11x York met kinderen | Uitjes & bezienswaardigheden

0

York met kinderen: is dat een goede combinatie? De dochter (12 jaar) van onze gastblogger was er met een vriendin en haar moeder. Zij delen wat je doet in deze Engelse stad.

Natuurlijk zeg je meteen “JA” als je door een vriendinnetje mee wordt gevraagd op reis! En daardoor stonden wij in de carnavalsvakantie dus al heel vroeg op Schiphol. Om mijn oudste dochter samen met haar vriendinnetje op het vliegtuig naar York te zetten. De plaats waar de moeder van het vriendinnetje regelmatig is voor werk. Dus zij weet precies waar je echt heen moet in York, handig.

Naar York met kinderen

Met z’n tweeën vlogen de meiden met KLM begeleiding naar Leeds. Daar stond de moeder van het vriendinnetje hun op te wachten. Met de taxi reden ze door het Engelse landschap in nog geen uur naar York. Aan de verkeerde kant van de weg dus: ze rijden links in Engeland. En het stuur zit daar ook aan de ‘verkeerde’ kant in de auto.

De koffers brachten ze meteen naar hun Hotel: Hampton by Hilton York. De staf verraste de meiden met een voorraad snoep en drinken op hun kamer. Van zoetigheid houden ze daar sowieso. Als ontbijt kan je namelijk zelf wafels bakken en versieren met de meest zoete toppings. Lekker veel energie om de hele dag op pad te kunnen gaan zullen we maar zeggen.

Doen in York met kinderen

York VIP Pass

Als eerste haalden de meiden hun York VIP Pass bij het York Visitor Information Centre. Een pas waarmee je bij alle ‘attracties’ in York naar binnen kan. Erg fijn, want dat scheelt je een wachtrij bij de kassa! Ook is de pas geldig in de Hop-on Hop-off bussen en in de City Cruise York boten. Zo’n kaart is echt een aanrader als je veel wilt doen tijdens je stedentrip. Bekijk vooraf wat er allemaal mee kan en hoeveel korting je krijgt, zodat je kan uitrekenen of de kaart een gunstige aanschaf is.

Voor hun weekendje weg hadden de meiden al gekeken wat je met de pas kon doen. Dus ze hadden een top 3 gemaakt van wat ze echt wilden doen in York:

 • The Shambles,
 • met de rode dubbeldekker
 • en naar York’s Chocolate Story.

Ook hoopten ze een echte rode telefooncel te zien en fish and chips te eten.

The Shambles en Harry Potter

Als je een Harry Potter film hebt gezien of boek hebt gelezen, dan moet je echt naar The Shambles tijdens een citytrip York met kinderen. Dit oude straatje diende namelijk ter inspiratie van de Wegisweg: de winkelstraat voor tovenaars waar je toverstokken, uilen, bezems en nog meer tovenaarsspullen kan kopen. Met een beetje fantasie waan je je even in een Harry Potter film.

Mijn dochtertje kocht er voor haar zus chocoladekikkers in de winkel “The Shop That Must Not Be Named”. Dit is de populairste Harry Potter winkel van de drie in die straat. De smekkies in alle smaken durfden ze niet aan. Ze hoorden mensen namelijk zeggen dat echt alle snoepjes een vieze smaak hadden.

Hop on Hop off

Rode Hop-on Hop-off bussen

Ook al is het centrum van York met kinderen te voet goed te verkennen, de meiden wilden perse met zo’n rode bus mee. Met hun York Pass konden ze zo instappen en een plaatsje zoeken. Ze hadden geluk: boven, voorin de bus! Wat op zich al spectaculair was: het leek namelijk net alsof je overal tegenaan zou rijden!

Ze reden de hele route mee en zagen daardoor heel veel van het oude stadje: Cliffords Tower, The Minster, de stadsmuren, de bruggen over de rivier de Ouse.

Bij Museums Gardens zijn ze uitgestapt om de oude stadsmuren van dichtbij te bekijken. Maar de eekhoorns die ze zagen bleken na vijf minuten de muren bekijken toch iets interessanter!

Choco Lolly

York’s Chocolate Story

Wie is er niet gek op chocolade? Chocolade maken en proeven dat leek de meiden dan ook wel wat. Bij York’s Chocolate Story kregen ze na het laten zien van hun York Pass uitleg en rondleiding van echte chocolatiers. Ze leerden hoe chocolade gemaakt werd, ze kregen te zien hoe je repen en bonbons maakt, hoe je moet proeven en ze mochten veel proeven.

Wist je dat Kit Kat in York bedacht is? Dat Cacao olie echt heel vies is? En dat York als bijnaam “chocolate city” heeft omdat er zoveel chocolade is bedacht? Als afsluiter mochten ze zelf een chocololly maken en versieren. En opeten natuurlijk! Een leuke en lekkere attractie was de conclusie.

High Tea bij Bettys

Je eerste keer in Engeland? Dan mag een echte Engelse Afternoon High Tea niet ontbreken! Na al dat lopen en doen was het wel tijd voor een momentje rust. Dus nam de moeder de meiden mee naar Bettys, de bekendste High Tea plek in York, voor een “Traditional Afternoon Tea”.

Naast thee en mierzoete citroenlimonade kreeg iedereen een etagère. Onderop lagen verschillende sandwiches, op de middelste scones met clotted cream en bovenop mini taartjes.

Zoals verwacht wilden de meiden meteen met de taartjes beginnen. Maar ze kregen te horen dat je van beneden naar boven moet ‘werken’. Het lekkerste voor het laatst dus! Ook al was het veel, ze aten alles op. Smullen dus in York met kinderen!

Ghost Trail
Ghost Trail

Griezelen tijdens de Ghost Trail

’s Avonds deden ze mee met de Ghost Trail. Dit is een soort spooktocht door de stad. Door een acteur werd de groep meegenomen in de duistere wereld van York. Hij vertelde alle verhalen op zo’n grappige manier, dat het eigenlijk niet spannend maar leuk was. Goed te doen met kids dus. 

De acteur betrok iedereen goed bij de tour. Zo moest je zoeken naar huizen met een zwarte kat op de gevel. Over die huizen vertelde de acteur wat daar ooit voor vreemds was gebeurd. Om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren tijdens de tour, moest je verborgen Penny’s aanraken in PennyLane.

Dungeon

Nog meer griezelen tijdens je stedentrip? Ben je met oudere kinderen in York, dan is een bezoek aan The Dungeon leuk! In dit spannende uitje wandel je door 10 live acteurshows. Onderweg ontdek je, al griezelend, het verhaal van 2000 jaar donkere geschiedenis van York. Je ziet allerlei iconische personages, decors en door de spannende speciale effecten en acteurs is het echt een ervaring die je ziet, hoort, voelt en ruikt.

Viking York met kinderen

JORVIK Viking Centre

Het schijnt dat er Vikingen in York hebben gewoond. In dit museum kan je zien hoe die Vikingen leefden. Niet alleen zien trouwens, ook horen en ruiken! Wat wel meteen duidelijk werd: het beeld wat wij van Vikingen hebben klopt niet. De Yorkse Vikingen hadden namelijk geen helmen met horens op.

Het leukste deel vonden de meiden het ritje met een karretje door de Viking wereld. Het leek een beetje op Droomvlucht in de Efteling, maar dan ook nog met uitleg erbij, in het Nederlands. Zo hoorden ze dat een paar poppenhoofden van opgegraven skeletten zijn gemaakt, ieuw.

York met kinderen

Shoppen in York met kinderen

Meiden blijven meiden, dus er moest ook nog serieus geshopt worden. In York heb je verschillende shoppingmalls, waaronder een outlet shoppingmall met bekende merken zoals Levi’s.

In het centrum zitten meer dan genoeg leuke shops en boetiekjes. Kijk en proef hoe fudge gemaakt wordt bij Fudge Kitchen, proef verschillende soorten thee bij Hebden Tea Company, nog meer choco proeven bij Monk Bar Chocolatiers. Tussen al dat proeven door zijn ze goed geslaagd met als resultaat een veel vollere koffer op de terugweg!

Regen

Hadden ze de eerste twee dagen nog een strakblauwe lucht gehad, de laatste dag in York met kinderen was echt een typisch Engels weertje. “It’s raining cat’s and dogs” appte ze me. Echt jammer, maar het plensde en stormde flink. Maar goed dus dat ze een regenjas en paraplu in de koffer hadden gestopt!

Dus die dag geen wandeling over de stadsmuren, niet de Minster vanbinnen bekijken, geen cruise over de rivier en niet nog meer shoppen. Jammer, maar ze hadden in twee dagen toch best al veel gedaan, gezien en gelachen.

Meer kinderactiviteiten in York

Er is in York veel te doen voor gezinnen, veel meer dan wij in 3 dagen konden doen. Dit zijn andere aanraders:

 1. York Minster: de prachtige gotische kathedraal is de moeite om te bezoeken. Bij de infobalie huur je gratis een Little Explorer-rugzak, waarmee de kinderen op een interactieve manier door de Minster gaan. Ook is er een bijzonder ondergronds museum en je kan de 300 treden in de toren beklimmen voor een geweldig uitzicht. Bekijk hier wat je allemaal kan doen in de Minster.
 2. In York zijn een aantal kindvriendelijke musea, waaronder het Spoorwegmuseum, dinosaurussen kijken in het Yorkshire Museum en het York Castle Museum.
 3. Een riviercruise.
 4. Wandel over de stadsmuren, er is ruim 3 kilometer aan muur bewaard gebleven!
 5. De museumtuinen bieden rust na een bezoek aan een van de kinderactiviteiten in York. Ook staan er een aantal ruïnes.
 6. Ga langs bij de Sea Life Marine Sanctuary.
 7. In de zomermaanden is een van de grootste doolhoven van Engeland geopend: het York Mase.
 8. Buiten de stad kan je de natuur in in het North York Moors National Park, waar je ook allerlei erfgoed vindt. Een ander mooi natuurgebied is het Sutton Bank National Park Centre, dat ligt zo’n 50 kilometer ten noorden van de stad.
 9. Castle Howard heeft tuinen waarin veel te doen is voor kinderen. Er is een bijzonder wandelpad en er is een grote speelplaats.

Terugblik op York met kinderen

Na drie dagen in York met kinderen was het tijd om naar huis te gaan. Door de storm in Nederland was er veel vertraging. En toen ging het ook nog ‘s sneeuwen en hagelen in Leeds. Wat nog meer vertraging betekende, omdat de vleugels gede-iced moesten worden. Een paar uur later dan gepland kwamen ze weer veilig in Nederland aan.

Ondanks dat mijn dochtertje best laat thuis was, zat ze vol verhalen. Ze deelde de chocokikkers uit, showde haar nieuwe shirts en vertelde ons over al haar avonturen in York. Weer een land om weg te krassen op haar wereldkaart. Op naar het volgende reisje!

York met kinderen is zeker een aanrader om te bezoeken. Er is veel te zien en er zijn ontzettend veel leuke kinderactiviteiten. De oude stad is goed bewaard gebleven, waardoor het erg leuk is om door het centrum te wandelen.

Meer Engeland?

York met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.