Indoor uitjes België voor gezinnen | 17 tips

Op een regenachtige dag, of juist als het heel warm is, wil je soms wel een dagje weg maar dan toch overdekt. Wat zijn leuke indoor uitjes België? Hier lees je een top 10 van activiteiten en dagjes uit voor gezinnen door het hele land.

Regent het en heb je aan onderstaande inspiratie niet genoeg? Er zijn tal van andere indoor dagjes weg te verzinnen die leuk zijn op een regenachtige dag met kinderen. Denk aan al die toffe musea doorheen het land of al die gave binnenspeeltuinen! Verder heb je tal van leuke escape rooms of kijk of er een leuke familiefilm draait in de bioscoop.

Leukste indoor uitjes België

Klimpark Clip ‘n Climb De Snepkens

In het Clip ‘n Climb Klimpark mag je klimmen als je 4 jaar of ouder bent. Dit is geen klimmuur, maar echt een gave plek voor indoor klimmen. Er zijn leuke en kleurrijke klimroutes, obstakels en ook klim challenges. Wil je zeker zijn van een klimplaats, dan reserveer je best dan vooraf.

Ook heb je hier een binnenspeeltuin. Voor de allerkleinsten is er een aparte peuterzone. Er zijn onder meer glijbanen, een ballenblazer, springkasteel, loopauto’s en spider toren.

Waterspeeltuin Plopsaqua Landen-Hannuit

Het Plopsaqua Landen-Hannuit is het nieuwste waterpretpark van Plopsa. Dit park is sinds kort geopend en heeft 19 verschillende waterattracties. Er zijn zwembaden en attracties als Wild River, de Aqua’Splash en de spectaculaire Sky Drop! De naam verklapt het al: in deze unieke glijbaan neem je plaats in een capsule op 20 meter hoogte! Je maakt een vrije val om daarna tegen topsnelheid door de bochten van deze glijbaan te racen.

Ga je hierheen met peuters en kleuters, dan zijn er ook leuke attracties. Zo is er het Bumba peuterbad en beleef de avonturen van Bumba in de speciale cinema.

Airworld

Bij de Airworld (tussen Antwerpen, Gent en Mechelen) kan je spelen in een gigantisch, Inflatable Park! Hier zijn verschillende glijbanen, een 65m lange obstakelbaan, basejumps en meer. Klein en groot kunnen zich hier urenlang op uitleven.

Nog niet uitgespeeld? Dan kan je verschillende Virtual Reality Games spelen. Er is een divers aanbod aan VR games, sommige hiervan zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Een spel wordt gespeeld met minimum 2 personen en maximum 4 personen tegelijkertijd. Verder hebben ze aantal VR Escape Games.

Kinderen tot en met 6 jaar spelen in de peuterspeeltuin. Deze speeltuin is ontwikkeld om kinderen op verschillende manieren te prikkelen. De toegang tot de peuterspeeltuin zit inbegrepen in het ticket.

megaspeelstad
Megaspeelstad

Megaspeelstad (omgeving Antwerpen)

Een van de leuke indoor uitjes op de Kempen, in de omgeving van Antwerpen, is de Megaspeelstad. Dit is een indoor speelhal met attracties en, mocht het toch droog worden, er is ook een leuke en echt grote buitenspeeltuin. Zowel de ouders als de kids kunnen hier prima een dagje vermaken. Er is ook genoeg aanbod voor peuters, maar voor hen zal een half dagje wel volstaan.

Deze locatie was vroeger een “gewone” binnenspeeltuin, maar is uitgegroeid tot een leuk en betaalbaar kinderpretpark. Je betaalt een tientje inkom voor de kinderen en de meeste attracties en apparaten zijn inbegrepen.

Er zijn een aantal onbewaakte zones, zoals de speelkooien per leeftijd, ballenbad, trampolinepark, discozaal, springkasteel, blokkenzone en de playstationzone. Ook zijn er attracties waar er personeel bijstaat: een monorail, botsauto’s, disco twister, schommelboot, kiddie rides, paardenmolen en de tassenmolen.

Villa Verbeelding

Een andere tip voor een dagje uit in België is de Villa Verbeelding. Dit is een kunstig museum bij Hasselt en valt eventueel te combineren met bijvoorbeeld de Japanse tuin in de stad of Plopsa Hasselt indoor. Of ga naar het Domein Kiewiet, hier wandel je over plankenpaden. Ook zijn er onder andere boerderijdieren, ga naar het speelbos en ook is er een speelhoek. 

Er is ontzettend veel te doen in Villa Verbeelding en bij deze van de indoor uitjes België zijn er geregeld wisselende tentoonstellingen. Voor je het familie uitstapje plant zou ik even op de website nagaan welke tentoonstellingen er zijn. Een ding is zeker, als je kinderen graag creatief aan de slag gaan is het onwijs leuk om dit kindvriendelijke museum in Hasselt te bezoeken. Onze blogger schreef onder meer: “We lazen mooie boekjes, tekenden portretten, bezochten de tentoonstelling van schrijver tot lezer en probeerden een echte camera obscura uit. Het was echt heel erg leuk én leerzaam.”

Grotten van Han

Zou je op daguitstap gaan in de Ardennen en je zoekt een indoor activiteit, dan is een bezoek aan de Grotten van Han bijvoorbeeld aan te raden. Al in de 19e eeuw lieten bezoekers zich rondleiden door de grotten. Leuk met oudere kinderen is het Parcours Speleo. Zelf als amateur speleoloog door de grotten van Han tijgeren, dat doe je ook niet elke dag! In alle maten zijn er rode overalls, stevige kaplaarzen en helmen met lamp. Al klimmend en klauterend, omhoog over de rotsen, gebukt onder de bergwand door en waar mogelijk weer rechtop, verken je de grot.

Niet ver van de ingang van de grot van het Parcours Speleo is de ingang van de grote grot van Han. Door de hele grot zijn mooie verlichte paden aangelegd en ook verdwalen zal niet snel gebeuren; het bezoek wordt begeleid door een gids.

Grotten van Han
Grotten van Han

Le Pass

Het interactieve museum Le Pass ligt ook in het zuiden van België. Dit is een combinatie van een wetenschapsmuseum en een avonturenpark. Aan de hand van interactieve tentoonstellingen ontdek je met het hele gezin wetenschap. Het interactieve museum is onderverdeeld in vier zones (aangeduid met A tot en met D), die naadloos in elkaar overlopen. Aangezien er veel te doen is, ga je waarschijnlijk niet geheel ontdekken tijdens een bezoek aan deze tip in de lijst met indoor uitjes België.

indoor uitjes België museum
Le Pass

Todi Duikschool (vanaf 6 jaar)

Ook een tof indoor uitje is om te gaan duiken of snorkelen. Dat kan met kinderen vanaf 6 jaar bij het Todi Duikcentrum. Dit is mogelijk met kinderen vanaf 6 jaar. Zijn je kinderen al wat ouder, dan kan je ook leren duiken in het Duikbassin van Beringen. Hier is het volop genieten van het prachtige onderwaterdecor. Wil je leren snorkelen of duiken of wil je gewoon een leuk uitje met kinderen, dan is Duikschool Todi in Belgisch Limburg een aan te raden plek.

Aqua Mundo, zwemmen bij CenterParcs

Ook leuk op een regenachtige dag is om een dagje te gaan zwemmen bij CenterParcs. Bij de verschillende parken kan je in de Aqua Mundo zwemmen, hiervoor koop je een dagticket. Op deze pagina van CenterParcs zie je de informatie per zwembad, per vakantiepark.

De Aqua Mundo’s zijn subtropische zwemparadijzen die zijn uitgevonden door Center Parcs. De faciliteiten in het zwembad verschillen per park. Leuk zijn natuurlijk de glijbanen en de wildwaterbaan. Voor jonge kinderen is er een kinderzwembad. En het Water Playhouse is een platform met waterspellen als glijbanen, waterpistolen en een enorme emmer water die 900 liter water uitstort.

Todi Duikschool
Todi Duikschool

Indoor uitjes België met peuters en kleuters

Blankenberge Sea Life

In een aquarium is er veel van de onderwaterwereld te zien. In Sealife Blankenberge aan de kust zijn er onder andere zeehonden & zeeleeuwen te zien, je kan een zoektocht doen met de kinderen en er zijn voedermomenten.

Bijzonder ook is het SOS Rescue Team van SEA LIFE Blankenberge, dit team vangt jonge zeehondjes op en verzorgt ze in het eigen opvangcentrum. Deze jonge pups zijn ziek, gewond, uitgeput en sterk vermagerd. Gescheiden van hun moeder hebben deze dieren een zeer geringe overlevingskans.

In dit park leeft een groep Humboldt-pinguïns. Binnen het SEA LIFE-netwerk loopt een fokprogramma met deze pinguïns. Op deze manier overleeft de soort wanneer hij door een natuurramp in het wild is uitgestorven. Verder is er voor de kids het klimavontuur en een speeltuin. Klim, klauter, slinger en balanceer doorheen het klimavontuur.

Plopsa Station Antwerpen

Absoluut een tip als je naar Antwerpen gaat met jonge kinderen: het indoor Plopsa Station Antwerpen, een van de bekendste indoor uitjes België. In het Plopsa Station Antwerpen zijn er verschillende verdiepingen met leuke attracties, de meeste zijn geschikt voor kinderen vanaf 1m.

Zo is er een Bumbamolen en de Mega Mindy fietsmolen. Ga naar de Maya de Bij binnenspeeltuin, de K3 botsauto’s of ga schieten in de Lucky Luke attractie. Leuk ook is de Suske en Wiske speedway, met auto’s die versnellen in de bochten. Voor dit kindvriendelijke uitjes België ben je minimaal 2 – 3 uur kwijt, zeker met kinderen in de basisschoolleeftijd is dit een aangenaam uitje.

Sealife
Sealife

Lego Discovery Centre in Brussel

Er is een Discovery Centre in Brussel, kinderen onder de 3 jaar hebben gratis toegang. Binnen zijn er tal van speelervaringen, attracties en 4D-films die leuk zijn voor kinderen tot een jaar of 7. Stap hier bijvoorbeeld in de Imagination Express en rijd door een immense LEGO® wereld! Van een gigantisch bubbelbad tot in de ruimte, reis door deze wereld vol avontuur. Of stel je bouwvaardigheden op de proef door je eigen LEGO-auto te maken en van de ramps te lanceren.

Mini Jump bij de Jump XL

Voor ouders met kinderen van 1,5 t/m 6 jaar is er tijdens een dagje uit in België de Mini Jump: een superleuke en veilige manier om te leren springen, rollen en vallen in de grote trampolinehal. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag zijn de vestigingen eerder geopend en start de dag met Mini Jump. Dit kan onder meer in Brugge, Brussel, Hasselt en Kortrijk.

Overdekte dagjes weg met pubers

Ook voor tieners zijn er veel leuke indoor uitjes in België te vinden. Sommige uitjes zijn enkel geschikt voor pubers, vanwege een minimale lengte of leeftijd die benodigd is. En bij andere uitjes in deze lijst geldt dat deze steeds leuker worden als je wat ouder bent en meer begrijpt.

BattleKart

Wat mij een heel gaaf uitje lijkt is BattleKart. Simpel gezegd is dit een combinatie tussen karten en Mariokart. Je kan racen in onder andere Antwerpen, Brussel, Herentals, Genk en Kortrijk. Er zijn verschillende spelvarianten, waaronder Battle Race. Hierbij kan je tonnen raketten op hen afvuren of de baan bedekken met olieplassen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk rondjes af te leggen binnen de tijd.

  • Minimale hoogte om te spelen: 1,45m.

Euro Space Center

Op 236 uur van de maan vind je het Euro Space Center, dit ligt in het zuiden van het land en is een van de leuke indoor uitjes België. Hier ontdek je de unieke ervaring van astronautentraining. En hoe voelt het om op de maan te lopen? Er zijn tal van opties, deze zijn allemaal inbegrepen in je entreeticket. Een aantal hiervan zijn:

  • Moonwalk XP / Marswalk XP
  • Space Flight Unit
  • Free Fall Slide
  • Space Tour
  • Space Show
  • Planetarium

Koézio – Indoor avonturenpark vanaf 1.40m

Het Koezio is een indoor avonturenpark aan Docks Bruxsel en dit veelzijdige uitje is toegankelijk voor iedereen vanaf 1.40 m. Hier heb je een escape room, mega labyrinth en parcours met obstakels op 12 meter hoogte, het is met recht een indoor avonturenpark. Je hoeft niet de meest sportieve te zijn om hiernaan mee te gaan. Tijdens dit indoor uitje gaat het erom dat je elkaar moeten helpen om het doel te bereiken.

Technopolis

En ook het Technopolis is een leuk uitje in België met tieners. Technopolis is een interactief wetenschapscentrum in Mechelen, telt twee verdiepingen en is onderverdeeld in verschillende zones. En leuk ook is het Atelier, een creatieve ruimte op de benedenverdieping. Hier kan je uit meerdere activiteiten kiezen.

Daarnaast zijn er tal van activiteiten. In de vliegtuigsimulator kan je jouw pilotenskills oefenen en in de hoofdschotel ervaar je optische illusies. Het ritje door de Grand Canyon, op de virtual reality fiets, is erg tof, net als de rolstoelrace.

Heb je na het lezen van dit artikel over indoor uitjes België meer tips nodig? Bekijk dan het uitgebreide artikel met dagjes weg en gezinsuitjes met de hond. Daarnaast maakten we ook voor Nederland een overzicht van overdekte uitstappen.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën