Maastricht is zo’n mooie en prettige stad om in rond te lopen en ook een hele kidsproof stad. Voor ons, Noord-Hollanders, voelt het al een beetje als buitenland vanwege de heuvelachtige omgeving in Zuid-Limburg. Wat doe je als je in Maastricht bent met de familie, wat zijn de leuke kidsproof uitjes Maastricht? Afgelopen jaar was blogger Eva met haar kinderen in Maastricht en ook blogger Karlien was er in de zomer met haar gezin. Wij verzamelden onze beste tips voor kinderactiviteiten in Maastricht, nadat we meerdere keren een dagje uit in deze stad waren.
Als wij naar het zuiden rijden, of dat nu Luxemburg of Zwitserland is, stoppen wij standaard in kidsproof Maastricht als we de kans hebben. Het is een stad met zoveel leuke bezienswaardigheden, restaurantjes, uitzichten, cultuur en kinderactiviteiten. Iedere keer zijn we weer blij als we in de stad zijn. Deze stad leent zich goed voor een dagje uit, maar je kan er natuurlijk ook naartoe gaan tijdens een weekendje weg.
Kinderactiviteiten Maastricht – Stad ontdekken
Stadswandeling
Ga mee met een stadswandeling door Maastricht met kind, ga naar de grotten van de stad op een speciale grottentour voor kids van van 3 t/m 8 jaar of verken de stad aan de hand van een speurtocht.
Rondvaart
Of ga net als blogger Eva en haar kinderen mee met een rondvaart. Jullie varen onder de oude Sint Servaasbrug door, zien het raketvormige Bonnefantenmuseum, komen langs de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het Gouvernementsgebouw. En al gauw zijn we bij de Sint-Pietersberg en zitten we midden in het groen.
Stiphout City Tour
Wil je Maastricht ontdekken maar heb je niet al teveel tijd of zijn de kinderen moe? Stap dan in een Amerikaanse schoolbus en ga op City Tour door de stad met Stiphout. In minder dan een uur zie je heel veel van de stad.
Bezienswaardigheden Maastricht met kinderen
Ga voor bezienswaardigheden in Maastricht tijdens een dagje weg bijvoorbeeld naar het Jekerkwartier en het Stokstraatkwartier, waar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de Helpoort (oudste stadspoort van Nederland) staan. En loop dat ook een stuk over de oude stadsmuur. Hier kan je klimmen op de grote kanonnen en tuur voorzichtig over de rand van de muur naar beneden.
Oude Dominicanenkerk
En een van onze favoriete plekken voor een kidsproof tussenstop, koffie of een taartje is de Oude Dominicanenkerk in Maastricht. Hierin is een boekwinkel met kinderhoek gevestigd, waar de kinderen een boekje mogen uitkiezen. Ondertussen drinken wij koffie en eten een taartje bij de koffiebar in de kerk.
Basiliek
Met kinderen naar een basiliek tijdens een stedentrip Maastricht? Ik wilde even zelf binnenkijken maar de kinderen wandelden toch mee. En ze waren zo enthousiast dat we alles gezien hebben van de basiliek en de schatkamer! We waren in de Sint Servaas basiliek, die wordt gezien als een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Maastricht.
Deze basiliek is heeft een van de rijkste schatkamers van Europa! Misschien niet een van de eerste kinderactiviteiten in Maastricht waar je aan denkt tijdens een stedentrip, maar zeker wel een aanrader. Het verhaal over de collectie start al in de vierde eeuw. In die tijd nam Servaas de kerkschat mee vanuit Tongeren.
Daarna wandelden we naar buiten en we liepen een mooie tuin binnen. We dachten dat het een hofje was, maar het bleek de tuin van John Dautzenberg, de deken van Maastricht. Een bijzonder aardige man die ons nog wat meer kon vertellen over de basiliek en Maastricht.
Toren beklimmen
De Sint Janskerk heeft een rode toren. En die rode toren, die kan je beklimmen tijdens een bezoek aan kidsproof Maastricht. Johan klom omhoog met onze kinderen, ik bleef veilig beneden. Het uitzicht over de stad en de omgeving schijnt dan wel echt de moeite waard te zijn!
Kinderactiviteiten Maastricht
Spannende kindergrottentocht
Maar gelukkig staat er meer leuks op het programma tijdens onze stedentrip Maastricht met kinderen. We gaan namelijk richting Grotten Noord voor een heuse kindergrottentocht. Onder leiding van gids Karen gaan we met lampjes het donkere gangenstelsel in. Karen is grappig en kan fantastisch vertellen. De rondleiding is niet alleen leerzaam en lekker spannend voor de kinderen, maar is ook voor ouders interessant.
Karen vertelt over de mosasaurus, waarvan het gigantische skelet in de mergelgrotten gevonden is. En over de Franse hoek, waar in de 18e eeuw drie boerenfamilies onderdoken met hun dieren. We bewonderen houtskooltekeningen op de muur, zien hoe goed witlof groeit onder de grond.
Ook ervaren we hoe pikkedonker het is in de grot als alle lampjes uitgaan. Dat laatste vinden de kinderen natuurlijk het spannendst. Een jongetje vraagt: ‘Zullen we nu maar weer naar buiten gaan?’ Maar als de lampjes weer aangaan, wil hij graag nog even verder op stap met Karen.
We horen van alles over de blokbrekers, die hard moesten werken, en zien dat mergel zagen best zwaar is. Er is ook een 30 meter diepe waterput, waarin een kindje volgens Karen eens haar knuffelbeest verloor. De kinderen zijn onder de indruk en schijnen met hun zaklamp de put in, in de hoop dat ze het beestje zien liggen.
Als we weer richting de uitgang lopen en de kinderen even voorop mogen, roept een meisje enthousiast: ‘Dit was héél leuk!’ En dat is precies hoe wij vieren erover denken.
Stadswallen
Je combineert het Natuurhistorisch museum gemakkelijk met een wandeling over de stadswallen. We lopen een stuk over de oude stadsmuur. De kinderen klimmen op de grote kanonnen en turen voorzichtig over de rand van de muur naar beneden. Vanaf de stadsmuur heb je mooi uitzicht over de stad en het stadspark. Wij liepen hier op een mooie herfstdag en vonden het echt leuk om te doen.
Vanaf de stadsmuur keken wij uit op het kunstwerk in de voormalige Berenkuil, met een giraf. Onderaan de muur kwamen we bordjes van Natuurgluren van Tapijn tegen, lees daar meer over via deze site.
Boerderij Daalhoeve
Een ander kidsproof uitje in Maastricht met speeltuin is een bezoek aan de boerderij Daalhoeve, in het westen van de stad in de wijk Daalhof. Je ziet hier dieren als alpaca’s, capibara’s, kippen, kameel, lama’s, geiten, stokstaartjes, konijnen, een ezel, pony en eenden. Bij de Koojstal kan je wat te eten en drinken halen, er is een achterterras en zitweide bij de speeltuin. In de boerderijwinkel haal je verse, huisgemaakte en streekgebonden producten en groenten.
Stadspark – Kinderactiviteiten in Maastricht
In het Stadspark van Maastricht kan je wandelen, picknicken en de eeuwenoude stadsmuren beklimmen. Hier vind je ook de Berenkuil, een plek waar inderdaad beren hebben geleefd. Dat duurde maar even en daarna werd de Berenkuil op een kunstzinnige manier ingericht. Er zijn beelden van een liggende giraf en een meisje. Ook is er een beeld van een beer.
En als je richting het centrum wandelt dan kom je bij het dierenpark. Dit is in 2018 gerenoveerd en hier leven (binnenkort weer) hertjes en andere dieren.
Fun Valley Maastricht met strand, binnenspeeltuin en zoektocht
Bij Fun Valley is er echt veel te doen. Een dagticket van Fun Valley Maastricht biedt toegang tot het gehele park met veel faciliteiten, entertainment, eet- en drinkmogelijkheden. Zo is er een strand. Er zijn verschillende speeltoestellen op de ligweides, er is een kinderbadje en er zijn waterspeeltoestellen aan de waterrand. Je kan er waterfietsen, stand up paddle board, kano’ s of kajaks huren.
In de binnenspeeltuin kunnen kinderen tot 13 jaar klimmen, klauteren, kruipen en glijden. De buitenspeeltuin is omheind waardoor er geen directe toegang naar het water is.
Kidsproof Maastricht – Indoor uitjes
The Game Box
Een andere leuke tip voor indoor kinderactiviteiten in Maastricht is een bezoek aan The Game Box. Deze arcadehal ligt in het hart van de Maastrichtse wijk Wyck. Met de handige PLAYCARD speel je de 50 leuke en nieuwe games, maar je kan ook bijvoorbeeld kiezen voor 1 uur onbeperkt spelen. Ben je met kinderen onder de 12 jaar? Dan is er het Little Gamer Arrangement. Op die manier kunnen de kids tegen een gereduceerd tarief kennismaken met de soms lastige spellen.
Leuke kinderfilms bij Lumière
In de Lumière Cinema worden er voor de kleine filmliefhebbers de mooiste familie- en kinderfilms gespeeld. In de herfstvakantie organiseren ze jaarlijks het kinderfilmfestival Filmblik met een programma vol met films en leuke, leerzame workshops over film. En in het café is een speelhoek voor de kids. In de herfstvakantie verwelkomt Lumière Cinema jonge filmfans met kinderfilmfestival Filmblik.
Escape room bij Olround Maastricht
Bij Olround kan je eten, drinken en bowlen. Daarnaast is er ook een leuke escape room die geschikt is voor gezinnen. In het cellencomplex stellen 32 cellen jullie fysieke, technische en tactische skills op de proef. Elke cel heeft een eigen opdracht en moeilijkheidsgraad. Je kunt de cellen zo vaak spelen als je wilt of je gaat door naar een andere cel. Elk team krijgt één persoonlijke sleutel waarmee zij de cel kunnen openen. De tijd start wanneer je de eerste cel opent.
- Er zijn familietickets voor groepen met 2 volwassenen en 2 kinderen tot 12 jaar.
Lego bij The Brickroom
Een bijzonder uitje in kidsproof Maastricht is bouwen met Lego bij The Brickroom. Hier krijg je verschillende challenges van de Brickmaster. Met de duizenden bricks en bergen minifigs maken jullie allerlei bouwwerken! Bouw je eigen fantasiewereld, een ruimtevaartstation of een replica van de Taj Mahal. Wil je zelf vrij spelen met de duizenden blokjes, poppetjes en accessoires? Ook dat kan!
Geusseltbad
Een van de indoor kinderactiviteiten in Maastricht is om te gaan zwemmen in het Geusseltbad. Er zijn diverse binnenbaden en in de zomermaanden ga je naar het buitenbad met ligweide. Binnen zijn er kleurrijke kinderbaden, een recreatiebad en een extra brede glijbaan.
Kinderactiviteiten Maastricht – Musea
Natuurhistorisch museum
Ontzettend tof ook in Maastricht is het Natuurhistorisch Museum, dit museum ligt in het hart van het centrum van de stad. Hier leer je alles over de natuur om je heen, zowel nu als in vroegere tijden. Zo zie je er fossielen en vissen. De meiden vinden de insectenkamer en de vele opgezette dieren fantastisch. Met open mond kijken ze naar de honderden bijen die krioelen achter een raampje dat je uit de muur kunt trekken. Ze kiezen ieder een favoriete vlinder en vinden de kevers er maar vies uitzien.
Onze oudste is zeer gecharmeerd van de opgezette lynx en de jongste vindt het hondje in het ‘bruin museum’ (het oudste deel van het museum) mooi. Als we binnen uitgekeken zijn, gaan we de tuin van het museum nog even in. Tussen de bloemen en planten genieten we op een bankje van de zon. Ondertussen luisteren we naar de muziek die leerlingen in het naastgelegen conservatorium maken. In de tuin is ook een expositie over wilde bijen. Lekker interactief en daardoor ook weer heel geschikt voor kinderen.
Bonnefantenmuseum
Kunst kijken met kinderen? Voor ons is dat een dikke JA, maar onze kinderen zijn dan ook gek op kunstmusea. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is zeker leuk als je graag naar een kunstmuseum gaat. In het museum worden voor de kids workshops georganiseerd, ook is er bijvoorbeeld een spel waarmee je door het museum gaat en een kijk- en doeboekje. Zie alle info voor families op deze site.
Museum van illusies
Een heel ander soort museum is het Museum van illusies. Het is een interactief museum waarbij je ontdekt hoe de illusies werken, je kan er allerlei dingen proberen in de speelkamer en natuurlijk kan je er gave foto’s maken. Ook is er een Vortex-tunnel, naar voren stappen door een draaiende cilinder blijkt een grote uitdaging, er is de Gedraaide kamer en een Oneindige kamer.
Museum aan het Vrijthof
Centraal in Maastricht ligt Museum aan het Vrijthof, een museum over hedendaagse kunst. Het is een heel toegankelijke plek waar ook voor kids voldoende wordt georganiseerd. Leuk als je een van de indoor kinderactiviteiten in Maastricht zoekt.
Kinderactiviteiten Maastricht | Speeltuinen
Vlakbij de Sint Pietersberg ligt de mooie speeltuin De Mergelhoof. Er zijn speeltoestellen voor kids van alle leeftijden en in de zomer is er een ondiep zwembad. Daarnaast is er een klein barretje waar je een ijsje haalt.
Regent het en zoek je een van de indoor kinderactiviteiten in Maastricht? Wellicht is een binnenspeeltuin een goede optie. Je kan naar Binnenspeeltuin Ballorig Maastricht in Eijsden of Monkey Town in Lanaken.
Frontenpark
Het Frontenpark is een groot, nieuw stadspark. Dit park legt de verbinding tussen de vestingwerken van de Hoge en Lage Fronten. Even tot rust komen kan tijdens een wandeling van 3 kilometer door mooie flora en fauna én cultureel erfgoed van de stad. De wandelroute haal je gratis af bij het Maastricht Visitor Center (Dinghuis, Kleine Staat 1) en bij de ondernemers in het Sphinxkwartier, Bassin, Het Radium en de Boschstraat.
Sint Pietersberg | Kinderactiviteiten Maastricht
Als je op een stedentrip bent in Maastricht met gezin, dan mag een bezoek aan de Sint Pietersberg eigenlijk niet missen. Ok, voor iedere buitenlander is het een heuvel, maar in Nederland zou het toch bijna een berg zijn. Het stuk ligt tussen Maastricht en België en is ontzettend mooi. Met zeldzame kalkhellingen waar je de oehoe kan zien vliegen. Op de kop van de berg ligt het Fort Sint Pieter. Je kan naar boven wandelen, wij kozen ervoor om de auto te parkeren bij het fort.
Wij waren in de herfstvakantie bij het fort en je kon er op dat moment niet in. Evengoed vonden we het tof om een rondje om dit fort te wandelen. Tijdens een rondleiding door Fort Sint Pieter ga je even terug in de tijd. Dit uitje is vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7/8. Met een gids stap je het fort binnen en je krijgt uitleg over een aantal onderdelen van het fort. Onder andere de kanonnen, schietgaten en waterput.
ENCI-groeve
Vanaf het fort wandel je in een minuut of 10 – 15 naar de ENCI-groeve. Onderweg genoten wij al van de mooie uitzichten op de heuvellandschap. Vervolgens bereik je de oude kalksteengroeve. Hier is er een uitzichtplatform aan de Luikerweg en daarnaast kan je via de trap in de ENCI-groeve afdalen. In de groeve kan je mooi rondwandelen. Er zijn ook nog plekken waar je wat kan drinken (let op de openingstijden!): Bistro Hoffmanni en Châlet D’n Observant.
Aan de Lage Kanaaldijk 117 is er een infocentrum, bij het Châlet d’n Observant. Je kan een rondleiding door het terrein boeken met gids of een van de gratis wandelroutes door het gebied meenemen. Op het buitenterras is een audiozuil. Druk op de pomp en luister naar verhaal over de cementbereiding.
Rondom de Sint Pieter kan je prachtig wandelen. Er zijn allerlei routes aangegeven. Van Natuurmonumenten is er een route van 5 kilometer en een route van 10 kilometer. De NS-wandeling start bij het station van Maastricht en die komt ook hier langs, die is 9 kilometer en de langere route is 14 kilometer.
Eten in Maastricht met kinderen
Niet ver van de grotten, aan de rand van het Stadspark, ligt het Tapijnterrein. Hier was vroeger de militaire kazerne. En op datzelfde terrein is nu Brasserie Tapijn gevestigd. De brasserie zit in de oude manschappenkantine en dat zie je terug in de aankleding. Buiten is een fijn terras en kinderen zijn zeer welkom bij Tapijn. Er is een speciale lunch- en dinerkaart voor kinderen, de brasserie is lekker ruim opgezet en er is ook een hoek waar kinderen fijn kunnen spelen en buiten zijn er schommels.
- Voor vlaai ga je bijvoorbeeld naar de De Bisschopsmolen. Bestel bijvoorbeeld de appel-notenvlaai of kruisbessenvlaai.
- Chalet Bergrust bij de Sint Pietersberg. Deze ligt direct naast het fort en de parkeerplaats. Met vlaai, speciaal bieren, broodjes en een prachtig uitzicht over de stad.
- Dwaze herder – restaurant met kindermenu in Gronsveld aan de Slakweg 5. Dit is gevestigd op een landgoed met terrassen, gratis speeltuin, dierentuin en binnenspeeltuin. Ook is er een 26-meter hoge toren om te beklimmen.
- Grand-Café Buitengoed Slavante ligt op de oosthelling van de Sint Pietersberg. Er is een beschutte speeltuin met een wip, 2 schommels, een glijbaan, het huisje van Thor, 2 wipkippen en een boomstamparcours.
- Ook bij Coffeelovers komen we graag voor koffie, taart en lunch. Bij de Annex op Plein 1992 is een speelhoek.
- En Restobar MAMA staat goed aangeschreven. Er worden hier soms pizza workshops gegeven voor kinderen en buiten zijn er speeltoestellen.
Kindvriendelijk Maastricht – Hotels
De kinderactiviteiten in Maastricht kan je in een dag bekijken, maar een langer verblijf is absoluut aan te raden. Dit zijn een aantal kindvriendelijke accommodaties in Maastricht:
- Het Teaching Hotel is een mooie plek om te overnachten met het gezin. Blogger Eva verbleef er in een van de familiekamers met schommel en hangmat. Het hotel is gevestigd in een kasteel en je verblijft op een minuut of 10 van het centrum van de stad.
- Wij verbleven een nachtje bij het Kaboom Hotel, tegenover het centraal station. Er zijn hier verschillende soorten (familie)kamers en de aankleding is hip. Prima hotel voor je stedentrip, er is ook een terras in het hotel. Ik raad aan om zonder ontbijt te boeken; in de straat ernaast zitten super veel leuke ontbijtplekken. Je kan binnendoor naar het Douwe Egberts-café lopen, daar maakte ik enthousiast gebruik van in de ochtend.
Kinderactiviteiten Maastricht | Vakantieparken
Een verblijf bij het Dormio Resort is een grote aanrader, zeker als je wat langer naar Zuid-Limburg op vakantie wilt gaan. Vanaf het park sta je binnen 10 minuten met de fiets op het gezellige Vrijthof. Op het park is er animatie, een speeltuin en een binnenzwembad met kinderspeelbad en een glijbaan. je verblijft in een vakantiewoning of je boekt een hotelkamer.
- In het Limburgse heuvellandschap
- Op slechts 10 minuten fietsen van het Vrijthof
- Luxe spa-wellnesscentrum en wellnesswoningen
Residence Valkenburg is een vakantiepark tussen Maastricht en Valkenburg. Op dit park is er een verwarmd buitenzwembad en er zijn speeltuinen. Wil je extra luxe overnachten, kies dan voor een verblijf in een welness huisje! Dit vakantiepark ligt in het prachtige Geuldal, met volop wandelmogelijkheden.
Doen rondom Maastricht met kinderen
Wat te doen in Maastricht met kinderen? Als dit niet voldoende tips zijn voor kinderactiviteiten in Maastricht, delen we nog wat extra tips voor net buiten de stad.
Valkenburg
Een van de bekendste plekken in Zuid-Limburg is wellicht Valkenburg. Valkenburg ligt in het sprookjesachtige Heuvelland en tijdens de decembermaand verandert het in een kerststadje. Met lichtjes, kerstbomen en engelen.
En neem de skilift hier vooral ook de heuvel op en ga daar rodelen met je kinderen. Kinderen van 4 t/m 11 jaar mogen tuben. Daarnaast kan je er grotten ontdekken, paintballen, minigolf, lasergamen, tokkelen en rodelen. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over Valkenburg. Er zijn twee cafés. Hier heb je ook het Sprookjesbos. Doorheen het park vind je de diverse sprookjes terug in bijpassende huisjes. De sprookjes worden uitgebeeld en als de kinderen op een knop duwen dan hoor je ook het verhaal. Je vindt er ook een paar zoals een mini schommelschip, een carrousel en een mini-zweefmolen.
Domein Pietersheim
Net over de grens in Lanaken vind je Domein Pietersheim. Dit is een kinderboerderij en deze staat bekend als een van de leukste kindvriendelijke uitjes in Belgisch Limburg. Ook is deze plek een toegangspoort tot Nationaal Park De Hoge Kempen. Dubbele reden om hierheen te gaan. Beide uitjes zijn gratis toegankelijk. Naast de kinderboerderij is er het Huis van Lotte en Giel. Hier kon je een aantal inheemse konijnen- en kippenrassen bewonderen.
Bij de kinderboerderij start het 3 kilometer lange Kabouterpad dat je langs verschillende natuurspelletjes leidt. Hier kunnen kinderen knutselen aan de grote familieboomstam, een boom knuffelen, koken in de grote broodoven en soeppot, muziek maken met echte kabouterinstrumenten. En daarnaast is er een grote speeltuin, als de kinderen hun energie nog kwijt willen na alle andere activiteiten!
Kasteel Hoensbroek
Leuk om te bezoeken is Kasteel Hoensbroek. Bijzonder is dat dit het enige museumkasteel in Limburg is. Voor kids is het ook boeiend: je volgt op de tablet de familiefilm CODE M. Hiermee ontdek je de geheimen van het kasteel. Tijdens de tour kom je langs de vele kasteelgangen, torenkamers, kasteelvertrekken en slaapkamers.
Drielandenpunt, Vaals
Wij vonden het heel leuk om het Drielandenpunt in Vaals met de kinderen te ontdekken. Er is in dit gebied zoveel meer te doen dan “alleen” in drie landen te staan. Zo zijn er speeltuinen, terrasjes, er is een groot doolhof en je kan er wandelen.
Tijdens een bezoek aan het Drielandenpunt met kinderen kom je ook bij het hoogste punt van Nederland (322,7 meter). Wij wonen boven Amsterdam, onder zeeniveau op een plek waar het land vlak is. Je kijkt over de weilanden uit. Wij wandelden hier ook een natuurbelevingsroute met de kinderen toen we er tijdens de herfstvakantie 2021 waren. Door middel van de bordjes met een das wandel je de route. Onderweg kom je langs allerlei speel-elementen. De routes starten bij de Wilhelminatoren, vlakbij het grenspunt van de drie landen kan je de route ook oppikken. Er zijn routes van 1,9, 2,4 en 4,4 kilometer.
Gaia Zoo
Wil je een dagje op pad? Ga dan naar de Gaia Zoo in Kerkrade. Dit is een heel mooi vormgegeven dierentuin waar je uren zoet bent. Het valt direct op dat het park ontzettend mooi vormgegeven is. Er is veel groen, de paden zijn afwisselend en op veel plekken zijn leuke doorkijkjes.
Natuurlijk zijn er in GaiaZOO diverse plekken om te spelen. Bij de ingang zit een grote waterspeeltuin, heerlijk met warm weer. Bij het grote restaurant is een speeltuin waar wij een tijd zaten. Ook is er een indoor speeltuin: DinoDome. Buiten is er JungleTour, met loopbruggen.
Discovery Museum
Een andere tip in Kerkrade is om naar het Discovery Museum te gaan. Dit museum staat in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Je duikt in het verleden en je ervaart en leert hoe de toekomst eruit kan zien. Hier kan je aan de slag in de Science Labs, op onderzoek uit over gezondheid en maatschappij in de Expeditie en ervaren hoe het is om een astronaut te zijn in het Aarde theater.
Het museum is veelal digitaal en interactief. Je kan dingen doen, proberen, ontdekken, zien en maken. Er zijn opties voor jong en oud. Wij zijn er een middag geweest en dat was eigenlijk te kort om het museum goed te ontdekken.
Lees ook:
Leuke uitjes in Zuid-Limburg
Doen in Venlo met kinderen
Kindvriendelijke musea in Rotterdam