Nederlands Vestingmuseum Naarden met kind | Review

(door Nicole) Op een hele zonnige maar ook hele koude zondag in februari bezoeken wij het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Ik ben hier sinds de lagere school niet meer geweest en erg benieuwd of het nog steeds de moeite waard. Ik deel wat wij gezien en beleefd hebben en of het Nederlands Vestingmuseum Naarden met kind een aanrader is.

In 1815 gaf koning Willem I opdracht tot de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een reeks forten en kastelen die de grens vormen van een gebied dat onder water gezet kon worden om de vijand op afstand te houden.

Nederlands Vestingmuseum Naarden bezoeken met kids

Een groot deel van deze Hollandse Waterlinie vestingen en forten zijn vandaag de dag nog steeds te bezoeken. Zoals de vesting van Naarden, een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. Als je Naarden Vesting vanuit de lucht bekijkt zie je dat het gehele dorp binnen een zespuntige stervorm gebouwd is. Op een van die zes punten vindt je in Bastion Turfpoort het Vestingmuseum.

Naarden

Met de auto volgen we de borden naar het museum en al snel vinden we een parkeerplaats in een van de straten van het dorp. Voor we het museum gaan bezoeken wandelen we eerst nog even door het leuke centrum van Naarden. Het is er gezellig druk op deze zonnige zondag, er zijn een aantal winkels open en we zien meer dan genoeg zaken waar je een koffie kunt drinken of kunt lunchen.

Lees ook: Beeld & Geluid in Hilversum
En dit doe je in Hilversum met kids!

Kanon

Nederlands Vestingmuseum Naarden met kind

Om het museum in te gaan, gaan we gelijk onder de grond onder de vestingwal door. Met onze museumkaart schaffen we de kaartjes aan, we krijgen een aantal folders en plattegronden mee en voor junior is er de speurtocht. We zijn klaar om te gaan.

Het museum bestaat uit een openlucht gedeelte rond de vestingwallen met veel gras, trappen, ruimtes om te klimmen en te rennen en heel veel kanonnen. Daarnaast zijn er een aantal ondergrondse ruimtes waar van alles te zien en te horen is over de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en deze vesting in Naarden.

speurtocht museum

De speurtocht

Wij starten buiten met de speurtocht. Die is deze keer uitgezet rond een tijdelijke foto tentoonstelling over de Hollandse waterlinie. We bekijken de grote luchtfoto’s van forten, kastelen en vestingen langs de hele linie en beantwoorden de vragen. We moeten echt wel even goed alle foto’s bestuderen en best veel vragen beantwoorden, maar de speurtocht is niet moeilijk en voor heel veel leeftijden de moeite waard.

Als we bijna alle vragen beantwoord hebben, stappen we binnen bij de Cantine. Een piepklein zaakje met binnen slechts twee tafels waar men koffie, taart en tosti’s serveert. Je kunt er ook leuke souvenirs kopen, want het is gelijk de museumwinkel. Over het gehele terrein staan veel picknick tafels en bij de Cantine is ook een terras, maar daar is het nu eenvoudigweg te koud voor.

Lees ook: Archeon met kinderen

museum Naarden

Een gigantische knal

Als we weer een beetje opgewarmd zijn stappen we naar buiten. Het is namelijk bijna kwart over twee en dan is er iedere zondag altijd een knallend spektakel: een van de vele kanonnen wordt afgevuurd! Een vriendelijke vrijwilliger legt uit welke handelingen hierbij komen kijken, destijds werden deze door wel zes mensen samen uitgevoerd.

Hij doet het nu allemaal in zijn eentje. Als hij zover is tellen we met z’n allen af, stoppen we onze vingers in onze oren en dan: BAAAAM! Een fictieve kogel knalt met flinke rookwolken richting de vestinggracht. Woooh, daar klappen we graag even voor!

Het museum onder de grond

Na deze spectaculaire demonstratie stappen we de ondergrondse gangen van de kazematten in om te zien hoe het er vroeger aan toe ging in een vesting. Er zijn veel wapens, harnassen en andere voorwerpen te bezichtigen. In een paar ruimtes zijn met behulp van poppen scenes nagebootst uit de tijd dat de vesting nog volop in gebruik was. Zoonlief drukt op werkelijk waar alle knoppen en luistert rustig naar de verhalen die erbij horen. In de kruitkamer bekijken we een video die ons nog meer leert over het ontstaan van deze vesting.

Voor we weggaan gaan we nog een keer terug naar de Cantine om de speurtocht in te leveren. Robin wordt rijkelijk beloond met een lolly, een coole tattoo en een gave frisbee. Die laatste vormt samen met het kanonschot het hoogtepunt van zijn bezoek!

Nederlands Vestingmuseum Naarden met kind – conclusie

Onze conclusie: het Nederlands Vestingmuseum is echt de moeite waard voor een bezoek met kinderen. Wij hebben ons zeker 2,5 uur vermaakt in dit kleine museum en nog lang niet alles gedaan. Zo hadden we vooraf gezien dat er een geocache in het museum ligt, maar die zijn we domweg vergeten te zoeken.

Er is ook een audiotoer gratis te downloaden, je kunt er Waterliniegolf spelen, geiten aaien en in het voorjaar en zomer is het mogelijk om mee te varen op een boot door de vestinggracht. Wij komen nog wel een keer terug!

Praktische info: 
http://www.vestingmuseum.nl/ 
https://nieuwehollandsewaterlinie.nl/

Lees ook over het Oertijdmuseum, wandelen bij het Naardermeer en de Dino expo

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.