15x Thuis activiteiten voor kinderen

0

Thuis activiteiten voor kinderen: wat kan je thuis met je kinderen doen, nu met al die maatregelen vanwege Corona?

Ik zit ook thuis met mijn kinderen (6 en 8 jaar) en daarom deel ik een aantal tips waarmee je je kinderen wellicht een tijdje bezig kan houden. Komen ze!

Toffe thuis activiteiten voor kinderen

In dit overzicht deel ik allerlei knutsel- en doe tips voor kinderen. Het hangt een beetje van de activiteit en de leeftijd van je kind af of het dit zelf kan doen of dat het echt een samen-doen activiteit is.

Muziekles van Sander

De muziekles van Sander is voor mijn jongste van 6 jaar een van de leukste activiteiten van de week. Sander geeft muziekles in zijn dagelijks leven en nu vanwege de Corona-maatregelen geeft hij de muziekles online, via Facebook.

De muziekles kan je live volgen (op dinsdagochtend) maar je kan de les ook op een later moment terugkijken. Je gaat hiervoor naar de Facebookpagina Muziek met Sander.

Kettingreactie maken

Een van de schoolopdrachten van mijn oudste was om een kettingreactie te maken. Zo’n kettingreactie als je in het NEMO in Amsterdam kan zien, dat maak je natuurlijk niet zomaar na thuis. Maar met de spullen die je in huis hebt kan je echt wel uit de voeten.

Wat ik zo tof vond aan de opdracht is dat ik mijn kind echt zag experimenteren. Wat gebeurt er als ik een rij poppetjes wil omgooien met een auto, en lukt dat daarna nog 5 keer? Je bent hier zo een aantal uur zoet mee.

(Foto)collage maken

Wat ik heel leuk vond om te doen als kind was collages maken. Met een grote stapel tijdschriften, knopen, lintjes, stof en dergelijke ging ik aan de slag op vellen papier. Dat is sowieso ook leuk om te doen met het gezin.

Maar als je geen zin hebt in al die knutselspullen, dan kan je ook digitaal een collage maken. Ga met je fototoestel of telefoon naar buiten met de kinderen, of maak binnen foto’s, en ga daarna creatief aan de slag met een collage-maken-app. Dit deed ik laatst met de kinderen en ik denk dat deze site prettig werkte.

Mega toren bouwen

Je bent binnen en je zoekt naar leuke thuisactiviteiten voor kinderen. Dan is het bouwen van een mega toren wellicht leuk om te doen. Dit kan natuurlijk met blokken, DUPLO of LEGO, maar je kan ook wat creatiever aan de slag gaan. Met boeken of ander speelgoed.

Moestuintje maken

Heb je een tuin of een balkon, dan kan je met de kinderen een moestuin maken. Een moestuin hoeft helemaal niet groot te zijn: ook op een klein oppervlak kan je uit de voeten. Start met een of twee groente- of fruitsoorten. In deze blog van Eigenwijsblij lees je ervaringen met het beginnen van een makkelijke moestuin.

Vogelkastje bouwen

Ben je handig, heb je hout liggen en ligt er thuis het een en ander aan gereedschap? Ga dan met je kinderen aan de slag met, bijvoorbeeld, het bouwen van een vogelhuisje.

Wij hebben een vogelhuisje in de tuin hangen (zoek even op aan welke kant van de tuin je die het beste hangt) en het is echt leuk als er een nestje in komt.

De Vogelbescherming heeft een handleiding gemaakt voor het bouwen van een vogelkastje, met de juiste maten. Welke je maakt hangt af van welke vogels in jouw omgeving zijn, ook dit kan je checken op de site van de Vogelbescherming.

Yoga

Binnen sporten is niet zo handig als je buren (onder, boven, naast) hebt. Wil je je kinderen toch een beetje in beweging zetten, dan kan je overwegen om een lesje Yoga te volgen. Een van de leuke thuis activiteiten voor kinderen die goed is voor lichaam en geest.

Dit kan gratis, er zijn natuurlijk ook lessen tegen betaling te vinden online. Op deze pagina vind je allerlei tips voor yoga video’s voor kinderen.

Stoepkrijt mozaïek

Op diverse plekken in mijn dorp ben ik al een stoepkrijt mozaïek tegengekomen. Dit vond ik er zo leuk uitzien dat ik stoepkrijt heb besteld. Het is een van de buiten-activiteiten tussen de thuis activiteiten voor kinderen.

Wat het is: je maakt een omkadering op de stoep met tape. Vervolgens maak je binnen dit figuur kleine vakjes met tape. Je kleurt de vakjes in met krijt en daarna haal je de tape weg. Op deze pagina van de site van JufMaike zie je een goed voorbeeld van het stoepkrijt mozaïek. En op deze site lees je meer ideeën voor spelletjes met stoepkrijt.

Poppetjes maken van oude sokken

Hiermee willen we nog aan de slag gaan: het maken van poppetjes van oude sokken. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij ons liggen er heel wat eenlingen te wachten op een nieuw leven. Hoe leuk is het dan om er poppetjes van te maken. Hier lees je hoe dat werkt!

Ontwerp je eigen land

Toen ik mijn dochter vroeg wat zij de leukste activiteit vond voor thuis was het de opdracht “Ontwerp je eigen land”. Dit is een heel uitgebreide opdracht en aan te raden voor wat oudere kinderen of kinderen die graag wat uitdaging willen.

Je kan de hele handleiding en het stappenplan lezen op de website over het idee van Ontwerp je eigen land. Heel leuk om hier met het hele gezin over na te denken en om dit te ontwerpen.

Broodjes bakken

Een van de leukste activiteiten tijdens zomervakanties vond ik het bakken van broodjes boven het kampvuur. Nu zeg ik niet dat het een goed idee is om in je achtertuin een kampvuur te maken. En het is logischer wijs ook niet een van de thuis activiteiten voor kinderen die je binnen kan doen. Maar: wellicht kan de barbecue aan en kun je boven de kooltjes broodjes bakken?

In het Scouting Kookboek (de website ervan) lees je het recept. Ik zou het recept halveren of nog verder verkleinen. Rol het deeg heel dun uit over het uiteinde van de stok!

Boeken ruilen

Op heel veel plekken in Nederland, en waarschijnlijk ook in België, zijn er ruil bibliotheken. Het idee is simpel en duurzaam: in plaats van boeken laten verstoffen of weg te gooien en nieuwe te kopen, ruil je de boeken. Wij zoeken geregeld boeken uit die de kinderen niet meer lezen en halen dan nieuwe boeken bij de bibliotheek. Onze oude boeken komen in de bieb te staan en daar maken we hopelijk andere kinderen blij mee.

Op minibiebs kan je kijken waar de minibieb bij jou in de buurt is. Is die er niet, dan kan je er misschien zelf een maken.

Speurtocht in huis met quizvragen

Mijn kinderen zijn gek op raadsel en puzzels. Ik maak geregeld een kleine speurtocht in de woonkamer voor ze.

Dan schrijf ik op briefjes een aantal vragen met mogelijke antwoorden. De juiste antwoorden leveren samen een woord op. Als ik alle briefjes heb gemaakt verstop ik ze in de huiskamer. Aan de kinderen om de brieven te vinden en om de juiste antwoorden te vinden. Goed voor even vermaak!

Andere thuis activiteiten voor kinderen

Heb jij ook leuke tips voor activiteiten in of rondom het huis voor de kinderen? Deel ze in de reacties, ik ben heel erg benieuwd want ik ben ook op zoek naar meer tips om de kinderen bezig te houden tijdens deze weken.

Lees ook: leuke prentenboeken en tips voor een staycation

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.