Stedentrip met gezin met veel natuur | 5 tips

Op een stedentrip met gezin en dat combineren met veel natuur in de omgeving? Wij delen een aantal leuke en kindvriendelijke steden waar deze combinatie goed mogelijk is.

Als wij op stedentrip zijn met de kinderen, dan geniet ik van het stadsleven. De drukte, de terrassen en al die bezienswaardigheden. Tegelijkertijd snak ik soms naar de rust van de natuur. In sommige steden heb je het beste van twee werelden, met en de gezelligheid van de stad en de rust van de natuur vlakbij.

Sommige van de steden in deze lijst zijn gemakkelijk bereikbaar per trein, boek je tickets bij NS International. En voor accommodaties boek ik meestal via Booking.com!

Stedentrip met gezin | Stad en natuur

Trier

De eerste tip voor een stedentrip met volop natuur in de omgeving is de Duitse stad Trier. Wij waren hier onlangs met onze kinderen en dat was ook het moment waarop het idee voor deze blog ontstond. Want Trier is echt een stad met een hoop natuur in de omgeving.

Wij wandelden met de kinderen door het centrum van de stad, langs allerlei bezienswaardigheden. Vervolgens stapten we, heel lui, in de auto naar het Amfitheater. Daar vlakbij begint het Weinlehrpfad Trier. Je wandelt langs de wijnvelden en kijkt uit over de stad. Vanuit de stad, in de buurt van de Kaiser-Wilhelm-Brücke, kijk je uit over de Moezel en de heuvels in de omgeving. Rondom Trier is er de Moezelstreek, de Eifel, Saar-Hünsruck en Luxemburg! Er zijn ontzettend veel wandel- en fietspaden uitgezet en er is ook volop natuur. Wij verbleven bij Landal Hochwald, op ongeveer 30 minuten rijden van de stad.

stedentrip met gezin
Trier

Salzburg

De volgende tip voor een stedentrip met gezin met volop natuur in de omgeving is de Oostenrijkse stad Salzburg. Blogger Nicole was hier met haar gezin en zij was echt onder de indruk. Zij schreef hier onder andere over: “Deze stad is een van de mooiste steden van Oostenrijk, Mozart komt hiervandaan, de Sound of Music speelt zich hier af en de oude binnenstad staat op de UNESCO World Heritage lijst. Zeker als je ook nog tijd vrij maakt voor de musea en de prachtige omgeving van Salzburg is het echt een hele fijne, kindvriendelijke stedentrip. Dan kan je er zo 2 tot 3 dagen voor uittrekken.”

Ook de omgeving van de stad, het Salzburgerland, is prachtig met onder andere de bergmeren, watervallen en mooie landschappen. Vlakbij de stad Salzburg ligt de Untersberg (1900m). Met de Untersbergkabelbaan kan je omhoog gaan of je wandelt naar de top. Ook is er het mooie Nationaal Park Hohe Tauern. En de Liechtensteinklamm bij Sankt Johan im Pongau is ook een aanrader.

Malaga

Wij waren op stedentrip in Malaga met de kinderen en we vonden dit een ontzettend leuke en veelzijdige stad. “Het fijne aan Malaga is dat je er zo lekker kan rondwandelen met de kinderen. De goede temperaturen en de vele kinderactiviteiten maken het een prettige stad voor een stedentrip met kinderen. Ook perfect is dat je heel makkelijk het strand (met een lading speeltuinen) kan opzoeken. Malaga is een mooie stad, vanwege onder andere het kasteel en de uitzichten die je hebt. Het is een leuke en gezellige stad vanwege de terrasjes en de stranden. Daarnaast biedt de stad afwisseling: je kan naar musea gaan, je kan de heuvels in wandelen, je kan naar het kasteel gaan, of je gaat naar het strand. Het mooie van dit alles is dat het op één dag kan.”

In de omgeving van Malaga, Andalusië, is er voldoende natuur om de stedentrip met gezin mee af te wisselen. Ga zeker naar het natuurgebied El Torcal. Het is een heel bijzonder landschap met loslopende vossen, lynxen, geiten, bokken en heel veel roofvogels.

Malaga

Ljubljana

De volgende tip voor een stedentrip met gezin is de Sloveense stad Ljubljana. Dit is een kleine stad, dus een combinatie van stad en natuur is ideaal. Bezoek bijvoorbeeld het Kasteel van Ljubljana op de heuvel, dat kan met de lift of te voet. Ook vind je in deze stad de grootste dierentuin van Slovenië. Vergeleken met de dierentuinen in Nederland en België is deze vrij klein. Omdat Slovenië niet al te groot is, combineer je een stedentrip gemakkelijk met de mooie natuurgebieden. Ga bijvoorbeeld naar de Vintgar Kloof, de Soca vallei en het meer van Bled.

Edinburgh

Laatste tip in deze lijst met ideeën voor een stedentrip met gezin is de Schotse stad Edinburgh. Een andere optie zou trouwens de minder bekende stad Aberdeen zijn of York in het midden van Engeland.

Schotland staat bekend om de schitterende natuur, dus deze tip kon niet missen in de lijst. Over de stad schreven we onder andere: “Auld Reekie (‘oude stad’) is een aaneenschakeling van mooie oude hoge huizen, leuke winkeltjes, kroegjes en kerken. Dwars door de oude stad loopt de Royal Mile (High street), vanaf Edinburgh castle tot Holyrood palace. Mooie uitzichten over de stad heb je vanuit de vele smalle steegjes op de Royal Mile. Deze steegjes (genoemd: close) zijn leuk om te ontdekken, sommige komen uit op leuke hofjes. De bekendste is de Mary King’s close, nu een betaalde toeristische attractie.”

En in de omgeving van de stad is ontzettend veel natuur. Een aantal tips:

  • In de zomermaanden vaar je naar het eiland Inchcolm Island vanaf Hawes Pier. Hier is een ruïne van een abdij, er is een vogelreservaat en er zijn grijze zeehonden!
  • Schotse Hooglanden
  • Loch Lomond
  • Vissersdorpjes van The Kingdom of Fife
  • De Edinburgh Butterfly and Insect World ligt ten zuiden van Edinburgh.

Dat waren ze, onze tips voor een stedentrip met gezin! Lees ook de andere tips voor stedentrips.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën