Aberdeen en de Aberdeenshire Coast zijn voor veel mensen niet de meest voor de hand liggende bestemmingen in Schotland om vakantie te vieren met de kinderen. Steden als Edinburgh, Glasgow en Inverness, de ruige Schotse Hooglanden, de westkust en de eilanden zijn vele malen populairder. Zijn de Schotse stad Aberdeen en de Aberdeenshire Coast geschikte plekken voor een vakantie met kinderen? Blogger Eva ging met haar gezin op onderzoek uit.
Ook Aberdeen en de Aberdeenshire Coast hebben ontzettend veel moois te bieden. En er is heel veel te doen met kinderen. Wij brachten er een aantal dagen door en laten je zien waarom ook dit deel van Schotland absoluut de moeite waard is.
Aberdeen aan de Aberdeenshire Coast met kinderen
Aberdeen is in grootte de derde stad van Schotland. Het heeft de bijnaam The Granite City, oftewel de granieten stad. Deze niet erg aantrekkelijk klinkende naam heeft de stad te danken aan de vele lichtgrijze huizen en gebouwen van graniet. Toch hebben die huizen en gebouwen zeker een bepaalde charme.
En Aberdeen is absoluut niet alleen maar grijs en grauw. Zo geven het strand, de vele parken, het vissersdorpje Footdee en niet te vergeten de grote hoeveelheid street art veel kleur aan de stad. Het is geen Edinburgh, waar de schoonheid van de stad er dik bovenop ligt, maar we waren zeker aangenaam verrast door Aberdeen.
Street art in Aberdeen
Er zijn verschillende mooie gebouwen in het centrum van Aberdeen, waar je zeker even langs moet wandelen. St Nicholas Kirk bijvoorbeeld en het Marischal College.
Wat de kinderen in het centrum van de stad het allerleukst vonden, was alle street art. Die is ook echt te gek in Aberdeen. Veel bekende street art kunstenaars van over de hele wereld hebben al hun stempel gedrukt op muren en deuren in Aberdeen. En er komt alleen maar meer bij. Ieder jaar wordt in de stad namelijk het festival Nuart Aberdeen georganiseerd en mogen lokale, nationale en internationale kunstenaars aan de slag in de stad.
Je hoeft trouwens geen enorme afstanden af te leggen om mooie muurschilderingen in Aberdeen te zien. In de straten rondom winkelstraat Union Street vind je overal street art. Superhandig is de te downloaden plattegrond van Nuart. Hierop staat alle street art die er de afgelopen jaren tijdens het festival in Aberdeen is bijgekomen.
Naast muurschilderingen zijn er ook veel andere vormen van street art in Aberdeen. Kunstenaar Jan Vormann werkt bijvoorbeeld met LEGO. Rond The Green heeft hij kapotte stukken in muren opgevuld met LEGO-blokjes.
En houd als je door het centrum van Aberdeen loopt ook de elektriciteitskastjes goed in de gaten. De Duitse kunstenaar EVOL heeft namelijk verschillende elektriciteitskastjes in de stad omgetoverd tot appartementenblokken. Heel tof!
Musea aan de Aberdeenshire Coast met kinderen
In Aberdeen zijn allerlei musea die je gratis kunt bezoeken en die ook nog eens leuk zijn voor kinderen:
- Het Aberdeen Maritime Museum bijvoorbeeld, over de relatie van de stad met de Noordzee.
- Of het Tolbooth Museum in de 17e-eeuwse voormalige gevangenis van de stad.
- Wil je botten, skeletten en opgezette dieren zien, kies dan voor het Zoology Museum. Daar leer je van alles over de geschiedenis van Aberdeen en over wilde dieren die er geleefd hebben.
Niet gratis, maar zeker ook de moeite waard en heel interactief is het Aberdeen Science Centre.
Old Aberdeen
Ik zou me zo kunnen voorstellen dat een wandeling door Old Aberdeen niet direct bovenaan het wensenlijstje van je kind staat. Maar dit deel van Aberdeen, waar ook de universiteit is, is wel heel bijzonder. Je vindt er mooie oude huizen en straten met kinderkopjes. En indrukwekkende gebouwen, zoals King’s College Chapel en St Machar’s Cathedral.
Gelukkig is er in Old Aberdeen ook het een en ander waar je de kinderen wel mee kunt lokken. Het eerdergenoemde Zoology Museum bijvoorbeeld. Of een picknick in de Botanic Garden ernaast. En na een bezoek aan de indrukwekkende St Machar’s Cathedral kun je de kinderen lekker laten uitrazen in Seaton Park, dat ernaast ligt. Daar is ook een oude stoomtrein, omgetoverd tot speeltoestel.
In andere delen van Aberdeen zijn trouwens meer parken die leuk zijn met kinderen. Duthie Park met de Winter Gardens bijvoorbeeld. Of Hazlehead Park, waar ook een kinderboerderij is.
Aberdeen Beach
De stad Aberdeen heeft een eigen strand. Dit zandstrand is vlak bij het centrum van de stad en je kunt er zo naartoe wandelen. Langs het strand loopt een boulevard, waaraan ook Codona’s Amusement Park ligt. Daar vind je onder andere allerlei kermisattracties, een bowlingbaan, een midgetgolfbaan en een binnenspeeltuin.
Aberdeens eigen vissersdorpje Footdee
Footdee (of Fittie, zoals de inwoners van Aberdeen het noemen) is een klein vissersdorp achter de haven van Aberdeen. Je vindt er mooie huisjes en smalle straten met kinderkopjes. Het dorpje staat vol bankjes en vrolijke plantenpotten. Schuurtjes zijn in allerlei kleuren geverfd en hangen vol met spreuken, beeldjes en spullen die aan de zee doen denken. Dat maakt dat het ook een leuke plek is om met kinderen rond te kijken.
Bovendien is er vlak naast Footdee een speeltuin met schommels, een wip, klimtoestellen en uitzicht op zee. Een fijne speeltuin om de kinderen even uit te laten razen. Kun je daarna naar het naastgelegen seafood restaurant The Silver Darling. Het restaurant heeft een mooie ligging, heerlijk eten en een uitgebreid kindermenu.
Dolfijnen spotten in Aberdeen
Wist je trouwens al dat Aberdeen een van de beste plekken van Europa is als je graag dolfijnen wilt zien? Torry Battery, een monument bij de ingang naar de haven van Aberdeen, is bijvoorbeeld een perfecte plek om heel het jaar door dolfijnen te spotten vanaf land. Soms zie je ook otters, zeehonden of zelfs walvissen.
In de zomermaanden zijn er bij Torry Battery vaak mensen van RSPB Dolphinwatch met verrekijkers of zelfs telescopen aanwezig die je kunnen helpen dolfijnen te spotten.
Aberdeenshire Coast met kinderen
Je kunt prima een dag of twee in Aberdeen vullen, maar maak daarnaast zeker ook een paar uitstapjes naar andere delen van de Aberdeenshire Coast. Er is zoveel moois te zien. Hieronder een paar suggesties.
Dunnottar Castle en Stonehaven
Een niet te missen uitstapje is een bezoek aan Dunnottar Castle, een half uur rijden ten zuiden van Aberdeen. Wow, wat heeft Dunnottar Castle een schitterende ligging bovenop een rotsachtige hoge landtong boven zee. En wat bijzonder om tussen de eeuwenoude kasteelruïnes rond te wandelen.
Buiten dat het een adembenemend mooie plek is, is het ook een interessante plek. Niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen.
Onze meiden gingen bij Dunnottar Castle op onderzoek uit met de speurtocht. Wat we fijn vonden, waren de duidelijke en niet al te detailleerde informatieborden. Hierdoor konden we de kinderen goed uitleggen hoe het leven in het kasteel vroeger was.
Houd ook de zee rondom het kasteel in de gaten. Je ziet er vaak dolfijnen en papegaaiduikers. Wij hadden geluk, want we zagen verschillende groepen dolfijnen vanaf de ruïnes.
Dunnottar Castle is leuk om te combineren met een bezoek aan het havenstadje Stonehaven, dat maar een paar minuten rijden verderop ligt. Er loopt ook een wandelpad tussen Stonehaven en het kasteel. Je loopt dan over de kliffen langs de kust via het oorlogsmonument. Als je heen en weer hetzelfde pad neemt, is de wandeling iets meer dan vier kilometer. Ook met kinderen goed te doen dus.
Zeker als je ze in Stonehaven beloont met een overheerlijk ijsje van de bekende ijs- en snoepwinkel Aunty Bettys. Wij probeerden er het Irn Bru ijs. Want als je dan toch in Schotland bent! Naast Aunty Bettys vind je trouwens The Bay, waar je voor echt lekkere fish & chips terecht kunt.
Zeehondenkolonie bij Newburgh
Bij Newburgh, daar waar de rivier Ythan uitmondt in de Noordzee, vind je een grote zeehondenkolonie. Honderden grijze zeehonden liggen lekker te zonnen op het strand. Vanaf de rivierbedding op het mooie strand aan de overkant kun je ze prima zien. Nog leuker is het natuurlijk als je een verrekijker bij je hebt, zodat je ze extra goed kunt bestuderen.
Terwijl wij stonden te kijken, waren er ook veel zeehonden die even gingen zwemmen. Af en toe duikt er dan ineens een nieuwsgierig koppie vlak voor je uit het water op. Een mooi gezicht. De meiden speelden hier ook een tijdje op het strand. En we zagen een kolonie sternen steeds weer boven de zeehonden rondcirkelen.
De zeehondenkolonie bij Newburgh is maar een klein deel van het veel grotere Forvie National Nature Reserve. Forvie heeft een enorm duinsysteem. Als je naar een van de andere parkeerplaatsen rijdt, bijvoorbeeld naar die bij het Visitor Centre in Collieston, kun je allerlei wandelingen maken, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad.
Rattray Head en Rattray Lighthouse
Als je nog verder naar het noorden rijdt, kun je naar Rattray Head en Lighthouse. Ook alweer zo’n bijzonder stukje Schotland. Als je over de slechte weg vol enorme gaten richting Rattray Head rijdt, vraag je je waarschijnlijk af of dit wel zo’n goed idee was. En vooral of je auto dit avontuur wel zal overleven!
Maar wij waren vastberaden en werden beloond met een schitterend verlaten zandstrand, gigantische zandduinen en uitzicht op de vuurtoren. Rattray Lighthouse is alleen bij eb bereikbaar. De rest van de tijd ligt de vuurtoren in zee. Bij eb schijn je trouwens ook scheepswrakken te kunnen zien bij Rattray Head.
Meer dan een uur speelden onze meiden in de duinen. Ze klauterden naar boven en gleden dan weer naar beneden. Op het strand zochten ze naar schelpen en andere schatten uit zee en sleepten aangespoelde touwen in het rond. En al die tijd zagen we niemand anders op het strand. Terwijl er toch een heerlijk winterzonnetje scheen en er maar weinig wind was. Terug bij de parkeerplaats kwamen we een boer tegen op zijn tractor. Hij vertelde dat het hier ‘s zomers juist behoorlijk druk kan zijn. En dat het in de winter soms net de Sahara is, met enorme zandstormen. Een geweldige plek, maar je moet het dus blijkbaar wel een beetje treffen met het weer.
Binnenland ten westen van Aberdeen
Wij waren vier nachten in Aberdeen en hebben ons gericht op Aberdeen zelf en de kust ten noorden en ten zuiden van de stad. Maar ook het binnenland ten westen van Aberdeen heeft voor gezinnen veel te bieden. Niet ver van Aberdeen vind je bijvoorbeeld Castle Fraser, Drum Castle en Crathes Castle.
Ga je in de winter naar Schotland, hou er dan wel rekening mee dat veel kastelen niet of weinig open zijn. Vaak kun je wel door de kasteeltuinen wandelen. Op het grondgebied van Crathes Castle vind je ook Go Ape, een te gek ‘adventure park’ voor volwassenen en kinderen vanaf een jaar of tien met tussen boomtoppen ziplines, touwbruggen en schommels.
Op iets meer dan een uur rijden vanaf het centrum van Aberdeen ligt Balmoral Castle, de zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Het beroemde kasteel ligt middenin Cairngorms National Park, waar we eerder al eens over schreven en wat ook al zo’n heerlijke plek voor een vakantie met kinderen is.
Aberdeen en de Aberdeenshire Coast met kinderen bezoeken
We sliepen in Aberdeen. We bezochten de stad en de Aberdeenshire Coast tijdens een langere rondreis door Schotland met onze eigen auto. Hiervoor waren we met de nachtboot vanuit IJmuiden naar Newcastle gevaren. Je kunt ook rechtstreeks van Amsterdam naar Aberdeen vliegen. Of vlieg naar Glasgow of Edinburgh en huur daar een auto!
We overnachtten in een appartement van Skene House Rosemount. Niet het meest knusse of moderne appartement, maar wel heel centraal, ruim, comfortabel en betaalbaar. Ook fijn: in het naastgelegen hotel van Skene House konden we iedere ochtend voor een prima ontbijt terecht. En onze auto kon gratis op het beveiligde parkeerterrein staan. Al met al een prima plek voor gezinnen.
Wist je trouwens dat je Aberdeen en de Aberdeenshire Coast ook heel goed kunt combineren met een bezoek aan de spectaculaire Shetland Islands? Vanuit Aberdeen kun je zowel met het vliegtuig als met de nachtboot naar de Shetland Islands.
Beste tijd om de Aberdeenshire Coast met kinderen te bezoeken
Wat de beste tijd van het jaar is om Aberdeen en de Aberdeenshire Coast met kinderen te bezoeken, hangt een beetje af van waar je naar op zoek bent.
Wij waren met de kinderen in de winter in Aberdeen en aan de Aberdeenshire Coast en vonden het heerlijk dat het zo rustig was. Stranden buiten de stad hadden we bijvoorbeeld meestal volledig voor onszelf. Nadeel van de winter is dat veel bezienswaardigheden gesloten zijn en dat het best koud en nat kan zijn. Hou je daar niet van, dan zijn het voorjaar en de zomer veiliger maanden om te gaan.
Het weer in Schotland is onvoorspelbaar en het kan ook ‘s zomers nat zijn. Neem in ieder geval altijd een fleecetrui en een regenjack mee. En vergeet niet dat je ’s zomers last kunt hebben van de ‘midges’. Dat zijn nare steekvliegjes die vooral in de zomermaanden actief zijn in Schotland.
Leuk aan de zomer is dan weer dat er in Aberdeenshire op veel plekken Highland Games worden georganiseerd. Een hele belevenis om een keer mee te maken!
Verder lezen na deze blog over Schotland met gezin?
- Eerder was Eva op vakantie in IJsland met kinderen
- Lees onze tips voor bestemmingen voor een natuurvakantie