Olten met kinderen | 11x uitjes

De stad Olten ligt vrij centraal in Zwitserland, op een knooppunt van zowel snelwegen als treinverbindingen. Toen ik met de kinderen op Interrail ging, stopten wij in Olten onderweg naar het Lago Maggiore. In deze blog deel ik wat er te doen is in Olten met kinderen.

Olten ligt aan de Aare, tussen de plaatsen Solothurn en Aarau. Het Juragebergte ligt vlakbij de stad, als er sneeuw ligt zijn hier (kleinere) skigebieden!

We reizen van Castricum naar het Lago Maggiore en omdat de treinen in de zomervakantie van 2022 met nogal wat uitdagingen te maken hebben (personeel, onderhoud), besluit ik dat ik niet wil stressen. De vertragingen zorgen er geregeld voor dat je de aansluiting niet haalt en daarom stoppen wij onderweg in de stad Olten. En achteraf was dat een goede keuze, want de trein liep uren vertraging op.

Doen in Olten met kinderen

Wil je ook een tussenstop maken in Zwitserland onderweg naar Italië, dan liggen de steden Basel en ook Bern meer voor de hand. Aangezien ik in Bern heb gewoond en Basel al meerdere keren zag, koos ik voor Olten. Tijdens een volgende Interrail reis kies ik waarschijnlijk voor Thun. Thun is een stad met een prachtige ligging aan een meer!

Centrum met de Holzbrücke

Na een lange dag in de trein, hartje zomer, is er maar een plek waar ik de kinderen aan het eind van de dag echt enthousiast voor kan maken: het zwembad. Om daar te komen moeten we een klein stukje het centrum door.

Eerste bezienswaardigheid: de Alte Holzbrüecke uit 1803 over de Aare. Een prachtige oude, houten brug over de rivier. De kinderen vonden het leuk om door alle kleine openingen naar buiten te kijken. Net naast de brug kan je wat drinken, of avondeten, bij Bistro Aare.

En wandel ook een rondje door de goed bewaard gebleven oude stad. Er zijn autovrije promenades en diverse mooie gebouwen, ik vond het leuk om hier even doorheen te dwalen.

Olten met kinderen
Holzbrücke Olten

Strandbad Olten

Daarna gingen we snel door naar het buitenbad, direct aan de Aare. Vanuit het Strandbad kijk je uit op het oude centum. Niet dat de kinderen daar oog voor hadden, want die waren al snel niet meer weg te slaan bij de drie grote glijbanen. Er zijn meerdere zwembaden, waaronder een 50-meter bad. Ook is er een speeltuin en een peuterbad. Dit bad is echt een must tijdens een zomers bezoek aan Olten met kinderen.

Zwembad Zwitserland
Strandbad Olten

Natuurhistorisch Museum

In Olten is er een Haus der Museen, waarin meerdere musea gevestigd zijn. Het Natuurhistorisch museum geeft inzicht in de omliggende Jura-regio en het Mittelland. Ook wordt er getoond hoe het berggebied de Alpen in de loop van miljoenen jaren is gevormd.

Daarnaast is er in het Haus der Museen het Historisch museum, dit gaat over de oertijd van het kanton Solothurn. En er is het Archeologisch Museum, met presentaties van voorwerpen van in totaal 80.000 jaar geschiedenis.

Wildpark Mühletäli

Het Wildpark Mühletäli is een leuke optie tijdens een bezoek aan Olten met kinderen. Het wildpark werd in 1951 geopend en het ligt aan de ingang van de Mülitäli. In het park leven diverse diersoorten uit Centraal-Europa, waaronder herten, moeflons en wasberen. Dit park is gratis toegankelijk en het is 24 uur per dag geopend.

Een andere plek met dieren, meer centraal in de stad Olten dan het wildpark, is Stadtvoliere Vögeligarten (vogeltuin, Engelbergstrasse 42). In dit park staan ook verschillende speeltoestellen voor kinderen.

Meer tips voor Olten met kinderen en omgeving

  • Speeltuin Trottermatte – in het park aan de Hardfeldstrae/Florastrae is een speeltuin met een speeltoestel en een kabelbaan.
  • Walderlebnispfad Bannwald – een route van ruim 2 kilometer, met onderweg allerlei opdrachten. Start is achter het stadspark van Olten (Fluhweg 1, 4600 Olten). Informatie en download hier.
  • Er was het kinderverkeerspark Oltimo. Dit richt zich op kinderen van 3 t/m 12 jaar, met een verkeerssysteem met huizen, straten, verkeerslichten, grote voertuigen en verkeersborden. (momenteel gesloten)

Uitstapjes rondom Olten

  • Het Kiddy Dome in Rohrbach is een grote indoor speeltuin die bijna zo groot is als een voetbalveld! Dit is een van de grootste speeloases van Europa en ligt tussen Bern, Bazel en Luzern in en dichtbij de stad Olten. Er is een ballenbad, speeltuin, botsauto’s en onder meer een trampolinehal met attracties zoals de FreeJump, Ninja Parcours, Dodgeball, Airbag, Basketbal en Schnitzelpit.

Het natuurpark Thal in de Jura: hier zijn er veel leuke gezinswandelingen uitgezet. De dwergen staan op het dwergpad naar de bergboerderij Montpelon in Gänsbrunnen. En er is het detectivepad in Balsthal. Bij Holzweg Thal is er een leuke speeltuin. (bekijk alle mogelijkheden op de officiële site)

In Aargau is er wildpark Roggenhausen. In deze stad kan je ook naar het Skate- en sportcentrum Rolling Rock gaan, met onder andere inline skaten, skateboarden, klimmen en tafeltennis.

Andere leuke uitstapjes zijn onder andere:

  1. De zonnebobsleebaan in Langenbruck aan de Oberen Hauenstein.
  2. Er is het dinosaurusmuseum Saueriermuseum in Frick.
  3. Speeltuin Robinson in Hagberg
  4. Oude ruïnes van de Wartburg
Hotel Oltnerhof

Overnachten in Olten met kinderen

Wij verbleven een nacht in Hotel Oltnerhof, met een Self Check in. Dit is een prima hotel, op loopafstand van het station en het oude centrum. Wij verbleven in een ruime kamer voor drie personen met balkon. Het ontbijt is inclusief.

Ben je met een groter gezelschap dan drie personen, dan is Hotel Arte een betere optie. Er zijn hier familiekamers. In hetzelfde pand is er een groot winkelcentrum met tal van winkels, bars en cafés.

Lees ook over Graubünden ontdekken met het gezin of ga naar de stad Brig met de Belalp

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën