ARNHEM met kinderen | 15x leuke uitjes

Wat doe je in Arnhem met kinderen, een stad bij de Veluwe en in de buurt van de Duitse grens? De bloggers van Reistipsmetkids zijn regelmatig in Arnhem en delen hun tips voor kinderactiviteiten in deze stad.

Wat zo leuk is aan deze stad in de provincie Gelderland is, is dat je het stadsleven heel gemakkelijk combineert met het groen in de omgeving. Maak er een weekendje weg van en duik de stad in en wandel over de Veluwe! Arnhem is een hele fijne en overzichtelijke stad met meer dan voldoende activiteiten voor een dagje uit. Daarom delen wij een aantal leuke tips voor de stad. Arnhem combineer je gemakkelijk met een bezoek aan de Veluwe.

Tips voor Arnhem met kinderen

Uitzicht vanaf de Eusebius

De Eusebius heeft met 73 meter het hoogste punt van Arnhem en het is echt een aanrader om hierheen te gaan tijdens een stedentrip Arnhem met kinderen. Je kan naar boven met een lift. Natuurlijk geniet je van het mooie uitzicht over de stad, maar ook over de verdere omgeving als de Achterhoek en de Veluwezoom. Extra leuk zijn de glazen balkons aan de west- en oostkant van de toren. Hierdoor kan je vanaf 60 meter hoogte naar beneden kijken. Zie voor de informatie en toegangsprijzen de website.

Het Watermuseum in Arnhem met kinderen

Onlangs was blogger Iris met haar dochter bij het Watermuseum. Dit is een heel interactief museum waar je binnen en buiten met water bezig bent. Doel van het museum is om mensen bewust te maken van het water dat wij gebruiken. In Nederland vinden wij het heel normaal dat er altijd zoet water beschikbaar is. Er is heel veel te doen voor kinderen, zeker voor kinderen vanaf een jaar of zes is het museum leuk en leerzaam.

Het Watermuseum ligt in het Sonsbeekpark, het bekendste park van Arnhem. Het is zeker de moeite waard om voor of na je bezoek door het park te wandelen. Direct naast het Watermuseum is een leuke, gratis waterspeeltuin. Ga als je in dit park bent ook naar de uitkijktoren en de Stijle Tuin.

Watermuseum met kinderen

Nederlands Openluchtmuseum

Als je naar het Openluchtmuseum gaat dan kom je tijd te kort en maak er dan maar een weekendje Arnhem van. Blogger Hilda was er met haar kinderen. Er was zoveel te doen dat ze aan 6 uur niet genoeg hadden. Absoluut een aanrader!

De eerste blikvanger als je binnenkomt is de tram. De omroeper in de tram vertelde ons dat deze tram al 88 jaar oud was. Vanuit de tram konden we meteen zien wat er allemaal te doen is in het Openluchtmuseum. We stapten uit bij halte ‘Dorp’. Hier wandelden we naar een mooi oud dorp met molens, bruggen, boerderijen, een bakker en snoepwinkel, poffertjeskraam en speelplein met ouderwetse fietsen. Onze meiden vonden de trekschuit erg grappig en spanden hun spierballen om de overkant te halen.

Openluchtmuseum met kinderen

Na een wandeling kwamen we aan op het kindererf. Hier kunnen kinderen klusjes doen op de boerderij. Zoals koeien melken, water pompen en emmers dragen met een juk, net als vroeger. Ze mochten zelf hun eigen boter maken en natuurlijk deze ook lekker opsmikkelen met een stokbroodje. Mmm! Dit smaakt veel lekkerder dan onze boter thuis in de koelkast.

Op het kindererf is ook nog een gezellige feestkamer. Hier zien kinderen hoe mensen van verschillende culturen feestvieren. Kinderen mogen hier cake versieren, een dansworkshop volgen en een eigen filmpje maken met playmobil poppetjes als acteurs. Wij kozen voor het paasverhaal en bekeken later thuis ons zelfgemaakte filmpje op internet.

Sonsbeekpark met kind
Sonsbeekpark

Stadsboerderij De Korenmaat

De stadsboerderij is onderdeel van het Natuurcentrum Arnhem. Er is meer te doen dan alleen dieren kijken. Zo kan je je bijvoorbeeld uitleven op de grote speelweide en ook zijn er geregeld activiteiten waar je aan kan deelnemen.

  • Andere tip is het speelbos De Schuytgraaf. Dit biedt meer dan voldoende plek om lekker uit te razen tijdens een stedentrip Arnhem met kinderen. Zo is er een waterpomp (schone kleren mee!) en je kan er hutten bouwen.

Burgers’ Zoo

Leuk aan een stedentrip Arnhem met kinderen is dat je ook naar een dierentuin kan gaan! Wat een prachtig park is wat we dachten toen we door Burgers Zoo in Arnhem liepen. Wat opviel is dat er erg veel ruimte is voor de dieren en dat is natuurlijk erg prettig.

Als je wilt kun je een looproute volgen zodat je alles ziet. Je komt dan ook langs een aantal speeltuinen, dat is een leuke afwisseling voor de kids. Het park is opgedeeld in diverse gebieden. In het safarideel zie je bijvoorbeeld neushoorns, zebra’s en giraffen. Die hebben daar een hele grote vlakte waarin ze vrij, en door elkaar, rond kunnen lopen. Je kunt dan ook wel de pech hebben dat de dieren toevallig ver van het pad vandaan staan waardoor ze voor de kleintjes moeilijk te zien zijn. Maar als je de kids dan uitlegt dat het voor de dieren wel fijner is zo, in plaats van in een klein hok, dan snappen ze dat ook wel weer. Het was nog wel even schrikken daar want de leeuwen hadden ruzie. Dat ging gepaard maar heel hard gegrom, heel indrukwekkend.

Burgers Zoo Arnhem met kids
Burgers Zoo

Het mooiste van deze dierentuin  was zeker weten  de Mangrove. Je jas kun je binnen meteen uitdoen, want het is echt tropisch. In de Mangrove vliegen heel veel vlinders met mooie kleuren rond die, als je geluk hebt (en dat hadden wij!), zelfs op je komen zitten. In de Mangrove lopen ook medewerkers van Burgers Zoo rond die je speciale vlinders of andere dieren laten zien. De Mangrove heeft een oppervlakte van 3000 vierkante meter en is geopend sinds juli 2017. Je vindt er zeekoeien, wenkkrabben, vlinders, vogels en vissen. Deze Mangrove is geïnspireerd op Belize.

Airborn

Airborne museum

In het Airborne museum leer je over de geschiedenis van de operatie ‘Market Garden’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een interessant museum dat geschikt is voor jong en oud! De operatie was gepland over grond en door de lucht, met grote aantallen mensen en machines. Bij deze operatie werd uitgegaan van een verzwakt Duits leger bij Arnhem en werd daardoor verkeerd ingeschat. Er zaten meer Duitsers in de buurt van de bruggen die ze wilden veroveren dan gedacht. Hierdoor stuitten ze op veel meer weerstand en het lukte niet om de bruggen over de grote rivieren in Nederland te veroveren en over te steken. Met heftige gevolgen, want Nederland werd niet in september 1944 bevrijd, maar pas na de hongerwinter in mei 1945.

Het verhaal zelf is indrukwekkend en het wordt in het museum in stappen verteld. Voor kinderen is het bijvoorbeeld bijzonder om op een beeldscherm zelf een parachute op de juiste bestemming te laten landen.

In de kelder van het pand kun je de ‘airborne experience’ doorlopen, om zelf te ervaren hoe het was om in die dagen in Oosterbeek te zijn. Het is er donker, je ziet kapotgeschoten huizen en je hoort overal schoten. Mijn zoontje durfde de route eerst niet uit te lopen, het was spannend en ook wel een overgang ten opzichte van de rest van de tentoonstelling. De nieuwsgierigheid bleek groter dan de angst, en uiteindelijk heeft hij de route 4 keer gedaan. Ook kun je een speurtocht doen, en worden er geregeld extra activiteiten georganiseerd.

  • Na afloop zijn we op weg naar huis nog even gestopt bij de militaire begraafplaats in Oosterbeek, dat is na het bezoek aan het Airborne museum nog indrukwekkender! (Airborne War Cemetery, Limburg Stirumweg 28 Oosterbeek)

Wij vonden het museum erg interessant, en ook geschikt voor allerlei leeftijden. Dat zag je ook letterlijk terug in de bezoekers, van jonge kinderen, tot pubers, volwassenen en ouderen. Van allerlei nationaliteiten.

Airborn museum met kind
Airborne

Koepelgevangenis Arnhem met kinderen bezoeken

Sinds 2015 is de Koepelgevangenis in Arnhem niet meer in gebruik, maar deze is nog wel helemaal standby om te gebruiken wanneer dat nodig zou zijn. In de tussentijd worden er goed bezochte rondleidingen gegeven, en kun je er ook een escaperoom doen. Wat toch wel ironisch is in een gevangenis! Blogger Anouk was met haar zoontje naar een rondleiding gegaan.

De gevangenis is in 1882/1183 gebouwd en de laatste jaren was dit het ‘thuis’ van ongeveer 250 gedetineerden. Zoals de naam natuurlijk al verklapt, is de koepel in dit gebouw erg indrukwekkend. En de koepel was tegelijkertijd ook van belang; de wachters konden vanuit het midden van de koepel iedereen goed in de gaten houden. Elk geluidje hoor je door de enorme akoestiek.

Voorafgaand aan de bezoekruimtes zien we de scanners staan die, net als op een vliegveld, de bezoekers en alles wat zij meenemen controleert. Een keer per week mochten de gevangenen bezoek ontvangen, een uurtje. Ze mochten elkaar niet aanraken, maar achter een plexiglas wandje konden ze praten. Nog geen vinger aanraken, vertelt de gids, want anders is bijvoorbeeld drugs al doorgegeven. De verhalen gaan wat langs mijn zoontje heen, hij kijkt vooral zijn ogen uit!

De laatste ruimte die wij bezochten was de kerk, een grotere ruimte binnen de gevangenis zelf. Met glas-in-lood ramen die door de gevangenen zelf gemaakt werd. De gids vertelt dat de imam, de priester en de dominee elk de ruimte ombouwde tijdens hun eigen dienst zodat het paste bij diens geloof en gebruiken. De imam startte met koffie en koek, en dat namen de priester en dominee over. En zo ontstonden er wachtlijsten van gevangenen die allemaal de diensten wilden volgen.

Zie de website voor alle activiteiten die in de gevangenis georganiseerd worden.

Koepelgevangenis
Luchtruimte

Wandelen op de Posbank

Volgens de bloggers van Reistipsmetkids een van de mooiste natuurgebieden van Nederland! De Posbank is prachtig en ga er zeker ook heen met je kinderen voor een (korte) wandeling. – Wij waren hier in de lente van 2022 en het gebied is inderdaad schitterend. Tijdens de route van 5 kilometer is er voldoende afwisseling en er zijn leuke klimmetjes. Aan het begin van de route, of als je op een ander punt start halverwege, kom je langs een speeltuin.

Doen rondom Arnhem met kinderen

Niet alleen in de stad is er veel te doen voor gezinnen, ook de omgeving biedt voldoende mogelijkheden en kinderactiviteiten. Dit zijn enkele uitjes die wij hebben getest:

  1. Het leuke pretpark Hellendoorn
  2. Of het MuZieum in Nijmegen
  3. Buitengoed de Panoven met de sporen- en beverroute
  4. Of lees wat je doet in Salland met kids
  5. Bezoek de Spelerij
Landal Coldenhove

Overnachten in Arnhem met kinderen

Wij verbleven bij Landal Coldenhove, een vakantiepark op de Veluwe. Vanaf hier is de stad goed aan te rijden! Je verblijft hier midden op de Veluwe in het bos. Het vakantiepark ligt tussen de wildroosters in. Daarnaast zijn er allerlei faciliteiten, waaronder bowlingbanen, overdekt zwembad en een indoorspeelparadijs. -> bekijk dit vakantiepark

  • Maak je er een stedentrip Arnhem van met het gezin? Misschien niet de meest luxe tip, maar wel een aanrader voor gezinnen: Stayokay Hostel. Er zijn kamers voor vier personen met eigen badkamer en er zijn speeltoestellen buiten. De accommodatie ligt aan de rand van het uitgestrekte Hoge Veluwe bos, dichtbij de stad.

Bijzonder overnachten kan op Landgoed Groot Warnsborn, aan de rand van de Veluwe. Het is een luxe 4-sterrenaccommodatie.

Wat zijn jouw tips om te doen in Arnhem met kinderen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.