Een kind bezighouden in het vliegtuig? Het is echt mogelijk. Mijn kinderen kijken zelfs uit naar het vliegen! Ik deel, na heel wat vluchten met mijn kids, mijn tips voor een vliegreis met kinderen. Een kind bezighouden in vliegtuig, dat doe je zo!
De vliegreis begint natuurlijk al op het vliegveld. Wij stappen zo laat mogelijk in het vliegtuig met onze kids, tenzij we met een hele goedkope maatschappij vliegen. In dat geval sta je vooral heel lang in de rij en is het in het vliegtuig ook dringen. Laat je kinderen op het vliegveld rennen, veel vliegvelden hebben een klein speeltuintje en op Schiphol is een binnenspeeltuin. Voor baby’s is er de baby care lounge.
Hoe je je kind bezighoudt in het vliegtuig
- Stap zo laat mogelijk in
- Neem reisspellen mee
- Neem een tablet mee op reis, in 2023 hebben wij deze tablet!
- Ouderwetse kleurtjes werken ook goed
- En verrassingen zorgen ervoor dat ze er weer even tegen kunnen
Je kind bezighouden in het vliegtuig – Tips
Je kind bezighouden in het vliegtuig heeft vooral met goede voorbereiding te maken: zorg ervoor dat je voldoende spullen mee hebt genomen.
- Spelletjes, of liever nog reisspellen voor kids, is echt een must. Als je weet wat voor spelletjes ze leuk vinden, neem die dan mee. We waren van de zomer 6 uur onderweg met de trein (ook best lang in een kleine ruimte) en 3 uur daarvan hebben we spelletjes gedaan. Yatzee was echt een hit bij mijn kleuter. Kwartet of Uno zijn simpele (en goedkope) spellen waar je uren zoet mee bent.
Mijn peuter speelt erg graag met kaartjes, bijvoorbeeld van een kwartetspel of memory. Hij haalt ze een voor een uit het doosje, daarna gaan ze op een stapel en vervolgens ruimt hij ze één voor één weer op. Ideaal, want zo houdt hij zichzelf eindeloos bezig.
- Een tablet is wat mij betreft onmisbaar. Wellicht niet het meest educatief maar wel ontzettend makkelijk. De kinderen mogen bij lange vluchten op de tablet tot die op is. Bij korte vluchten kijken we hoe het gaat, bij voorkeur zetten we de tablet pas in als het nodig is. Liever een kind met vierkante ogen na de vlucht, dan heel veel irritatie na de vlucht. Bij lange vluchten heb je wel een scherm op de stoel voor je, maar zeker voor jonge kinderen is het aanbod wat beperkt en de spelletjes zijn vaak ingewikkeld.
Boekjes, speelgoed en meer
Boekjes zijn natuurlijk altijd goed. Ons ritueel op het vliegveld is dat de kids een nieuw boek mogen uitkiezen bij de boekwinkel. Goedkoper is het natuurlijk om van thuis boeken mee te nemen, of om boeken te lenen bij de bieb.
Speelgoed nemen we mee, maar niet al teveel. De kinderen krijgen meestal één kleine rugzak die ze mogen vullen met hun knuffels en wat speelgoed. Vaak gaan hier LEGO mannetjes in en wat auto’s. Blogger Alyt raadt de magnetische reisboekjes van smart games en de boeken van Tiptoi aan!
Kleurpotloden en een kleurboek zitten ook altijd in de handbagage. Nog handiger is zo’n bordje waarop je kan uitvegen wat je getekend hebt.
Verrassingen
Ga je echt goed voorbereid op pad? Plan dan voor ieder uur een kleine verrassing voor je kind. Voor de allerkleinsten kan je een doosje rozijntjes inpakken bijvoorbeeld. Bij sommige lange dag vluchten mochten de kids van ons ieder uur iets eten. Een dropje, stukje fruit of een koekje. Heel gezond? Nee, maar de tijd vloog voorbij.
Lees ook mijn tips voor vliegen met kids
Wat voor handbagage je meeneemt.
Zo overleef je lange vluchten met de kinderen