Kamperen met kleine kinderen | Beste tips
Deze gastbloggers van Reistipsmetkids zijn gek op kamperen: ze zijn besmet met het kampeervirus! Na al hun kampeerervaring delen zij hun beste tips voor kamperen met kleine kinderen!
Als tieners bezochten zij met vriendinnen ‘feestcampings’ in Spanje, als twintigers kampeerden zij met hun vriendjes op de meeste romantische plekjes van Europa, en nu ze dertig plus zijn (en moeder) bezoeken zij campings waarvan zij nooit gedacht hadden dat ze ze ooit zouden bezoeken. En guess what? They love it!
Inhoudsopgave
Het is anders om te kamperen met kleine kinderen
Sinds we kinderen hebben, stellen we hele andere eisen aan een camping dan vroeger. Jong en onbedorven gingen we nog back to basic. We reserveerden sowieso nooit een camping. Op de bonnefooi vonden we altijd wel een plekje voor onze kleine tent. Dat was er meestal een zonder stroom. We koelden ons eten en drinken met ijsblokken. Of we gingen kamperen bij de boer.
Soms denken we met weemoed terug aan die tijd van onbekommerd kamperen. Tegenwoordig gaat er een militaire operatie aan vooraf voordat we met ons wijntje op de camping zitten. Door schade en schande wijs geworden reserveren we nu ruim van tevoren een plek. Met elektra, zwembad en animatie. Al beperken we dat laatste zoveel mogelijk.
Eén ding is in al die jaren echter nooit veranderd, en dat is het plezier dat we nog altijd beleven aan kamperen. En wij niet alleen. Ook onze kids zijn inmiddels met het kampeervirus besmet. Ze genieten van het ravotten op de camping, de vele speelkameraadjes en het vrije buitenleven. Voor moeders (en vooruit, soms ook vaders) vergt het echter wel wat organisatie voordat je relaxed voor je tent zit. Maar met onze tips voor kamperen met kleine kinderen gaat dat zeker lukken!
De beste tips voor kamperen met kleine kinderen
Wil je ook kamperen met kinderen? Met deze drie tips maak je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk!
Het klinkt saai, maar een gedegen voorbereiding verhoogt de vakantiepret. Wil je tussen de gezinnen staan? In de schaduw? Aan het water of juist niet? Verdiep je ook goed in de faciliteiten van de camping. Zijn er speciale babyruimtes in sanitairgebouw? En wasmachines? Kun je er een kinderstoel huren? En een koelkast? Dat scheelt een hoop gesleep. Wij proberen daarnaast een beetje te mikken op een plekje niet ver van de speeltuin. De camping is de ideale omgeving om de kinderen langzaam maar zeker zelf dingen te laten doen, en even alleen naar de speeltuin vinden ze helemaal het einde. Natuurlijk gluren wij de eerste keren wel stiekem om een hoekje.
* Caravan kampeerders hebben vaak een eigen wc’tje. Helaas geldt dit niet voor diehards in een tent of vouwwagen. Overdag vinden we een retourtje sanitairgebouw geen probleem, maar ’s nachts doe je ons hier geen plezier mee. De kids trouwens ook niet. Daarom namen we toen ze kleiner waren altijd een potje mee voor de nachtelijke plasjes. Deze zijn ze inmiddels ontgroeid, nu gaan ze (net als wij) ’s nachts op de plasemmer. Aanrader!
’s Nachts – kamperen met kleine kinderen
Realiseer je dat het ’s nachts best koud kan zijn tijdens het kamperen met kleine kinderen. Zelfs als je in Zuid-Europa kampeert kan het flink afkoelen. Voor jezelf geen pretje, maar voor je kindje al helemaal niet. Wij nemen altijd een winter- én een zomerpyjama mee. Ook een extra slaapzaak of deken is geen overbodige luxe tijdens koude zomernachten. Is trouwens ook handig als je kind de plasemmer niet heeft gehaald.
De gouden tip voor een kampeervakantie met kleine kinderen
Onze gouden tip voor kamperen met kleine kinderen? Neem je pokerface mee!! Opvoeden op de camping is namelijk a hell of a job, omdat je weet dat iedereen meeluistert. Als je je stem verheft, horen niet alleen je eigen kinderen het, maar de hele camping. De overburen kijken geïnteresseerd toe terwijl je je kibbelende kroost uit elkaar haalt (‘ik had dat eerst!’), wanneer je zegt dat ze nu echt hun bord leeg moeten eten of wanneer ze na zo’n honderd keer roepen nog niet komen (wanneer grijpt ze die kinderen bij hun kladden..?).
En dan hebben we het nog niet eens over de sirene van je jongste, die over de hele camping te horen is. Die sirene gaat vast weleens af terwijl jij vindt dat er niks aan de hand is, maar als je hem hoort zou je denken dat er iets afschuwelijks is gebeurd. Mensen kijken verschrikt op om te kijken welk drama zich afspeelt.
En dat is precies waarom wij ons pokerface standaard meenemen naar de camping. Gaat de sirene aan omdat hij geen zin heeft om te douchen? Pokerface op en hem mee naar de douche dragen. Gaat de sirene aan omdat we na een uur in de speeltuin weer richting de tent lopen? Pokerface op en gáán. Gaat de sirene aan omdat hij in de campingwinkel een croissantje krijgt terwijl hij een pain au chocolat wilde? Pokerface op en gewoon betalen. Je zult het zien, dankzij je pokerface glijden de meelijwekkende blikken van de andere campinggasten (zijn die trouwens voor je kind of voor jou bedoeld?) zo van je af.
Je zult het zien, met deze tips voor kamperen met kleine kinderen in je achterhoofd beleef je vast een heerlijke kampeervakantie. Veel plezier met het kamperen met kleine kinderen.
Vakantie checklist | Kamperen met kinderen
Tent en onderzeil: Controleer de tent voor vertrek. Zijn er voldoende scheerlijnen, haringen. Heb je een hamer nodig bij de ondergrond van de camping?
Kleding: stel je kampeert twee nachten. Neem per persoon kleding mee voor drie à vier nachten. Het kan koud zijn, alles wordt vies of het regent continue. Je bent niet in een hotel waar je waarschijnlijk schoon en droog blijft. Dus voldoende ondergoed, shirts, truien, broeken, sokken.
Speciale kleding:
(fleece)kleding, regenjas, babykleding, laarzen, slippers.
Slapen: zorg voor voldoende dekens of slaapzakken, warme kleding en een matras/matje. En vergeet je kussen niet! Ook voor de kids meer dan voldoende dekens, slaapzakken en dergelijke. Voor je kind koop je voor weinig geld een luchtbed. Als ik op een matje lig neem ik een matrasomtrek mee. Zo’n matje voelt erg koud en door een omtrek ligt het net wat lekkerder.
Baby en peuter vakantie – Checklist kamperen met kleine kinderen
Kookgerei: afhankelijk van of je wilt koken neem je kookspullen mee: pannen, warmtebron en dergelijke. Denk aan lucifers! Een waterkoker is geen overbodige luxe. Als je niet gaat koken, neem wel bestek, borden, bakken en kopjes mee.
Zaklamp: het is donker in de nacht! De voorraad stroom op mijn telefoon is vaak op als je het echt nodig hebt, dan is een zaklamp geen overbodige luxe.
Accu/powerbank: extra stroom kan geen kwaad. Je hebt powerbanks in allerlei soorten en maten.
Speelgoed: Dobbelstenen en speelkaarten. Verder is de camping één grote speelplaats. Denk aan zandspeelgoed: een bal, emmer en een schepje. Ik houd ook van bordspellen tijdens kamperen.
Afwasspullen vakantie checklist: borstel, theedoeken, handdoeken, afwasbak.
Zwemspullen: Zwemkleding en accessoires zoals UV pakje, zwemluiers, opblaasbadje.
Wassen: teiltje, knijpers, touw om je kleding aan te hangen en wasmiddel.
Boeken en tijdschriften, puzzelboeken.
Regen: Paraplu, regenkleding, Laarzen, slippers.
Toiletgerei: wc-papier! Tandenborstel, tandpasta, scheerschuim, medicijnen, maandverband, nagelschaar, handdoeken, washandje
Altijd nodig: zonnebrand, verbanddoos, muggenspul.
Lees ook: kamperen in een Stadsbus!
leuk om te lezen, wij gaan ook dit jaar voor het eerst naar het buitenland met de vouwwagen… vroeg me alleen af of jullie een website weten waar je makkelijk en leuke campings kan vinden… ??
anwb.nl maar zijn er vast nog wel meer??!!