Volkoren pannenkoeken – 3 recepten waarvan 1 eiwitrijke

2

Volkoren pannenkoeken zijn een goed alternatief voor de standaard pannenkoeken. Voor haar dochter bakt Marijke deze pannenkoeken regelmatig, in deze blog deelt ze het recept (recept 1). Wil je meer recepten van haar lezen? Kijk dan op haar website. Daarnaast deel ik mijn recept.

Volkoren pannenkoeken

De standaard pannenkoek worden gemaakt van witte bloem. Hier zit echter weinig voedingswaarde in. Wanneer je, heel gemakkelijk, deze bloem vervangt door volkoren tarwemeel krijg je meer mineralen, vitaminen en vezels binnen. Er zit zelfs twee keer meer vezels in deze meelsoort dan in de witte bloem wat er voor zorgt dat je sneller een ‘vol gevoel’ hebt.

Ik heb deze gezondere volkoren pannenkoeken gemaakt en ik moet zeggen, ze waren heerlijk! Zo simpel & snel klaar. De kant en klare mix is nu geen excuus meer om ‘snel pannenkoeken te maken’. Want dit gaat net zo snel en het is een stuk gezonder!

Recept is voor 8 a 10 pannenkoeken

Ingrediënten versie 1

200 gram volkoren tarwemeel
500 ml melk
2 eieren
1 zakje bakpoeder (16 gram)
Snufje zout
Beetje (room) boter om in te bakken

Ingrediënten versie 2

250 gram volkoren tarwemeel
525 ml melk of water
3 eieren
Snufje zout

Ingrediënten versie 3 – eiwitrijk

150 gram volkoren tarwemeel
400 ml melk
4 grote eieren (of 5 kleinere)
Snufje zout


IMG_20151011_101630
Bereiding
Meng alle ingrediënten in een kom en roer goed door met een garde of mixer.
Zet twee goede anti aanbakpannen op het vuur en laat de pannen goed warm worden.
Doe een beetje (room)boter in de pan en verdeel over de bodem. Schep nu met een soeplepel het beslag in de pan en draai de koekenpan rond tot de mix verdeeld is over de bodem.
Wacht een paar minuten en draai de pannenkoek om. Herhaal tot het beslag op is!

Test 
Marijke vroeg of ik haar volkoren pannenkoeken wilde testen. Natuurlijk! Wat mij opviel was dat ze hele andere verhoudingen gebruikt dan ik bij mijn pannenkoeken.

Ik ga aan de slag. Er staat dat je een heel zakje bakpoeder moet toevoegen. Ik heb slechte ervaringen met het toevoegen van teveel bakpoeder, dus ik voeg een half zakje toe. Het beslag is een stuk minder dik dan het beslag dat ik normaal gebruik.

Als ik ga bakken merk ik dat de pannenkoeken juist heel dik worden, door het gebruik van bakpoeder waarschijnlijk! Wat ik ook merk is dat je deze pannenkoeken echt even met rust moet laten voordat je ze omdraait, anders scheuren ze.

Resultaat? Lekkere, dikke pannenkoeken. Wel voeg ik de volgende keer nog wat minder bakpoeder toe.

2 Comments
  1. Marijke I easydailyfood zegt

    Leuk geschreven! Goede tip om minder bakpoeder te gebruiken, ga ik ook eens proberen!

    1. Karlien zegt

      Dank je 🙂

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.