Veilig internetten op reis met kinderen

Ik ga op reis en ik neem mee: geld, paspoort, kleding, eten, drinken, tablets. Alleen over veilig internetten op reis lees je vaak weinig in de “wat neem ik mee lijstjes”. Met een man in huis die zich dagelijks bezighoudt met het beveiligen van persoonsgegevens en gegevensuitwisselingen in de zorg, vond ik het tijd worden om eens in het onderwerp veilig internetten en kinderen te duiken!

Toen ik jong was, was er nog geen internet. Als je op vakantie ging stuurde je een ansichtkaart, als je je adresboekje niet thuis had laten liggen. Foto’s liet je na de vakantie ontwikkelen en je hoopte dat er een aantal gelukt waren. Dat is inmiddels heel anders! Nu kunnen de kinderen videobellen met opa en oma vanaf Curaçao en ze delen hun vakantiefoto’s direct via Instagram en Facebook.

Praat met de kinderen over de gevaren van het gebruik van internet

Helaas is het gebruik van social media niet zonder gevaar voor kinderen en is het belang van je kinderen veilig leren internetten groot. Zo blijven de foto’s altijd zichtbaar, ook voor toekomstige werkgevers. Daarnaast kunnen mensen zich online voordoen alsof ze iemand anders zijn.

Kinderen missen de kennis, vaardigheden en vaak ook de middelen om zich online te beschermen. We gebruiken het internet, ook op reis, om contact te houden met familie en vrienden en soms zijn de lessen van de kinderen digitaal. Omdat kinderen kwetsbaar zijn heeft UNICEF richtlijnen uitgebracht om onder andere regeringen en ouders aan te sporen om alert te zijn op de online risico’s! Praat daarom met je kinderen over het gebruik van social media, veilig internetten en de nadelen die helaas ook horen bij het gebruik van het internet. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ouderlijk toezicht instellen op de tablet die de kinderen gebruiken.

kind tablet

Hoe kan je veilig internetten op reis?

We gebruiken het internet op reis niet alleen voor het delen van foto’s op social media en chatten met vrienden en familie. We bekijken ons banksaldo, zoeken naar restaurants en maken reserveringen voor overnachtingen. Als je gebruik maakt van een openbare verbinding, dan komt het nog weleens voor dat mensen jouw gegevens willen stelen en vervolgens bij jouw bankrekening kunnen.

Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van een een VPN. Hiermee worden de gegevens die je verstuurt of invult versleuteld. Als een crimineel jouw gegevens steelt dan komt hij aan de versleutelde gegevens, waar hij verder niets mee kan. Ga je op vakantie met de kinderen en wil je veilig internetten op reis? Als reiziger ben je met een VPN beter beschermd en waarborgt het je privacy beter dan wanneer je op een wifi hotspot zit. Je kan gratis testen of een VPN iets voor jou is. Bekijk de mogelijkheden op deze gratis VPN pagina!

Lees ook: wat meenemen op reis, doen in Zoetermeer en de Medela freestyle

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.