LEUVEN met kinderen | 15 Uitjes + Zoektochten

We waren een dag in Leuven met kinderen en op Instagram kreeg ik heel vaak de vraag of we onze tips wilden delen voor een leuke stedentrip naar Leuven met het gezin. Absoluut! We vonden het heerlijk om in deze Belgische stad te zijn en delen daarom graag onze tips voor de leukste restaurants, activiteiten, hotels en musea.

Tijdens onze vakantie in België hebben we al heel wat plekken op de Kempen en in Antwerpen bezocht. Dan wil ik toch nog een dagje naar een Belgische stad. Dendermonde, Roeselare, Kortrijk, Gent, Turnhout en Mechelen komen voorbij, de keus valt op een bezoek aan Leuven. Reden hiervoor is dat ik al jaren naar deze stad wil en dit is mijn kans!

Zoals altijd maken we er een fijn, uitgebreid artikel van met al onze tips voor de stad en de directe omgeving. Heb jij nog leuke tips die niet in het overzicht staan, laat dan zeker een reactie achter!

Daarom naar Leuven met kinderen

Waarom ga je naar Leuven met kinderen? Deze studentenstad is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als je denkt aan een stedentrip in België. Je hebt kinderstad Mechelen, het mooie en bekende Brugge, fantastisch Gent en de kunstzinnige stad Antwerpen. Wat heb je dan te zoeken in Leuven? Wat Leuven al heel prettig maakt is juist dat het een studentenstad is. De sfeer is heel gemoedelijk.

Leuven is nog niet zo ontdekt als Brussel, Brugge, Antwerpen en Gent. Hierdoor wandel je nog redelijk rustig door de stad. En een prettig voordeel is dat de stad overzichtelijk is en niet al te groot. Een deel van het centrum is autoluw, wat ideaal is als je met jonge kinderen op pad gaat. Wij hebben een groot deel van het centrum wandelend ontdekt en dit ging prima. Als je veel wilt zien in een korte tijd dan raad ik aan om een fiets te huren.

Fietsen in een Belgische stad
Fietsen door Leuven kan prima

Leuven met kinderen ontdekken

Speurtocht Leuven

Je kan Leuven gemakkelijk wandelend ontdekken: met het gratis stadsplan, via een uitgestippelde route of misschien toch liever een speurtocht? Op deze site staan alle opties!

  • Street art wandelingen: Op de kaart vind je een overzicht van kunstwerken. Een uitgestippelde wandeling brengt je langs 11 kunstwerken in het centrum van de stad. Kinderen kunnen een kleine beloning ontvangen!
  • Expeditie Oerknal: Met kinderen vanaf een jaar of 10. Haal je brochure en bijhorend materiaal op bij Visit Leuven (Naamsestraat 3). Onderweg ga je op zoek naar de sterrenstelsels.
  • 10.000 stappen in Leuven waarbij je langs 4 highlights wandelt!

Geen zin om te wandelen of te fietsen? Er rijden bussen door de stad en er is ook een toeristentreintje. Wij kozen ervoor om te wandelen, omdat we dan net even wat meer van de stad zien dan wanneer je met een bus van de een naar de andere plek rijdt.

Kindvriendelijke musea in Leuven

Dierkunde Museum

Wij begonnen onze dag in Leuven met kinderen met een bezoek aan het Dierkunde Museum. We konden direct aan onze vijfjarige, toekomstige bioloog uitleggen wat een toevalstreffer is! Want stel je voor, je bent vijf jaar en je verslindt ieder boek en encyclopedie dat over dieren gaat. En dan blijkt er een Dierkunde Museum te zijn waar je gratis in en uit kan lopen. Precies, een aangename toevalstreffer!

Op de website lees ik: “De collectiestukken werden verzameld tussen 1850 en vandaag met als doel onze studenten een ‘tastbaar’ beeld te geven van de diversiteit van het dierenrijk.”

Dierkunde Museum Leuven

En dat is direct wat het Dierkunde Museum misschien wat minder interessant maakt: het is niet interactief. Dit museum gaat over dieren en dat is wat je ziet. Een groot skelet van een walvis maakt zeker indruk. Aan de andere kant, vanwege de gratis entree kan je sowieso even kijken wat je kinderen ervan vinden.

Mijn zoon was er niet weg te krijgen, hij rende enthousiast door het museum en zou het liefst iedere dag terugkomen.

Dierkunde Museum

M-Museum

Het M-Museum is gelegen in het hart van Leuven temidden gezellige winkelstraatjes. Het kolossale museumgebouw is een mix tussen historische en hedendaagse kunst en nodigt je echt uit om een kijkje te komen nemen. Het oude Leuvense stadsmuseum “Vander Kelen-Mertens” werd prachtig geïntegreerd in dit vernieuwde museumcomplex en is nu the place to be om je kind allerlei deelaspecten van kunst bij te brengen. Meer praktische info vind je hier.

Het M-Museum is erg kindvriendelijk en dat merk je meteen. Het personeel van het M-Museum geniet van de kleine speurneuzen en geven de kinderen de ruimte om van alles te ontdekken. Hoe merk je dat ze kindvriendelijk ingesteld zijn?

  • Kinderwagens zijn overal toegelaten en je kan er zelfs eentje gratis ontlenen.
  • Er zijn kubussen, creahoekjes, waar de kids zich kunnen uitleven.
  • Doorheen het museum vind je geurflessen, deze fungeren als kindermagneet.
  • Ook buiten zijn een aantal zaken op kindermaat zoals de klimmuur.
  • Zowel binnen als buiten vind je zitbankjes waar de kinderen (of ouders) even kunnen uitrusten.
  • De kinderen kunnen het museum verkennen aan de hand van een gezinsparcours.
M-Museum met kinderen

Gezinsparcours

Een museum ontdekken hoe pak je dat praktisch aan met kinderen? Wij kozen voor speurtochten. Kinderen op pad sturen met een bepaald doel werkt altijd goed. In het M-Museum bieden ze gratis twee gezinsparcours aan. “M-emories” voor kinderen van 4 tot 7 jaar en “de reis van Dobedo in M” voor kids vanaf 8 jaar. Wij splitsten ons op en probeerden beide zoektochten uit.

Mama trok met de jongste twee op verkenning. Gewapend met een rugzak vol opdrachten en spelletjes doken we het pand in. Eén rugzak en twee kinderen, u raadt het, we konden pas vertrekken na discussie wie de rugzak eerst mocht dragen. Het opdrachtenboekje bracht ons in alle museumzalen van het eerste verdiep. De kinderen mochten fantaseren, spelen, tekenen: kortom allerlei leuke opdrachten doen rondom de kunstobjecten.

M-Museum

Papa trok met de oudste dochter door de zalen en dit aan de hand van het boek Dobedo. Dobedo staat symbool voor ieder van ons en laat je nadenken over je gevoelens. Lees een passage uit het boek, ga langs de diverse kunstwerken en probeer uit te leggen wat je ziet, voelt, ervaart. Aan de hand van de zoektochten trek je samen met je kids door het museum zonder gezeur.

Het M-Museum is een museum waar kinderen echt welkom zijn. Op diverse vlakken proberen ze de aandacht van de kinderen te triggeren en dat werkt echt. Een klein puntje van kritiek is dat de zoektochten enkel in het Nederlands beschikbaar zijn. Tijdens onze speurtocht hebben we dan ook geregeld anderstaligen moeten helpen met het vertalen van de opdrachten.

M-Museum, foto Marilyn

Histaruz

Een museum in Leuven dat we helaas nog niet hebben getest met de kids is het Histaruz. Het gezinstarief is € 5, – en voor dat geld kom je te weten over de sporen uit het verleden van de gezondheidszorg en 100 jaar geschiedenis van de UZ Leuven.

Wij kwamen onderstaand affiche tegen en de kinderen waren teleurgesteld dat het museum al gesloten was. Ontdek het museum door middel van het het speciale programma voor kinderen dat bestaat uit allerlei opdrachten en activiteiten. Bekijk de website voor de openingstijden en de extra info.

Bezienswaardigheden Leuven met kinderen

Als je in Leuven met kinderen bent dan is het een aanrader om ook wat van de bezienswaardigheden te bekijken. Wij renden een ronde door de stad en kwamen onderstaande bezienswaardigheden tegen.

Grote Markt

Waarschijnlijk de meest toeristische plek van Leuven: de Grote Markt. Dat is niet voor niets, want wat staan hier mooie gebouwen bij elkaar. Waaronder het stadhuis en de Sint-Pieterskerk. Het stadhuis kan je dagelijks om 15:00 bezoeken met een rondleiding. In de schatkamer van de Sint-Pieterskerk hangen werken van van de Vlaamse primitieven.

Iets verderop vind je Oude Markt, deze staat bekend als de langste toog ter wereld vanwege de vele cafés. Hier zijn wij helaas niet geweest.

Grote Markt
Grote Markt

Groot Begijnhof

Het is spijtig dat we er zo laat zijn, het is inmiddels half acht en de kinderen krijgen honger. We dwalen daarom maar kort door deze bezienswaardigheid in Leuven heen. Als je de tijd en rust heb, trek dan zeker een uur uit voor dit Begijnhof! Het Groot Begijnhof, het woord zegt het al, is het grote Begijnhof in de stad. En dit Begijnhof is prachtig. Via een klein paadje door een park wandelen we dit Begijnhof binnen.

Het begijnhof is gebouwd in de 13e eeuw. Het is heerlijk om te dwalen door de straatjes, pleintjes, tuinen en parken. Mijn telefoon en mijn camera waren inmiddels leeg, dus veel verder dan onderstaande foto kom ik niet. Goede reden om eens terug te keren naar Leuven met kinderen.

Groot Begijnhof
Groot Begijnhof

Klein Begijnhof

Het Klein Begijnhof vind je aan de andere kant van de stad en het woord zegt het ook dit keer: dit is het kleine Begijnhof in de stad. Waar het Groot Begijnhof uit meerdere straten bestaat, bestaat het Klein Begijnhof uit een enkele straat en twee steegjes. De witte huizen leveren mooie fotomomenten op, als je je gezin tot stilstand krijgt.

Klein Begijnhof
Klein Begijnhof

Kruidtuin

De gratis toegankelijke Kruidtuin van Leuven was een tip die wij kregen van de toerisme in de stad. We maakten speciaal hiervoor een klein ommetje en dat viel ons absoluut niet tegen. Deze kinderactiviteit in Leuven is zeker aan te raden.

Deze Kruidtuin is een grote, botanische tuin met kassen. In een van de kassen kom je schildpadden tegen, tot groot plezier van de kinderen. Daarnaast dwaal je door de tuin en langs de mooie planten en bloemen. De kindjes vonden de paadjes achterin de tuin leuk om te ontdekken.

Kruidtuin Leuven

Restaurants in Leuven met kinderen

In Leuven hebben we in een aantal restaurants gezeten. We begonnen ons bezoek aan Leuven met een koffie van Noir Coffee. Een heel fijn café met goede koffie, speelgoed, spelletjes en een terras voor en achter. Echt een plek waar wij heel vaak zouden komen als we in de buurt woonden.

Daarna hebben we gegeten bij Nosh: een hele leuke zaak waar je voornamelijk komt voor de bagels maar de kaart biedt meer. Er is hier geen speelgoed, maar wij zouden zeker nog eens teruggaan met de kids.

Ken jij meer kindvriendelijke restaurants in Leuven? Laat het ons weten, dan zetten we deze bij het overzicht.

Sluispark
Stadsmuur Leuven

Kinderactiviteiten in Leuven

Voor mijn gevoel hebben we al heel veel tips gegeven voor het leukste van Leuven met kinderen. Maar er is nog veel meer te doen. Dit zijn een aantal tips voor kinderactiviteiten in Leuven en de directe omgeving.

  1. We kwamen langs Abdij Keizersberg, een mooi park om doorheen te wandelen. Helaas hadden we hier geen tijd voor. Ik lees dat je een mooi uitzicht op de stad hebt vanuit dit park.
  2. Hal 5 was ooit een spoorweghal, nu is het een plek waar gezinnen graag heengaan voor wat te eten en drinken en om te spelen.
  3. Provinciedomein Kessel-Lo hadden wij ook graag gezien. Hier is allerlei vermaak voor gezinnen. Van sport, speeltuinen, wandelen, verkeerspark en recreatie tot educatief!
  4. Het zwembad Sportoase biedt voldoende plezier tijdens een regenachtige middag.

Speeltuinen in Leuven

Als je met kinderen in een stad bent dan ga je meestal op zoek naar leuke speeltuinen. Toen wij in Leuven met kinderen waren kwamen we een hele toffe waterspeeltuin tegen. Dit was bij het Sluispark: hier was en een deel met water en er is een klein tuintje naast waar je van steen naar steen springt. Een andere plek in Leuven waar een waterspeeltuintje is is op het Hooverplein.

Nu zijn er veel meer speeltuinen in de stad. Via deze optie in Google Maps krijg je veel tips voor speeltuinen in Leuven te zien. Ook is er een binnenspeeltuin in de stad: Funoase.

Groot Verlof Leuven

Wij waren tijdens het Groot Verlof in Leuven met kinderen. Dit is de Belgische zomervakantie, van 1 juli tot 1 september. In deze periode worden allerlei extra activiteiten georganiseerd door de stad heen. Wij kwamen op de Grote Markt onderstaand speeltoestel tegen. Bij de toerisme kom je allerlei info tegen over deze periode en de activiteiten die worden georganiseerd.

Groot Verlof Leuven
Groot Verlof Leuven

Omgeving Leuven met kinderen – Hageland 

Het Hageland is een van de twee grote regio’s in Vlaams-Brabant en ligt in de vierhoek tussen Leuven, Aarschot, Diest en Tienen. In dit heuvelrijke gebied ben je op de juiste plek voor een afwisseling tussen natuur, cultuur en bijzondere bezienswaardigheden. Ook hier zijn veel gezinsvriendelijke daguitstappen mogelijk:

Het Avonturenpad Getevallei met een speelbos aan het Stationsplein in Drieslinter. Er is hier ook een spectaculaire hangbrug, de ‘Golden Geet’. Je wandelt metershoog over de Gete tot aan de Getedraak met dinoafmetingen. 

  • De Vlooybergtoren bij Tielt-Winge is Tielt-Winge is 20 meter lang en 11 meter hoog. De uitkijktrap staat op een van de hoogste plekken van het Hageland en heeft een zwevende trap.
  • Bezoek ook de Maagdentoren in Zichem en combineer dit met een bezoek aan een van de ijskramen nabij de abdij van Averbode, Diest en Scherpenheuvel. Dit is overigens een heel mooi gebied om te wandelen.

Overnachten in Leuven met kinderen

Wij vinden Leuven echt een hele gave stad om met de kids te ontdekken. Daarom zouden wij bij een volgend bezoek zeker langer blijven dan een dag. Dit zijn een aantal plekken waar je prima kan overnachten met kinderen in Leuven:

  • Bij hotel La Royale verblijf je tegenover het station van Leuven in een familiekamer.
  • Als je wat langer in deze omgeving wilt verblijven dan is de B&B Aan de Jordaan misschien een optie. Hier zijn diverse familiekamers en je zit net buiten de stad.

Dat waren ze, onze tips voor activiteiten in Leuven met kinderen en omgeving. We hadden een hele leuke dag in deze stad en we raden het zeker aan om eens naar deze Belgische stad te gaan.

Wil je meer lezen over leuke steden?

Leuven met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.