Bled en Bohinj met kind – 11x activiteiten

Wat doe je in het prachtige Bohinj met kind? Iris maakte een roadtrip door Slovenië met haar vriend en hun dochter van bijna 4. Tijdens deze rondreis verbleven zij in Bohinj en daar bezochten ze ook Bled. In deze uitgebreide blog deelt zij hun tips!

Nadat we de Vipava vallei achter ons hebben gelaten rijden we verder naar het noorden. We moeten een behoorlijke afstand afleggen, het is zo’n 150 kilometer noordwaarts richting het Triglav national park.

Op pad naar Bohinj met kind

Een gedeelte van de weg gaat door heuvelachtig gebied en daardoor ben je toch zeker 2 uur onderweg. Triglav is de hoogste berg van Slovenië en ook het nationale symbool. Vroeger had de berg volgens de Slovenen magische krachten, tegenwoordig is het de uitdaging voor iedere Sloveen om minstens één keer in zijn leven de top te bereiken.

Triglav National park

Overnachten in het Triglav National park

We overnachten de komende drie nachten in een appartement in Vila Vesna. Deze villa, met vijf mooi gerenoveerde appartementen, ligt op het Pokljuka plateau. Voor ons wordt dit de komende dagen het uitgangspunt om de beroemde meren van Bohinj en Bled met kind te bezoeken. De villa ligt midden in de bossen dus onderweg stoppen we nog even bij een supermarkt om nog even wat boodschappen te doen. Aangekomen bij ons appartement worden we warm ontvangen door Nina, de eigenaresse van het appartement.

Helaas heeft de warmte van de afgelopen dagen plaats gemaakt voor herfstachtig miezer weer. Omdat ons appartement ook wat hoger ligt is het zo aan het einde van de middag echt fris buiten. Maar Nina heeft de verwarming aangezet en binnen is het heerlijk warm. Ook heeft ze voor ons een tasje meegenomen met wat lokale lekkernijen, een echt warm welkom dus.

Daarnaast worden we ook verwelkomd door een paar ‘buurtkoeien’ die in de zomermaanden vrij door het bos en de weides ‘scharrelen’. Het appartement is voorzien van een aparte keuken met eettafel en een aparte slaapkamer met tweepersoonsbed. In de woonkamer kun je de bank nog ombouwen tot slaapbank. Echt een comfortabel plekje dus!

Triglav National park

Meer van Bohinj met kind bezoeken

De volgende ochtend rijden we naar het meer van Bohinj. Dit meer ligt midden tussen verschillende bergtoppen en heeft als de zon schijnt een helder blauwe kleur. Helaas is de herfstmist van gisteren nog niet helemaal opgetrokken, maar het is in ieder geval droog!

Vanaf ons appartement ligt het meer op een half uurtje rijden. De navigatie stuurt ons wel via ‘de toeristische’ route. We slingeren zo’n 20 minuten via smalle bergweggetjes met vele haarspeldbochten naar beneden. Deze route geeft wel weer fantastische vergezichten. Zo rijden we langs groene alpenweides met houten huisjes en door mini dorpjes.

meer van Bohinj

Ribčev Laz

We parkeren onze auto bij Ribčev Laz, dit dorpje ligt direct aan het Bohinj meer. Bij de steiger halen we onze Mega package op die we aangeboden krijgen van het Tourist Information Centre Bohinj. Hiermee kunnen we de komende dagen gebruik maken van verschillende faciliteiten en uitjes rondom het Bohinj Meer. Zo kunnen we mee met een rondvaart boot over het meer. Maar ook een ritje met de Kabelbaan naar Vogel zit erbij inbegrepen. Verder krijg je gratis toegang tot de Savica waterval en de Mostnica kloof.

Rondvaartboot

Als eerste nemen we vanaf Ribčev Laz de rondvaartboot die ons naar het plaatsje Ukanc brengt. Dat ligt aan de andere kant van het meer. Vanuit Ukanc kun je onder andere de kabelbaan naar de berg Vogel nemen. Omdat de bewolking nog steeds erg laag hangt, besluiten weer eerst een mooie wandeling te maken. Eerder deze zomer namen we tijdens een reis door Vietnam al eens een kabelbaan naar de top van een berg. Bovenaan zagen we vanwege bewolking en mist helemaal niks. We hoopten dus heel erg dat het later op de dag wat zou opklaren, zodat we niet weer voor ‘niks’ naar boven zouden gaan.

Zlatorog Fairy Trail

Zlatorog Fairy Trail

Vanuit Ukanc kun je verschillende mooie wandelingen en hikes maken. Wij kiezen voor de Zlatorog Fairy Trail, een leuke actieve wandeling die je met kinderen kunt maken. Het is een mooie wandeling van ongeveer 1,5 uur. Je loopt langs het Bohinj meer en door de bossen. Hier zie je onder andere een mooi snelstromend riviertje in een fel groene kleur.

Tijdens deze wandeling kunnen kinderen door het uitvoeren van opdrachten stempels verzamelen van figuren uit Sloveense Sprookjes. Voor het uitvoeren van de opdrachten moeten kinderen al hun zintuigen gebruiken. Zo ervaren ze op een hele leuke manier de mooie natuur rondom het meer van Bohinj. De ‘stempelstations’ staan verspreid langs de route en ook vind je her en der leuke spelelementen voor kinderen. De wandeling is gratis. Je kunt voor € 2,- een boekje aanschaffen waarin kinderen de stempels kunnen verzamelen.

Bohinj met kind

Met de kabelbaan naar Vogel

Na de wandeling in de buurt van Bohinj met kind lopen we richting het station van de Kabelbaan. De kabelbaan vertrekt ieder half uur en natuurlijk hebben we hem net gemist. Helaas hangen de wolken ook nog steeds laag, maar af en toe valt er een gat in de bewolking en we hopen dat dit genoeg is om toch iets van uitzicht vanaf de berg te hebben. De kabelbaan brengt je in ongeveer 5 minuten naar een hoogte van ongeveer 1500 meter. In de winter is Vogel een Wintersport gebied. In de zomer kun je verschillende korte en langere wandelingen maken vanaf het kabelbaan station. Ook is er net buiten het kabelbaan station een kleine speeltuin voor kinderen.

Maar boven aangekomen hebben we toch echt pech: geen uitzicht. We kunnen met onze Mega Package nog wel gebruik maken van een lekkere lunch in het restaurant, dus dat doen we. Voor ons Jota, Sloveense zuurkoolsoep. Het klinkt bijzonder, maar smaakt heel lekker. En voor Kyra een pannenkoek, verschil moet er zijn.

Na de lunch ga ik nog even een klein stukje wandelen in de hoop ergens een glimp van het uitzicht op te vangen, maar tevergeefs. Gelukkig is de rit met de kabelbaan ook al een leuk avontuur. Als we afdalen en weer onder de wolken komen, hebben we toch nog even uitzicht op het blauwe Bohinj Meer.

Vintgar kloof
Vintgar kloof

Kabelbaan naar Vogel – deel 2

Als we na ons bezoek aan het meer van Bled weer richting het meer van Bohinj met kind rijden is de lucht helderblauw. We kunnen de verleiding niet weerstaan. We rijden nog een keer naar het kabelbaan station Vogel om opnieuw de kabelbaan naar boven te nemen. Want we willen nu toch echt een keer met eigen ogen genieten van een mooi uitzicht. Deze omweg is echt wel de moeite waard. Het uitzicht op het meer vanaf de berg is heel mooi. En ook de omgeving van het kabelbaan station ziet er ineens heel anders uit met een vrolijke zonnetje. Het is een plek waar je je wel een aantal uren kunt vermaken. Zeker als je het combineert met een mooie wandeling.

Vintgarkloof

Na weer een heerlijke nacht in ons appartement rijden we de volgende ochtend richting de Vintgarkloof, deze ligt vlakbij het Meer van Bled en is ook goed aan te rijden vanaf Bohinj met kind. Het water dat door de Kloof loopt is vooral op zonnige dagen fel blauw, dus dat hopen we te zien!

Het weer is weer opgeklaard, dus dat is heel fijn. De Vintgarkloof wordt in de zomermaanden druk bezocht door toeristen, maar we hopen dat het eind september meevalt. We vertrekken op tijd, zodat we rond openingstijd aanwezig zijn en dan is het inderdaad nog erg rustig, slechts een aantal auto’s staan op de parkeerplaats.

Wandelen door de Vintgar kloof

De kloof is 1,6 kilometer lang en je loopt voornamelijk over houten vlonders die door de kloof heen slingeren. De kloof is, zoals de plaatjes al beloven, ontzettend mooi! Het blauwe water stroomt op sommige stukken rustig en op andere stukken wild door de kloof heen. En als de zon op het water schijnt is het water felblauw. Doordat het houten pad goed onderhouden is, is het ook voor onze kleuter prima te lopen. Ze loopt de hele route zelfstandig. Ook op haar maakt het snelstromende blauwe water indruk. Zeker een aanrader dus om dit te doen als je in Bohinj met kind bent.

Wanneer we halverwege de kloof bij een rustig stukje van de rivier allemaal torentjes van opgestapelde stenen zien staan, wil zij natuurlijk ook zo’n torentje bouwen! De waterval aan het einde van de kloof valt wat tegen, deze lijkt bijna aangelegd door mensen, maar verder is het een mooie wandeling! Ik weet alleen niet of dat in het hoogseizoen als het erg druk is ook zo mooi is. Dan loop je over de smalle paadjes toch al snel achter elkaar aan schuifelen! Ik denk dat het dan nog zeker de moeite is om ’s ochtends vroeg of juist aan het einde van de middag te gaan.

Bled met kind

Bled met kind | Dit is er te doen

Na het wandelen door de kloof rijden we richting het meer van Bled. Het meer is vooral beroemd door het eilandje midden in het meer, met daarop een wit kerkje. We laten het drukke toeristische dorpje van Bled even links liggen, maar we doen snel wat inkopen bij een supermarkt. Dat eten we op tijdens een picknick in een parkje direct naast het meer. Kunnen we even mooi genieten van het uitzicht en het zonnetje.

Na de lunch maken we nog een korte wandeling en dan zie je dat ook het water van dit meer op sommige plekken felblauw is. Natuurlijk kun je je nog veel langer vermaken in Bled. Zo kun je met leuke houten bootjes het meer op om richting het eiland te varen, waar je het kasteel kunt bezoeken. In de zomer is het meer ook een fijne plek om even een verkoelende duik te nemen.

meer van Bohinj

Zwemmen in Bohinj met kind

Na de vele activiteiten van de afgelopen dagen is het vanmiddag even tijd voor wat ontspanning! We rijden naar Bohinjska Bistrica, waar we het waterpark van het Bohinj Eco Hotel even lekker een paar uur gaan zwemmen. Zwemmen is een van de lievelingsactiviteiten van onze dochter, dus dat wordt dikke pret! Het zwembad is niet heel groot, maar er is bijna niemand, dus het voelt bijna als een privézwembad. Het heeft ook nog 2 ruime bubbelbaden en 2 glijbanen, genoeg voor een paar uur pret en ontspanning.

Terugblik op de dagen in Bled en Bohinj met kind

Ook in de omgeving van het appartement kun je hele mooie wandelingen maken. Zelf ben ik even kort op verkenningstocht geweest, het is echt een gebied met mooie bossen en groene (alpen)weides.

Doordat het plekje op korte afstand ligt van vele mooie bestemmingen zoals Bled en Bohinj, kun je hier echt prima een aantal dagen tot een week verblijven en genieten van al het moois! Ook in de winter schijnt het een heel mooi plekje te zijn om te verblijven, met verschillende wintersport activiteiten om de hoek.

Voor ons is het helaas alweer tijd om dit fijne appartement te verlaten. We reizen verder naar een wel heel mooie en bijzondere bestemming! Lees daarover in het artikel over een rondreis Slovenië.

Camping Bled

Vakanties in Bled en Bohinj met kind

Camping Bled – deze camping ligt bijna direct aan het water van dit unieke meer in het noorden van Slovenië. Je kan kamperen in een eigen tent of kies voor een glamping optie!

Tweede tip voor een vakantie in Slovenië en Bohinj met kind: een autorondreis via Travelnauts. Deze organisatie is gespecialiseerd in het samenstellen van rondreizen voor gezinnen. Voor de kids bieden zij onder andere:

Vintgar kloof
Vintgar kloof

Bled en Bohinj met kind bezoeken kan eventueel ook als je op vakantie bent in het Oostenrijkse Karinthië

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën