Space Expo Noordwijk | Review met kinderen!

0

Blogger Alyt bezocht Space Expo Noordwijk met haar kinderen van 8 en 11 jaar. Zij waren er tijdens de zomervakantie van 2021. In deze blog lees je hoe zij het bezoek ervaren hebben.

In de Space Expo Noordwijk staat een permanente ruimtevoorstelling, vanwege de coronamaatregelen is een bezoek aan Space Expo aangepast. Allereerst moet je een tijdslot reserveren. Eenmaal binnen loop je een vaste route die een uur duurt.

Het nadeel van deze “missie” is, is dat je geen tijd hebt om alle info te lezen en een aantal (interactieve) activiteiten zijn niet in de route zijn opgenomen. Tegelijkertijd is het bewonderingswaardig hoe goed deze route in elkaar zit en zowel voor ouders als kinderen interessant en te begrijpen is. Hopelijk kunnen we de coronamaatregelen snel achter ons laten en kan een bezoek weer op de ‘normale’ manier.

Missie Space Expo Noordwijk

Astronaut André Kuipers en schrijver Sander Koenen nemen je mee op een bijzondere en interessante ruimtereis. Deze missie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bij binnenkomst ga je in twee groepjes op missie door het museum. Er is een groepje rood en een groepje blauw. Op de grond in het museum staat een blauwe en rode cirkel voor elk beeldscherm waar een filmpje op wordt vertoond. Er is dus genoeg ‘ruimte’. Zo loop je van filmpje naar filmpje, van missie naar de volgende missie. Elk filmpje telt ook eerst af en zo weet je precies hoeveel tijd je nog hebt om eventueel om je heen te kijken / informatie te lezen. Andre Kuipers speelt een hoofdrol in alle filmpjes.

Space Expo Noordwijk

Zoals een echte ruimtereis begint begin jezelf ook in de ruimte waar het allemaal begint, de ‘cleanroom’. In de cleanroom worden ruimtevaarttuigen en satellieten in elkaar gezet en getest. We zagen een lanceertest, aan het plafond hingen diverse satellieten en verderop in het museum konden we een levensgrote maquette zien van de eerste maanlanding. Dat was heel indrukwekkend.

Hoe verder je in de missie bent, hoe dichterbij je uiteindelijk bij de originele Sojoez capsule komt waarin Andre Kuipers mee naar ruimtestation ISS is gevlogen en is teruggekeerd op aarde. Dit vonden we zo gaaf om te zien!

Raket bouwen bij Space Expo Noordwijk

De meiden konden zelf ook aan de slag. In de envelop (toolkit) die we kregen bij binnenkomst bevatte onder andere een rietje en stroken papier. Ze mochten van dit materiaal zelf een raket bouwen. Na het instructiefilmpje gingen ze aan de slag. Daarna hadden ze de gelegenheid om de raket te lanceren in een pilaar, waar ze verschillende bestemmingen in hadden gemaakt (maan, mars en heelal).

Even later hadden we de envelop weer nodig. Met twee blaadjes werd uitgelegd hoe zwaartekracht/luchtdruk werkt. De meiden moesten een prop papier en een vel papier tegelijkertijd laten vallen. Elk vel is even zwaar, maar valt niet even snel naar beneden. Ook konden we een kijkje nemen in het nagebouwde ISS ruimtestation. We zagen iemand staand slapen, het toilet en allerlei knopjes en computers.

Na afloop van de missie moesten de meiden een puzzel oplossen, deze zat ook in de toolkit. Met het codewoord konden ze bij de balie een astronautendiploma én een unieke Space Academy astronautenpatch ophalen.

Space Expo Noordwijk

Onze ervaring

Vanwege de coronamaatregelen kon ons bezoek bij Space Expo Noordwijk niet heel uitgebreid zijn. In een uur tijd gingen we door de belangrijkste onderdelen van het museum heen. Wat we zagen was wel heel interessant en we zijn blij dat we er geweest zijn. Een bezoek met kinderen die geïnteresseerd zijn in ruimtevaart is zeker aan te raden.

Praktische informatie bezoek

Adresgegevens:
Keplerlaan 3
2201 AZ Noordwijk

Openingstijden/entreeprijzen 2021, actuele informatie staat op de website.
Tijdens schoolvakanties maandag t/m zondag: 09:30-18:00
Buiten schoolvakanties: dinsdag t/m zondag 10:00-17:30
Ticket kind (4 t/m 12 jaar) € 13,50
Ticket volwassenen € 15,00

Gratis parkeren op naastgelegen parkeerplaats
Het horecagedeelte is vanwege corona (tijdelijk) naar buiten verplaatst en is gedeeltelijk gevestigd onder een
tentdoek.

Eerder plaatsten we een uitgebreid artikel over wat je doet in Noordwijk met kinderen en tips voor Haarlem en Hoofddorp

museum Noordwijk
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.