Met baby op vakantie | 7x tips

0

Met baby op vakantie, dat kan echt wel! Sterker nog, je kan je baby ook meenemen naar een kindvriendelijke verre bestemming. Hoe zo’n vakantie met baby gaat? Ik deel onze ervaringen en tips!

De eerste keer dat wij met onze baby op vakantie gingen, was toen ze zes weken oud was. Het was een weekendtrip naar een hotel op de Veluwe. We hebben er volop van genoten: onze dochter was best een makkelijke baby en het was een ontspannen vakantie. Omdat ze nog niets kon, konden we vooral doen waar wij zin in hadden. En het was vooral een heel speciaal gevoel, zo’n eerste vakantie met baby.

Onze dochter was zes maanden toen wij met haar naar Florida vlogen. We waren verbaasd over hoe makkelijk deze reis ging: van deur tot deur waren we ongeveer twintig uur onderweg en baby vond het allemaal prima. Toen we ontdekten dat zo’n lange reis makkelijk kon met een baby, maakten we direct plannen voor alle bestemmingen die we nog eens willen zien.

Met baby op vakantie

Als je met een baby op vakantie gaat, dan moet je je zeker wat aanpassen ten opzichte van de tijd dat je nog zonder baby over de wereld reisde. Maar tegelijkertijd vonden wij het reizen met enkel een baby een stuk relaxter dan het reizen met een actieve dreumes of peuterpuber.

Belangrijkste verschil als je met een baby op vakantie gaat is dat je een stuk meer bagage bij je hebt. Daarnaast wil je je baby ook wat rust gunnen, en niet alle activiteiten zijn babyvriendelijk. En als je met baby op vakantie gaat, dan zoek je het liefst een kindvriendelijke bestemming. Ik ga de punten stuk voor stuk af.

Thailand met kinderen
Thailand

Kindvriendelijke bestemming

Wij kiezen altijd voor een kindvriendelijke bestemming: een land waarover ik goede verhalen hoorde van andere ouders, waar geen malaria risico heerst, waar het hygiënisch is en waar de gezondheidszorg op orde is. Geen zorgen, er blijven veel bestemmingen over. Bekijk bijvoorbeeld de kindvriendelijke verre bestemmingen en de landen voor een gezinsvakantie in Europa.

Let op: ga voordat je boekt goed na hoe het zit met de gezondheidsrisico’s. In deze landen heerst het zikavirus.

Inentingen

Bespreek bij het consultatiebureau of alle inentingen voor jouw baby op orde zijn. Toen wij naar Florida vlogen, werd het schema van de inentingen aangepast voor onze baby.

Bagage

Toen wij de allereerste keer met onze baby op vakantie gingen, was dat naar een hotel in Nederland. Voor een baby van zes weken oud hadden we een kofferbak van een stationwagen volgeladen met spullen. Ga je op een autovakantie met je kindje, dan is dat natuurlijk geen probleem. Als je gaat vliegen, dan kan je niet zoveel meenemen. Bekijk daarom de checklist voor je bagage als je op vakantie gaat met een baby.

Vliegen met een baby

Veel ouders zien op tegen het vliegen met hun baby. Wij hebben hier goede ervaringen mee. Neem wat rammelaars mee, of anders speelgoed, knisperboekjes en, als je baby oud genoeg is, wat vast voedsel. Per maatschappij verschillen de regels over wat je mee mag nemen in de handbagage, voor kindjes tot drie jaar zijn de regels vrij coulant.

Kindvriendelijke accommodatie

Als je met een baby reist, heb je nog niet direct een huisje nodig met twee kamers. De meeste ouders laten hun baby bij hun op de kamer slapen, dat is vertrouwd en het is een stuk goedkoper. Met een baby is een speeltuintje nog niet nodig, wel is het fijn als er een aantal voorzieningen zijn. Zo wil je je baby misschien makkelijk kunnen verschonen, of je gaat graag met je baby in bad. Bedenk voor jezelf aan welke eisen een accommodatie moet voldoen.

Wij zochten pas naar echte kindvriendelijke accommodatie zodra onze kids begonnen te kruipen. Dan is het heel fijn als je kind niet met zijn vingers in het stopcontact kan, of continue tegen de rand van de tafel stoot met zijn hoofd.

Tijdens de vakantie met baby

Bij onze oudste was al heel snel duidelijk dat zij veel rust nodig heeft om prikkels te verwerken. Wij deden daarom de ene dag best wat dingen en de andere dag bleven we bij de accommodatie. In Amerika hadden we daarom een villa met zwembad gehuurd. Het was dan helemaal niet erg om bij de villa te blijven terwijl de groep ging kano-en tussen de krokodillen.

Andere baby’s vinden het prima om de hele dag op stap te zijn, zoals mijn zoon. Hij genoot in de draagzak of de kinderwagen en ging overal mee naar toe. Lees bijvoorbeeld dit verslag van een rondreis in Amerika met baby, over hoe dat gezin met hun baby heel veel deed.

Wat zijn jouw tips voor als je met baby op vakantie gaat? Lees ook de tips voor Kaapverdië met baby en een vakantie op Tenerife met baby!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.