STAM met kinderen | Museum in Gent
Het STAM met kinderen in Gent, hoe leuk is dat om te bezoeken? Kurt ging erheen met zijn twee jongens (Cyriel en Achiel van 6 en 8 jaar) en deelt hun ervaringen.
Het STAM, dat is het Stadsmuseum Gent op de Bijlokesite in Gent. Klein detail, de grootvader van Cyriel en Achiel is tijdens de inval van de Duitsers op 14 mei 1940 in de kelders van het toenmalige Bijlokehospitaal geboren. Dus onze familie heeft wel een ‘band’ met de deze plaats
Inhoudsopgave
Het bezoek aan het STAM met kinderen
Het onthaal was ronduit schitterend. Super vriendelijk, direct interactie met de kinderen. We waren hier al eens eerder geweest naar een tijdelijke tentoonstelling over draken. Daar werd al gauw honderduit over verteld. We kregen ook het doe-boekje bij ‘het verhaal van Gent’.
Ietsjes later werden we verwelkomd door de pers- en mediaverantwoordelijke en we voelden ons echt bijna VIPS.
Cuberdanny
Het doe-boekje gaat over Cuberdanny, de cuberdon of ‘neuzeke’ (een typisch Gents snoepje in de vorm van een neusje). Cuberdanny is helemaal onder de indruk van Gent en heeft gezien dat er in Gent heel wat mooie torens zijn zoals de St Baafskathedraal, het belfort, de boekentoren. Cuberdanny is zot van torens en is er zeker van dat hij als rood tsjoepke niet zou misstaan op een van te torens van Gent.
Misschien moet hij zijn eigen Cuberdanny-toren bouwen. Maar waar moet die dan staan, en hoe moet ie eruit zien en hoe hoog moet ie worden ? Heel veel vragen dus voor Cuberdanny alleen en dus vraagt hij de hulp aan de kinderen.
Cuberdanny-toren
In elke zaal van het museum is er een doe opdracht zodat je veel tips verzamelt voor het bouwen van de beste Cuberdanny-toren. Op het einde van het boekje is er een puzzel en als die correct wordt ingevuld wacht er op het einde een heuse lego-Cuberdanny.
In zaal 1 kregen de kinderen antwoord op de vraag waar Cuberdanny de toren zal plaatsen. Zaal 1 is een grote zaal waar je bovenop luchtfoto’s van het grondgebied Gent rondloopt. In het midden staat een grote maquette van het centrum van Gent
In het boekje staat hoeveel tegels je vooruit en naar rechts moet stappen om de plaats te vinden waar Cubberdanny zijn toren wil bouwen. Zelf vonden we de plaats niet zo mooi, maar gelukkig mochten we van Cuberdanny zelf een plaatsje in Gent kiezen. Misschien wel naast de toren die Achiel toont, toevallig daar waar de papa als kind gewoond heeft
In de volgende zalen mochten we bepalen hoe onze toren eruit zal zien en hoe hij zou ingericht worden. Vooral de oude eetzaal van de vroegere abdij gaf heel wat inspiratie. We mochten ook bepalen wat er allemaal in de toren te doen moest zijn. Cyriel wil jaarlijks een groot feest met taart geven en Achiel wil er een kamer vol met ballonnen.
In een andere zaal mochten we aan de hand van een verrekijker en een heleboel schilderijen bepalen wat we wilden zien uit onze toren. Natuur, of molens, of toch maar andere gebouwen, aan het water of midden in de stad? Dit mochten we allemaal in ons doe-boekje tekenen
Nadien mochten we bepalen hoe hoog onze toren mocht zijn. Via een raadseltje in het boekje kwamen we erachter dat de boekentoren 64 m hoog is. Onze toren moest natuurlijk veeeeeeel hoger worden. Papa heeft het vlug even opgezocht en de hoogste toren ter wereld, de Burj Khalifa is 828 meter. Dus zou onze toren minstens een paar meter hoger zijn: 830 meter!
Bouwen met LEGO
Daarna kwam er een grote verassing: in het museum staat een grote tafel vol met witte legosteentjes en daar mochten al een mini versie van onze toren bouwen. De kindjes bouwden er lustig op los (en natuurlijk ook de papa)
op het einde van het doe-boekje is er een kruiswoordraadsel. Alle gezochte woordjes vind je terug in het doe-boekje wat het heel kindvriendelijk maakt. Als je alles juist hebt ingevuld, bekom je het codewoord.
Met dat codewoord krijg je aan de balie nog een leuke verassing. Alle doe opdrachtjes zijn helemaal niet moeilijk, maar ook niet te simpel. Het is allemaal hoogst vermakelijk, stimuleert de creativiteit en zelden is er een fout antwoord mogelijk.
Thematentoonstellingen
Naast de gewone tentoonstelling welke wij gedaan hebben zijn er in het STAM thematentoonstellingen. Tijdens ons bezoek was er het “museum van de misdaad”.
Een tentoonstelling met foto’s, objecten en dossiers, bewaart sinds 1930 door de gerechtelijke politie van Gent. Deze illustreren hoe misdaden werden opgelost. Deze hebben we vlug eens doorlopen en lijkt mij ook heel boeiend te zijn, zij het met iets oudere kinderen. Dit kan nog tot en met 30 april 2019.
STAM met kinderen | Een aanrader?
Een bezoekje aan het STAM is een echte aanrader, ook met kinderen. Een uurtje of drie is meer dan genoeg om alles te ontdekken wat er te ontdekken valt. De geschiedenis van Gent is op zich boeiend genoeg, maar wordt op een zeer leuke en toegankelijke manier naar de kinderen vertaald.
Wij zijn daarna nog naar de cinema geweest, naar Urbanus, de vuilnisheld. Maar persoonlijk had ik nog liever wat in het STAM rondgelopen.
Meer lezen?
Zie voor de praktische info de website!
Bekijk de leukste kinderactiviteiten in Gent
En dit zijn tips voor kindvriendelijke musea in België