Kellerwald met kinderen en Edersee | Waldecker Land

0

In het Sauerland, op nog geen 4 uur rijden van Utrecht, ligt een van de mooiste natuurgebieden van Duitsland: het Kellerwald in de regio Hessen. Aan de noordkant van dit gebied ligt de prachtige Edersee. Onze gastblogger verbleef daar een week tijdens de ‘zomer van COVID-19’ met haar partner en zoontje van bijna 7 en deelt tips voor dit prachtige gebied!

Het Kellerwald is een groot Nationaal Park met een zo oud beukenbos dat het zelfs onderdeel is van het ‘natuurlijk werelderfgoed’ van UNESCO. In dit gebied ligt een enorm groot kronkelig meer van wel 27 kilometer lang: De Edersee. Op dit meer (wat soms meer op een rivier lijkt qua breedte) is uiteraard veel te doen voor de watersportliefhebber. Denk aan surfen, zeilen, bootje huren, een rondvaart maken of natuurlijk gewoon lekker zwemmen bij een van de strandbaden is ook altijd een optie.

In deze blog deel ik wat je doet in het Kellerwald met kinderen en in de omgeving!

Doen in het Kellerwald met kinderen

Stuwdam

Het meer is ontstaan door de bouw van een stuwdam (bouwperiode van 1908 tot 1914). Treurig is dat die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd door de geallieerden en vervolgens door dwangarbeiders weer opgebouwd.

Kellerwald
Stuwdam

De dam is leuk om te bezoeken, je kan eroverheen naar de andere kant lopen. Aan de westkant is een leuk pleintje met een speeltuin. Wat speciaal is, is dat je bij laag water overblijfselen kunt zien van de dorpjes die onder water kwamen te staan door de aanleg van de stuwdam, het zogenaamde Edersee-Atlantis.

Wij bezochten een brug die vroeger midden in een dorp stond maar nu dus onder water ligt, normaal gesproken dan, niet toen wij er waren zoals je kunt zien.

Wandelgebied bij uitstek

In dit nationaal park zijn heel veel gemarkeerde wandelroutes van 2,5 kilometer tot echt lange afstanden. Zowel bij het meer als echt in de bossen. Loop langs bij een plaatselijk toeristisch infopunt en je kunt de routes krijgen.

Een van de leukere wandelingen voor gezinnen bij de Edersee in het Kellerwald is de Eddis Edersee Erlebnistour. Tijdens deze bijna 5 kilometer lange wandeling kom je langs 13 speciale toestellen voor kinderen, waar wat te doen of te ontdekken valt. Zijn je kinderen kleiner, dan is er ook de kleine Eddis Edersee-avontuurlijke tocht van ongeveer 2 km lang. Het start- en eindpunt hiervoor is bij het Boomkronenpad Edersee. Dit Boomkronenpad is rolstoel- en kinderwagen toegankelijk.

Hessen met kids

Bad Wildungen

Een van de grotere plaatsen vlakbij het meer is Bad Wildungen, dat vooral bekend is geworden door de geneeskracht van het bronwater. Hierdoor is het sinds de 17e-eeuw een kuuroord, en dat bracht het stadje tot bloei. En het anno 2020 nog altijd een van de grootste kuuroorden van het land.

In het oude stadsgedeelte kun je leuk rondlopen en er is een rondwandeling van ongeveer 1 uur dat door het dorp met de typische vakwerkhuizen, torens en stadsmuur loopt en je ook door parken leidt. Het stadje heeft daarnaast ook een leuke boulevard met restaurantjes, winkeltjes en ijstentjes.

Er is ook een 17e-eeuws kasteel: Slot Friedrichstein, waar je kunt komen met de stoeltjeslift vanaf het meer.

Wildtierpark

Dit leuke kleine dierenpark ligt aan het meer vlakbij de stuwdam en is zeker leuk om te bezoeken als je in het Kellerwald met kinderen bent. Het had voor ons wat aparte dieren zoals wolven, wasberen, dassen en otters. Maar een park met grote verblijven voor dieren heeft dan weer als ‘nadeel’ dat de dieren zelf soms niet te zien zijn omdat er genoeg schuilplekken zijn. En door Corona waren de voedermomenten er niet, dus helaas hebben we die dieren precies niet gezien. Wel de roofvogels, herten, berggeiten, bizons, wilde zwijnen, de vos en de lynx.

wildtierpark Hessen

Goud zoeken in het Kellerwald!

Langs de snelstromende rivier in Edertal kun je goud zoeken én vinden! In verband met Covid-19 was het iets anders geregeld maar we hebben een paar goudkorrels gevonden, zelf geschept en gefilterd (wel onder deskundige begeleiding gelukkig) uit de rivier! Hier lees je meer informatie over deze bijzondere activiteit.

Das Tolle Haus

Dit is echt een leuk kort uitje in het Kellerwald met kinderen. En je kunt er grappige foto’s maken, want zoals je ziet, staat hier alles op zijn kop. Het huis staat langs de weg van Affoldern naar Edersee.

Goud zoeken Duitsland
Goud gevonden

Andere activiteiten in het Kellerwald met kinderen

Wij waren een week in het gebied rondom de Edersee en hebben lang niet alles gedaan wat mogelijk was. Zo was er onder andere nog een boomtoppenpad, rodelbaan, berglift, uitkijktorens, nog meer kastelen en musea. Als je van fietsen houdt dan is dit gebied ook zeker een aanrader, er zijn heel veel routes uitgestippeld.

Zowel voor een lang weekend weg als voor een vakantie met kinderen is dit gebied in Duitsland echt een aanrader!

Accommodaties Kellerwald

#1 Het appartement Kellerwald heeft 2 slaapkamers, een woonkamer, een flatscreen-tv, keuken met een koelkast en een oven en een badkamer met een douche.

#2 Hotel Freund is een superior 4-sterrenhotel in het kuuroord Oberorke, in het zuiden van de regio Sauerland. Er is een groot wellnesscentrum met een binnen- en buitenzwembad, en biedt gratis privéparkeergelegenheid.

Verder lezen?

Hessen met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.