Relaxte vakantie met kids | 9x Tips

Met kleine kinderen reizen kan heel stressvol zijn. Echt! Ze zijn bijvoorbeeld heel erg moe, hebben nergens zin in, weigeren een stap te zetten of zeggen alleen maar nee. In dit artikel geef ik je een aantal tips voor een relaxte vakantie! Want reizen met kinderen is heel erg leuk!

Wij zijn met onze kids (nu 4 en 2) in Amerika, Kaapverdië, Thailand en Curacao geweest. We hebben dus al heel wat ervaring opgedaan.

Relaxte vakantie: voorbereiden

Je vakantie begint uiteraard al thuis. Allereerst kies je een bestemming. In dit artikel liet ik je zien hoe wij een vakantiebestemming kiezen met kinderen. Bij het kiezen van een bestemming let je natuurlijk op jouw voorliefde voor het land! Waar wil je graag heen? Nu wij reizen met kinderen let ik ook meer op veiligheid, vaccinaties en kindvriendelijkheid dan in de tijd voordat de kids er waren.

Ook bedenk ik vooraf wat ik mee wil nemen, dus niet meer drie uur voor vertrek. Eerder schreef ik over het voorbereiden van je handbagage. Pak je bagage handig in. Ga je met de auto, let er dan op dat de spullen voor onderweg niet onderop verdwijnen. En als je vliegt houd je de spullen die je echt nodig hebt tijdens de vlucht apart en die leg je onder de stoel voor je.

Je kind voorbereiden op de vakantie of reis

Als je kind nog een baby is kan je het weinig voorbereiden op de reis en de vakantie. Als je kinderen ouder zijn is dat anders. Je kan spelen dat je naar het vliegveld gaat, in het vliegtuig stapt en ergens anders aankomt. Hoe ouder je kind, hoe beter je het kan voorbereiden natuurlijk. Ga je naar Azië, dan is dit boek erg leuk om met je kind te lezen ter voorbereiding! Voor jongere kinderen is dit boek leuk.

Boeken hotel

Bij het boeken van appartementen en/of hotels bekijk ik de mogelijkheden voor kinderen. Hartstikke leuk zo’n centraal gelegen hostel waar altijd iemand in is voor een feest. Maar word je daar echt blij van met je baby? Ben jij iemand die wel graag middenin de stad een hotel boekt, filter je de resultaten op kindvriendelijkheid. Als wij een land bezoeken en naar meerdere bestemmingen gaan (Thailand binnenkort) dan zorgen we ervoor dat we niet te vaak van plek ruilen. Voor de kinderen zijn die reisdagen en nieuwe slaapplekken best vermoeiend. En als het voor je kinderen vermoeiend is, dan is het voor jou vermoeiend. Geloof me!

Een relaxte vakantie

Op vakantie wil je meestal een aantal dingen zien en activiteiten ondernemen. Of je wilt alleen maar bij het zwembad of op het strand liggen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je heel veel doen van wat je zelf wilt maar over het algemeen moet je toch keuzes maken. Een peuter wil niet de hele dag van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, een puber wil haast nooit hetzelfde doen als jij en je kleuter vindt het strand te warm midden op de dag.

Actief en me time

Bedenk daarom voor of tijdens de relaxte vakantie welke activiteiten jij heel graag wilt doen. Plan er daarvan één of twee op een dag. De rest van de dag doe je het rustig aan: je gaat naar een speeltuin of zwembad. Zoek de balans tussen wat leuk is voor jou en wat leuk is voor je kind. Zoek daarnaast ook activiteiten uit voor je kind. Bij pubers kan je ze ook laten meedenken over de bestemming en de activiteiten. Als zij inspraak hebben is de kans groot dat ze ook nog eens gezellig mee gaan doen.

Is er iets wat je heel graag wilt doen maar waar je kind niet aan mee kan doen? Snorkelen, duiken, surfen of een jeepsafari? Spreek met je partner af dat je bijvoorbeeld allebei een dagdeel iets zelf gaat doen. Of neem opa en oma mee, dat kan natuurlijk ook. Let op je kind maar zorg er dus ook voor dat jij een leuke vakantie hebt!

Eten met kinderen op reis

Niet ieder kind eet even goed en sommige ouders krijgen daar stress van. Als je in een warm land bent is het belangrijk dat je kind voldoende drinkt. Probeer je kind overdag wat groente en fruit te geven, wat crackers. Ga naar een restaurant waar ze eten serveren dat je kind graag eet. Wij gaan vaak overdag uiteten op vakantie, in de avond eten we dan iets simpels of koken wij zelf. De kinderen zijn in de avond vermoeid, restaurants gaan in het buitenland laat open en er zijn meer mensen in het restaurant. Overdag heb je vaak een uitgebreide lunchkaart en je kind heeft er nog zin in.

Wij eten graag bij lokale restaurants. Nu de kinderen ouder zijn zoeken we ook restaurants met een speeltuin op, zoals deze voorbeelden van kindvriendelijke restaurants op Curacao. Je zit veel rustiger te eten als je kind het naar zijn zin heeft en je niet steeds met een boos kind bezig bent.

Op reis zijn wij niet zo moeilijk met eten. Thuis ook niet maar onderweg nog minder. Ik koop groente en fruit op de markt en zorg ervoor dat de kids hiervan tussendoor eten. Daarnaast is wat minder gezond leven echt niet erg voor een week of twee, drie.

Lager reistempo voor een relaxte vakantie

Bij onze kinderen is het belangrijk dat het reistempo wat lager ligt. Een dag stedentrip met veel indrukken is prima, maar de dag daarna houden wij het wat rustiger. Goede compromis zijn dan speeltuinen op het strand of naast een heerlijke lunchroom. Wij genieten van de koffie, zij spelen. Als wij een auto huren dan gebruiken we de auto vaak ook als een relax moment voor de kids. Airco aan en soms vallen ze even in slaap! Plan niet teveel en verwacht niet teveel van je dag.

Laat je regels los

Ok, misschien moet je niet alle regels loslaten. Maar houd het leuk! Je bent op vakantie en iets later naar bed dan anders is geen probleem voor je kind.

Zie wat de dag je brengt

Je bent onderweg, aan het reizen. Je hoeft geen schema te volgen van 8.30 – 20.00. Zie wat de dag je brengt, waar heb je zin in? Ervaar het land!

Lees ook: leukste reisbestemmingen en fijne Landal vakantieparken

2 Comments
  1. Lori (Mama's Jungle) zegt

    Ik zou volgend jaar met een peuter en dan ook een baby wel op vakantie willen, maar dan zie ik ook wel weer veel beren op de weg. Denk dat wij weer voor een jaartje thuis gaan, en dan verder sparen voor het jaar daarop. Onze wens is om nog een keertje terug te gaan naar Costa Rica, maar dan met kids 🙂

    1. Karlien zegt

      Wat leuk!! Ben heel benieuwd of jullie gaan 🙂

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.