Wat je denkt als je vliegangst hebt

2

Jarenlang keek ik uit naar het vliegen. Een vlucht van 12 uur, of twee van zulke vluchten lange achter elkaar als je naar Australië of Nieuw-Zeeland vliegt? Heerlijk vond ik het! Even rust, verplicht op je stoel blijven zitten. Films kijken, snoep eten en thee drinken. Ideaal. En toen veranderde dat. Ik weet niet precies wanneer, waarschijnlijk heeft het te maken met een paar rare vluchten en vervolgens het vliegen met de kids. Toen kwam er opeens vliegangst. Inmiddels gaat het vliegen weer veel relaxter, en misschien juist daarom deel ik nu wat je denkt als je vliegangst hebt.

Als je last hebt van vliegangst dan uit dat zich bij iedereen een beetje anders. Laat vooral weten hoe het zich bij jou uit. In dit artikel deel ik hoe het bij mij gaat. Tegenwoordig verdwijnt de spanning zodra we in de lucht zijn en vraag ik me de rest van de vliegreis af waarom ik mij zoveel zorgen maakte. Heb je zoveel last van vliegangst dat je niet meer durft te vliegen: er zijn cursussen.

Later las ik trouwens het boek Overwin je vliegangst!

Vliegen met vliegangst – dit gaat er door mij heen

 1. De vliegtickets naar bestemming X zijn in de aanbieding, laten we gaan!
 2. Ongeveer drie dagen voor vertrek. WAT heb ik gedaan? Konden we niet gewoon met de auto naar Landal rijden, of naar Zwitserland?
 3. Wie heeft die vliegtickets geboekt???
 4. Oh ja, dat was ik.
 5. Op de dag van vertrek: WAAR beginnen we aan. Zullen we thuisblijven? Vervolgens maak ik als een bezetene het huis schoon.
 6. “We moeten nog van alles hebben van de winkel, roept mijn man. NEE HOOR, nergens voor nodig. We gaan vliegen, dat is het einde van mijn leven.
 7. Wat doen we de kinderen aan? (De kinderen staan te trappelen om te vertrekken overigens)
 8. We gaan naar Schiphol, noo.
 9. Op Schiphol wil ik zo snel mogelijk door alle controles. Met bibberende beentjes uiteraard.
 10. Een week voor vertrek plande ik nog een winkelroute over Schiphol. Nu heb ik maar een doel: een stoel vinden bij de juiste gate. Iets met vliegangst en bibberende beentjes weer.
 11. Als we door de slurf lopen: NU kan je nog terug. Doe het, doe het.
 12. En dan ben je in het vliegtuig, en dan denk ik: dit enge vliegtuig moet mij schijnbaar veilig vervoeren.
 13. Als de deuren dichtgaan: kan ik nog terug? Nu misschien?
 14. Wat duurt dat taxi-en lang, zou er iets aan de hand zijn?
 15. We gaan opstijgen, wat als we te zwaar zijn?
 16. We zijn van de grond, hoelang gaat dit goed?
 17. HELP, we maken een bocht.
 18. Waarom hoor ik die piepjes de hele tijd.
 19. Die stewardess ziet er gestresst uit, zou er iets aan de hand zijn met het vliegtuig?
 20. En in de tijd dat de vliegangst het vliegen overvleugelde: wie zou er op mijn begrafenis komen?
 21. De piloot heeft nog niets gezegd. Of: de piloot praat echt veel. Is er wat aan de hand?
 22. We gaan landen! Eindelijk! (Dit deel is het beste stuk van het vliegen voor mij)
 23. En als we dan op de grond staan: maakte ik me hier druk over?

Wat helpt mij tegen die vliegangst?

Zoals ik ook in de inleiding al aangaf, mijn vliegangst is een stuk minder geworden. Wat mij heeft geholpen?

 1. Op YouTube keek ik filmpjes over vliegen, die vanuit de cockpit zijn inmiddels favoriet.
 2. Mijn man vliegt erg graag. Hij vertelde onderweg wat er allemaal gebeurde en dergelijke. En daar werd ik helemaal niet blij van. Hij houdt nu zijn mond.
 3. Ik besef me dat er heel veel vluchten zijn per dag en het gaat maar heel weinig mis.
 4. Kletsen met de mensen om mij heen helpt. Zo zat ik onderweg naar Mallorca 2 uur te kletsen met een local, waardoor ik veel goede tips ontving over het eiland. En vanuit Lissabon terug ontmoetten wij een gezellig gezin.
 5. Thee drinken! Daar heb ik die € 2,50 dat een kop thee bij een budgetmaatschappij kost voor over. Zodra ik mijn thee heb neemt de stress af.
 6. Bloggen, dan denk ik opeens aan andere dingen. En door afleiding neemt die angst af. De eerste twee blogs die verschijnen over een vakantiebestemming zijn in het vliegtuig geschreven.
 7. Bereid je goed voor. Kom op tijd bij het vliegveld. Als je stress krijgt over andere dingen, dan neemt ook je vliegangst toe.
 8. Deel je gevoelens met iemand. Zodra je erover praat neemt de angst af. Tenzij je met je zusje vliegt die ook vliegangst heeft, dan versterk je elkaar weet ik uit ervaring.
 9. Zorg voor voldoende afleiding. Neem een boek mee dat je heel graag wilde lezen, download een lijst op Spotify of kijk een goede film.
 10. Denk aan je bestemming. Ik vlieg alleen vanwege vakanties. Dus ik zie het vliegen enkel als een heel klein stukje van die vakantie.
 11. Bekijk dit filmpje over de geluiden die je hoort in het vliegtuig.
 12. Blijven vliegen! Als je nooit meer in het vliegtuig stapt wordt je angst gevoed (want: het is vast en zeker echt zo eng als je denkt) en daardoor ga je niet meer op die mooie verre reizen (met kids).

Lees ook: leuke verre bestemmingen en tips voor bijzondere familiereizen

2 Comments
 1. Annemarie zegt

  Ik heb er ook last van. Ik wil me er niet door laten tegenhouden, dus ik vlieg toch af en toe. Maar dan ben ik dagen van tevoren zenuwachtig en dat stopt eigenlijk pas als we geland zijn (zo’n fijn moment altijd!). Toen we naar Nieuw-Zeeland vlogen had ik pilletjes mee…

  1. Karlien zegt

   Ja dat! Echt een aantal dagen vooraf krijg ik al klachten als buikpijn. En dan de dag zelf..bij mij trekt het ergste nu gelukkig al weg zodra we in de lucht zijn. Maar echt leuk is anders 😉

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.