De Beemster met kinderen | 8x leuke activiteiten

De Beemster met kinderen: wat is er te doen in deze regio in Noord-Holland? Wij waren er met het gezin en delen enkele leuke kinderactiviteiten.

De Beemster ligt een stukje ten noorden van Amsterdam, zo ongeveer tussen Purmerend, De Rijp en Hoorn in. Vanaf Amsterdam, bijvoorbeeld tijdens een stedentrip, bereik je dit gebied eenvoudig per bus.

Droogmakerij de Beemster staat sinds 1999 op de UNESCO-werelderfgoedlijst, een gebied dat zo’n 3,5 meter onder zeeniveau ligt. Rond 1600 ontstond hier land en dat werd op basis van orde en regelmatig ingericht. Dat zie je nu nog heel duidelijk terug in het landschap: er is een patroon van vierkanten van wegen en sloten. Daartussen staan veel stolpboerderijen, ook wel de piramides van de polder genoemd.

Schermer Molencomplex
Schermer Molencomplex

Combineer je bezoek aan de Beemster met een bezoek aan het nabijgelegen Schermermolen complex. Ik vond dit heel mooi om te zien, met al die molens in het landschap. En als je in de juiste periode gaat dan zie je ook de tulpenvelden in bloei staan!

Doen in de Beemster met kinderen

Arboterum Beemster met kabouterpad

De reden dat wij naar dit gebied gingen was het Arboretum. Mijn man en ik zijn gek op mooie tuinen, de kinderen vinden wandelen prima als het een beetje afwisselend is. Bijvoorbeeld omdat er kabouters te zien en vinden zijn. Het Arboretum ligt aan twee kanten van de weg, het deel met het kabouterpad ligt aan de kant waar je start bij de boerderij. En als je kinderen goed opletten dan zien ze de kabouter ook al op de schommel zitten. Als je vooraf aangeeft dat je komt dan liggen de puntmuts en het boekje al klaar. Wij gingen spontaan en wandelden gewoon op ons gemakje door de tuin.

Het Beemster Arboretum is een unieke verzameling houtige gewassen, met de twee na grootste verzameling bomen en struiken van Nederland. De totale oppervlakte van het arboretum is 7,5 hectare.

Wij vonden het heel leuk om in de herfst/winter hier rond te lopen met de kinderen. We willen dit stuk heel graag ook eens zien in het voorjaar of de zomer.

Speurtochten – VVV Bezoekerscentrum Beemster

Als je De Beemster aan de hand van een speurtocht wat beter wilt ontdekken, dan start je je bezoek bij het VVV Bezoekerscentrum Beemster. Er is een speurtocht voor kinderen van 3 tot 8 jaar, voor kids van 8 tot en met 12 jaar en er is er een voor volwassenen. Speurtocht kost, voor een boekje en een kleine verrassingen, € 5, -.

Theetuin De Neckermolen

Eerlijk gezegd ben ik niet helemaal zeker of deze theetuin voldoet aan “in De Beemster met kinderen”. Maar het ligt in ieder geval wel in de buurt. Het is een mooie plek waar je komt voor thee (of een ander drankje), taart en lunch. Let wel op de openingstijden!

Een andere theetuin is de Theetuin Spierenburgh, deze ligt in De Beemster maar was eerder gesloten vanwege een verbouwing.

Fort bij Spijkerboor

Iets langer geleden waren we eens op een zondagmiddag bij Fort bij Spijkerboor, we kwamen hier langs tijdens een wandelroute. Dit fort is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het onderdak aan 300 soldaten. Bij het fort komen immers drie waterwegen samen: het Noordhollands Kanaal, de Beemster ringvaart en die van de Starnmeer. Let ook hier weer op de openingstijden!

De Beemster met kinderen: musea

Zin in cultuur tijdens je bezoek? In De Beemster kan je dan een van de musea bezoeken. Het Agrarisch Museum Westerhem bevindt zich in een authentieke stolpboerderij. De stolp en zijn constructie op zich en je ontdekt hier het Beemster agrarische leven rond 1920/1930. In het voorhuis van de stolp bevindt zich het bezoekerscentrum.

Het Betje Wolff Museum is sinds 1950 gevestigd in de oude, voormalige pastorie aan Middenweg 178 in Middenbeemster. Betje (Elizabeth) Wolff-Bekker woont er van 1759 tot 1777. Het museum is een huis dat de sfeer uit de tijd van Betje Wolff voor een groot deel heeft weten te bewaren. In de vakanties zijn er vaak extra activiteiten voor de kinderen.

Speeltuin De Spelemei

Een wat grotere speeltuin in Zuidoostbeemster is speeltuin De Spelemei. Hier staan heel veel speeltoestellen. Toegang is niet gratis: je betaalt € 1,50 per kind.

De Beemster met kinderen

STOER in de Beemster

In de Noordbeemster kan je wat eten of drinken bij STOER in de Beemster. Leuk hier is dat er voor de kinderen binnen een speelhoek is en buiten, tegen het terras aan, staat er een speeltoestel.

Brasserie Alles met liefde ligt aan het Marktplein te Middenbeemster. Hier kan je terecht voor lunch, brunch, high tea en diner.

Kaasboerderij Groot

Als je naar De Beemster met kinderen gaat dan mag de kaas eigenlijk niet missen. Bij Kaasboerderij Groot wordt de kaas gemaakt van de melk van de eigen koeien. Je kan hier kaas, cadeaus en karnemelk kopen.

Zelfplukdagen

Als het gaat over De Beemster, dan denk je aan polders, kaas en fruitbomen. Bij Toffe Peer, een fruitteeltbedrijf, kan je in de boomgaard van 8,5 hectare fruit plukken van de ruim 15.000 perenbomen. Ieder najaar mag je hier zelf je peren plukken. Het boomgaardtreintje staat paraat om je mee te nemen door de tuin. In een tijd zonder corona kan je vooraf, of daarna, nog even zitten op het terras.

kabouterpad Nederland

Overnachten in De Beemster met kinderen

Langer blijven in deze mooie regio in Noord-Holland in de buurt van Purmerend? Dan zijn dit wellicht geschikte accommodaties voor jullie gezin:

Beemster Experience is een vakantiewoning met 2 slaapkamers in Middenbeemster. Er is een volledig uitgeruste keuken en een patio met uitzicht op de tuin.

Je kan ook naar het EuroParcs Resort in De Rijp gaan, dat ligt dichtbij De Beemster. Er is op het park onder andere een kinderboerderij met een dierenweide, een binnenzwembad en een buitenzwembad (seizoensgebonden). Daarnaast is er een strandje!

Dat waren onze tips voor een bezoek aan de Beemster met kinderen! Lees ook de tips voor Alkmaar en het bekende Volendam.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën