Wandeling Monnickendam + Restaurant tips

Een mooi moment voor een wandeling. Het is zondagmiddag. Dreumes is nog niet helemaal fit. Ik heb zin om een stuk te wandelen en besluit hem mee te nemen. We gaan de route van Wandelnetwerk Noord-Holland door Monnickendam volgen. Hieronder de foto’s.

Spoiler: waar dorp staat hoort stad te staan, Monnickendam heeft stadsrechten. En toch, als geboren Monnickendamse, zeg ik dorp.

Wandeling Monnickendam
Wandeling Monnickendam
Plattegrond Monnickendam


Startpunt wandeling Het startpunt van de route is bij de grote kerk. Ik ben op een ander punt begonnen, dat kan natuurlijk ook. De routemarkering is nog niet gecontroleerd. Voor zover ik de route heb gevolgd klopt de markering, wel zijn de pijlen niet altijd makkelijk te vinden. Omdat ik hier vandaan kom wist ik hoe de route ging, als je het dorp (sorry, stad!) niet kent zou ik een kopie van de route maken.
Wandeling Monnickendam IMG_20151206_155142

Monnickendam

De route gaat eerst door het oude gedeelte van Monnickendam. Grachten, architectuur, winkels, koffie (Da Piera en Coffee en Cacao), voor ieder wat wils!
Wandeling Monnickendam Wandeling Monnickendam Wandeling Monnickendam Wandeling Monnickendam
De route gaat verder langs de haven. Geniet van de schepen, haal een visje of een ijsje.
Wandeling Monnickendam Wandeling Monnickendam

Dijk richting Marken

Je gaat de dijk op en komt vervolgens langs het Hemmeland. Dit is een natuurgebied waar je kan wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen. Op een mooie dag zou ik hier een stop maken.

Wandeling Monnickendam
Wandeling MonnickendamWe zijn van de dijk af en lopen nu langs Monnickendam. Dit pad vind ik de mooiste plek van het dorp. Het was vandaag niet zulk mooi weer, maar als de zon schijnt weerspiegelt dat prachtig. Als je op de dijk blijft en door blijft lopen, kom je op Marken.  Die Wandeling is ook erg mooi trouwens. 
Wandeling MonnickendamWandeling MonnickendamWandeling Monnickendam
We lopen door het dorp heen. Dreumes heeft er zin in en we blijven een tijd bij een speeltuintje.
Wandeling Monnickendam Wandeling Monnickendam

Schaatsen

De doorgaande route voor de schaatsers en boten uiteraard. Als het mogelijk is om te schaatsen kan je in Waterland prachtige natuurtochten maken. Bijvoorbeeld naar Overleek.
Wandeling Monnickendam Wandeling Monnickendam Wandeling Monnickendam

Centrum Monnickendam

Dwars door het dorp (eigenlijk stad) lopen we terug naar het centrum. Leuk aan deze route is dat ik anders loop dan normaal. Mijn gebruikelijke Wandeling om Monnickendam gaat om het hele dorp heen.
Wandeling Monnickendam
En voor andere ouders die deze tocht met hun kinderen willen wandelen: je komt vanzelf langs de speeltuin, aan het einde van de route. 
Wandeling Monnickendam
En daar zie je de Grote Kerk alweer, aan het einde van dit pad. Leuke wandeling, in de zomer om te genieten van terrasjes, in de winter heerlijk om uit te waaien. Wat de route interessant maakt is dat je zowel door een karakteristiek centrum loopt, als hartstikke buiten met uitzicht over de Gouwzee.

Volg mij op Facebook om op de hoogte te blijven!

3 Comments
 1. Madelon zegt

  Oh het ziet er inderdaad erg leuk uit! Voor mij is het net iets te ver weg maar wie weet als ik een keer in de buurt ben 🙂

 2. Sheela zegt

  Wat een onwijs gezellig dorpje zeg! Het ziet er erg leuk uit en de ligging is perfect!
  Ook een erg leuke wandelroute, je ziet van alles tijdens het wandelen.

 3. Thea zegt

  Monnickendam is zeker mooi………maar als je hier uit buurt komt moet je toch weten dat Monnickendam een STAD is en geen dorp !!!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.