Naarden is een eeuwenoude stad met een prachtige vesting. Het is echt de moeite waard om hierheen te gaan met het gezin! Wij komen geregeld in deze stad in Noord-Holland en delen onze tips voor een dagje Naarden met kinderen.
Als je het oude centrum verkent, dan kom je langs allerlei leuke straatjes en mooie gebouwen. Wij gaan graag koffiedrinken in het centrum bij Coffee Culture aan de Marktstraat 14. En in het voor- en najaar kan je op een rondvaart door de grachten.
Doen in Naarden met kinderen
Vestingmuseum
We beginnen met de eerste tip en dat is die van het Vestingmuseum waar blogger Nicole met haar gezin was. Naarden staat uiteraard bekend om de vesting en dan is het leuk om daar het een en ander over te weten te komen. Als je Naarden Vesting vanuit de lucht bekijkt zie je dat dit dorp binnen een zes puntige stervorm gebouwd is. Op een van die zes punten, bij Bastion Turfpoort, staat het Vestingmuseum.
Een groot deel van deze Hollandse Waterlinie vestingen en forten zijn vandaag de dag nog steeds te bezoeken. Zoals de vesting van Naarden, een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. Als je Naarden Vesting vanuit de lucht bekijkt zie je dat het gehele dorp binnen een zespuntige stervorm gebouwd is. Op een van die zes punten vindt je in Bastion Turfpoort het Vestingmuseum.
Om het museum in te gaan, gaan we gelijk onder de grond onder de vestingwal door. Met onze museumkaart schaffen we de kaartjes aan, we krijgen een aantal folders en plattegronden mee en voor junior is er de speurtocht. Het museum bestaat uit een openlucht gedeelte rond de vestingwallen met veel gras, trappen, ruimtes om te klimmen en te rennen en heel veel kanonnen. Daarnaast zijn er een aantal ondergrondse ruimtes waar van alles te zien en te horen is over de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en deze vesting in Naarden.
Speurtocht
Wij starten in dit museum in Naarden met kinderen buiten, met de speurtocht. Die is deze keer uitgezet rond een tijdelijke foto tentoonstelling over de Hollandse waterlinie. We bekijken de grote luchtfoto’s van forten, kastelen en vestingen langs de hele linie en beantwoorden de vragen. We moeten echt wel even goed alle foto’s bestuderen en best veel vragen beantwoorden, maar de speurtocht is niet moeilijk en voor heel veel leeftijden de moeite waard.
Om kwart over twee is er iedere zondageen knallend spektakel: een van de vele kanonnen wordt afgevuurd! Een vriendelijke vrijwilliger legt uit welke handelingen hierbij komen kijken, destijds werden deze door wel zes mensen samen uitgevoerd. Hij doet het nu allemaal in zijn eentje. Als hij zover is tellen we met z’n allen af, stoppen we onze vingers in onze oren en dan: BAAAAM! Een fictieve kogel knalt met flinke rookwolken richting de vestinggracht. Woooh, daar klappen we graag even voor!
Na deze spectaculaire demonstratie stappen we de ondergrondse gangen van de kazematten in om te zien hoe het er vroeger aan toe ging in een vesting. Er zijn veel wapens, harnassen en andere voorwerpen te bezichtigen. In een paar ruimtes zijn met behulp van poppen scenes nagebootst uit de tijd dat de vesting nog volop in gebruik was. Zoonlief drukt op werkelijk waar alle knoppen en luistert rustig naar de verhalen die erbij horen. In de kruitkamer bekijken we een video die ons nog meer leert over het ontstaan van deze vesting.
Onze conclusie: het Nederlands Vestingmuseum is echt de moeite waard voor een bezoek met kinderen. Wij hebben ons zeker 2,5 uur vermaakt in dit kleine museum en nog lang niet alles gedaan. Zo hadden we vooraf gezien dat er een geocache in het museum ligt, maar die zijn we domweg vergeten te zoeken.
- Andere musea in Naarden, waar wij nog niet zijn geweest, zijn het Comenius Museum en het Weegschaalmuseum.
Wandelen over de vesting
Als je klaar bent bij het museum, dan wandel je daarna over de vesting in Naarden met kinderen. Wij lopen geregeld stukken van de vesting met de kinderen. Het is hier prettig wandelen omdat er geen auto’s komen en omdat er onderweg op een aantal plaatsen speeltuinen zijn.
Kinderboerderij de Pluimgraaf
Als je wandelt over de vesting, dan kom je ook langs de Kinderboerderij de Pluimgraaf. Een bunker uit de Eerste Wereldoorlog is nu een geitenstal geworden!
- Als je het leuk vindt om Naarden met de kids te ontdekken dan kan je bij de VVV een speurtocht kopen. Deze kost € 1,50 en zorgt er wellicht voor dat de kinderen er zin in hebben en aan het lopen (of rennen) slaan.
Theehuis Bos en Hei met Kabouterpad
Bij het café en theehuis Bos en Hei zit je goed op het terras. Ideaal is de speeltuin erbij, zodat je kinderen zich kunnen vermaken. Met de ligging in het bos en aan de hei combineer je een bezoek met een wandeling. Speciaal voor kinderen is er een Kabouterpad uitgezet, vraag ernaar bij de bediening.
Speelpark Oud Valkeveen
Een blog over wat je doet in Naarden met kinderen is niet compleet zonder het te hebben over Speelpark Oud Valkeveen. Dit park ligt in een natuurgebied, tussen Naarden en Huizen. Naast een speeltuin is er een grote speelweide, een theater en een eigen strand. Er is ook een indoor speelgedeelte en een bioscoop. In dit speelpark zijn speeltoestellen voor kinderen van alle leeftijden.
Naarderbos met zwemstrand
Zin om in de buitenlucht te zijn met de kids? In Naarden met kinderen ga je dan naar het Naarderbos. Hier vind je een zwemstrandje met zand, een speeltuin en er zijn wandel- en fietspaden aangelegd. Het strand is zo’n 700 meter lang en ligt aan het Gooimeer. Naarderbos Recreatiepark ligt ten zuiden van de A6, bij de Hollandse Brug.
Naarden met kinderen: wandel rond het Naardermeer
Heb je zin om te wandelen door de natuur, dan is het tof om te wandelen rondom het Naardermeer. Bij het startpunt is er een restaurant en een kleine speeltuin. Wij wandelden een route van 2,5 kilometer, langs het uitkijkpunt Muggenbult. Er is ook een veel langere route van bijna 20 kilometer en er is een laarzenpad van 6,5 kilometer.
De route gaat naar het uitkijkpunt Muggenbult. Voor de start, en na het einde, is een leuk restaurant (Gasterij Stadzigt) met open haard. Van buiten ziet het er gesloten uit maar kijk vooral even of ze open zijn.
Wat lastig is is dat de route niet wordt aangegeven. We hebben wel de online beschrijving maar daar komen we ook niet echt verder mee. We wandelen daarom gewoon een stuk door dit gebied.
Het gebied rondom het Naardermeer herken ik van treinreizen: een stuk net na station Naarden-Bussum dat zeker in het avondlicht prachtig is. Leuk om er doorheen te lopen. We komen onder andere langs een stuk bos en natuurlijk staan we een tijd aan het meer.
Als we het uitkijkpunt gevonden hebben is het tijd om om te keren en terug te lopen naar het beginpunt.
Het is een mooi natuurgebied om doorheen te lopen met het gezin. Niet super speciaal om een uur voor om te rijden, maar ben je in de buurt van het Naardermeer dan is het heerlijk uitwaaien.
Overnachten in Naarden met kinderen
In de jachthaven van Naarden kan je overnachten Marina Parcs Jachthaven Naarden. Je kan overnachten in woonboot De Zwerver of in een tiny wagon. Er is een speeltuin, zwemstrand en een golfbaan.
Design B&B Naarden Vesting biedt een luxe suite met hot tub, gratis WiFi en een flatscreen-tv.
Verder lezen?
- Doen in Bussum met de kinderen
- Tips voor ’t Gooi
- Dit doe je in Den Haag