York met kinderen | 11x leuke uitjes

York met kinderen: is dat een goede combinatie? De dochter (12 jaar) van onze gastblogger was er met een vriendin en haar moeder. Zij delen wat je doet in deze Engelse stad.

Natuurlijk zeg je meteen “JA” als je door een vriendinnetje mee wordt gevraagd op reis! En daardoor stonden wij in de carnavalsvakantie dus al heel vroeg op Schiphol. Om mijn oudste dochter samen met haar vriendinnetje op het vliegtuig naar York te zetten. De plaats waar de moeder van het vriendinnetje regelmatig is voor werk. Dus zij weet precies waar je echt heen moet in York, handig.

Naar York met kinderen

Met z’n tweeën vlogen de meiden met KLM begeleiding naar Leeds. Daar stond de moeder van het vriendinnetje hun op te wachten. Met de taxi reden ze door het Engelse landschap in nog geen uur naar York. Aan de verkeerde kant van de weg dus: ze rijden links in Engeland. En het stuur zit daar ook aan de ‘verkeerde’ kant in de auto.

De koffers brachten ze meteen naar hun Hotel: Hampton by Hilton York. De staf verraste de meiden met een voorraad snoep en drinken op hun kamer. Van zoetigheid houden ze daar sowieso. Als ontbijt kan je namelijk zelf wafels bakken en versieren met de meest zoete toppings. Lekker veel energie om de hele dag op pad te kunnen gaan zullen we maar zeggen.

Doen in York met kinderen

Als eerste haalden de meiden hun York VIP Pass bij het York Visitor Information Centre. Een pas waarmee je bij alle ‘attracties’ in York naar binnen kan. Erg fijn, want dat scheelt je een wachtrij bij de kassa! Ook is de pas geldig in de Hop-on Hop-off bussen en in de City Cruise York boten. Zo’n kaart is echt een aanrader als je veel wilt doen tijdens je stedentrip. Bekijk vooraf wat er allemaal mee kan en hoeveel korting je krijgt, zodat je kan uitrekenen of de kaart een gunstige aanschaf is.

Voor hun weekendje weg hadden de meiden al gekeken wat je met de pas kon doen. Dus ze hadden een top 3 gemaakt van wat ze echt wilden doen in York:

  • The Shambles,
  • met de rode dubbeldekker
  • en naar York’s Chocolate Story.

Ook hoopten ze een echte rode telefooncel te zien en fish and chips te eten.

The Shambles en Harry Potter

Als je een Harry Potter film hebt gezien of boek hebt gelezen, dan moet je echt naar The Shambles tijdens een citytrip York met kinderen. Dit oude straatje diende namelijk ter inspiratie van de Wegisweg: de winkelstraat voor tovenaars waar je toverstokken, uilen, bezems en nog meer tovenaarsspullen kan kopen. Met een beetje fantasie waan je je even in een Harry Potter film.

Mijn dochtertje kocht er voor haar zus chocoladekikkers in de winkel “The Shop That Must Not Be Named”. Dit is de populairste Harry Potter winkel van de drie in die straat. De smekkies in alle smaken durfden ze niet aan. Ze hoorden mensen namelijk zeggen dat echt alle snoepjes een vieze smaak hadden.

Hop on Hop off

Rode Hop-on Hop-off bussen

Ook al is het centrum van York met kinderen te voet goed te verkennen, de meiden wilden perse met zo’n rode bus mee. Met hun York Pass konden ze zo instappen en een plaatsje zoeken. Ze hadden geluk: boven, voorin de bus! Wat op zich al spectaculair was: het leek namelijk net alsof je overal tegenaan zou rijden!

Ze reden de hele route mee en zagen daardoor heel veel van het oude stadje: Cliffords Tower, The Minster, de stadsmuren, de bruggen over de rivier de Ouse. Bij Museums Gardens zijn ze uitgestapt om de oude stadsmuren van dichtbij te bekijken. Maar de eekhoorns die ze zagen bleken na vijf minuten de muren bekijken toch iets interessanter!

Clifford’s tower

Kom je via Tower Street de stad York in dan kan je er niet om heen. Dit is een kasteeltoren uit de 13de eeuw op een grasheuvel, wat vroeger werd gebruikt als gevangenis. De toren is niet rolstoel of kinderwagen toegankelijk en de entree is niet gratis. Buiten het uitzicht dat de toren geeft, zijn er in de toren verschillende activiteiten te vinden voor kinderen. Zoals ringwerpen en verkleden als een ridder. Zeker een aanrader om te bezoeken als je in North-Yorkshire met kinderen bent.

Choco Lolly

York’s Chocolate Story

Wie is er niet gek op chocolade? Chocolade maken en proeven dat leek de meiden dan ook wel wat. Bij York’s Chocolate Story kregen ze na het laten zien van hun York Pass uitleg en rondleiding van echte chocolatiers. Ze leerden hoe chocolade gemaakt werd, ze kregen te zien hoe je repen en bonbons maakt, hoe je moet proeven en ze mochten veel proeven.

Wist je dat Kit Kat in York bedacht is? Dat Cacao olie echt heel vies is? En dat York als bijnaam “chocolate city” heeft omdat er zoveel chocolade is bedacht? Als afsluiter mochten ze zelf een chocololly maken en versieren. En opeten natuurlijk! Een leuke en lekkere attractie was de conclusie. (Website)

High Tea bij Bettys

Je eerste keer in Engeland? Dan mag een echte Engelse Afternoon High Tea niet ontbreken! Na al dat lopen en doen was het wel tijd voor een momentje rust. Dus nam de moeder de meiden mee naar Bettys, de bekendste High Tea plek in York, voor een “Traditional Afternoon Tea”. Naast thee en mierzoete citroenlimonade kreeg iedereen een etagère. Onderop lagen verschillende sandwiches, op de middelste scones met clotted cream en bovenop mini taartjes.

Zoals verwacht wilden de meiden meteen met de taartjes beginnen. Maar ze kregen te horen dat je van beneden naar boven moet ‘werken’. Het lekkerste voor het laatst dus! Ook al was het veel, ze aten alles op. Smullen dus in York met kinderen!

Ghost Trail
Ghost Trail

Griezelen tijdens de Ghost Trail

’s Avonds deden ze mee met de Ghost Trail. Dit is een soort spooktocht door de stad. Door een acteur werd de groep meegenomen in de duistere wereld van York. Hij vertelde alle verhalen op zo’n grappige manier, dat het eigenlijk niet spannend maar leuk was. Goed te doen met kids dus. 

De acteur betrok iedereen goed bij de tour. Zo moest je zoeken naar huizen met een zwarte kat op de gevel. Over die huizen vertelde de acteur wat daar ooit voor vreemds was gebeurd. Om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren tijdens de tour, moest je verborgen Penny’s aanraken in PennyLane.

Dungeon

Ben je met oudere kinderen in York, dan is een bezoek aan The Dungeon leuk! In dit spannende uitje wandel je door 10 live acteurshows. Onderweg ontdek je, al griezelend, het verhaal van 2000 jaar donkere geschiedenis van York. Je ziet allerlei iconische personages, decors en door de spannende speciale effecten en acteurs is het echt een ervaring die je ziet, hoort, voelt en ruikt.

Viking York met kinderen

JORVIK Viking Centre

Het schijnt dat er Vikingen in York hebben gewoond. In dit museum kan je zien hoe die Vikingen leefden. Niet alleen zien trouwens, ook horen en ruiken! Wat wel meteen duidelijk werd: het beeld wat wij van Vikingen hebben klopt niet. De Yorkse Vikingen hadden namelijk geen helmen met horens op. Het leukste deel vonden de meiden het ritje met een karretje door de Viking wereld. Het leek een beetje op Droomvlucht in de Efteling, maar dan ook nog met uitleg erbij, in het Nederlands. Zo hoorden ze dat een paar poppenhoofden van opgegraven skeletten zijn gemaakt, ieuw.

York met kinderen

National Railway Museum

Het National Railway Museum is een groot en mooi onderhouden museum waar je alle pronkstukken van de Britse treingeschiedenis kan terugvinden. Dit museum staat bekend als een van de leukste activiteiten in North-Yorkshire met kinderen.

Het museum is onderverdeeld in meerdere hallen. De Station Hall geeft een beeld hoe treinen waren in het verleden en toont meerdere koninklijke treinstellen uit de Britse geschiedenis. Helaas zijn deze treinen alleen van buiten te bekijken en Lucas was erg teleurgesteld dat hij nergens in mag. Met kleine kinderen die dol zijn op treinen, zou ik beginnen in de Great Hall.

In de Great Hall zijn er meerdere activiteiten voor kinderen. Hier mag je plaats nemen in de Japanse Bullet, er zijn modeltreintjes en staat er een kleine Thomas de trein. De koffie uit het café neem ik mee naar de play area waar Lucas met kleine treinen en andere kindjes kan spelen.

In the North Shed kan je de monteurs aan het werk zien. Alle hallen zijn overdekt behalve de South Yard. Lucas maakt nog een ritje in een mini-stoomlocomotief, die over het buitenterrein rijdt en speelt in de buitenspeeltuin.

Meer kinderactiviteiten in York

Er is in York veel te doen voor gezinnen, veel meer dan wij in 3 dagen konden doen. Dit zijn andere aanraders:

  1. York Minster: de prachtige gotische kathedraal is de moeite om te bezoeken. Bij de infobalie huur je gratis een Little Explorer-rugzak, waarmee de kinderen op een interactieve manier door de Minster gaan. Ook is er een bijzonder ondergronds museum en je kan de 300 treden in de toren beklimmen voor een geweldig uitzicht. Bekijk hier wat je allemaal kan doen in de Minster.
  2. Wandel over de stadsmuren, er is ruim 3 kilometer aan muur bewaard gebleven!
  3. De museumtuinen bieden rust na een bezoek aan een van de kinderactiviteiten in York. Ook staan er een aantal ruïnes.

Omgeving York met kinderen – North Yorkshire

Ook blogger Jolanda was in York met haar zoon. Zij verkende vooral de omgeving vanuit het Staycity Aparthotels. Dit hotel straalde niks Engels uit, maar het was een perfecte plek om York te bezichtigen. De stadsmuur van 3,5 km lang rondom York ligt op 2 minuten lopen van dit aparthotel en het echte oude centrum op 10 minuten lopen. York is goed begaanbaar, geen trappen of heuvels, ideaal voor met een kinderwagen. Om de omgeving van York te zien gingen zij op pad met een huurauto.

Goathland

Door het adembenemende landschap van Yorkshire rijden we richting Whitby. We rijden langs stenen muurtjes bedekt met mos, paarse weilanden vol met heide en schapen die de weg oversteken.We stoppen in het plaatje Goathland, bij het treinstation. Hier komt de stoomtrein die op de North Yorkshire Moors Railway rijdt langs. De route gaat van Pickering tot aan Whitby.

We drinken wat in het theehuisje op het perron. Dit is al een ervaring op zich omdat de bankjes boven een spoor staan. De stoomtrein horen we al van ver aankomen en gaan op de brug staan boven het spoor. Langzaam nadert de stoomtrein het station, de stoomtrein rijdt onder de brug door waardoor we midden in de rook staan maar hebben het beste uitzicht op de trein. We wachten totdat de treinmachinist op zijn fluit blaast en de stoomtrein weer vertrekt. We vervolgen onze weg weer met de auto.

North-Yorkshire met kinderen

Whitby

Aangekomen in Whitby parkeren wij onze auto op het parkeerterrein van de supermarkt aan de Langborne Road. Dit is wel betaald parkeren maar is de beste uitvalbasis om het stadje te verkennen. Whitby en James Cook zijn aan elkaar verbonden en dat zie je overal terug. We gaan aan boord bij the endeavour experience. Dit is een leuke manier om meer te weten te komen over het leven van Kapitein Cook en zijn bemanning. Midden in het schip is er voor kinderen een interactieve speelruimte en is er op een andere verdieping mogelijkheid om iets te eten en drinken. Zeker een aanrader als je een leuk uitje zoekt in de buurt van York met kinderen.

Whitby is een echt Engels vissersstadje. De lucht is grauw, op de zee blijft de mist hangen en het is er kouder. Overal zien we kinderen bij de kade met een emmer, aas en een mandje van gaas. Ze proberen krabben te vangen. Bij veel winkels kan je een pakketje kopen voor een paar euro en ook wij gaan aan de slag. Het duurt niet lang voordat we ze gevangen hebben. Het water zit er vol mee.

We lopen nog langs de boulevard, stoppen op de heuvel bij het James Cook beeld. Hier heb je een mooi uitzicht over zee en het stadje Whitby. Hierna duiken we een restaurant in voor een echte Fish and Chips in krant.

North-Yorkshire met kinderen
Whitby

North York Moors National Park

Whitby ligt in het mooie North York Moors National Park en dit natuurgebied wil je echt bezoeken als je in North-Yorkshire met kinderen bent. Het gebied bestaat uit heuvels, bossen en heidevelden. En daarnaast is er een kustgebied met kliffen. Wil je wandelen, loop dan een stuk van de Cleveland Way. De paden zijn bewegwijzerd.

Skelf Island

Op de terugweg zie ik steeds op de borden Castle Howard staan, ik word er nieuwsgierig van en besluit een kijkje te nemen. Via een gigantische oprijlaan komen we op een grote parkeerplaats bij een enorm landgoed. We stappen uit en kopen een kaartje voor het bezichtigen van de tuin.

Wat ik op dat moment nog niet weet is dat er op het landgoed Skelf Island bevindt. Zo krijgt een wandeling door de tuin voor Lucas een hele andere wending als hij het enorme speeleiland ziet. Een verborgen schat van kasteel Howard.

North-Yorkshire met kinderen
Shelf Island

Uitjes in North-Yorkshire met kinderen

Een uitje dat we niet hebben gedaan, maar dat wel goed bekend staat is het Monk Park Farm Visitor Centre. Tussen februari en november is dit park dagelijks geopend. Er zijn hier heel wat dieren en ook zijn er speeltoestellen.

  • Een ander leuk uitje is het Lightwater Valley. Dit is een pretpark met meer dan 30 attracties, voor jong en oud. Zo is er hier de langste achtbaan van Europa, waarbij je wel zes minuten onderweg bent!
Captain Cook
Captain Cook

Terugblik op York met kinderen

Ña de tips voor de omgeving van York gaan we terug naar de ervaringen van de meiden die op stedentrip waren in York!

“Meiden blijven meiden, dus er moest ook nog serieus geshopt worden. In York heb je verschillende shoppingmalls, waaronder een outlet shoppingmall met bekende merken zoals Levi’s. In het centrum zitten meer dan genoeg leuke shops en boetiekjes. Kijk en proef hoe fudge gemaakt wordt bij Fudge Kitchen, proef verschillende soorten thee bij Hebden Tea Company, nog meer choco proeven bij Monk Bar Chocolatiers. Tussen al dat proeven door zijn ze goed geslaagd met als resultaat een veel vollere koffer op de terugweg!

Hadden ze de eerste twee dagen nog een strakblauwe lucht gehad, de laatste dag in York met kinderen was echt een typisch Engels weertje. “It’s raining cat’s and dogs” appte ze me. Echt jammer, maar het plensde en stormde flink. Maar goed dus dat ze een regenjas en paraplu in de koffer hadden gestopt! Dus die dag geen wandeling over de stadsmuren, niet de Minster vanbinnen bekijken, geen cruise over de rivier en niet nog meer shoppen. Jammer, maar ze hadden in twee dagen toch best al veel gedaan, gezien en gelachen.

Voor herhaling vatbaar

Na drie dagen in York met kinderen was het tijd om naar huis te gaan. Door de storm in Nederland was er veel vertraging. En toen ging het ook nog ‘s sneeuwen en hagelen in Leeds. Wat nog meer vertraging betekende, omdat de vleugels gede-iced moesten worden. Een paar uur later dan gepland kwamen ze weer veilig in Nederland aan.

Ondanks dat mijn dochtertje best laat thuis was, zat ze vol verhalen. Ze deelde de chocokikkers uit, showde haar nieuwe shirts en vertelde ons over al haar avonturen in York. Weer een land om weg te krassen op haar wereldkaart. Op naar het volgende reisje! York met kinderen is zeker een aanrader om te bezoeken. Er is veel te zien en er zijn ontzettend veel leuke kinderactiviteiten. De oude stad is goed bewaard gebleven, waardoor het erg leuk is om door het centrum te wandelen.”

Meer Engeland?

York met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën