Monnickendam strand: het Hemmeland (Alle info + restaurants!)

Of het nou lente, zomer, herfst of winter is, iedere week ben ik wel een keer met mijn kinderen op het Hemmeland in Monnickendam. Zolang het niet al te hard regent of stormt, kan je mij hier met mijn kinderen vinden. Het Hemmeland is een recreatiegebied in Monnickendam. Monnickendam strand en natuur, een heerlijke combinatie.

Even de pluspunten op een rij:

 • Het is gratis toegankelijk
 • Er zijn meerdere strandjes.
 • Je kan er windsurfen (wel eigen spullen meenemen).
 • Er is een apart hondenstrandje.
 • Je kan er gratis parkeren.
 • Er zijn wat speeltoestellen.
 • Het water loopt langzaam af.
 • Er is een restaurant met in de zomermaanden een snackbar.
 • Je mag er BBQ-en

Ga je naar Monnickendam strand, dan wil je ook de nieuwe strandtent Strandvier bezoeken!

Monnickendam strand, het Hemmeland

Op de website lees ik de volgende informatie: ‘Het recreatiegebied Hemmeland is voor iedereen gratis toegankelijk, die lekker een dagje weg wil om te genieten van natuur en water.

Als u tussen de “Waterlandse Zeedijk” doorgaat, ziet u direct al wat groen aan uw rechterzijde. Dit is de ingang van het gebied, waar u tevens gratis uw auto kwijt kunt. Een plattegrond bij de ingang wijst u verder de weg.’

Monnickendam strand met kinderen

Hierboven schreef ik al dat ik in zowel de zomer als de winter graag bij deze strandjes kom. Het is dichtbij, rustig en je hebt alle ruimte om je kinderen (en jezelf) uit te laten waaien. Als kind kwam ik hier graag in de zomer: heerlijk hele dagen zwemmen. Met kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen, kom ik hier met name in de seizoenen waarin je niet direct gaat zwemmen. Over een aantal jaar zullen we hier vast en zeker wel op zomerse dagen te vinden zijn.

Het recreatiegebied is vrij groot. Je hebt een aantal grotere stranden, en een paar hele kleintjes. Achterin het gebied is een plaats waar de honden het water in mogen. Daarnaast vind je schommels en een kabelbaan. Voor de enthousiasteling is er een parcours van 2000 meter, zodat je je rondetijden goed kan meten.

Restaurant Hemmeland: Mirror Paviljoen en Strandvier.

Op het Hemmeland is een restaurant: het Mirror paviljoen. Op mooie lente- en herfstdagen zitten wij hier graag op het terras. Je kijkt uit over het water, ziet Marken liggen en je zit redelijk beschut in de zon. Je kan er lunchen en dineren, of natuurlijk wat drinken.

Naast het restaurant is een enorm grasveld, waar de kinderen rennen totdat de drankjes op tafel staan. Een kinderstoel is aanwezig en ook kan je een bal lenen.

Wandelen over het Hemmeland

Het Hemmeland is meer dan alleen op het strand liggen en in het water spelen. Je hebt ook een wandelroute door dit recreatiegebied. De wandelroute maakt onderdeel uit van het Wandelnetwerk Noord-Holland die onder andere door de mooie binnenstad van Monnickendam gaat.

Vlakbij het Hemmeland ligt de Jachthaven (ook met een leuke speeltuin voor kleine kinderen) en er is een zeilschool in de buurt. Een van de strandjes van het Hemmeland staat bekend als het surfstrandje. Op Monnickendam Strand is meer dan genoeg te doen!

Overnachten Monnickendam strand

#1 Overnachten kan bijvoorbeeld bij EuroParcs Poort van Amsterdam, bij de dijk richting Marken ter hoogte van Uitdam. Met binnenzwembad, sauna en indoor speelparadijs.

#2 Waterfront houseboat in Monnickendam, dit is een mooie woonboot met 2 slaapkamers, woonkamer met een televisie en een keuken.

#3 Hoeve Meerzicht, een door een familie gerunde Bed&Breakfast is gelegen in een rustige landelijke omgeving, op slechts 5 minuten rijden van Monnickendam.

MonnickendamNoord-Holland
Commentaar (1)
Commentaar toevoegen
 • Rowan

  Prachtig gebied zeg! Ik kan mij heel goed voorstellen dat je hier graag naar toe gaat!