog niet uitgekeken en we hebben er lange tijd over nagepraat. Later dit jaar willen we nog eens gaan. Complimenten ook aan de bewakers, die op een leuke manier contact maken met de kinderen. De sfeer is daardoor heel ontspannen. Zie de informatie op de website.
Overige kindvriendelijke musea Amsterdam
Nog meer tips nodig voor een bezoek aan een leuk museum in Amsterdam met kids? Dit zijn ze:
- We waren al bij het Madame Tussauds, dat blijkbaar ook een museum is. Een wassenbeeldenmuseum om precies te zijn. Leuk als je kinderen oud genoeg zijn om beroemdheden te herkennen!
- Tof in Amsterdam is het Instagram museum Wondr. Dit is een heel interactief museum waarin je allerlei toffe foto’s kan maken. Een vergelijkbare optie is het Youseum.
- Het Anne Frankhuis is interessant als je kinderen wat ouder zijn (met mijn peuter en kleuter heb ik niet het idee dat ze een bezoek echt waarderen). Nicole en Anouk waren hier onlangs met een puber en een kind van 9 en ze raden een bezoek enorm aan!
- Eerder waren we bij Micropia. Dit museum is gevestigd bij Artis en gaat over micropen. Leuk voor wat oudere kinderen die echte interesse hebben in wetenschap.
Deze kindvriendelijke musea Amsterdam gaan we nog testen
Een aantal kindvriendelijk museum die we nog willen testen in Amsterdam:
- Museum het Grachtenhuis
- De Nieuwe Kerk
- Museum Het Rembrandthuis
- Allard Pierson
- Museum Het Schip
- Bijbels Museum
Amsterdams museum – kindvriendelijke musea Amsterdam
In de lijst met musea in Amsterdam mag het Amsterdam Museum niet ontbreken. Het gebouw van het Amsterdam Museum was vier eeuwen lang het Burgerweeshuis van de stad. Blogger Alyt testte dit museum met haar dochters. Het kindermuseum geeft een indruk van het leven in het Amsterdamse Burgerweeshuis in de 17e eeuw. Vier eeuwen lang was het weeshuis in het huidige museumgebouw gevestigd.
Ik kreeg een informatieboekje mee. Dit informatieboekje staat ook op de website. De allerkleinste bezoekers kunnen onderweg verstopte dieren in het weeshuis ontdekken. We stopten onze jassen in een kluisje en gingen daarna naar het Kleine Weeshuis. Zowel in de ontvangsthal als in het Kleine Weeshuis zijn toiletten.
Het Kleine Weeshuis
Mijn meiden zijn nu 6 en 9 jaar en kregen een andere opdracht voor het Kleine Weeshuis. De meiden kregen een horloge/armbandje om, waarmee ze onder andere de poort van het weeshuis konden openmaken. Voor de poort van het Kleine Weeshuis moesten we inloggen op een touchscreen. Nadat we onze gegevens hadden ingevuld ging de poort open.
We ontdekken het bijzondere verhaal van Jurriaan, een echte weesjongen uit die tijd. Veel spullen mogen worden aangeraakt, en dat maakt het bezoek nog een stukje leuker. De meiden waren direct al enthousiast door het armbandje. Spannend, zelf op ontdekking mogen gaan!
Op ontdekking door het Kleine Weeshuis
Nadat de poort was opengegaan gingen ze op zoek naar de rode knopjes (fluistervoorwerpen). Bijvoorbeeld bij een schilderij aan de muur, in het leslokaaltje, of bij een pan met pap. In de regentenkamer ontdekte mijn jongste meid een kruipgat, ze dook er direct in. Er was een spiekgat naar de regentenkamer gemaakt. En ja, toen wilde mijn oudste meid ook wel even in het kruipgat. Ook konden ze een (nep)poes aaien die lag te slapen. Op de bovenverdieping was een slaapzaal. Hier stond een verkleedkist. De meiden wilden zich wel even verkleden als wees. Je kon een foto voor de spiegel laten maken, die vervolgens naar je e-mailadres wordt gestuurd.
De fluistervoorwerpen zoeken en beluisteren was het allerleukste, maar ook de doe-dingen vonden ze prachtig. We hebben in zo’n 75 minuten het Kleine Weeshuis ontdekt. De meiden hebben echt even kunnen ervaren hoe het er in een echt weeshuis aan toegaat. Na afloop moesten we het armbandje weer inleveren. Helaas is het Kleine Weeshuis niet toegankelijk met een kinderwagen of een rolstoel.
We hebben ons prima vermaakt in het Amsterdam Museum. Het museum is divers met de verschillende onderdelen. De kinderen kunnen ontdekken en ze leren er heel wat. Al met al is dit museum echt een aanrader voor het hele gezin. Tijdens de schoolvakanties en elke woensdag en zondag zijn er extra activiteiten voor de hele familie. Zie hiervoor de website!
Welk kindvriendelijk museum in Amsterdam raad jij aan?
Lees ook over de uitjes met kind in Nederland
Deze uitjes in Amsterdam zijn gratis
De Hermitage Amsterdam heeft bij iedere tentoonstelling een speurtocht speciaal voor kinderen.