7x Monteverde & Santa Elena met kinderen (Costa Rica)

Santa Elena met kinderen in Costa Rica bezoeken: waarom ga naar Monteverde met kids en wat is er te doen? Drissia was er met haar gezin en deelt haar tips!

Ik deel wat wij deden in Santa Elena met kinderen. Voor alle activiteiten is het belangrijk om regenkleding en wat snacks plus water mee te nemen. In de ochtend kan het regenen en in de middag schijnt de zon misschien, of andersom.

Wil je naar Costa Rica op familiereis? Bij Travelnauts laat je een rondreis op maat samenstellen. Deze organisatie is gespecialiseerd in het samenstellen van rondreizen voor gezinnen. Zij geven Costa Rica een 9 voor kindvriendelijkheid en je kan Costa Rica combineren met Panama.

Santa Elena met kinderen

Onze rondreis door Costa Rica gaat verder: wij reizen van La Fortuna naar Santa Elena in Monteverde. Leuk is dan dat je met de taxi-boot-taxi kan gaan. Deze combi boek je bij je accommodatie of bij een touragentschap in La Fortuna. Je wordt bij je accommodatie opgehaald met een busje en naar het Arenal meer gebracht. Een veerboot brengt je naar de overkant. Daar wacht een busje je op om je via een prachtige route met uitzicht over het nevelwoud en bergen naar Santa Elena te brengen.

Wij verblijven in het dorp Santa Elena, vlakbij Monteverde. Een bestemming in de groene bergen (Monte=bergen, Verde=groen) met prachtig oer- en secundair bos. Het ligt op verschillende hoogtes waardoor je ook verschillende flora en fauna hebt. Het dorp en vooral het bos is in nevel gehuld. Het is er niet koud, hoogstens wat frisser. Vooral in de avond of in de nacht kan het frisser worden, maar de zon scheen bij ons ook regelmatig.

Santa Elena met kinderen

Activiteiten in Santa Elena en Monteverde met kinderen

Er zijn in de omgeving van Santa Elena veel soorten wandelingen uitgezet, voor beginners en gevorderden. Je kan zowel dag- als avondwandelingen maken. Het doel van het aanbod is om de natuur en de dieren in het wild op een educatieve manier dichterbij te brengen. Vooral voor kinderen is dit erg vermakelijk en leerzaam.

Er zijn ook activiteiten als paardrijden, tokkelen, onder begeleiding lopen over een 2 kilometer lang bruggensysteem door het woud of een bezoek brengen aan het Monteverde Theme Park.

Monteverde Theme Park

In dit park zijn onder andere kikkers, vlindertuin, insectenhuis, vleermuizen en een slangenverblijf te zien. Dit themapark is voor kinderen leuk omdat je met een eigen zaklampje op zoek mag naar de dieren in hun verblijven. Je krijgt altijd een gids mee, daarvoor betaal je niet extra. De gids geeft geduldig uitleg over de vele kikkers en padden. Het entreekaartje is geldig voor twee keer: één keer voor overdag en één keer in de avond voor de nachtelijke dier soorten.

Valle Escondido
Valle Escondido

Wandeling in het Reserva Biologica Bosque Nuboso

Monteverde is zeer geschikt voor hiken. Lang of kort, licht of zwaar. Er is zeker een wandeling te vinden die bij jouw gezin past. Wij kiezen voor een wandeling in het Bosque Eterno De Los Niños. Dit is een enorm reservaat waar je de 3,5 kilometer lange hike kan volgen van de route Sendero Bajo Del Tigre (Voetpad Van De Jaguar). Je kan hier met de lokale bus komen.

Bij de ingang is een educatief centrum voor kinderen. Kinderen t/m 5 jaar hebben gratis toegang voor de wandeling. Van 6 t/m 12 jaar betaal je voor een daghike inclusief gids $ 24,50 en als volwassene betaal je $ 32. Ook een avondwandeling is leuk want het nevelwoud heeft veel nachtdieren. Bij parken huren wij altijd een gids omdat die echt veel meer zien dan wij en ze geven veel informatie over het bos en de dieren.

We worden beloond met onze wandeling in het Reserva Biologica Bosque Nuboso. Al bij de ingang zien we witgezichtapen. Tijdens de wandeling zien we verstopte nachtvlinders en krijgen we informatie over de bomen, planten en hun oorsprong.

Maar het mooiste van alles tijdens ons verblijf in Santa Elena was de moeilijk te vinden quetzal, die ik nog nooit eerder had gezien. Deze vogel is zo prachtig van kleuren. Zeker een mannetje, die in tegenstelling tot het vrouwtje een rode borst heeft. De quetzal is alleen in het wild in Centraal Amerika te vinden want eenmaal in gevangenschap gaan ze dood. De kleurrijke vogel weegt maar zo’n 200 gram. Verderop zagen we een toekan.

paardrijden Costa Rica met kind

Valle Escondido

Valle Escondido (De Verborgen Vallei) is ook een reservaat waar je prima kan wandelen met kinderen. Net als in de andere reservaten zijn hier goed aangelegde paden. Bij de ingang, die op een soort plateau ligt, heb je een prachtig uitzicht over het nevelwoud. Op de meegekregen plattegrond wordt de moeilijkheidsgraad van de paden aangegeven, evenals de uitkijkpunten en watervallen. Zo kun je zelf je route bepalen. Bij de ingang is een café.

quetzal mannetje
Quetzal mannetje

Paardrijden

Toen we in Santa Elena met kinderen waren zijn we ook gaan paardrijden. Er zijn verschillende ranchos waar je dit kan doen. Wij zijn met Martin Horse Tour gegaan. Hier kan je ook zonder rijervaring veilig terecht. De paarden waren zeer mak en gehoorzaam. Kinderen mogen met de gids samen op een paard.

De omgeving is prachtig. Als je op een paard zit zie je weer een heel ander deel dan wanneer je wandelt. We kregen een valhelm op ter bescherming en de rit ging door weiland, bos en bananenplantage. Een echt onvergetelijk avontuur voor kinderen.

Zipline Costa Rica

Ziplinen Monteverde

De Canopy zipline is een lange tokkelbaan, hoog in de toppen van het nevelwoud. Een avontuurlijke activiteit in de omgeving van Santa Elena, geschikt vanaf 4 jaar. In Monteverde met kinderen zijn er diverse opties, met verschillende snelheden. Wij kozen voor Original Canopy Tour. Dit is niet de snelste optie, maar deze heeft veel fun en is geschikt voor kleine groepen. De rit met 15 kabels en een optionele Tarzanswing (voor de échte waaghalzen) duurt van start tot finish ongeveer 2 uur.

Je wordt opgehaald en teruggebracht bij je accommodatie. We kregen bij het vertrekstation gedegen uitleg. Ook de bescherming was prima in orde: met gordels om je benen en onderlichaam, bevestigingsmateriaal met beveiliging, een helm en dikke werkhandschoenen waarmee je afremt aan de tokkelkabel. Jonge kinderen zijn gezekerd aan een instructeur en gaan altijd samen.

Je roetsjt als een aapje tussen de bomen door van het ene platform naar het volgende platform. Hoogtepunt was op een platform aankomen dat omringt was door een groep brullende brulapen die op nog geen 10 meter om ons heen zaten.

Tweede hoogtepunt was een rappel: met een touw langs een 25 meter hoge Gran Ficus, een vijgenboom naar beneden getakeld worden. Een Gran Ficus vijgenboom is zo sterk dat hij andere bomen wurgt wanneer hij om ze heen groeit. Er blijven gaten achter in de bast van de gewurgde boom. De holte in deze vijgenboom was zo groot dat we via een houten touwladder door diezelfde boom omhoog konden klimmen, het platform weer op. Een super leuke ervaring en je voelt je echt één met de natuur!

Santa Elena en Monteverde met kinderen – terugblik

Santa Elena met kinderen bezoek je als je op zoek bent naar avontuurlijke ervaringen in de natuur. Je kan er prachtig wandelen, paardrijden of ziplinen. Wij vonden het een hele mooie plek om een aantal dagen door te brengen tijdens de gezinsrondreis door Costa Rica.

Kindvriendelijke accommodaties

Overnachten kan onder andere bij:

#1 Selina Monteverde – betaalbare accommodatie met een restaurant, gratis privéparkeergelegenheid, een bar en een tuin.

#2 Tityra Lodge – verblijf in houten lodges in een tuin, met een restaurant en gratis WiFi.

Lees over een bezoek aan de BriBri indianen of aan Samara met kids.
Dit is het uitgebreide verslag van een vakantie in Costa Rica!

Valle Escondido gran ficus(vijgenboom)
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.