Milaan met kinderen – 17 Uitjes + bezienswaardigheden

Een van de bekendste steden van Italië is Milaan. Deze stad staat bekend om de winkels en bezienswaardigheden, maar blijkt ook bijzonder leuk voor een trip met het gezin! Wat doe je in Milaan met kinderen? Een van de bloggers was in Milaan op stedentrip en hier lees je al haar tips.

Milaan is een mooie stad en de stad is ook niet al te groot. Met de metro kun je alles gemakkelijk bereiken en deze metroritjes waren voor mijn zoontje al een belevenis op zich. Milaan is natuurlijk bij uitstek de Italiaanse stad om te gaan shoppen maar gelukkig is er heel wat meer te doen. Mijn zoontje (toen zes jaar) houdt niet van winkelen, dus we hebben vooral andere dingen gedaan. Dit zijn mijn tips voor een stedentrip!

Stedentrip Milaan met kinderen

Waarom ga je naar Milaan met kinderen? Wij vonden een stedentrip Milaan heel erg leuk. De stad biedt een mix van het Italiaanse leven, cultuur en leuke kinderactiviteiten. Daarnaast is het een betaalbare stedentrip, wat ook altijd fijn is. We raden deze stad zeker aan, zowel voor een “losse” stedentrip, als voor een bezoek als je op vakantie bent in Noord-Italië.

In Milaan is genoeg te doen voor gezinnen en er zijn mooie bezienswaardigheden. Verder kan je een stedentrip Milaan gemakkelijk combineren met een dagje aan een meer als het Gardameer, Comomeer, Lago Maggiore of ga een dagje de bergen in van Noord-Italië.

Milaan met kinderen

Bezienswaardigheden Milaan met kinderen

Duomo

De Duomo is het middelpunt van de stad en deze kathedraal is zeker een bezoekje waard. De kathedraal is groot en statig van binnen. Via een wandelingetje door het gebouw kan je ook boven op de kathedraal komen, dat vonden wij erg leuk.

Zoek je een bezienswaardigheid om je stedentrip mee te starten, dan is een bezoek aan de Duomo een aanrader. De kathedraal van binnen bekijken is gratis, daarnaast kan je naar dakterras van de kathedraal gaan. Het dakterras bezoeken kost wel geld en er zijn zeker in de zomermaanden meer toeristen die dit willen doen. Tickets kan je eventueel al vooraf kopen. Je kan naar boven klimmen en er gaat een lift, de trap is iets goedkoper dan met de lift gaan.

Ook blogger Anouk bezocht het dakterras! Het dak loopt dakpansgewijs wat af en haar zoontje zag in dit dak een super speelplek en liet zijn autootjes het dak afrijden. Dat is verboden hebben we gemerkt! Maar vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het is verstandig om de Duomo gelijk ’s ochtends vroeg te bezoeken, zodat je de lange wachtrijen om naar binnen te gaan kunt vermijden.

stedentrip Milaan met kinderen

Castello Sforzesco

Wij waren in Milaan tijdens de herfstvakantie en toen was het er nog heerlijk weer! Misschien is deze periode, net als in de meivakantie, wel beter voor een bezoek dan in de warme zomermaanden. Zo hebben we het Castello Sforzesco bezocht in het zonnetje. Midden in de stad ligt dit kasteel dat in de vijftiende eeuw werd gebouwd en het is verschillende keren gerenoveerd. Het gebouw is mooi met haar torens, verdedigingsmuren, kasteeltuinen en de verschillende kamers.

Voor kinderen die kunst en cultuur weten te waarderen is het zeker een aanrader om ook de exposities te bezoeken als je in Milaan met kinderen bent. Je vindt hier werken van Leonardo da Vinci en Michelangelo. Voor wie daar niet van houdt: lekker overslaan, want hier is weinig interactief. In het park achter het kasteel hebben wij een (Italiaans natuurlijk!) ijsje gegeten.

Torre Branca beklimmen

Wil je een mooi uitzicht over Milaan, ga dan de Torre Branca op! Deze toren staat in het stadspark Parco Sempione. De toren werd in 2,5 maand gebouwd. Met de lift ga je naar de top van deze 108,60 meter hoge toren.

Ferrari Store

Wat te doen in Milaan met een liefhebber van auto’s? Autoliefhebbers denken bij Italië vast en zeker aan Ferrari. Is je kind ook gek op auto’s, ga dan naar de flagshipstore van Ferrari. Deze winkel bestaat uit 3 verdiepingen. Helemaal bovenin is een kleine speelhoek voor kids.

Risotto eten

Het is geen bezienswaardigheid op zich, wel een echte Milanese aanrader qua eten: de risotto, en dan zeker die met safraan. In de wijk Navigli hebben we aan het kanaal heerlijk risotto gegeten (op het terras). Navigli is sowieso een leuke wijk om te bezoeken, met overal winkeltjes en restaurants.

castello Milaan

Uitjes in Milaan met kinderen

Het aquarium

Het aquarium van Milaan is het oudste aquarium van Europa. Het is gebouwd in 1906 en inmiddels is het al een keer opnieuw ontworpen. Dit aquarium is klein, maar evengoed leuk om te bezoeken. Ideaal is dat deze kinderactiviteit in Milaan gratis is voor het hele gezin! Je vindt dit in een stadspark met speeltuin.

Planetarium

Niet gratis, maar met een entree van € 3, – goed betaalbaar, is een bezoek aan het planetarium. Je kan hier van alles zien over het sterrenstelsel. Zeker interessant voor kinderen die meer willen weten over de ruimte, sterren en planeten. De koepel heeft een diameter van 20 meter en daardoor kan je de sterrenhemel van Milaan zien. Ga je op een zondag, dan zijn er activiteiten en workshops voor gezinnen. Dichtbij het planetarium ligt het Indro Montanelli park.

Voetbal

Ook een leuk uitje in Milaan met kinderen is een bezoek aan het voetbalstadion San Siro waar AC Milan en Inter Milan allebei voetballen. Hier krijgen kinderen en volwassenen natuurlijk ook de kans om achter de schermen te kijken in dit bijzondere stadion. De kleedkamers, de tunnel en een blik op de grasmat. In het museum zie je meer dan 100 jaar voetbalhistorie.

Pretpark Milaan

Het EuroPark Milano is een grote kermis met 35 attracties en je kan er ook bowlen. Er zijn attracties voor jonge kinderen en attracties voor degenen die wat meer actie willen. Er zijn karts die je zelf moet besturen voor kleine kinderen en karts die geschikt zijn voor kinderen vanaf 14 jaar. Stap in de kleine achtbaan met auto’s die draaien tijdens de rit, er is een reuzenrad en een draaimolen voor kleine kids.

Prehistorisch park

Het Parco della Preistoria is fantastisch tijdens je bezoek aan Milaan met kinderen die van dino’s houden. In een uitgestrekt natuurgebied van 100 hectare bos ten oosten van Milaan kun je de reconstructies bewonderen van enkele van de grootste dinosaurussen en andere prehistorische soorten zien. Er staan hier enorme dino’s en daarnaast zijn er ook een aantal “echte” dieren als paarden en geiten. Dit park ligt op zo’n 25 kilometer van Milaan.

Langs de route zijn er meren, botanische tuinen en een labyrinth. Dit doolhof van bijna 1000 m2 ligt in het tweede deel van de route en is gemaakt van hagen van ongeveer 1,80 meter hoog. Verder is een museum waarin je ontdekt wat fossielen zijn, waar ze gevonden worden en hoe ze worden opgegraven. Ook leer je wat de voetstappen ons vertellen.

Zwembad Bagni Misteriosi

Op een zonnige dag is een bezoek aan het zwembad Bagni Misteriosi een uitkomst. Dit zwembad is volledig gerenoveerd. Er zijn kunstgras ligweiden, er staan banken rondom het zwembad en er is eetgelegenheid. Het dragen van antislipschoenen in het kinderbad wordt aanbevolen.

Ben je in de wintermaanden in Milaan? In de winter wordt het zwembad omgetoverd tot een grote ijsbaan. Hier schaats je in een magische sfeer.

Dieren en parken

#1 Een bijzonder bezoek is een bezoek aan de Villa Invernizzi. De villa zelf, daar gaat het niet om. Kijk door het hek en je ziet de flamingo’s staan! Dat verwacht je toch niet direct in zo’n stad!

#3 Afkoelen kan in Milaan bijvoorbeeld in een van de stadsparken. Giardini Indro Montanelli heeft een treintje, botsauto’s, verschillende speeltuinen en mooie fonteinen.

#3 Parco Sempione heeft ook speeltuintjes en er is een aquarium. Bij Piazza Gae Aulenti zijn er fonteinen waar de kinderen in mogen spelen.

Uitjes vanuit Milaan – Lago Maggiore of Comomeer

Milaan is goed bereikbaar per trein. Daarom kan je ervoor kiezen om een dagtrip te maken naar bijvoorbeeld het Comomeer of naar Stresa aan Lago Maggiore. Vanaf Stresa vaar je gemakkelijk naar de eilanden voor de kust.

Daarnaast kan je bijvoorbeeld naar de leuke stad Verona gaan, bekend van Romeo en Julia. Of ga naar de stad Turijn!

Parken en speeltuinen in Milaan met kinderen

Stadsparken Milaan

Wat doen in Milaan met het gezin? Er zijn tal van leuke pleinen, parken en speeltuinen in deze stad.

#1 Op een zonnige dag ga je naar het leuke plein Piazza Gae Aulenti, hier mogen kinderen in de fonteinen spelen.

#2 Of ga naar het Giardini Indro Montanelli, dat ligt op zo’n 15 minuten lopen vanaf de Duomo. In het park zijn meerdere speeltuinen en veel fonteinen. Aan de oostkant van het park vind je het Natuurhistorisch Museum en het Planetarium. 

#3 Het stadspark Biblioteca degli Alberi is een modernere botanische tuin, met wandelpaden tussen de cirkels van bomen. Er zijn 19 soorten bomen in het park. Voor kinderen is er een speelplek met klimrekken en allerlei schommels.

#4 Of ga naar het Parco Sempione, bij de Catello Sforzesco, met een meer en een speeltuin. In dit park is een klein aquarium dat gratis toegankelijk is.

Indoorspeeltuinen Milaan

Wat doen in Milaan bij heel warm weer of als het regent? Er zijn in Milaan allerlei indoorspeeltuinen, ideaal als je met jonge kinderen als peuters in kleuters in de stad bent. Enkele tips daarvoor:

musea Milaan met kinderen

Museum Milaan met kinderen

Wat je doet in Milaan? Er zijn een aantal leuke musea om naartoe te gaan die ook geschikt zijn voor een bezoek met kinderen. Onderstaande musea raden wij aan.

Museo della Scienza e Tecnologia

Het Da Vinci-museum voor wetenschap en technologie is een van de belangrijkste wetenschaps- en technologiemusea in Europa. Het museum staat uiteraard in het teken van wetenschap en techniek. Je brengt hier met gemak een aantal uur door en als je kinderen echt geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen ben je er de hele dag zoet.

Ook blogger Anouk bezocht dit museum tijdens de stedentrip met haar zoon. En hier is echt van alles te zien is. Hele vliegtuigen staan in het museum, maar ook uitvindingen van Leonardo da Vinci. Ontdek hier verschillende bijzondere objecten, zoals stoomtreinen, de Luna Rossa AC72-catamaran, de brigantijnse schoener Ebe, de trans-Atlantische Conte Biancamano en de Enrico Toti-onderzeeër. Het was erg leuk om te bekijken en we raden dit museum daarom aan als je naar Milaan met kinderen gaat.

Er zijn nog twee objecten in dit museum waar je een apart ticket voor moet kopen. De ene daarvan is de onderzeeër en de andere is een kopie van de raket VEGA, deze staat naast de onderzeeër.

Leonardo3 The World of Leonardo

Meer over Leonardo da Vinci en zijn uitvindingen ontdek je in het Leonardo3 The World of Leonardo. Hier zie je de digitale restauraties en 3D-reconstructies van zijn uitvindingen. Er zijn ook werkende modellen van machines, zoals mechanische libelle. Voor de kinderen is er hier een werkplaats waar ze een uitvinderscertificaat kunnen printen. Daarnaast kunnen ze proberen om een zelfdragende brug van houten onderdelen in elkaar te zetten.

museum Milaan

Museo Storia Naturale

Een ander museum dat goed in de smaak valt in Milaan met kinderen is het Museo Storia Naturale, het natuurhistorische museum. Hier zie je allerlei dino’s en opgezette dieren. Dit museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.30 uur. Dit museum ligt bij het Giardini Indro Montanelli, een stadspark met meerdere speeltuinen.

Er zijn drie verdiepingen en op de eerste verdieping zie je de collecties Mineralogie en Petrografie en er is een paleontologische route waardoor je de geschiedenis van het leven op aarde kunnen ontdekken aan de hand van fossielen. Deze route start bij de oudste fossielen en dan wandel je via dinosaurussen door naar de geschiedenis van de mensheid. De tweede verdieping staat in het teken van onder meer tropische mariene ecosystemen, savannes, graslanden en woestijnen. Verder zijn er kamers over de verschillende klassen gewervelde dieren. De derde verdieping gaat over Italië en de grote parken en beschermde gebieden van het land.

MUBA kindermuseum

Het MUBA museum is een kindermuseum in La Rotonda della Besana dat echt gericht is op spelenderwijs ontdekken. De kinderen mogen hier spelen, doen, denken en groeien. De tentoonstellingen en activiteiten wisselen geregeld.

  • Het Wow Space Comic museum is een ander leuk museum om te bezoeken in Milaan, dit staat in het teken van stripfiguren.
Lago Maggiore
Lago Maggiore

Stedentrip Milaan met kinderen

Milaan ligt in het noorden van Italië en je kan een stedentrip goed combineren met een aantal dagen verblijven aan een van de meren in de omgeving. Denk aan Lago Maggiore of het Gardameer. Bijvoorbeeld de plaats Stresa aan het Lago Maggiore is per directe trein te bereiken. De stad Milaan heeft naast winkels allerlei bezienswaardigheden en staat bekend om het goede eten. Daarnaast hoeft een stedentrip hierheen ook niet zo duur te zijn.

De stedentrip van onze gastblogger was relatief goedkoop vanwege het goed betaalbare vliegticket, de kamer via AirBnB en een metrokaart.

Milaan bereiken

De snelste manier om naar Milaan te gaan is met het vliegtuig. De stad heeft twee luchthavens, dat zijn Malpensa en Linate. Linate ligt dichterbij de stad. Bij Skyscanner zie je welke tickets van welke maatschappijen het goedkoopst zijn!

Je kan ook de reis en het verblijf tegelijkertijd boeken, een zogenaamde pakketreis. Dit is het aanbod van TUI naar Milaan.

Milaan kan je met de eigen auto bereiken, lees onze tips voor tussenstops naar Italië. Combineer een stedentrip Milaan met een vakantie aan het Gardameer of in de Toscane bijvoorbeeld.-

GALLES

Kindvriendelijk hotel Milaan

Ga je naar Milaan met het gezin, dan zoek je waarschijnlijk een fijne optie om te overnachten. Reis naar de stad met de trein of boek een vliegticket via Skyscanner.

  • De voordelige optie in de stad met 2 slaapkamers is het appartement Camaldoli House.
  • Zoek je een luxe appartement in het centrum van de stad, dan zit je wellicht goed bij Number House – Number 19. Bonus is het binnenzwembad in het complex. Je betaalt er wel voor maar dan heb je ook echt een mooi appartement met het zwembad erbij.

Milaan verkennen

Metro

Wat je doet in Milaan? Begin met de stad ontdekken en kies een of twee leuke bezienswaardigheden uit om te verkennen. Je kan in de stad rondreizen met de metro. Met de metro kan je goed rondreizen door de stad. Koop daarvoor een dagkaart, dit kost een aantal euro. Kinderen tot en met 10 jaar reizen gratis mee in het OV.

Hop On bustour

Of stap in de bus van de Hop On bustour. Met 4 verschillende routes ontdek je de topattracties van de stad met de bustour, je kan tickets kopen voor 24, 28 of 72 uur.

Tram 1

Of je stapt met het gezin in tram 1, waarmee je langs de meeste bezienswaardigheden van Milaan komt! Stap onderweg uit of blijf gewoon zitten. Deze start bij Piazza Caiazzo, in de buurt van het centraal station. Kinderen tot 11 jaar reizen gratis mee met het OV, een ticket dat 2 uur geldig is kost € 2, – en een 24-uurskaart kost €7, -.

Fietstour

Je kan ook Milaan met kinderen op de fiets verkennen. Ga mee met een fietstour van Bajabikes en verken de bezienswaardigheden! Samen met de ervaren gids die de stad op zijn duimpje kent ga je op verkenning en fiets je langs de mooiste plekjes. Het is de ideale manier om met een local in korte tijd deze prachtige stad te ontdekken! De afgelopen jaren heeft de stad veel geïnvesteerd en zijn de fietsvoorzieningen behoorlijk verbeterd. Zo zijn er vele kilometers echte fietspaden en vind je straten waar enkel fietsen en voetgangers mogen komen. Daarnaast is het geen heuvelachtige stad.

  • Kinderfietsen: ja, 24 inch MTB, vanaf 8 jaar
  • Kinderzitjes: ja, tot 22 kg

Wat zijn jouw tips voor een stedentrip Milaan met kinderen?

Meer lezen over Noord-Italië: 
Zuid-Tirol met kinderen
Bestemmingen in Italië

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.