Een weekend of vakantie naar de Soest met kinderen op de Utrechtse Heuvelrug: wat is er te doen en is het een fijn gebied? Wij waren er en delen onze ervaringen.
De Utrechtse Heuvelrug is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. De rivierafzettingen werden opgestuwd in hoge stuwwallen, zoals bij de Utrechtse Heuvelrug is gebeurd. Dit gebied is daarom best heuvelachtig, voor Nederlandse begrippen. Wij zagen dit heel duidelijk toen we terugreden in de richting van Amsterdam. Toen we Amersfoort voorbij waren bestond het landschap opeens weer uit uitgestrekte weilanden.
Ons weekend in Soest met kinderen
Wij waren met onze kinderen van 5 en 7 jaar een weekend in Soest en daar hebben we diverse activiteiten gedaan. Het leuke aan dit gebied is dat het zo divers is.
In het Nationaal Park kan je op heel veel plekken wandelen en fietsen. Maar er zijn ook leuke kinderactiviteiten als musea en speeltuinen en steden als Amersfoort en Utrecht liggen dichtbij. Hierdoor kan je tijdens een dagje uit, weekend weg of een vakantie met gezin voldoende variatie in je programma brengen.
Wat zijn de leuke uitjes in en om Soest met kinderen
Kabouterpad
Wij begonnen ons weekend Soest met kinderen bij het Kabouterpad. Dit pad start en eindigt bij restaurant ’t Hoogt. De kinderen krijgen een kaboutermuts op en een knapzak mee. Je volgt de kabouters en bij de kabouter voer je een opdracht uit het boekje uit. Onze kinderen wandelen heel graag en het kabouterthema erbij maakte het helemaal af.
De jongste las de opdrachten voor, de oudste droeg de knapzakken en rende vooruit. We hadden niet verwacht dat ze het kabouterpad zo leuk zouden vinden. Enige commentaar: is het nu al afgelopen? Mogen we het pad nog eens wandelen? Het Kabouterpad is een ontzettend leuke activiteit en deze wandeling is zeker geschikt voor kids tot en met 7 / 8 jaar. De wandeling is in een bos, waardoor het een fijne boswandeling is. Aan het einde ontvang je bij het restaurant een kabouterdiploma.
Nationaal Militair Museum
Na een lunch bij restaurant ’t Hoogt reden we door naar het Nationaal Militair Museum, onze volgende stop in de omgeving van Soest met kinderen. In dit museum ontdek je de wereld van de krijgsmacht. Wat bij aankomst direct opvalt is dat het museum erg groot is: zowel binnen als buiten is er veel ruimte. Het was daarom echt de vraag wat willen we zien en waar beginnen we. Wij waren er in de zomerperiode en dan zijn er buiten allerlei extra activiteiten.
We besloten om klassiek te beginnen: gewoon binnen. Na de entree kregen we een korte uitleg over wat er te zien is. Dit was wel fijn, omdat het museum zo groot is is het lastig om vooraf een goed beeld te krijgen van de onderdelen.
Binnen is heel erg veel te zien, waaronder een grote verzameling vliegtuigen en kanonnen. Op de bovenverdieping leer je meer over de rol van het Nederlandse leger tijdens bepaalde gebeurtenissen in de geschiedenis.
Het leukste in het binnengedeelte was voor onze kinderen Explore: de ruimte waar ze mogen spelen en ontdekken. Zo kan je een F-16 besturen! Hier bleven we een hele tijd.
Buitengedeelte
Vervolgens gingen we naar buiten, waar je ook een aantal vliegtuigen kan bekijken en ik maakte een rondje in een jeep. Daarnaast waren er activiteiten, voor de kinderen was dit onder andere rijden in een mini-jeep. Ontzettend leuk!
Buiten staat ook een stormbaan, hier kunnen kinderen (en hun ouders) hun vaardigheden testen. Wat tof is is dat het
Ook een aanrader in het Nationaal Militair Museum is het om naast de kassa in de lift te stappen. Ga naar de zesde verdieping en geniet van het uitzicht over de omgeving. We hebben twee keer koffie gehaald bij de Espressobar, de tweede keer wandelden we speciaal voor de koffie nog even het museum in.
Wij liepen na sluitingstijd nog een klein stuk over het terrein en kwamen toen onder andere een stiltetuin en een commandobunker tegen. In totaal waren we ruim 3 uur bij het museum en we gingen weg omdat het museum sloot. Anders waren we zeker nog wel een uur gebleven. (Website)
Soester Duinen
Op zondagochtend bezochten wij de Soester duinen. Dit is een natuurgebied dat bestaat uit grote zandverstuivingen, heideterreinen en bossen bestaat.
Wij parkeerden bij de Foekenlaan en volgden de blauwe paaltjes. Deze route is een route om de Lange Duinen heen, dit is een grote zandvlakte. De route van de blauwe paaltjes is 5 kilometer.
Direct bij de parkeerplaats is een restaurant met een grote speeltuin. Wij begonnen hier (we gaven de kinderen 10 minuten om te spelen, op de terugweg mochten ze ook weer even spelen). De route en het gebied zijn allebei prachtig. Je wandelt door een bosgebied en op heel veel plekken wandel je zo de zandvlakte op. Dat was voor de kids een groot feest.
Herman van Veen Arts Center
Aan het eind van ons bezoek aan de Soest met kinderen bezochten we het Herman van Veen Arts Center. Dit is een wereld van verbeelding, gevestigd op een landgoed.
Wij bezochten hier een voorstelling in de buitenlucht. Een hele mooie en bijzondere ervaring, waarbij jong talent de kans krijgt om ervaring op te doen. De voorstelling was een echte ervaring, waarbij het hele publiek aan het eind stond te dansen. Deze voorstellingen zijn gratis te bezoeken, een reservering wordt aangeraden en een bijdrage achteraf is welkom.
Na de voorstelling dronken we (goede) koffie in het restaurant en vervolgens wandelden de nog even over het landgoed. We zagen een aantal dierenbeelden en we waren benieuwd of er nog meer stonden. Dit bleek een verrassende speurtocht te worden en we kwamen krokodillen en konijnen tegen.
Vervolgens liepen we tot onze verbazing tegen een labyrint aan en echt, de Efteling kan hier nog wat van leren. Dit doolhof is erg leuk en het past perfect in de sfeer van het landgoed. Het Herman van Veen Arts Center is echt een toffe, creatieve plek om te bezoeken als je in dit gebied bent! Wij komen zeker nog eens terug voor een voorstelling. Bekijk het programma op de website.
Mocht je meer van het landgoed willen zien dan kan je de wandeling van 3,4 kilometer over het terrein volgen.
Kindvriendelijke restaurants
Restaurant ’t Hoogt
Wij hebben bij twee restaurants gegeten tijdens ons verblijf in Soest met kinderen. Op zaterdag lunchten wij bij restaurant ’t Hoogt, aansluitend aan het wandelen van het Kabouterpad. Er was voor ons een tafeltje vlakbij de speeltuin vrijgehouden, wat op een mooie dag een perfecte plek is.
Tijdens het wachten, en ook tijdens het eten, liepen de kinderen geregeld naar de speeltuin. Hierdoor kan je als ouder ontspannen eten.
De medewerkers bij dit restaurant zijn erg vriendelijk. De lunchkaart bestond uit allerlei broodjes, soepen, salades en een aantal warme gerechten. Het eten smaakte goed en de porties waren prima qua grootte. De ligging in het bos is uiteraard heerlijk, parkeren kan naast het restaurant.
Pannenkoekenrestaurant De Smickel
Op zondag lunchten we bij pannenkoekenrestaurant De Smickel, gevestigd in een voormalige boerderij in Soest. Overal in de boerderij tref je elementen aan die je doen herinneren aan vroeger, toen de koeien in de stal stonden.
Al heel snel bleek dat dit een fantastische plek is als je met kinderen op pad bent. Er is echt aan alles gedacht! Zo kunnen de kinderen veilig spelen in de afgesloten tuin, binnen en buiten zijn allerlei speelmogelijkheden, de kids mogen een cadeautje uitzoeken als de pannenkoek op is en er staan snoepjes op de bar.
Wij zaten buiten, het was een zomerse dag. Ideaal was dat de tafels tot ver in de tuin staan, waardoor je goed zicht hebt op je kinderen. Buiten staan er allerlei speeltoestellen en er zijn een aantal dieren.
En dan natuurlijk de pannenkoeken, want daar kom je voor. Johan houdt eigenlijk niet zo van pannenkoekenrestaurants: hij vindt de pannenkoeken vaak niet zo lekker. Hoe anders was het hier, de Indiase PanZoni smaakte hem zo goed dat hij van plan is om voor de pannenkoek nog eens naar dit restaurant te rijden. Ons hoor je dan niet klagen: de pannenkoeken waren heerlijk en je zit hier ontspannen.
Er zijn meer dan 200 verschillende pannenkoekenvariaties en er zijn diverse soorten aangepast beslag mogelijk. Denk aan volkoren-, glutenvrij-, eivrij-, koemelkvrij- en chocoladebeslag.
Kortom: dit pannenkoekenrestaurant is een beleving en je brengt hier op een mooie dag met gemak 2 uur door. Een aanrader tijdens je bezoek aan Soest met kinderen.
Overnachten in Soest met kinderen
Wij verbleven in de Stayokay in Soest. Dit is een designhostel, gelegen in Soest. Je wandelt vanuit hier gemakkelijk naar de Soester Duinen. Als we aankomen valt direct het mooie gebouw op en ook de ruimte er omheen is erg groot. Er is een speeltuin, een voetbalveld en een volleybalveld en dan houd je nog steeds heel veel ruimte er omheen over. Ideaal voor de kids, want die konden fijn rondrennen.
We verbleven in een familiekamer met eigen badkamer in de kamer. In de familiekamer stonden twee stapelbedden, tot groot plezier van de kinderen.
Wat zo fijn is aan de Stayokay hostels is dat er veel aandacht wordt besteed aan gezinnen. Zo is er een speelhoek in de gemeenschappelijke ruimte. In het hostel lagen allerlei spelletjes en er was een kast vol boeken. Ook is het geen probleem als de kinderen wat geluid maken.
Een verblijf in dit hostel is een ontspannen ervaring. Het ontbijt met onder andere broodjes, beleg en yoghurt is inbegrepen bij de overnachting. Als je wilt kan je er ook avondeten, dan hoef je daar de deur niet voor uit. Ben je met kids op stap dan is dat wel zo makkelijk.
Vakantiepark bij Soest met kinderen
Een tip voor overnachten in de omgeving in een vakantiepark: Landal Amerongse Berg. Je verblijft in een vrijstaande woning, er is een overdekt zwembad, een indoorspeelplaats op het park en je wandelt of fietst zo het Nationaal Park in. Dit is een kleinschalig vakantiepark dat ruimte en rust biedt. En in de omgeving is er veel natuur maar ook cultuur.
Soest met kinderen bezoeken | Meer uitjes
Wat hadden we een heerlijk weekend in Soest en omgeving en wij vinden het echt een gebied om naar terug te keren. Als het aan de kinderen ligt doen we alle activiteiten dan nog een keer. Maar er is ook nog veel meer te doen in dit gebied! Dit zijn een aantal extra tips voor leuke kinderactiviteiten:
Paleis Soestdijk werd vanaf 1937 permanent bewoond door prinses Juliana. Als je dit paleis bezoekt krijg je een indruk van 350 jaar Nederlandse geschiedenis. Dit paleis is omringd door een Engelse landschapstuin. Op dit moment (juli 2019) is er de familietentoonstelling VIND HET UIT!, waar je kan ontdekken waar ons kleine land groot in is.
Eerder dit jaar waren we een middag in Zeist, bij De Boswerf. Dit is een bezoekerscentrum in het Zeisterbos, met allerlei speelgelegenheid voor kinderen. Zo is er een natuurspeelbos, waterspeeltuin en een kleine-beestjes-tuin, dus je bent er wel even zoet.
- Boerderij Het Gagelgat ligt tegenover De Paardenkamp, een rusthuis voor gepensioneerde paarden. Op deze boerderij kunnen de kinderen heel wat doen, bijvoorbeeld een interactieve verhalenroute volgen. Er is een terras.
- Trek in een ijsje? Ga dan langs bij ijssalon Bemer in Soest.
- Of ga naar het leuke dierenpark Amersfoort.
Nu is er in Soest en op de Utrechtse Heuvelrug nog veel meer te doen. Bekijk op deze website alle uitjes en activiteiten. Wij waren onlangs in Baarn en ook daar is veel te doen voor gezinnen!
Meer lezen?
Een van de bloggers deelde tips voor een vakantie in Salland
Lees over leuke Nederlandse stedentrips