Rode Haan boerderijvakantie | Onze review met kids!

In Zuid-Tirol kan je prachtig op vakantie gaan, met de vele natuur en bergen. Hoe leuk is het om op een Rode Haan boerderijvakantie met kinderen te gaan? Blogger Marilyn mocht dit concept testen in Zuid-Tirol.

Voor een sfeervolle boerderijvakantie in Zuid-Tirol moet je bij Rode Haan zijn. Ik had al leuke verhalen gehoord over deze organisatie en ik was dus al enthousiast over het concept. Daar komt bij dat onze drie meiden gek zijn op dieren, dus ik wist dat deze vakantie aan zou slaan bij ons gezin.

Zuid-Tirol

Toen ik Rode Haan tegenkwam op de Travelbeurs in Antwerpen was ik helemaal verkocht aan hun (h)eerlijk concept. In de paasvakantie trokken we op een trip richting Zuid-Tirol om een boerderijvakantie te testen.

Rode Haan boerderijvakantie

Rode Haan (Roter Hahn) is een overkoepelende organisatie die samenwerkt met de Zuid-Tiroolse boerenbond om de lokale boeren in Zuid-Tirol te helpen bij het verdienen van een extra inkomen. De meeste boeren kwamen niet meer rond met hun landbouwopbrengsten en hadden nood aan extra inkomsten. Rode Haan sprong voor hen in de bres en hielp de boeren bij het promoten van kwaliteitsvolle vakantieverblijven.

Het werd een succesverhaal. De boeren konden hun prachtige boerderijen behouden en de toeristen genieten van een uniek vakantieverblijf.

Zuid-Tirol

Kwaliteitscriteria boerderijvakantie

Iedere boerderij die lid wil worden bij Rode Haan wordt gescreend op een aantal belangrijke punten inzake kwaliteit en aangeboden activiteiten. Hoe meer criteria er vervuld zijn, hoe hoger de ranking van de boerderij. De criteria die meespelen zijn bij de Rode Haan boerderijvakantie:

  • persoonlijk contact met het gastgezin;
  • de boerderij beleven vanop de eerste rij;
  • zelfgemaakte en regioproducten uitproberen;
  • genieten van de prachtige ongerepte natuur;
  • beperkt aantal accommodaties, geen massatoerisme.

Op vakantieboerderijen van de ‘Roter Hahn’ maak je van dichtbij kennis met de boerencultuur in één van de mooiste regio’s van Europa.

De ranking van de boerderijen wordt bewust weergegeven met een aantal bloemen en niet met sterren. Het is dan ook niet belangrijk hoeveel luxe er aanwezig is. Wat telt is dé beleving, de warmte van de boerderij.

Zuid-Tirol

Soorten boerderijvakantie

Logeren op een boerderij, wat moet je je daarbij voorstellen? Logeren in een appartement naast een stinkende stal? Niet kunnen uitslapen omdat de boer om 5 uur begint met zware machines? Nee, om zulke boerderijvakanties gaat het gelukkig niet.

In de hele regio zijn er zo’n 1600 boerderijen aangesloten, waardoor je een heel brede keus hebt. Er zijn boerderijen die zich richten op gezinnen, maar er zijn er ook die hun speerpunt op een totaal ander vlak hebben zoals op wandelen, wijnproeven of wellness.

Prettig is ook dat niets moet op de boerderij: je kan vragen of je mag helpen. Onze ervaring is dat dit in de meeste gevallen mocht, onze kinderen waren graag bij de dieren aanwezig en hielpen de boerin waar mogelijk. Het hangt natuurlijk van de boerderij af wat wel en niet mogelijk is.

Meer informatie over Rode Haan en alle boerderijen vind je op de Rode Haan website.

Zuid-Tirol

Voor elk jaargetijde

Een vakantie in Zuid-Tirol is leuk in alle seizoenen want twee basis-ingrediënten heb je altijd: zon en prachtige natuur. Het is wel zo dat de winter en de zomer top seizoenen zijn omdat er dan veel meer te beleven valt.

In Zuid-Tirol zijn er 300 zonnige dagen per jaar. Ideale vakantiebestemming het ganse jaar door.

Elk seizoen heeft zijn charmes. In de winter kom je terecht in een magisch sneeuwlandschap en kan je de boerderijvakantie combineren met diverse wintersporten. De lente is dan weer ideaal voor wandelingen door de wijn- en boomgaarden die in bloei staan. In de zomer kan je allerlei activiteiten doen in een prachtig decor van helder blauwe lucht en felgroene grasvelden.

En wil je genieten van een wijntje in een mooi herfstlandschap dan kom je best in september-november. Kortom, Zuid-Tirol heeft alles in huis om je te betoveren.

boerderij

Rode Haan boerderijvakantie | Onze ervaringen

We reden vanuit de omgeving Antwerpen naar Zuid-Tirol. Op de heenweg hadden we een overnachting in Karlsruhe geboekt, terug reden we in één keer. Dat was te doen, maar ik moet wel zeggen dat onze kinderen lange autoritten gewend zijn.

De kinderen hadden ontzettend veel zin in deze vakantie op de boerderij: ze waren vooral benieuwd naar de dieren. Mijn man was dan vooraf wat sceptisch. Al eerder had ik hem proberen te overtuigen van een boerderijvakantie in België of Nederland, maar hij had een aantal bezwaren. Het enthousiasme van mij en onze meiden trok hem samen met het feit dat het nu in hetzonnige Tirol was over de streep: hij ging het proberen.

Weberhof boerderijvakantie

Verblijf bij Weberhof

Na een prachtige rit door het noorden van Italië kwamen we aan bij onze boerderij. Wij waren een weekje te gast bij Walter en Verena van de bioboerderij Weberhof. We kregen een mooi appartement toegewezen en voelden ons direct thuis op hun boerderij. De kinderen vonden het ook geweldig bij dit concept van de Rode Haan boerderijvakantie, want ze hadden een grote speeltuin en heel veel diertjes om te aaien. Van konijntjes tot kalfjes.

Het is ideaal dat er voor de kinderen vermaak is op de boerderij: zo hoef je niet steeds ergens heen te gaan. Ook gewoon op de boerderij zijn is erg leuk voor ze.

Weberhof boerderijvakantie

Het Weberhof werd onze uitvalsbasis voor vele leuke belevenissen en mooie uitjes. We stonden ervan verbaasd wat je allemaal kon doen in deze prachtige regio.

Verder was het ook super dat je de zelfgemaakte producten en streekproducten aangeboden krijgt op de boerderij. Zo voel en proef je ook echt de “puurheid” en voel je je verbonden met het gastgezin. Het zorgt voor een heel aangenaam warm thuisgevoel. De kinderen vonden het ook geweldig om hun steentje bij te dragen. Zo gingen ze voor het ontbijt eitjes rapen. Deze eitjes vormden samen met de rest van de heerlijke producten voor een verrukkelijk ontbijt.

Weberhof boerderijvakantie

Boerderijvakanties met kinderen | Een aanrader?

Onze eerste keer Zuid-Tirol met de Rode Haan boerderijvakantie was in één woord FANTASTISCH. Zuid-Tirol barst van de leuke activiteiten en het landschap is prachtig. Het klimaat is erg gunstig maar kan je ook wel eens verrassen. ‘s Morgens opstaan met 10 centimeter sneeuw en tegen de namiddag 15 graden in de zon, alles kan.

De boerderijbeleving vonden wij super. Het persoonlijk contact, het mogen meehelpen met de boer en de luxe om te mogen proeven van hun zelfgemaakte producten: echt heel leuk voor het ganse gezin!

Rode Haan boerderijvakanties

Albert had vooraf wat twijfels, maar dit trok snel bij. Het appartement was groot en schoon en de rust was heerlijk. Daarnaast was enkel verblijven op een boerderij, het was niet of we echt onderdeel moesten uitmaken van een boerderij. Echter, een boerderijvakantie in België of Nederland hoeft nog steeds niet van hem.

Belangrijk is wel dat jij een boerderij kiest die bij jouw wensen en voorkeuren past. Ben je gek op dieren, zoals onze meiden, dan zit je perfect op een boerderij met dieren. Gaat je voorkeur eerder uit naar wellness, dan zoek je daarvoor een boerderij uit. En dat is ook zo mooi aan het concept: er is voor ieder wat wils.

Rode Haan boerderijvakantie

Heerlijk ook is dat je in een prachtige streek op vakantie bent en door de vakantie op een boerderij verblijf je in de rust. Geen vakantieresort dat je met honderden anderen deelt. Maar juist persoonlijk contact en veel ruimte voor wat jij wilt. Ideaal!

Een Rode Haan boerderijvakantie is TOP! Maar opgepast het is verslavend. De bloggers van Reistipsmetkids zijn in ieder geval overtuigd van deze vakanties voor het gezin: er zijn er al een aantal aan het kijken voor een vakantie voor volgend jaar.

Meer Noord-Italië? Lees onze blogs over Boerenbed of in Italië: Lago Maggiore, Milaan en Verona

Rode Haan boerderijvakantie
Rode Haan boerderijvakantie
Rode Haan boerderijvakantie


Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën