Deze appelkruimeltaart heb ik al vaak gebakken. Gezond is hij niet, wel erg lekker. Daarom deel ik hierbij het recept. Deze taart kan je op zo’n manier maken dat hij door de hele familie gegeten kan worden. Ideaal! Je moet in het geval van melk, lactose of soja problemen de roomboter door wajang vervangen.
Wat zo fijn is aan deze taart, is dat iedereen in de familie van mijn man deze taart mag eten. Welke allergieën er voorkomen? Melk, soja, ei, noten, pinda, sinaasappel, chocola is wat er bij me op komt. Mijn allergieën zijn (voor dit recept relevant) citrus en kaneel.
Appelkruimeltaart recept
De eerste keer dat ik deze taart bakte was toen ik 37 weken zwanger was van mijn dochter. Ik wilde graag bevallen en ik had gelezen dat het bakken van een appelkruimeltaart de bevalling op zou wekken. Onzin natuurlijk, wel een mooi excuus om een taart te bakken.
Kruimeldeeg maken, tips
Veelgestelde vraag is hoe je het kruimeldeeg goed krijgt. Waarschijnlijk heeft het met de boter te maken: deze mag niet te hard maar absoluut niet te zacht zijn.
Het recept doe ik keer 1,5. Mijn taartvorm is vrij groot, ik denk 28 cm. Als ik het recept normaal maak dan komt het niet goed uit in de vorm. De bodem wordt wat te dun.
Ingrediënten appelkruimeltaart
Bodem appelkruimeltaart
Bloem: 150 gram
Bakpoeder: 1,5 theelepel
Basterdsuiker: 65 gram
Vanillesuiker: 1 zakje
Boter: 75 gram
Water: 2 eetlepels
Snufje zout
Kruimeldeeg appelkruimeltaart
Bloem: 150 gram
Kristalsuiker: 125 gram
Vanillesuiker: 1 zakje
Boter: 125 gram
Zout
Appels
Stuk of drie. Ik snijd een aantal appels. Als de bodem in de vorm ligt doe ik de appels er overheen. Als het genoeg lijkt, laat ik mijn kinderen de overige stukjes appel opeten.
Bereiding appelkruimeltaart
- Snijd de appels in blokjes van ongeveer 1 tot 2 cm. Optie: voeg wat kaneel en/of suiker toe.
- Doe vervolgens ingrediënten voor de bodem in een kom. Kneed dit tot een bal en bedek hiermee de bodem van de springvorm. Zorg voor een opstaand randje van ongeveer 2 cm hoog. Verspreid de appels over de bodem.
- Doe vervolgens de ingrediënten voor de kruimeltaart in een kom. Meng dit geheel kneden door elkaar, totdat je denkt dat alles goed door elkaar heen zit. Haal nu eventueel wat grotere stukjes van het deeg uit elkaar.
- Zet de taart in de oven (220 graden) en bak deze in ongeveer 25 min. goudbruin.
Lees ook: recept voor volkoren wafels en voor volkoren pannenkoeken
Oh, ik ben zo dol op appelkruimeltaart. Heerlijk!
Yum, ziet er heerlijk uit <3. Blijft mijn lievelingstaartsoort, met appel. Altijd goed!