21x Bezienswaardigheden Haarlem met kinderen + kinderuitjes

0

Haarlem met kinderen: wat doe je tijdens een dagje uit of weekendje weg in deze stad? Wij delen al onze tips voor een bezoek met een gezin aan deze stad in Noord-Holland, met onder andere de bezienswaardigheden en kinderuitjes!

Wij noemden Haarlem met kinderen niet voor niets in het overzicht van kindvriendelijke stedentrips Nederland. In deze uitgebreide blog delen we daarom al onze tips voor kindvriendelijk Haarlem: van bezienswaardigheden en musea tot parken, speeltuinen en overnachten.

Waarom wil je naar Haarlem met kinderen? Haarlem is een hele gemoedelijke, relaxte stad in Noord-Holland. Er zijn veel speeltuinen, kinderactiviteiten en musea. Maar ook vind je op veel plekken leuke koffietentjes en restaurants. De stad is ook nog eens mooi en je bent dichtbij de duinen en het strand.

Haarlem met kinderen ontdekken

Rondvaart

Ontdek deze stad vanaf het water en maak een rondvaart over de grachten! Je kinderen kunnen uitrusten en ondertussen zie je heel wat van de stad. De rondvaart duurt 50 minuten en deze boek je hier.

Fietstocht

Haarlem kan je met de kinderen op de fiets ontdekken. Via Bajabikes kan je hier online een fiets reserveren, voor kinderen zijn er deze opties:

  • Helm: beschikbaar
  • Kinderfiets: voor kinderen tot +/- 1.50m

Haarlemse Hofjes Wandeling

De Haarlemse Hofjes Wandeling is een wandelroute door de stad van net geen 6 kilometer. Op zondag zijn de meeste hofjes gesloten!

Verhaalvontuur Familie-speurtocht door Haarlem

Opgezet door twee cultuurmakers met een passie voor educatie & entertainment, zijn er de speurtochten van Verhaalavontuur. Deze is ook in Haarlem. Scan met je telefoon of tablet de Story Codes (QR) op de unieke missiekaart  een uitdagende schatkaart, net als vroeger), via filmpjes kijk en luister je naar onze Storyteller, volg de route, voer de missies uit en win een prijs,

Haarlem met kinderen
Haarlem

5x Bezienswaardigheden Haarlem met kinderen

Een bezoek aan Haarlem?

#1 Dan wil je de Grote Markt niet overslaan! Hier vind je allerlei mooie gebouwen als de oude Vleeshal en het Stadhuis.

#2 Ook zie je op dit plein de Grote of Sint Bavokerk. Je kan de kerk bezichtigen van binnen en eventueel kan je de toren klimmen. Bekijk hier het overzicht en de mogelijkheden van rondleidingen.

#3 Molen de Adriaan kan je van binnen bewonderen, de rondleiding duurt 45 minuten. Vanaf boven geniet je van het uitzicht over de stad. Voor de liefhebbers, naast de molen zit (zat?) een heel fijn koffietentje, met uitzicht over het Spaarne. Iets verderop vind je de speeltuin De Glasblazers.

#4 De Amsterdamse Poort zie je als je Haarlem binnenrijdt. Mijn kinderen vinden het leuk om er onderdoor te wandelen. Naast de poort is ons favoriete Italiaanse restaurant gevestigd.

#5 De ruïne van Brederode, ofwel de resten van Kasteel Brederode uit de dertiende eeuw, bereik je via een sprookjesachtige brug. Je mag zelf rondwandelen door de ruïnes en je kan het torentje in. In de buurt vind je Eigen(w)ijs, een leuke ijszaak.

#6 Ook de Koepelgevangenis in Haarlem is een bezienswaardigheid op zich!

Haarlem

8x Kindvriendelijke musea Haarlem

Haarlem is rijk aan leuke musea! Er zijn diverse kindvriendelijke musea om te ontdekken in Haarlem met kinderen.

Teylers museum

Het Teylers Museum is het museum van de verwondering. Het museum ligt vol met fantastische, rare, mooie en gekke apparaten, beesten, boeken, munten, schilderijen en tekeningen. En daarmee is het hartstikke kindvriendelijk. Elke zondag zijn er gratis workshops voor gezinnen. (tickets kopen)

Museum van de Geest

Het Dolhuys is het Museum van de Geest geworden en dit is het psychiatrie museum van Nederland. Waarschijnlijk niet direct een museum waarvan je denkt: dat is geschikt voor kinderen. Maar eigenlijk is het tegendeel waar, dit museum is zeker ook geschikt voor kinderen. In het museum zijn er twee kinderroutes. Ga op pad in het museum met de interactieve guide. Via je antwoorden kom je ook terecht bij jouw boekendubbelganger. Een personage uit een boek dat net zo grappig is als jij bent, net zo moedig, zo handig, zo sportief of net zo dromerig als jij.

Corrie ten Boomhuis

Het Corrie ten Boomhuis staat in het teken van Corrie. In dit museum ontdekken jullie hoe zij en haar familie in de Tweede Wereldoorlog hebben geleefd. Zo kan je onder andere hun schuilplaats zien.

Meer musea in Haarlem met kinderen

#1 Het Frans Hals Museum gaat over kunst: van vroeger en van nu. De oude meesters en de moderne kunst.

#2 In het Museum Haarlem ga je even terug in de tijd, naar het Haarlem van vroeger. Kinderen mogen opdrachten uitvoeren, ze hebben de mogelijkheid om zich verkleden als een weeskind en ze kunnen een film zien.

#3 Het ABC Architectuurcentrum Haarlem gaat over de architectuur in de stad. Kinderen worden er spelenderwijs bij betrokken en aan het eind kunnen ze met de 60.000 LEGO stenen zelf gaan bouwen!

#4 Bij het Archeologisch Museum Haarlem ontdekken de kinderen de geschiedenis van de stad.

#5 Op zaterdagen is het NZH Vervoer Museum geopend en voor kinderen is hier voldoende te doen. Zo mogen ze onder andere in de oude trams en bussen kijken.

speeltuin Haarlem

5x Speeltuinen Haarlem met kinderen

Leuk aan Haarlem met kinderen is dat er op veel plekken in de stad speeltuinverenigingen zijn. Je kan lid worden, maar voor een laag bedrag kan je ook een keer komen spelen.

#1 Bij Burcht ter Cleeff in Haarlem-Noord spelen de kinderen in de zomer met water.

#2 Bij het Veerkwartier is een grote natuurspeeltuin. Ook is hier een strandje te vinden en er is een café.

#3 Speeltuin Klarenhof vind je in de gezellige Leidsebuurt, op het Brouwersplein.

#4 Zijn je kinderen niet ouder dan zes jaar? Dan wil je in het centrum echt even op zoek gaan naar speeltuin ‘het Paradijsje’. Deze speeltuin is ontzettend leuk en ligt in het centrum van de stad.

#5 Buiten het centrum van Haarlem, in Schalkwijk, vind je speeltuin De Eenhoorn. Ik moet deze toch even noemen omdat ik er heel vaak met mijn nichtje geweest ben. Er is een kinderboerderij en de speeltuin is enorm en hartstikke leuk.

  • Nog een aantal leuke tips voor speeltuinen in en om Haarlem vind je op deze blog.

7x Kinderactiviteiten in Haarlem

Wij gaan graag naar de schaatsbaan, ze hebben hier twee overdekte banen. Een gewone 400 meter baan en een kleinere, rechthoekige baan. Op deze baan kan je leren schaatsen!

Zeker een bezoek waard is stadspark De Haarlemmerhout. Eerst langs de kinderboerderij en het hertenkamp en daarna door naar Nurks in de Hout, waar de kinderen vast een pannenkoek lusten.

Mini dierentuin Artisklas is de dierentuin van Haarlem! Het is een hele kleine dierentuin waar enthousiaste vrijwilligers je graag het een en ander vertellen over de dieren.

Het Boerhaavebad heeft een binnen- en buitengedeelte. Ook vind je er onder andere een glijbaan, stroomversnelling en bubbelbaden.

Voor ons is een binnenspeeltuin soms handig tijdens een stedentrip met kinderen: als we dan zelf heel graag iets willen doen, dan gaan we daarna naar de speeltuin. In Haarlem vind je een Monkey Town.

Op kinderboerderij de Schoterhoeve in Haarlem-Noord zie je allerlei boerderijdieren. Ook is er een pony!

Camping IJmuiden-kamperen-Haarlem-fietsen-blog-vakantie-goedkoop-kinderen-baby-peuter-kleuter-review-ervaring-checklist

Kinderactiviteiten rondom Haarlem met kinderen

Ook rondom Haarlem zijn heel wat leuke kinderactiviteiten die wij getest hebben en het is zonde om die niet mee te nemen in dit overzicht van Haarlem met kinderen.

Linnaeushof

De grootste speeltuin van Europa moet natuurlijk in dit overzicht van Haarlem met kinderen staan. De Linnaeushof heeft een binnengedeelte en een buitenspeeltuin. Op zomerse dagen is het watergedeelte fantastisch voor de kids.

Speelbos Hoofddorp

Het Speelbos Haarlemmermeer in Hoofddorp ontdek je door het Natuurpad te volgen. Onderweg kom je allerlei speeltuintjes tegen. Ook leuk is het Speelbos Moermond. Dit is een groot speelterrein met onder andere een kabelbaan en een glijbaan. Ook kan je er wandelen over het duurzaamheidspad.

Bezoekerscentrum Kennemerduinen

Een van onze favoriete plekken is het bezoekerscentrum Kennemerduinen. Hier is een leuke waterspeeltuin, maar dit is ook het startpunt van diverse wandelingen door de duinen, richting zee. Vlakbij het bezoekerscentrum is een heerlijk meer, omgeven door duinen.

Forteiland IJmuiden

Ook een leuk uitje in de buurt van Haarlem met kinderen is het Forteiland IJmuiden. Dit is een aantal dagen per jaar te bezoeken, je krijgt er een rondleiding.

Stranden bij Haarlem met kinderen

In de omgeving van Haarlem zijn heel veel fijne stranden. We delen een aantal ideale tips voor gezinnen:

Zoals eerder gezegd, het strandje vlakbij het bezoekerscentrum Kennemerduinen is favoriet. Bij de Veerplas is er een strandje en ook vind je daar een natuurspeeltuin. Dan heb je natuurlijk het strand van Zandvoort met de kindvriendelijke strandtenten. En ook Bloemendaal heeft veel fijne strandtenten!

Kindvriendelijke restaurants Haarlem

Er zijn heel veel leuke restaurants, ook als je met kinderen in Haarlem bent kan je op veel plekken goed terecht. Dit zijn onze aanraders qua restaurants in Haarlem met kinderen:

  1. Meneer Paprika
  2. Oerkap
  3. Pepers pannenkoekenhuis – dit pannenkoekenhuis is prachtig gelegen op de hoogste duin van Nederland. Er is speelgoed en er zijn kinderstoelen.

Overnachten in Haarlem met kinderen

Haarlem is een ontzettend leuke stad voor een weekendje weg, of langer. Maar waar kan je kindvriendelijk overnachten in Haarlem? Dit zijn een aantal tips!

#1 Overnachten in een hostel met kids is vaak heel relaxed. De StayOkay Haarlem staat goed bekend.

#2 Het Ambassador City Centre ligt mega centraal, wat ideaal is voor een stedentrip met kids.

#3 Appartement Relaxed Slapen beschikt over een gratis parkeerplaats en je kan zelf koken, wat ook niet verkeerd is.

Meer info over de omgeving van Haarlem met kinderen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.